Met de kinderen naar Lissabon

Lissabon is de perfecte stad om een vakantie door te brengen met de kinderen. De stad is kindvriendelijk en veilig, is bij uitstek geschikt om te voet te ontdekken en heeft het hele jaar door mooie temperaturen en zachte winters. Bovendien kent de kleurrijke hoofdstad van Portugal talrijke activiteiten die speciaal voor kinderen ontworpen zijn.

Een dag expo

Kinderen kunnen een avond en nacht doorbrengen in het Oceanário. Het programma "Slapen met haaien’ is een educatief programma waarbij kinderen van alles leren over de diepe oceaan en zijn inwoners. Haaien, pinguïns, zeeotters, zeepaardjes, reuzenoctopussen en kwallen die licht geven in het donker: ze zijn allemaal in het aquarium te vinden. De kinderen krijgen ook de kans om tanden en de huid van haaien aan te raken. Vervolgens worden de slaapzakken uitgerold naast de enorme tanks en is het bedtijd. De kinderen kunnen de hele nacht genieten van het unieke onderwaterleven. ’s Ochtends wordt afgesloten met een rondleiding door het Oceanário en om 10.00 uur sluiten de ouders hun kroost weer in de armen. Prijzen vanaf €60,- per persoon.

Culturele uitstap naar Belém

De stadswijk Belém staat bekend om de Toren van Belém, het beroemde Mosteiro dos Jerónimos en de overheerlijke pastéis de Belém. Ook voor kinderen heeft deze wijk veel moois te bieden. Geniet van de prachtige sterrenhemel, planeten en sterrenbeelden in het Planetarium Calouste Gulbenkian!

Voor kinderen vanaf 5 jaar biedt het Planetarium tijdens de kerstperiode een sessie genaamd ‘kerstster’ waarin verschillende sterrenbeelden en het verhaal van de Drie Koningen aan bod komen. Hoe tot de dag van vandaag de kerstster prominent aanwezig is in de Kerstdecoratie wordt ook toegelicht.

Recht tegenover het Planetarium bevind zich het Culturele Centrum van Belém (CCB) waar regelmatig exposities, culturele activiteiten en optredens plaatsvinden. Voor €80,- euro biedt het CCB een gezinsabonnement aan dat een jaar geldig is. Na de verschillende activiteiten kan de dag mooi afgesloten worden in het Belém park, waar gezinnen heerlijk kunnen picknicken tijdens het weekend.

Dierentuin

In het centrum van de stad Lissabon ligt de dierentuin, waar kinderen de grootste variëteit aan dieren ter wereld kunnen aanschouwen. Tijdens de kerstperiode staat elke dag een diersoort centraal:
  • Maandag: Landzoogdieren
  • Dinsdag: Waterzoogdieren
  • Woensdag: Reptielen en amfibieën
  • Donderdag: Vogels
  • Vrijdag: Dag van het behoud

Op de themadagen biedt de dierentuin in Lissabon ludieke pedagogische activiteiten omtrent de betreffende diersoort waar kinderen kennis kunnen maken met de dierenverzorgers en trainers. Daarnaast kunnen ze ook deelnemen aan wedstrijden, spelletjes, speurtochten en krijgen ze toegang tot een aantal backstage ruimtes. De kinderen krijgen bovendien de unieke kans om van dichtbij kennis te maken met een aantal diersoorten.

Op een themadag is de toegang €40,- euro. Vijf themadagen bezoeken is mogelijk voor €180,- euro.

Groen Lissabon

Ontdek de vele parken in de kleurrijke hoofdstad van Portugal. Het Monsanto Park is met 900 hectares het grootste en bekendste park in Lissabon. Het park biedt inwoners en vakantiegangers niet alleen een schitterende plek om uit te rusten maar ook een plek waar de natuur ervaren kan worden. Dankzij de talentenacademie gelegen in het park maken kinderen vanaf 3 jaar op pedagogische en speelse wijze kennis met de fauna en flora in het Monsanto park.

