Met de auto op vakantie naar Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is onder Nederlanders en Belgen een populair land om een weekendje naartoe te gaan. We gaan dan vooral naar Londen maar ook steden als Liverpool, Newcastle, het Schotse Edinburgh worden steeds populairder. Ook voor een langere vakantie met de auto is Groot-Brittannië aantrekkelijk. Het gevarieerde landschap met oude middeleeuwse steden, uitgestrekte natuurgebieden, bergachtige streken en prachtige kusten heeft veel te bieden. Alleen hoe kun je het beste met de auto op vakantie naar Groot-Brittannië? Welke overtocht is geschikt voor jou en hoe kom je het makkelijkste in Schotland of Wales?

Groot-Brittannië

Engeland is één van de landen van Groot-Brittannië. De andere landen in het koninkrijk zijn Schotland, Wales en Noord-Ierland. Schotland en Wales liggen op hetzelfde eiland als Engeland, Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland. Hier ligt ook de republiek Ierland, een zelfstandig land. Ten noorden van Schotland bevinden zich nog de Faraoer-eilanden, tussen Engeland en Ierland ligt het eiland Man.

Overzichtskaart Groot-BrittanniëDe maximale afstand vanaf het zuidelijkste puntje van Engeland naar het noordelijkste puntje van Schotland bedraagt ongeveer 1300 kilometer. Vanaf de meest oostelijk punt naar de meest westelijke is de afstand ongeveer 500 kilometer. Engeland, het zuidelijk deel van het eiland, heeft het meest uitgebreide wegennet. Vanaf de oostelijke kustplaatsen Dover en Harwich lopen grote wegen richting Londen. De route vanaf Dover is geheel uitgebouwd tot snelweg, in Engeland aangeduid als M-route, in dit geval de M20. De twee belangrijkste routes van zuid naar noord zijn de M1 van Londen via Leeds naar Newcastle en de M5/M6 van Exeter via Bristol, Birmingham en Liverpool/Manchester door naar Glasgow. Een andere belangrijke snelweg is de 205 kilometer lange M25, de rondweg rond Londen.

Het deel van Schotland ten noorden van de grote plaatsen Glasgow en Edinbrugh is dun bevolkt en ook vrijwel snelwegvrij. De M90/A9 voert via Perth naar Thurso, het meest noordelijke puntje van Schotland. Ook Wales is vrijwel snelwegvrij, alleen langs de zuid- en de noordkust vindt met snelwegen. De zuidelijke snelweg, de M4, loopt via de plaatsen Cardiff en Swansea richting de meest westelijke punt van Wales waar de veren richting Ierland vertrekken. Aan de noordzijde van Wales loopt de M55 van Liverpool naar Holyhead waar boten naar onder andere Dublin vertrekken.

Vasteland naar Groot-Brittannië

Groot-Brittannië ligt ten westen van Nederland, België en Frankrijk. Omdat Frankrijk en Engeland op het smalste punt maar 40 kilometer uit elkaar liggen kan het gunstig zijn naar Frankrijk te rijden en van daaruit over te steken. Voor de reiziger naar het noorden kunnen juist de overtochten van Rotterdam naar Hull of IJmuiden naar Newcastle interessant zijn. Alle in het volgende overzicht genoemde prijzen zijn vanaf prijzen, prijspeil 2018.

Eurotunnel

De belangrijkste verbinding tussen Groot-Brittannië en het vasteland is de Kanaaltunnel. Deze 50 kilometer lange tunnel verbindt Calais in Frankrijk met Folkstone in Engeland. Het is een treintunnel met twee buizen met elk één spoor. De tunnel wordt gebruikt door doorgaande treinen van Londen naar Parijs en Brussel en door pendeltreinen die auto's en vrachtauto's vervoeren. Sinds 2018 bestaat er ook een trein van Amsterdam naar Londen. De treinreis door de tunnel duurt ongeveer 35 minuten maar inclusief de douaneformaliteiten, veiligheidschecks en in- en uitladen van de treinen duurt de reis ongeveer 1,5 uur.

Kosten
De kosten van de overtocht zijn verdeeld in verschillende prijsklassen afhankelijk van de verblijfsduur in Groot-Brittannië. Elk ticket geldt voor een enkele reis voor een auto met maximaal 9 inzittenden. De prijzen zijn indicaties, hoe vroeger men boekt hoe goedkoper:
 • 1-2 dagen in Engeland € 37,-;
 • tot 5 dagen in Engeland € 85,-;
 • Onbeperkt € 111,-.

Deze varianten gelden alleen voor een vooraf vastgelegde overtocht. Het is dus belangrijk op de juiste tijd bij de tunnel te zijn. Er zijn flexibelere mogelijkheden, deze beginnen vanaf € 230,- voor maximaal 5 dagen en € 300,- voor een reis die zo lang kan duren als je wilt.

De prijzen verschillen uiteindelijk net als bij vliegtickets al naar gelang beschikbaarheid. Vroeg boeken en boeken op minder drukke dagen kan dus een flinke besparing opleveren.

