Wandelen in Berchtesgaden: Königssee

Wandelen in Berchtesgaden: Königssee De Königssee in Berchtesgadener Land is omgeven door hoge bergen, waaronder de Watzmann. Het meer is gevormd door diverse ijsstromen en bezit zeer helder water. Door de schoonheid van dit meer is er een nationaal park ontstaan. Zoals misschien al duidelijk mag zijn, zijn hier schitterende wandelingen mogelijk.

Wandelweg Berchtesgaden – Königssee

  • Vertrekpunt: Station (Bahnhof) Berchtesgaden
  • Duur: 1 – 1 ¼ uur
  • Mogelijkheid voor drankje/hapje: Meerdere
  • Niveau: Aangenaam om te lopen, grotendeels in de schaduw. Geen noemenswaardige stijging

Tegenover het station van Berchtesgaden is er een autovrij wandelpad tot aan de Königssee. Deze weg loopt grotendeels op de Eisenbahnstraβe, die vroeger Berchtesgaden met de Königssee verbond. Daarbij loopt u meestal in de schaduw van oude bomen gelegen aan de wilde Königsseer Ache met haar diepgroene, heldere water. Dit stijgt echter onopmerkelijk.
Aangekomen bij de Königssee gaat u over de Klausenbrücke (brug) en komt u bij de kunstijsrodelbaan. De oeverweg links leidt u naar de levende plek van waaruit u met een elektroboot over de Königssee naar St. Bartholomä en naar de Obersee kunt varen.

In het vroegere station van Königssee, die nog zoals vroeger bewaard is gebleven, is een informatiepunt van het Nationalpark Berchtesgaden en een restaurant ondergebracht. U leert wetenswaardigheden over de Königssee en zijn geologische uniekheid, en ook over de flora en fauna van het omliggende gebergte.



Königssee – St. Bartholomä

  • De boottocht naar St. Bartholomä duurt ongeveer 30 minuten.
  • Duur: Wandelweg naar ijskapel en terug 2½ – 3 uur
  • Mogelijkheid voor drankje/hapje: Onderweg geen
  • Let op: Wandelschoenen vereist, oeverweg in St. Bartholomä is geschikt voor rolstoel en kinderwagen

Met een elektroboot over de fjordachtige Königssee is een onvergetelijke belevenis. Halverwege blaast er iemand op een trompet om zo de beroemde echo van de Königssee te laten horen. Langzaam nadert u het schiereiland St. Bartholomä met de gigantische oostkant van de Watzmann op de achtergrond. Het kerkje met het jachtslot, dat vandaag de dag als restaurant gebruikt wordt, werd in de 17e eeuw gebouwd.

De meeste bezoekers zijn tevreden met een kleine wandeling langs het meer. Het loont echter om de tijd te nemen de ijskapel aan de voet van de machtige Watzmann te bezoeken. Het gaat hierbij om een lawinekegel die zich in de winter en de herfst opbouwt. Door het lopende smeltwater ontstaat een diepe grot. Betreedt dit echter niet! Er is kans op instorting. Er zijn al doden gevallen.

Op het schiereiland St. Bartholomä is er geen overnachtingsmogelijkheid, behalve in de hut op de oostkant van de Watzmann. Deze staat echter alleen tot de beschikking voor klimmers.



Königssee – Obersee

  • Duur: Salet – Obersee: 20 min., Obersee westoever – Fischunkelalm: 45 min.
  • Mogelijkheid voor drankje/hapje: Saletalm en Fischinkelalm
  • Let op: Wandelschoenen met profielzolen vereist

Om de heerlijke wandeling van Königssee naar Obersee te maken, is het nodig om met de boot naar het eindstation Salet te varen. Hierbij is het mogelijk een tussenstop in St. Bartholomä te maken.

Van de aanlegsteiger in Salet gaat het te voet verder. Na enkele minuten komt u aan de Wirtschaft Saletalm voorbij. Daarna gaat het een gezellig kwartiertje naar de westoever van de Obersee. Het hoogteverschil is 10 meter. Deze kleine inspanning is zeker aan te bevelen. De Obersee, ontstaan door een val van een rots die de Obersee van de Königssee scheidde. Het heldere water, dat zoals ook bij de Königssee van drinkwaterkwaliteit is, stamt uit ondergrondse bronnen en van Röthbachwasserfall die u op de tegenoverliggende rotsenwand kunt zien. Daar ziet u ook de Fischunkelalm, waar het vee met de boten over de Königssee en de Obersee worden gebracht. Wie naar de Fischunkelalm wilt gaan, moet voor de heen- en terugweg minimaal 1½ uur inplannen.

De weg is goed aangegeven!

Lees verder

© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in Berchtesgaden: Maximilians ReitwegDe Maximilians Reitweg ligt ten zuiden van Berchtesgaden, richting Bischofswiesen en Winkl. De twee wandelingen die u hi…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Nationale Parken in West-DuitslandWest-Duitsland heeft geen traditie o het gebied van Nationale Parken. Afgezien van kleine landen als Luxemburg België, D…
Nationaal Park Loonse en Drunense DuinenHet Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een 3500 ha groot natuurgebied, wat zijn status als nationaal park sinds…

Vakantie aan Vlaamse kust is heel kindvriendelijk en veiligVakantie aan Vlaamse kust is heel kindvriendelijk en veiligBelgië is een prima land om je vakantie door te brengen. De Ardennen is een gebied dat door veel Nederlanders wordt bezo…
Corsica, het eiland van de schoonheidMooie zandstranden, kleine door rotsen ingesloten baaien en kraakhelder water maken het aanbod van Corsica zo attractief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bobak Ha'Eri, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Eigen ervaring
  • Wandern und Spazierengehen - Werner Mittermeier
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.