Vakantie Liverpool, Engeland

Vakantie Liverpool, Engeland Liverpool is een (haven)stad en tegelijkertijd een district gelegen in het noordwesten van Engeland, Verenigd Koninkrijk. De stad ligt aan de rivier de Mersey en heeft ongeveer 440.000 inwoners en met voorsteden wonen er ongeveer 815.000 mensen. De beste periode om er naar toe te gaan is de zomer.

Algemeen

Liverpool ligt in het stedelijk graafschap Merseyside (vernoemd naar de rivier, en afgesplitst van het graafschap Lancashire) en is er de hoofdstad van. De regio waarin Liverpool en Merseyside liggen heet Noorwest-Engeland en hier is Liverpool samen met Manchester ook hoofdstad van.

Samen met Manchester is Liverpool de belangrijkste stad van Noordwest-Engeland, zowel op bestuurlijk- cultureel, indistrueel en verkeersgebied. Liverpool is een belangrijke havenstad en heeft een eigen luchthaven, deze heet Liverpool John Lennon Airport, vernoemd dus naar John Lennon, leadzanger van de uit Liverpool afkomstige beatles.

Bereikbaarheid

Liverpool is één van de belangrijkste knooppunten van Noord-Engeland, zowel qua wegen als spoorwegen zijn er (directe) verbindingen met Manchester, Birmingham, Londen en Glasgow (Schotland). Via de Mersey heeft Liverpool een directe verbinding met de Ierse Zee.

Boot (eventueel met auto)
Vanuit Hoek van Holland en Zeebrugge is Liverpool via (Kingston upon) Hull te bereiken met de boot. De auto kan mee in de boot, het is dan nog ongeveer 200 kilometer rijden. Belangrijk om te weten is dat men in Engeland LINKS rijdt. Als de Engelsen echter een auto zien rijden met een Nederlands kenteken, houden ze daar echter wel rekening mee. Ook zonder auto is Liverpool te bereiken, in Hull kan overgestapt worden op de trein naar Liverpool.

Vliegtuig
Er gaan vanaf Schiphol en Luchthaven Brussel rechtstreekse vluchten naar Liverpool John Lennon Airport. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen en zijn er goedkope vluchten van prijsvechters.

Stadsbeeld

De oude binnenstad van Liverpool ligt aan de Mersey. Deze binnenstad is relatief klein en goed te belopen. Hier zijn de docks te bezichtigen, de docks (dokken) zijn een onderdeel van de oude haven. Er staan ook oude loodsen en fabrieken. De oude haven is opgeknapt en wordt alleen nog maar gebruikt voor toerisme. Hier zijn ook gezellige pubs met terrasjes. De binnenstad is vrij ruim aangelegd in vergelijking met andere Europese steden en is een paar jaar terug grondig opgeknapt.
Er zijn veel mooie oude gebouwen waarvan de Liver Building en de Liverpool Anglican cathedral (kathedraal) de bekendste zijn.

Verblijf

In Liverpool is het aanbod van hotels ruim voldoende. Het is het beste om vooraf te boeken, zodat u niet lang hoeft te zoeken voordat u een hotel tegenkomt waar nog kamers vrij zijn. De prijzen zijn er over het algemeen niet hoog, zeker niet bij kleine en knusse hotelletjes. Daar de meeste hotels in of vlakbij het centrum liggen is alles goed te bereiken. In het centrum is ook een groot winkelcentrum, het St. Johns Shopping Centre.

Uit eten

Bij ontbijt kan men kiezen tussen een English breakfast (ontbijt) en een continental breakfast. Een English breakfest is anders dan we in Nederland gewend zijn. Het is een pittig ontbijt waar spek en gepocheerd ei of roerei vrijwel altijd deel van uitkaken. Daarbij worden andere dingen geserveerd, zoals geroosterd brood, witte bonen in tomatensaus, worstjes, gebakken champignons en gebakken tomaat. Het continental breakfest is meer het ontbijt zoals wij dat kennen. Ontbijt is meestal inbegrepen bij de hotelprijs.