Calais - Dover

Het snelste veer brengt passagiers in 1,5 uur van Calais naar Dover. Deze route wordt uitgevoerd door twee verschillende maatschappijen namelijk DFDS seaways en P&O ferries. De volgende prijzen zijn vanaf prijzen voor een enkele reis met een auto.
 • DFDS seaways € 42,-, 10X per dag, maximaal 4 inzittenden;
 • P&O ferries € 60,-, 23X per dag, maximaal 4 inzittenden.

Duinkerke - Dover

Duinkerke ligt iets noordelijker dan Calais en is daarom vanuit België en Nederland net iets sneller bereikbaar. De overtocht duurt dan wel 2 uur. Alleen DFDS seaways vaart deze route, de overtocht met een auto met maximaal 4 inzittenden kost minimaal € 42,-.

Zeebrugge - Hull

Deze route, uitgevoerd door P&O ferries, is vooral interessant voor Belgen al is Zeebrugge ook goed bereikbaar vanuit Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Oost Brabant en Limburg. Hull ligt in noord Engeland ter hoogte van Manchester en Liverpool. De overtocht duurt 14 uur en 30 minuten en is altijd inclusief hut. De overtocht kost ongeveer € 275,- voor vier personen en een auto. Deze boot vaart één keer per dag.

Rotterdam - Hull

De overtocht tussen Rotterdam en Hull in noord Engeland duurt 12 uur. Een hut is verplicht, deze zit dus bij de prijs inbegrepen. Een overtocht met auto inclusief 2 personen kost minimaal € 211,-. Met vier personen kost het minimaal € 250,-. De overtocht vind één keer per dag plaats.

Hoek van Holland - Harwich

De overtocht van Hoek van Holland naar Harwich wordt uitgevoerd door Stenaline en duurt 6,5 uur. Deze boot gaat tweemaal daags naar Harwich. Harwich ligt iets ten noorden van Londen en heeft een rechtstreekse treinverbinding met deze stad. De overtocht kost minimaal € 69,-. Voor de nachtelijke overtocht is een hut verplicht, een tweepersoons hut kost minimaal € 51,-.

IJmuiden - Newcastle

Deze overtocht wordt vanaf april 7 dagen per week verzorgd door DFDS seaways. In de winter is er om de dag een afvaart. De overtocht duurt 16,5 uur. Een overtocht inclusief 2-persoons hut en auto kost minimaal € 258,-.

Overige verbindingen

Hierboven staan de meest gebruikelijke routes van het vasteland naar Groot-Brittannië voor Nederlanders en Belgen. Er zijn echter nog meer overtochten mogelijk naar Groot-Brittannië, voornamelijk naar het zuidelijke Engeland. Vanuit Frankrijk zijn er meerdere routes, deze verbinden bijvoorbeeld Bretagne en zuid Engeland met elkaar. Ook zijn er enkele veerboten naar Spanje, deze worden vooral gebruikt door Engelsen die in Spanje een tweede huis hebben en niet het hele stuk willen rijden.

Tips en tricks vakantie Groot-Brittannië

 • De verschillende veerbootmaatschappijen werken tegenwoordig net zo als vliegmaatschappijen, hoe eerder je boekt hoe goedkoper het is. Ook worden de tickets duurder tijdens de vakantieperiodes. Het is zeker interessant de verschillende routes goed met elkaar te vergelijken;
 • Veel reizigers kiezen voor de overtochten in Frankrijk omdat deze het kortst zijn. Als je echter niet in Londen maar meer in Noord-Engeland, Schotland of Wales vakantie wilt vieren dan zijn de overtochten naar Hull en Newcastle ook erg interessant;
 • De boten waarmee wordt gevaren zijn kleine steden zijn waar van alles te doen is tijdens de overtocht. Zo begint de vakantie al in IJmuiden of Rotterdam;
 • Door langer op de boot te zitten bespaar je een overnachting en brandstofkosten. Hou daar rekening mee bij het vergelijken van de prijzen;
 • In Groot-Brittannië rijdt men links!
 • Er zijn vrijwel geen tolwegen in Groot-Brittannië.
© 2014 - 2024 Ekke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hond mee op vakantie, een hondenvakantieWil je je hond meenemen met vakantie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Waar vind je leuke plekken, campings en v…
Vakantie Liverpool, EngelandVakantie Liverpool, EngelandLiverpool is een (haven)stad en tegelijkertijd een district gelegen in het noordwesten van Engeland, Verenigd Koninkrijk…
Met de hond op vakantie in EuropaGezellig de hond mee in de auto en rijden maar. Dit gaat niet zomaar, waar moet je rekening mee houden? Wees goed voorbe…
WO II: Bombardement op LondenWO II: Bombardement op LondenTijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Engeland verschillenden bombardementen door de Duitsers uitgevoerd. Steden…

Voorbeeldreis LuxemburgLuxemburg is niet de meest beroemde vakantiebestemming. Maar wie een weekje van huis wil met de auto en veel wil zien is…
Bezienswaardigheden in Frans VlaanderenTot voor kort was Frans Vlaanderen (dat deel van Frankrijk dat net over de grens van België ligt) nog onbekend terrein.…
Bronnen en referenties
 • http://www.dfdsseaways.nl/
 • http://www.stenaline.nl/engeland
 • http://www.poferries.com/nl
 • http://www.eurotunnel.com/uk/home/
 • http://www.myferrylink.com/
Ekke (17 artikelen)
Laatste update: 01-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.