Bezienswaardigheden van Skopje, Macedonië

Macedonië grenst aan zowel Bulgarije, Albanië, Servië, Kosovo en Griekenland. Wegens onenigheid met Griekenland m.b.t. de naam staat Macedonië bij internationale organisaties bekend als Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Macedonië was tot vóór de Joegoslavische oorlogen in de jaren '90 een populair vakantieland. Tegenwoordig is het weer terecht in opkomst gezien de diverse landschappen en bezienswaardigheden. Hierbij een greep uit de vele bezienswaardigheden die Skopje rijk is.

Skopje

Skopje is de hoofdstad van de Republiek Macedonië, maar tot op heden nog niet erg bekend onder toeristen. Historische gebouwen zijn hier mede door een hevige aardbeving in 1963 helaas verloren gegaan, maar desondanks bezit de stad nog genoeg bezienswaardigheden in zowel het oude Oosterse deel als het nieuwe gedeelte.

De Stenen brug

Een belangrijke attractie is de 15e eeuwse Stenen brug over de rivier de Vardar, die de stad doorkruist. Deze brug verbindt het oude stadsdeel met het nieuwe. De brug is in opdracht van Sultan Mehmed II gebouwd door de Turken, en bij deze brug bevindt zich dan ook de Turkse wijk waarin nog veel islamitische invloeden te herkennen zijn. In het oude gedeelte, Čaršija, zijn deze invloeden terug te vinden in onder meer het Daud Pasha – voorheen het grootste Turkse badhuis van de Balkan en waarin tegenwoordig de City Art Gallery gevestigd is.

City Art Gallery

De City Art Gallery, gevestigd in het voormalige badhuis Daud Pasha, is zeker een bezoek waard. In de zeven ruimtes die het gebouw telt bevinden zich voornamelijk stukken uit de Macedonische geschiedenis, welke bijzonder worden verlicht door de zon door de kleine stervormige ramen in het koepelvormige plafond. Ook wordt dit museum gebruikt als cultureel centrum en worden er concerten, theatervoorstellingen en andere culturele uitingen getoond.

Oriental Bazar

De oude Oriental Bazar van Skopje, gelegen nabij de Stenen brug, was in de late Middeleeuwen het economische centrum van de stad, en ontwikkelde zich later zelfs tot een van de grootste en belangrijkste van de Balkan. Tegenwoordig vinden elke dag interessante activiteiten in en om de Bazar plaats, en is het vrijwel onmogelijk om niet één van de talloze kebab restaurants en theehuizen een bezoekje te brengen. In de Bazar zijn vele cultureel historische monumenten terug te zien zoals tavernes, Turkse baden en Moskeeën. In sommigen zijn kunstgalerieën, musea, restaurants en winkels gevestigd. Bekende musea in de Oriental Bazar zijn o.a. het Macedonisch Museum en de National Art Gallery.

Macedonisch Museum

Gelegen nabij de Oude Markt, gelegen in het oude stadsdeel Stara Čaršia bevindt zich het Macedonisch Museum. In het Macedonisch museum is een uitgebreide verzameling van de geschiedenis van de regio te bezichtigen.

Sveti Spas

De bijzondere kerk Sveti Spas, gebouwd in de 17e eeuw, is een zeer vooraanstaand monument in Skopje en zeker een bezoek waard. Tijdens de bouw was het niet toegestaan kerken hoger te bouwen dan moskeeën, en om die reden is deze kerk half onder de grond gebouwd.

Fort Kale

Fort Kale is een historisch fort strategisch gelegen op het hoogste punt in het oude gedeelte van Skopje, en biedt een schitterend uitzicht op de Vardar rivier en het moderne stadscentrum van Skopje.

Moeder Theresa

Moeder Theresa, één van de meest beroemde Macedoniërs, werd in 1910 geboren in Skopje en heeft hier achttien jaar gewoond. In Skopje zijn dan ook een aantal monumenten ter nagedachtenis opgericht, waaronder het in 2008 opgerichte Moeder Theresa Memorial House. Het huis is een moderne versie van het geboortehuis van Moeder Theresa en heeft een multifunctionele doch heilige aard, waarin relikwieën van de zalig verklaarde zuster bewaard worden.

Zoals eerder aangegeven, is dit slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden die deze schitterende stad te bieden heeft. Voor de volledige beleving van Macedonië kan een bezoek aan het bijzondere Skopje zeker niet ontbreken!
© 2010 - 2024 Tlenting, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Macedonië (Ohrid)Macedonië is een unieke vakantiebestemming. Het is een land vol historie, met veel culturele bezienswaardigheden, maar o…
Het verstilde Meer van OhridHet verstilde Meer van OhridHet tegen een heuvel gebouwde Ohrid is een vergeten vakantiebestemming in Macedonië, het hart van de Balkan. Klaprozen,…
Moeder Teresa, Moderne HeiligeMoeder Teresa is de non die in de sloppen van Calcutta, India, zich inzette voor de armsten der armen. Zij vestigde een…

L'Estartit, SpanjeL'Estartit is een toeristisch plaatsje aan de Costa Brava in noordoosten van Spanje. Al is het een vrij klein dorpje, he…
Op vakantie in Sölden in Zuid-Tirol, OostenrijkOp vakantie in Sölden in Zuid-Tirol, OostenrijkIn het zuiden van Tirol in Oostenrijk, tegen de Italiaanse grens aan, ligt de plaats Sölden. Jaarlijks trekken veel (Ned…
Tlenting (1 artikelen)
Laatste update: 11-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.