Plakias, een rustig dorpje in Zuid Kreta

Plakias is een kleine badplaats in Zuid Kreta. De zee is er kalm en het is vrijwel altijd mooi weer, doordat regenwolken niet over de bergenketens heenkomen. Het landschap is er verbluffend. Plakias is lastig te bereiken, maar er rijden bussen en per auto is het ook mogelijk. In Plakias zelf is niet veel te doen, hoewel er prachtige gedoken en gesnorkeld kan worden. In de omgeving en op de rest van Kreta zijn echter mooie tochten te maken.

Ligging

Aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta ligt Plakias. Deze badplaats was vroeger een vissersdorp, zoals nog steeds aan het dorp te zien is. Plakias ligt tegen de kust aan, in tegenstelling tot de bergdorpen die er vlak boven liggen. Het dorp ligt aan de Libische zee. Het bevindt zich op ongeveer 35 kilometer afstand van Rethymnon en op 115 kilometer van het vliegveld in de stad Heraklion.

Plakias, Kreta


Landschap

Plakias ligt ingesloten tussen bergen en de Libische zee. Dit zorgt voor een indrukwekkend landschap. Tussen de bergen lopen verschillende kloven, sommigen met riviertjes. Langs de rivieren is de omgeving kleurrijk, vooral oleanders domineren het gebied. Andere begroeiing die veel in het wild te vinden is, is tijm. De geur van deze plant kan van veraf worden geroken. Buiten de directe stromingsgebieden ziet het natuurlijke landschap er dor en grijs uit. Op sommige plaatsen vestigen bomen zich op kale rotsen, maar veelal is de begroeiing laag of afwezig. Dit in tegenstelling tot de grote stukken gecultiveerd land, waarop olijfboomgaarden staan. Al met al benadrukt het geheel van het landschap de bergen, die er ruw en ongeschonden uitzien. Plakias zelf ligt in een rustige baai. Deze wordt ingesloten door twee grote uitlopers van de bergen. Door deze ligging is de zee bij het dorp vrijwel altijd strak. Golven zijn niet hoger dan een paar centimeter, waardoor het water uitstekend geschikt is voor zwemmen en snorkelen. De uitlopers zijn op zijn minst interessant gevormd. De oostelijke uitloper is vanuit een bepaalde hoek net een slapende hond, terwijl de westelijke uitloper ook wel ‘sleeping dragon’ wordt genoemd, omdat hij er uitziet als een slapende draak.

Er komen

Plakias is te bereiken per bus en per auto. Wanneer u met de bus reist, is het aan te raden dit van tevoren te reserveren. Zo bent u er zeker van dat u een plaats heeft. Als u een auto huurt kunt u Plakias ook per auto bereiken. Denk er hierbij wel om dat u over veel bergweggetjes moet, en dat weinig mensen zich op de weg aan de snelheidslimieten houden. Het is aan te raden – zeker indien u voor het eerst in Griekenland rijdt – vooral overdag te rijden.

Verblijf

Voor het verblijf in Plakias zijn diverse mogelijkheden. Er zijn veel hotels, appartementen en studio’s beschikbaar. Zelfs in het hoogseizoen zitten deze lang niet allemaal vol. Indien u specifieke wensen heeft, kan het verstandig zijn van te voren te reserveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inclusief maaltijden of een zwembad. Wanneer u geen specifieke wensen heeft, kunt u prima op de bonnefooi reizen.

