Bezienswaardigheden in Frans Vlaanderen

Tot voor kort was Frans Vlaanderen (dat deel van Frankrijk dat net over de grens van België ligt) nog onbekend terrein. Zelfs de Fransen wisten niet wat zich in het uiterste noorden van hun land afspeelde. Sinds het succes van de film Bienvenue chez les Ch'tis is de streek echter een toeristische trekpleister geworden. Vooral reizigers met interesse voor geschiedenis, streekproducten, en fietstochten voelen zich in de regio thuis. Hier zijn enkele dorpjes en bezienswaardigheden die je niet mag missen als je Frans Vlaanderen bezoekt.

Cassel

Eén van de mooiste plaatsen van Frans Vlaanderen is ongetwijfeld Cassel. Het dorp is de vernielingen van de eerste wereldoorlog goed te boven gekomen en heeft zijn oude, bijna middeleeuwse karakter wonderwel bewaard, met als resultaat oude stadspoorten, kleine steegjes, vele doorgangen, en oude huizen.

Jardin du Mont des Recollets

Cassel kan het beste verkend worden via een stadswandeling, waarbij je vooral de Jardin du Mont des Recollets (uitverkoren tot de beste tuinen van Frankrijk) niet mag vergeten. Van hieruit heb je een prachtig uitkijkpunt over de streek. Cassel is immers gebouwd op de hoogste berg van Vlaanderen (176 meter), waardoor het gegeerd was door graven en een kruispunt van zeven Romeinse wegen was. Op de flanken van de Mont Cassel werden dan ook veel veldslagen uitgevochten.

Kasteelhof

Nog een beter uitzicht heb je vanuit het estaminet Kasteelhof dat zich laat kenmerken door traditionele oude meubels en hopslingers. De gerechten zijn typisch voor de streek en maken terugkerend gebruik van bepaalde ingrediënten zoals chicorei, speculoos en violet. Wat denk je bijvoorbeeld van chicoreiwijn, chicorei crème brulée, of likeur van speculoos? Het zal dan ook niet verwonderen dat culinaire liefhebbers uit België en Nederland vaak de grens oversteken om in Kasteelhof te gaan eten. Aan het estaminet is ook een boetiek met streekproducten verbonden.

Museum van Vlaanderen

Tot slot is een bezoek aan het Museum van Vlaanderen aangewezen. Tijdens de slag om Ieper was het museum het hoofdkwartier van maarschalk Foch. Tegenwoordig herbergt het museum een collectie Vlaamse kunst uit de zestiende tot de achtiende eeuw.

Beste periode om Cassel te bezoeken? Tijdens carnaval op Paasmaandag.

Bailleul

Bailleul is voornamelijk interessant omwille van zijn geschiedenis. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het stadje ingenomen door de Duitsers en dagelijks gebombardeerd. Hierdoor werd 98% van Bailleul verwoest en nadien in Vlaamse stijl terug opgebouwd door de architect Louis-Marie Cordonnier. Het oorlogsmonument, een valse ruïne van waaruit een gevleugelde overwinnaar rijst, verwijst naar deze vernieling.

Belfort van Bailleul

Om het mooiste uitzicht over Bailleul te kunnen aanschouwen, moet je eerst de tweehonderd treden van het belfort beklimmen. Ook de binnenkant is een bezienswaardigheid, met name de klok en het 35-klokken-tellende beiaard dat Vlaamse volksliedjes speelt. Het heropgebouwde belfort van Bailleul staat sinds 2005 op de lijst van beschermde belforten van de Unesco.

Benoît de Puyd museum

Ga ook even binnen in het Benoît de Puyd museum. Benoît de Puyd was een vermogende kunstverzamelaar die na zijn dood zowel zijn verzameling als zijn huis aan de gemeente van Bailleul overliet om er een museum van te maken. De beeldhouwkunst, schilderkunst, meubilair, keramiek en kantwerk die in het Benoît de Puyd museum te vinden zijn, getuigen van de Vlaamse cultuur tussen de vijftiende en de negentiende eeuw.

Kantklosschool

Ook de moeite is de kantklosschool van Bailleul. Van de zestiende tot de twintigste eeuw was kantklossen een belangrijke activiteit in de streek en de school probeert deze traditie in leven te houden.

Hondschoote

Rallye Bleu

Al sinds de middeleeuwen staat Hondschoote bekend als 'vlasland' en de bewoners zijn nog lang niet van plan van deze traditie af te stappen. Van juni tot september staan de omringende velden vol met blauwe vlasbloemen en organiseert de stad de beroemde Rallye Bleu, een tocht die volledig in het teken staat van het vlas.

Le grenier du lin

Tien jaar geleden opende ook Le grenier du lin zijn deuren, een knusse winkel waar je alle mogelijke producten op basis van vlas kan vinden: cosmetica, bier, etenswaren, linnen kleding, etc. Het is er heel gezellig snuisteren in Le grenier du lin. Bovendien kan je vragen om vlasbier en andere streekproducten te degusteren.

Oudste windmolen van Europa

Wist je trouwens dat in Hondschoote de oudste windmolen van Europa te vinden is? Volgens bepaalde bronnen zou de Noordmolen al in 1127 gebouwd zijn. Samen met het Spinnewyl is ook de Noordmolen nog steeds in werking en te bezoeken onder leiding van de molenaars zelf.

Sint-Vaastkerk

Een tocht doorheen Hondschoote rond je het best af met een bezoekje aan de Sint-Vaastkerk. Deze Vlaams-gotishe kerk bevat een uitzonderlijk meubilair met altaarstukken, biechtstoelen en orgels. Bekijk dit meubilair trouwens eens van dichtbij. Raak het eens aan. Is er niets vreemds dat je opvalt?

Bijkomend tips voor een bezoek aan Frans Vlaanderen

Frans Vlaanderen met de fiets

Frans Vlaanderen is ideaal om met de fiets te bezoeken. Niet alleen zijn er talrijke fietsroutes aangelegd die langs vele belangrijke bezienswaardigheden passeren, het is ook één van de beste manieren om Cassel, Bailleul en Hondschoote te verkennen.

Au Gallodrome

Blijf je overnachten in Frans Vlaanderen, dan doe je dit het beste in Au Gallodrome, een uiterst knusse herberg in Drincham. Bovendien kan je er voor het haardvuur genieten van een goede pint lokaal bier of huisgemaakte streekgerechten.

Kortom, Frans Vlaanderen is de ideale plaats om er eens een weekendje tussenuit te trekken.
© 2014 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands: acht eeuwen elitaire Franse invloedNederlands: acht eeuwen elitaire Franse invloedElitair is een Frans leenwoord. Het Frans was in de negentiende eeuw de taal van de elite. De mensen uit de hoogste klas…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…

Met de auto op vakantie naar Groot-BrittanniëGroot-Brittannië is onder Nederlanders en Belgen een populair land om een weekendje naartoe te gaan. We gaan dan vooral…
De graftombe van Erkembodo in de Notre-Dame van St-Omer (FR)In de kathedraal van Notre-Dame in Saint-Omer in Pas-de-Calais bevindt zich de merkwaardige tombe van de heilige Erkembo…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.