In Engeland is het voor veel mensen gebruikelijk om in de Pub te eten. Een Pub oogt als een kroeg, maar er worden vaak ook (uitgebreide) voornamelijk Engelse maaltijden geserveerd. Verder staan Pubs bekend om het grote aantal biersoorten dat er te krijgen is: lokaal bier, traditioneel Engels bier en natuurlijk ook de internationale merken. Engeland is een echt bier land.
Verder zijn er ook veel gewone en gespecialiseerde restaurants en pizzeria's met een afwisselende kaart. Ook het aanbod van fastfoodzaken is ruim in Liverpool, zo zijn er veel snackbars, en Mc Donalds vestigingen. De rpijzen zijn vergelijkbaar met Nederland.

Uitgaan

De invloed van de Beatles is nog steeds duidelijk merkbaar in Liverpool, de Beatles komen hier namelijk vandaan. In veel pubs en andere kroegen zijn er bands die nummers van de Beatles (op verzoek) spelen. The Cavern Club is een rock and roll club waar de Beatles vroeger veel hebben opgetreden. Voor mensen die van de Beatles houden is deze club een ware aanrader.
Er zijn in Liverpool natuurlijk veel pubs, zoals in elke grote Engelse stad, in pubs komen mensen van alle leeftijden. Ook zijn er veel clubs, kroegen, discotheken en enkele Irish Pubs. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk met Nederland, maar de Engelsen zijn gewend bier in halve liter glazen te drinken, die kosten ongeveer £2,- á 2,50 (3,- á 3,75).

Verder hebben de discotheken een dress-code, die luidt: geen sportschoenen, geen pet, geen trainingsjassen. In geval ze de toegang willen weigeren omdat ze de kleding niet netjes genoeg vinden, wil het weleens helpen om uit te leggen dat je uit Nederland komt en dat we in Nederland in het algemeen geen dergelijke dresscode kennen. De meeste mannen in Liverpool gaan in pak of smoking op stap. Wie andere kleding aanheeft valt direct op.

Wat belangrijk is om te weten is dat er in Engeland NERGENS MEER GEROOKT mag worden, zelfs niet in bushokjes. Roken mag alleen in de buitenlucht. Daarbij zijn sigaretten ook nog eens erg duur in Engeland, ongeveer 5 pond (7,50 euro) voor een pakje van 16 sigaretten.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Liverpool geschiedt per bus of taxi, er is geen tram of metro. Het busnetwerk is wel zeer uitgebreid, in principe kan men overal geraken met de bus. De taxi is in Engeland iets goedkoper dan in Nederland.
Aan de rand van het centrum liggen enkele grote treinstations, dat zijn eindpunten van nationale spoorlijnen.

Omgeving

Hoewel Liverpool vlakbij open zee ligt, heeft de stad zelf geen strand. Ten noorden van de stad ligt wel een strand. Een bekende badplaats ten noorden van Liverpool (op ongeveer 30 kilometer afstand) is Southport. Hier is een mooi strand en er zijn veel winkeltjes en eet-/uitgaansgelegenheden. Southport is makkelijk en goedkoop met de trein te bereiken.

Liverpool ligt ook vlakbij Wales, de Mersey oversteken en na ongeveer 30 kilometer bent u in Wales, Wales hoort niet bij Engeland, maar is een ander landsdeel van Groot-Brittannië, Wales heeft een mooie noordkust. Ideaal voor een dagje uit.
© 2008 - 2024 Lodomerie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, leuk voor toeristen?Liverpool, een op het oog een saai Engels havenstadje, met anno 2014 iets meer dan 470.000 inwoners en vooral veel indus…
Voetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamVoetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamOp zondag 20 september 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. De Engelse…
Merseybeat, vergeten pionier van de beatmuziekMerseybeat, vergeten pionier van de beatmuziekVoor velen zijn de Beatles de vormgevers van de popmuziek in het algemeen en de beatmuziek in het bijzonder. Zij kunnen…
WO II: Bombardement op LiverpoolWO II: Bombardement op LiverpoolTijdens de Tweede Wereldoorlog is in het Verenigd Koninkrijk niet alleen Londen gebombardeerd. Liverpool heeft na Londen…

De Algarve: een gebied in allegroAls je de Algarve, het zuiden van Portugal, naar een muziekstuk zou moeten vertalen, dan was het er eentje in allegro. H…
Toscane, klassiek cultuurlandschapToscane, klassiek cultuurlandschapHet Italiaanse Toscane is een streek met een haast onovertroffen landschap van glooiende heuvels, oude vestingstadjes en…
Bronnen en referenties
Lodomerie (15 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.