Vakantiebestemming: Canarische Eilanden

Welk eiland je ook hebt gekozen om te bezoeken, je zult meer uit je reis halen door ook een bezoek te brengen aan de andere eilanden van de Canarische archipel. De reistijd per vliegtuig tussen de eilanden bedraagt immers minder dan een uur, met meerdere vluchten per dag. Als alternatief kan je ook kiezen voor een van de moderne veerboten die meerdere malen per dag reizen tussen de verschillende eilanden.

De Canarische Eilanden in het kort

De Canarische Eilanden zijn een Spaanse archipel die net buiten de noordwestelijke kust van het Afrikaanse vasteland en ongeveer honderd kilometer ten westen van de zuidelijke grens van Marokko ligt. De Canarische Eilanden behoren tot een van de zeventien autonome gemeenschappen van Spanje en tot de ultraperifere gebieden van de Europese Unie. De Canarische Eilanden omvatten de volgende eilanden:
 • Tenerife
 • Fuertaventura
 • Gran Canaria
 • Lanzarote
 • La Palma
 • La Gomera
 • El Hierro
 • La Graciosa
 • Alegranza
 • Isla de Lobos
 • Montana Clara
 • Roque del Oeste

De archipel stranden, het klimaat en natuurlijke bezienswaardigheden, Maspalomas in Gran Canaria, Teide National Park en Mount Teide in Tenerife (de derde hoogste vulkaan ter wereld, gemeten vanaf de onderzijde op de oceaanbodem), maken van de Canarische Eilanden een belangrijke toeristische bestemming met meer dan 12 miljoen bezoekers per jaar. Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote zijn de meest populaire eilanden. De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat met lange warme zomers en gematigd warme winters. Door hun hoge ligging zijn de bergen van deze eilanden ideaal geschikt voor astronomische observatie. Er zijn dan ook twee professionele observatoria gevestigd namelijk, Teide Observatory op het eiland Tenerife en Roque de los Muchachos Observatory op het eiland La Palma.

De hoofdstad van de autonome regio wordt gedeeld door de steden Santa Cruz in Tenerife en Las Palmas in Gran Canaria. Las Palmas is de grootste stad van de Canarische Eilanden sinds 1768, uitgezonderd een korte periode in 1910. Tussen de territoriale indeling van Spanje in 1833 en het jaar 1927 was Santa Cruz op het eiland Tenerife de enige hoofdstad van de Canarische Eilanden. In 1927 besliste een decreet dat de hoofdstad van de Canarische Eilanden zou worden gedeeld zoals het tot op heden is. De derde grootste stad van de Canarische Eilanden is La Laguna op Tenerife.

De verschillende eilanden als reisbestemming

Gran Canaria
Gran Canaria wordt beschreven als een "miniatuur continent" door zijn ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen en microklimaten die het eiland uniek maken. Afgezien van dit zal je ook zeker kunnen genieten van een spannende stad, meer bepaald van de hoofdstad Las Palmas. In deze stad heerst een van de beste klimaten ter wereld. Bovendien beschikt het over een kosmopolitisch en dynamisch centrum waar je alles vind wat je maar kunt bedenken.

Winkelcentra en recreatieve zones, lange wandelstraten, musea, theaters, concertzalen en openlucht pleinen waar grote concerten worden gehouden. Ook beschikt Las Palmas over een bruisend nachtleven met vele discotheken, bars en restaurants en tal van activiteiten die eigen zijn aan moderne steden zodat je elke dag van je vakantie anders kan invullen zoals je zelf wil.

Dat gezegd hebbende biedt Gran Canaria zijn bezoekers ook andere soorten activiteiten. De westelijke helft van het eiland bestaat uit een groot natuurlijk reservaat dat opgedeeld is in 33 beschermde gebieden wat ideaal is voor reizigers die opteren voor een rustig verblijf in een natuurlijke omgeving. Verder kan je vandaag de dag genieten van een van de prachtige gouden zandstranden of charmante verborgen baaien met zwart zand of breng je de dag door in alle rust en stilte van het platteland omringd door indrukwekkende palmbomen en spectaculaire landschappen. Ook kenmerkend voor Gran Canarie is het grote contrast tussen de groene bossen met de Canarische den en gebieden die enkel bestaan uit zwart vulkanisch gesteente ontdaan van elke vorm van groene vegetatie.

Tenerife
Twee werelderfgoed sites, een Nationaal Park en 42 beschermde natuurgebieden zijn enkele van de schatten die te ontdekken zijn in Tenerife. Of je nu alleen gaat, met je partner, in het gezelschap van vrienden of met de hele familie. Een bezoek aan dit eiland blijft een unieke ervaring dankzij het brede aanbod van activiteiten die je verblijf op het eiland onvergetelijk zullen maken.

