Moravsky Kras in Moravië, Tsjechië

Moravsky Kras in Moravië, Tsjechië De Moravsky Kras (in het Engels: Moravian Karst) is een groot natuurgebied bestaande uit ravijnen, grotten en valleien. Het gangenstelsel hoort bij het plaatsje Blansko in Moravië, Tsjechië. Dit ligt ten noorden van de grote stad Brno. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 92 vierkante kilometer, waarvan 3,5 vierkante kilometer aan ondergrondse gangen. Hiervan is slechts een deel opengesteld voor publiek. Er zijn verschillende legendes die de ronde gaan over de Moravsky Kras.

Ligging

De Moravsky Kras ligt 20 kilometer ten noorden van de op één na grootste stad van Tsjechië: Brno. Het gebied hoort bij het dorp Blansko, in de regio Moravië. De Moravsky Kras neemt in totaal een oppervlakte van 92 vierkante kilometer in. De rivier Punkva vindt hier zijn oorsprong.


Moravsky Kras

Moravsky Kras is een groot gebied bestaande uit grotten, ravijnen (kloven) en valleien. Het gebied staat vooral bekend om de grotten en het ondergronds gangenstelsel vol druipstenen. Er zijn veel grotten te vinden, maar slechts vier zijn opengesteld voor publiek. Deze worden elk jaar weer door vele toeristen bezocht. De rivier de Punkva vindt hier zijn oorsprong, die heeft gezorgd voor een aantal valleien. De bekendste vallei is Mocacha Abyss. De grotten die voor publiek zijn opengesteld zijn de volgende: Punkva Caves, Balcarka Cave, Catherine's Cave, Sloupsko-šošůvské Cave.

Uitzicht vanaf boven op de Mocacha kloof / Bron: Samsong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Uitzicht vanaf boven op de Mocacha kloof / Bron: Samsong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Macocha Abyss

De Macocha Abyss of Macocha Gorge (vertaling: Stiefmoeders' Vallei) is een kloof met een diepte van 138,7 meter. Dit maakt de kloof de grootste van Tsjechië, maar ook de grootste van centraal Europa. De rivier de Punkva heeft gezorgd voor de vorming van de kloof, en daarbij voor het vormen van de ondergrondse gangstelsels van grotten.

De legende over Macocha

Er leefde eens een weduwe met zijn zoon Janicek in het plaatsje Vilémovice. Hij trouwde voor de tweede keer en kreeg een kind. Janicek kreeg er daardoor een stiefmoeder en halfbroertje bij. Janicek was altijd gezond, maar zijn broertje was alleen maar ziek. De stiefmoeder van Janicek ging daarvoor naar een waarzegster. De waarzegster vertelde dat als Janicek zou sterven, haar zoon beter zou worden. Stiefmoeder nam Janicek mee naar de rand van de kloof. Ze zei hem dat hij bessen moest plukken, en duwde hem toen naar beneden. Janicek kon nog takken vastpakken en schreeuwde om hulp, hij werd toen gered door houthakkers. Zijn stiefmoeder kwam thuis en trof haar eigen zoon daar dood aan. Ze nam hem mee en sprong met hem van de rand van de kloof af. Sindsdien is de kloof vernoemd naar 'stiefmoeder', macocha. (Al is in het Tsjechisch vertaald eigenlijk 'macecha'.)

Punkva Caves

De Punkva-grotten is een van de delen die is opengesteld voor publiek. Dit is het grootste deel van de grotten dat is opgengesteld. Het is een groot gangenstelsel vol met stalagmieten en stalagtieten. Veel druipstenen hebben een naam, die past bij de vorm die ze hebben. Als toerist krijg je na het gangstelsel waarin je moet lopen, ook een rondleiding in een boot die door de Punkva-rivier vaart. Deze boot stopt tussendoor bij de Masaryk grotten. De grotten zijn aangesloten aan de Macocha Abyss.

Een deel van de Balcarka Cave / Bron: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Een deel van de Balcarka Cave / Bron: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Balcarka Cave

De Balcarka Cave is te vinden in het noordelijk deel van Moravsky Kras. Als toerist is hier ook een rondleiding mogelijk. In de rondleiding stop je in verschillende kamers waarin stalagmieten en stalagtieten te zien zijn. Deze zijn erg rijk en helder in de Balcarka Cave. Veel van de druipstenen hebben ook een naam gekregen die bij de vorm van de stenen past.

Catherine's Cave

Deze grot is een deel van de prehistorische watergrot. In de grot zijn nog veel plekken te zien die wijzen naar de waterstromen die ooit in de grotten zijn geweest. Door de erosie zijn er gaten gekomen. De grootste ondergrondse hal hoort bij de Catherine's Cave. De akoestiek is hier erg goed, waardoor hier soms concerten plaatsvinden.

De legende van Catherine

Catherine's vader was een schaapsherder. Toen hij te oud was om zijn werk te doen, was Catherine zijn enige opvolger. Ze vond het geen probleem om haar vader te helpen. Op een dag ging ze naar de stad, met een andere weg die ze normaal gesproken neemt. Het stormde heel erg, daarom besloot Catherine te wachten in een grot in de buurt. Ze kwam erachter dat een schaap miste. Ze volgde de schaapsbel en kwam terecht in een rotsachtige baai. De volgende dag gingen mensen opzoek naar dit schaapsherdertje en vonden haar dood aan in de grot. Sindsdien zijn de grotten vernoemd naar Catherine.

Sloupsko-šošůvské Caves

De grotten Sloupsko-šošůvské bevinden zich in het zuidelijke deel van de Moravsky kras. Het bestaat naast grotten ook uit valleien. De bekendste vallei is Nagelova propast. Deze kloof is zo'n 90 meter diep, en toegankelijk voor toeristen door het plaatsen van enkele bruggen. De Elizabeth Cave is een deel van de Sloupsko-šošůvské Caves. Deze grot staat bekend om de goede akoestiek en is geschikt voor het geven van concerten. Als toeristische attractie worden rondleidingen langs de verschillende delen van de Sloupsko-šošůvské-grotten gegeven.
© 2013 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…
Brno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëBrno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëWil je een stedentrip naar Tsjechië maken, denk dan eens aan Brno in plaats van Praag. Brno ligt in het zuid-oosten van…
Ariège: de grottenAriège: de grottenFrankrijk is aan het einde van de 19e eeuw begonnen met de exploitatie van grotten. Eerst onder leiding van E.A. Martel,…
Grotten en DruipsteengrotGrotten en DruipsteengrotHoe ontstaan grotten precies? Hoe diep kunnen grotten zijn? Waar kun je ijsgrotten vinden? Wat is een druipsteengrot, he…

Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Kotor, MontenegroKotor, MontenegroOp de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat Kotor, een oud stadje aan een baai omringd door bergen. Het ligt zo'n 100 km v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%BD_kras
  • En.wikipedia.org
  • http://www.moravskykras.net/en/moravian-karst.html
  • Afbeelding bron 1: Samsong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Prazak, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.