In het centrum van de stad bevindt zich het Eduardo VII park dat sinds 1902 geopend is voor het publiek. Met een uitzicht dat helemaal tot de Taag reikt, kent het populaire park een tropische broeikas genaamd Estufa Fria, met exotische bloemen, planten, bomen en cactussen uit elke hoek van de wereld. Bezoekers kunnen dit mooi stukje natuur aanschouwen voor €1,65 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar krijgen gratis toegang.

Een van de meest historische parken is de Jardim da Estrela, gelegen tegenover de prachtige basiliek van dezelfde naam en vlakbij een van de meest nobele buurten, namelijk Lapa. Dit park is decennialang al de ideale picknickplek voor grootouders en kleinkinderen. Daarnaast bied het meer, tuinhuis, speeltuin, cafés en de bibliotheek de perfecte setting voor een sfeervolle herfst- en winteravond.

Flora & Fauna

Op 40 km ten zuiden van Lissabon kunnen vakantiegangers vanuit Setúbal met een boottocht dolfijnen spotten. Een unieke ervaring aangezien in heel Europa er maar drie wilde dolfijnen populaties zijn. Verschillende bedrijven organiseren mini-boottochten voor groepen zoals Vertigem Azul.

Speelgoedparadijs

In het historische stad Sintra bevindt zich naast de bekende St Jorge kasteel een waar speelgoedparadijs. Gesticht door speelgoedverzamelaar João Arbues Moreira biedt het speelgoedmuseum meer dan 20.000 voorwerpen van de 16e tot de 20ste eeuw. Niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassen kunnen hier hun nostalgische jeugdherinneringen ophalen.

Segwaying in Alfama

Ontdek Lissabon op wieltjes en verken de smalle straatjes van Alfama op de Segway. Tijdens de segway tour georganiseerd door RedTour ontdek je verschillende historische bezienswaardigheden zoals het Kathedraal, de nationale Pantheon, het lokale favoriete Pois Café, de 16de eeuwse architecturale nieuwsgierigheid ‘Casa dos Bicos’ en het Saint Estevão dat voorziet in een geweldig uitzicht van Alfama. Bij Rua dos Fanqueiros, naast de Plaza van Koophandel, kunnen enthousiastelingen dit unieke vervoermiddel voor €45,- euro gedurende twee uur huren. Kinderen onder de 12 jaar dienen vergezeld te worden door een volwassene.

Kidzania, een speciaal voor kinderen ontworpen stad

In de Dolce Vita winkelcentrum in Amadora, ten noorden van Lissabon, staat de een speciaal voor kinderen ontworpen natie Kidzania. Terwijl ouders winkelen, eten of naar de bioscoop gaan, kunnen kinderen van 3 tot 15 jaar spelen in dit op maat gemaakte stad. Er is zelfs een hogeschool, rijschool, ziekenhuis, supermarkt en TV-studio waar kinderen op ludieke wijze les kunnen volgen. Kinderen krijgen alvast een kijkje in hun toekomst wanneer ze de rol van acteur, model, tandarts, politieagent of brandweerlid op zich nemen. Toegang is gratis voor kinderen tot 2. Kinderen van 3-4 jaar betalen €11,- en tussen 5 en 15 jaar bedraagt entree €18,50 euro.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lissabon - CitytripLissabon - CitytripWe houden allemaal van vakantie; korte, lange en weekendjes weg, zelfs al zijn ze geen vrienden van onze bankrekeningen!…
Gratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenGratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenDe tijd die een gezin samen doorbrengt is erg belangrijk. De band tussen ouder en kind wordt sterker als jullie regelmat…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…

Baskenland: een eigen taal en heel wat bijzonderheden!Baskenland: een eigen taal en heel wat bijzonderheden!Om een beetje ontheemd te raken, moet je niet ver gaan. Neem nu het Franse Baskenland. Je begrijpt geen snars van wat ze…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.