Het Belgische Limburg

Het Belgische Limburg, een provincie die het verkennen waard is. U bent op zoek naar een leuke vakantiebestemming, maar u wil niet te ver reizen. Dan biedt Limburg u voldoende bezigheden en bezienswaardigheden voor een ontspannende vakantie. Met ongeveer 50 hotels heeft u genoeg keuze om te overnachten en overdag er op uit te trekken.

Limburg

Limburg is één van de vijf provincies in Vlaanderen en één van de tien provincies in België. Er zijn in totaal 44 gemeenten waarvan er 15 zich een stad mogen noemen. In 2008 lag het aantal inwoners rond de 827.000 mensen. De hoofdstad van Limburg is Hasselt. De bevolking van Limburg kenmerkt zich vooral door de manier van spreken. Over het algemeen praten de mensen uit deze provincie trager dan de mensen van de rest van het land. De provincie ligt gelegen in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, in het westen van de Nederlandse provincie Limburg, in het noorden van Luik, en in het oosten van Vlaams-Brabant en Antwerpen. De provincie Limburg kan worden opgedeeld in vier regio's die allemaal het bezoeken waard zijn namelijk Haspengouw, de Voerstreek, de Limburgse kempen en Maasland.

Haspengouw

Haspengouw is een landelijke regio die zich uitspreidt over meerdere provincies van België. Landbouw en veeteelt zijn zaken die je vaak tegenkomt in deze regio. Haspengouw bestaat uit twee regio's. Ten eerste is er Droog Haspengouw of de Condroz. Dit is gelegen in het zuidelijke deel van Haspengouw. Deze regio is vooral gekenmerkt door het teelten van suikerbieten en tarwe. Ten tweede is er Vochtig Haspengouw. Vochtig Haspengouw is het zandige noordelijke gedeelte van het gebied waar vooral fruit en zuivel wordt geproduceerd. De hoofdreden waarom Haspengouw zo ideaal is voor landbouw en veeteelt is de leem die in de bodem zit.

Op een zonnige dag geeft het Haspengouw in Limburg een beetje het Toscane-gevoel. Vooral in de lente, wanneer de bloesems aan de bomen hangen, is het de moeite waard om er in rond te trekken. Er zijn verschillende manieren om een adembenemende tour te maken door dit gebied. Je kan te voet gaan, er is een fietsroute, per pony, maar wat het Toscane-gevoel helemaal compleet maakt is de Vesparoute. U kan er Vespa's huren voor het hele gezin en door gebieden cruisen met kastelen, wijngaarden, kerkdorpjes ... De Vesparoute gaat vooral door het landschap waar de bekende Vlaamse serie, Katarakt, is opgenomen. In zowel het monumentenpark als het natuurreservaat kan u in alle stilte van de adembenemende omgeving genieten.

De Voerstreek

De Voerstreek is een gebied dat bestuurlijk door Limburg wordt geleid. Hoewel het op geen enkele plaats grenst aan Vlaanderen, is het wel een deel ervan. De Voerstreek grenst in het Noorden aan Nederland en in het Zuiden aan de provincie Luik. Ook hier kan u genieten van een prachtige omgeving.

De natuur is het enige dat de stilte breekt in dit gebied. U kan er zelf u wandelroute samenstellen door te kiezen uit 124 km wandelpaden of u kan een elektrische fiets huren voor u en uw gezin en samen rondtrekken om de zeldzame flora en fauna, de dorpjes en honderden monumenten te bezichtigen.

De Limburgse Kempen

Dit is een gebied dat uiterst geschikt is voor mensen die graag met het paard door de bossen trekken, maar ook wandelaars worden hier niet verveeld. Bunkers uit wereldoorlog 2 kunnen ten alle tijde bekeken worden. Het is soms wel niet mogelijk om een kijkje in de bunker te nemen. In dit gebied werd zwaar gevochten voornamelijk in de streken die bij het kanaal Bochelt-Herentals zijn gelegen. Als u eens iets anders wil dan alleen maar bos en naaldbomen, raad ik u aan om een kijkje te gaan nemen in de Sahara van Lommel. Rond een groot meer ligt een gebied met losse zand. Ideaal om in de zomer te gaan zonnen of er te genieten van een lekker koele plons. Lommel is één van de grootste steden in het noorden van Limburg en ligt centraal gelegen in de Kempen. In de zomer zijn er vele culturele activiteiten voor jong en oud. Jaarlijks worden er gratis optredens georganiseerd, u kan er zandsculpturen gaan bekijken of een kijkje nemen in het museum.

Niet enkel speelt natuur een grote rol in dit gebied. U kan ook een tijdje terug gaan in de tijd, door de steenkoolmijnen van Beringen te bezoeken. Als u wilt weten hoe het is om in een mijn te werken, dan kan u in deze mijnen nog steeds in de schachten rondwandelen waar vroeger steenkool werd ontgonnen.

Maasland

Het Maasland is de streek rond de rivier, de Maas. Het gebied barst er van de watervogels, planten en geurige kruiden. Het is een ideale plek voor mensen die naast de rivier, de talloze pittoreske dorpjes wil bezoeken. Het is een stukje middeleeuws erfgoed wat u uitnodigt om gezellig samen een terrasje te doen of de dorpjes te doorkruisen per fiets.

Door de vele rivierarmen zijn in de loop van de tijd, de oevers uitgegroeid tot velden vol met kruiden en bloemen die samen een aangename geur teweeg brengen waardoor u dan kan wandelen. Er zijn verschillende activiteiten die u samen met u en uw gezin kan beleven zoals kajakken, varen met een bootje, watervogels gaan bekijken, zwemmen, of gewoon luieren in de zon op de oevers.

Limburg is een provincie met veel verborgen schatten en het is niet zo ver reizen als bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken en te genieten van de mooie natuur wat in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend is.
© 2010 - 2022 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…

Leuke stops onderweg naar het vakantieadresLeuke vakantiestops op weg naar een vakantieadres. Natuurlijk kan iemand die op vakantie gaat met de auto uren achter el…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Bronnen en referenties
  • www.toerismelimburg.be www.wikipedia.org
Ben_lodewijks (10 artikelen)
Laatste update: 30-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.