Eten en drinken

Veel hotels bieden zelf een ontbijtbuffet aan, maar voor het ontbijt kunt u ook bij de verschillende eetgelegenheden terecht. De supermarkten in het dorp bieden ook veel mogelijkheden tot het zelf samenstellen van een ontbijt. Voor de lunch geldt hetzelfde. De restaurants en cafés bieden veel mogelijkheden, maar met brood en fruit op het strand gaan zitten is ook een aanrader. Voor het diner zijn vele restaurantjes beschikbaar. De prijzen liggen relatief laag (tussen de 5 en 15 euro per persoon voor een complete maaltijd inclusief drinken). Aan het strand liggen diverse eetcafés met comfortabelere stoelen. Hier richten ze zich vooral op ijs, koffie en sandwiches. Er zijn ook avondmaaltijden te verkrijgen, maar deze zijn van mindere kwaliteit dan de maaltijden in de andere restaurants in het dorp. Er zijn veel verschillende maaltijden te verkrijgen waarvan de kwaliteit ver uiteenligt. De lokale specialiteiten zijn vaak het beste. Denk hierbij aan salades, moussaka, souflaki en vis. Met drinken is er vooral een groot prijsverschil tussen dranken uit de buurt en dranken die van verder komen. De aanvoer van producten naar het eiland is duur, dus de verkoopprijzen liggen hoog. Let er wel op dat kraanwater in Griekenland geen drinkwater is. Van een slok zo af en toe zal een gezond mens niets krijgen, maar wanneer u het als drinkwater gebruikt is de kans groot dat u er ziek van wordt.

Activiteiten

Plakias is een erg rustig dorp. Er is niet veel te doen. De activiteiten overdag in het dorp bestaan voornamelijk uit aan het strand liggen en zwemmen, ’s avonds is het diner de grootste bezigheid. Toch zijn er veel dingen te doen in de omgeving. Denk hierbij aan duiken en een bezoek aan andere dorpen of stranden. Andere activiteiten zijn een bezoek aan een kloof, het waterpark, een museum of het aquarium.

Strand

Er zijn twee verschillende stukken strand te onderscheiden langs het dorp. Ten westen van het centrum en de kleine haven bevind zich een rotsenstrandje. Hier is mooi te snorkelen. Ten zuiden van het centrum bevindt zich een strand zonder rotsen, waar goed te zwemmen is. Aan de stranden – en vrijwel alle andere stranden in de omgeving – worden strandstoelen verhuurd voor rond de 5 euro voor 2 stretchers en een parasol. De stranden bestaan uit kiezels en stenen, dus een strandstoel zorgt zeker voor extra comfort. Echter zijn er ook grote stukken waar zand en kleine kiezels het strand bepalen, waar ook prima zonder stoel te liggen is. Let op: Wanneer wilt zwemmen op gebieden waar veel rotsen in het water liggen, is het verstandig om waterschoentjes aan te doen. Er zitten veel zee-egels en brandwormen, die brandwonden veroorzaken bij contact met de huid. De dieren zullen u waar mogelijk is mijden, maar het is beter geen risico's te nemen.

Andere stranden

In de omgeving van Plakias zijn diverse andere stranden te vinden. Vooral voor de snorkelaars zijn de stranden bij Souda interessant (ten westen van Plakias) en de baai Shinaria ten oosten van plakias. Souda is gemakkelijk te vinden, Shinaria vereist enige kennis van het gebied. Hiervoor gaat u eerst naar Lefkogia, waar met een bordje ‘Shinaria’ staat aangegeven. Het is een rustig strand, wat zeker een bezoek waard is.

Duiken

Er is mooi te snorkelen in de omgeving van Plakias, en dus ook mooi te duiken. Er zitten veel verschillende vissoorten, maar ook octopussen, murenen en zelfs zeepaardjes en zeeschildpadden. In Plakias bevindt zich een Nederlandse duikschool, Dive2gether, waar PADI cursussen worden gegeven. Deze duikschool staat vooral bekend om een gezellige sfeer en veel samen doen.

Preveli

Vlakbij Plakias ligt het dorpje Preveli. Hierheen gaan dagelijks boottochten, maar het is ook over land goed te bereiken. Preveli is vooral bekend om het klooster. Vlakbij het klooster bevindt zich een palmenstrand, waar een riviertje de zee in komt. Rondom dit strand is veel mooie natuur, maar het kan er wel druk zijn.

Spili

Spili is een dorpje aan de voet van het Kedros-gebergte. Het dorp telt ongeveer 500 inwoners, en staat bekend om de hoeveelheden water. Een groot deel van het water uit het gebergte stroomt langs het dorp, waardoor de omgeving erg groen is. Verder is in het dorpje een rij van negentien leeuwenkoppen, die water uitspugen. Dit water is drinkbaar en verassend koel op warme dagen.