In Tenerife beleef je elke dag een nieuwe ervaring. Winkelen in de hoofdstad, een bezoek brengen aan een museum of een van de vele culturele evenementen bijwonen die er plaatsvinden. Dit zijn enkele van de opties waaraan je niet zal kunnen weerstaan. Ook spannend om te bezoeken zijn de diverse themaparken ontworpen voor het vermaak van jong en oud. In feite zul je van dit eiland de indruk krijgen dat het een groot park is door zijn scala aan verschillende instellingen en oneindig aantal attracties. Bovendien gebeurt dit alles in de schaduw van een majestueuze vulkaan, de hoogste berg van Spanje, die fungeert als de bewaker van het eiland.

Maar dat is niet alles. Bereid jezelf voor om te genieten van een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen met een buitengewone natuurlijke rijkdom zoals ravijnen evenals spectaculaire kliffen, uitgestrekte bossen met prehistorische diersoorten, bosgebieden met de Canarische den, opmerkelijke rotsformaties, verborgen baaien en levendige stranden, vulkanische pieken en heidevelden, valleien volgroeid met tropisch fruit ... Dit is de thuisbasis van veel exclusieve fauna en flora.

Fuertaventura
Denk aan lange, ongerepte stranden van wit zand, gelegen in een kustlijn, omringd door de oceaan met kalm transparant water, die je uitnodigt om te ontspannen in suggestieve intimiteit. Er is geen betere plek om weg te glijden op een surfplank of te windsurfen op een turquoise zee en te genieten van een koele bries.

Maar Fuertaventura is niet alleen zon en strand. Op dit eiland kan je ook genieten van andere verrassende landschappen zoals de uitgestrekte vlakten die door jaren van erosie contrasteren met vulkanen en lavastromen. Ook de moeite waard zijn de indrukwekkende zandduinen of begeef je enkele kilometers verder naar het onbewoonde woestijn eilandje geklasseerd als vogelbeschermende zone door de Europese regelgeving.

Ga in verbeelding terug naar het verre verleden en ontdek de Heilige Berg die voor de inheemse bevolking magische betekenis had. In de kleine charmante dorpjes zul je ook geschiedenis kunnen ademen dankzij de goed bewaard gebleven traditionele architectuur terwijl de kleine verborgen vissersdorpjes de geheimen van hun bijzondere vissmaken zal onthullen.

In Fuertevantura vindt je de oudste rotsen van de archipel. Deze overblijfselen behoren tot de periode vóór de vorming van de Canarische Eilanden.

Lanzarote
Ontdek de magie van Lanzarote door het verkennen van de spectaculaire vulkanische landschappen die je de indruk geven van een andere planeet, en waar de warmte van het centrum van de aarde aan de oppervlakte voelbaar is. Ontspan op de rustige stranden met wit zand en helder water en geniet van het indrukwekkende uitzicht op de kleine eilandjes die kunnen worden waargenomen vanop de kliffen.

Een bezoek aan Lanzarote is een bijzondere ervaring voor al je zintuigen, met name op het gebied van beeld en geluid zal je zeker verwend worden door de onmogelijke vormen in het landschap en de stilte die je een rustgevend gevoel zal geven.Het eiland beschikt ook over een marine Reservaat, een Nationaal Park en 12 beschermde natuurgebieden. Dit is een droom voor iedereen die graag zijn vrije tijd doorbrengt in een natuurlijke omgeving, genietend van de zon en van de frisse zeelucht. Op het vulkanisch eiland zal je duidelijk kunnen waarnemen welke invloed de vulkanische oorsprong van een land heeft op het leven van de bevolking. In de mooie, grote agrarische instellingen zal je ontdekken hoe de boeren van Lanzarote werken met de natuur om te overleven en hoe ze unieke teeltsystemen ontwikkelden die het mogelijke maakte om uitstekende producten te produceren op een vrij steriele ondergrond. De gewassen hebben een zwarte omkleding doordat ze in zwart vulkanisch land zijn geteeld.

Als je iemand bent die bekommert is over het milieu is ben je hier op de perfecte plek. Lanzarote werd immers uitgeroepen tot een van de universele modellen voor duurzame ontwikkeling door de World Tourism Organization. Dit is is voor een groot deel te wijten aan het werk van de kunstenaar Cesar Manrique wiens onvermoeibare verdediging van de natuurlijke omgeving van het eiland nog steeds verder leeft in veel gebieden.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Eilandhoppen: Trekking op de kleine Canarische EilandenVulkanen, diepe ravijnen, subtropische vegetatie, koele laurierbossen: Het is het steeds afwisselende, spectaculaire lan…
De Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische oceaan ten westen van het zuiden van Marokko, liggen in één van de mee…

Languedoc-Roussillon ontdekkenLanguedoc-Roussillon is een enorme streek in het zuiden van Frankrijk dat een uniek beeld levert aan iedereen die er ooi…
Ierland Falls Hotel in Ennistymonmijn kijk opIerland Falls Hotel in EnnistymonTijdens onze rondreis door Ierland overnachten we twee nachten in Ennistymon, in het Falls Hotel. Het hotel staat op een…
Bronnen en referenties
 • Tripadvisor.be
 • Wikipedia/Canarisch eilanden/Gran Canaria/Lanzarote/Fuertaventura/Tenerife
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.