Myrthios

Het dorp Myrthios bevindt zich op een paar kilometer afstand van Plakias. Het is een klein dorp, waar weinig te doen valt. Wel zijn er een aantal restaurants, vanwaar u een geweldig uitzicht over Plakias en de omgeving heeft. Vooral aan het begin van de avond is de lichtval mooi.

Dagtochten

Er zijn veel dagtochten te maken vanuit Plakias. Bij hotels en reisorganisaties worden deze georganiseerd, maar zelf kunt u ook ergens heen. Zeker wanneer u een auto heeft zijn er veel mogelijkheden, maar ook zonder kunt u gebruik maken van de bus of meegaan met een boottocht. Hieronder worden een aantal mogelijkheden genoemd, maar er zijn meer plaatsen te bezoeken. Hiervoor kunt u bij lokale bevolking of een reisorganisatie informatie inwinnen. Voorbeelden van dagtochten die u kunt maken zijn het bezoek aan één van de kloven in de buurt, van de Samariakloof, het bezoek aan oude opgravingen of Frangokastello en het waterpark en het aquarium.

Kloven

Er zijn veel verschillende kloven op Kreta. De Samaria kloof is de grootste en bekendste. In de kloven is de natuur over het algemeen mooi en groen. De Samariakloof is zowel over land als over water te bereiken. Andere kloven zijn meestal alleen over land te bereiken. Om hier te komen kunt u het beste met de auto zijn. Langs de kant van de weg, in de omgeving van kloven, is op regelmatige afstanden de mogelijkheid om de auto neer te zetten. Vanuit deze punten is goed te zien hoe groen de omgeving is. Wanneer er water is, is dit aan de begroeiing te zien. Een lange, steile klim naar beneden is het dan zeker waard.

Oude opgravingen

Kreta staat bekend om zijn geschiedenis. Er zijn diverse oude opgravingen op het eiland te vinden. De bekendste is Knossos, de belangrijkste opgraving van de minoïsche beschaving. Hier bevind zich onder andere het oude paleis van koning Minos, maar er is veel meer te zien. Een bezoek aan Knossos kan worden gecombineerd met een bezoek aan het museum van Heraklion, waar ook veel voorwerpen die op de opgraving zijn gevonden staan.

Kasteel

Op een aantal kilometer afstand van Plakias ligt Frangokastello. Dit is een Venetiaans fort waar meermaals gevochten is. Bijvoorbeeld in 1771, in het verzet tegen de Turken. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog in 1828 namen opstandelingen het fort over. Frangokastello ligt aan een breed zandstrand, dus na een bezoek aan het kasteel kunt u afkoelen in zee.

Waterpark

Watercity is een waterpark dat zich op Kreta bevindt. Het park bevindt zich op een paar minuten rijden van Heraklion en heeft vele baden en glijbanen.

Aquarium

Aquaworld bevindt zich op ongeveer 30 kilometer van Heraklion. Het is een groot aquarium, waar onder andere schilpadden en krabben kunnen worden bekeken. Een bezoek aan het aquarium is goed te combineren met een bezoek aan het waterpark, aangezien beide attracties dicht bij elkaar liggen.

Veel plezier in Plakias!
© 2010 - 2022 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie op Kreta, GriekenlandOp vakantie op Kreta, GriekenlandKreta is het grootste Griekse eiland. Het eiland is populair onder vakantiegangers, vanwege de rijke geschiedenis waarva…
Kreta, mix van cultuur en strandlevenKreta, mix van cultuur en strandlevenKreta is het grootste eiland van de Griekse archipel en een veelzijdige vakantiebestemming. Het eiland gooit hoge ogen m…
Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…

De Corrèze, een streek in Frankrijk zonder massatoerismeIn Frankrijk, op duizend kilometer afstand van Nederland, bevindt zich in de Limousin het departement Corrèze, een stree…
Landal Greenparks: Mooie bungalowparken midden in de natuurLandal Greenparks heeft inmiddels naam opgebouwd in Nederland als het gaat om fraaie bungalowparken in een mooie natuurl…
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.