Rondreis door Andalusië: met kinderen en tieners

Rondreis door Andalusië: met kinderen en tieners Je kunt op verschillende manieren kennismaken met het Spaanse Andalusië. De meeste gezinnen zullen dit gedeelte in Zuid-Spanje ontdekken door het maken van een of meerder dagtochtjes vanuit hun vakantiebestemming aan de Costa de Sol. Campings, hotels en appartementencomplexen aan deze kust zijn erg populair onder families met zowel kleine als grote kinderen. Een andere mogelijkheid waarbij strand, natuur en cultuur kan worden afgewisseld, is een autorondreis door Andalusië. Wanneer je een rondreis door Andalusië wilt plannen, dan begin je met het bepalen van de verschillende bestemmingen die je allemaal wilt aandoen. Daarbij bepaal je tegelijkertijd wat je ter plekke allemaal wilt zien en ondernemen. Op deze manier weet je hoe lang je reis gaat worden. Wanneer de duur van je vakantie al vaststaat, dan zul je aan de hand daarvan je reisplan invullen. Let er bij het maken van je reisplan op dat je een logische reisroute opstelt en houd hierbij aan het begin en het einde van je reis ook rekening met de ligging van de luchthavens.

Vervoer naar en in Andalusië

Er is een zeer grote keuze in vluchten die van Amsterdam naar een bestemming in Andalusië gaan. Er zijn zowel lijndienst- als chartervluchten beschikbaar. Afhankelijk van je reisroute kun je aanvliegen op Málaga, Granada of Sevilla. Op de luchthaven kun je meteen je huurauto afhalen. Hoewel het openbaar vervoer in Spanje goed te noemen is, is het toch handiger en prettiger om tijdens de gehele rondreis de beschikking over een auto te hebben.

Praktische reisroute

Wanneer je een week de tijd hebt, dan kun je ervoor kiezen om de route Sevilla – Granada – Nerja te rijden. Je kunt aanvliegen op Sevilla en terugvliegen vanaf Málaga. Heb je tien vakantiedagen te besteden, dan kun je op elke bestemming iets langer blijven, maar je kunt ook een extra bestemming in je reisplan opnemen. Zo kun je een paar nachten in de bergen bij Granada, de Sierra Nevada, verblijven. Ook kun je een nachtje in de buurt van Antequera inplannen, zodat je onderweg het nationale park Fuente de Piedra kunt bezoeken. Een logische route kan nu zijn: Sevilla – Antequera – Granada – Sierra Nevada – Nerja. Heb je twee tot drie weken de tijd, dan kun je starten op het strand van Nerja en vervolgens via de Sierra Nevada en Granada richting Sevilla reizen en dan afsluiten met een strandverblijf aan de Atlantische kust, zodat je reisroute Nerja – Sierra Nevada – Granada – Antequera – Sevilla – Costa de la Luz wordt.

Nerja

Wanneer je start in Nerja, dan zul je zijn aangekomen op het vliegveld van Málaga, waar je de huurauto hebt opgehaald om naar je eerste bestemming te rijden. Eindig je in Nerja, dan ben je waarschijnlijk uit Granada of de Sierra Nevada komen aanrijden. Nerja is zowel een rustige start als een relaxte afsluiting van je rondreis door Andalusië. Afhankelijk van de accommodatie die je boekt, kun je er iets meer activiteit en toeristische drukte aan toevoegen. Er zijn een groot aantal accommodatievormen waaruit je kunt kiezen: een appartement op loopafstand van het strand, een hotel pal aan het strand of een villa aan de rand van Nerja, al dan niet met een privé-zwembad. Nerja is in de eerste plaats bedoeld om heerlijk te relaxen op het strand, afgewisseld met wat geslenter langs terrasjes, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Wil je hier toch iets bezoeken, ga dan zeker naar de druipsteengrotten van Nerja.

Is Nerja je laatste bestemming, dan rijd je op de laatste dag naar de luchthaven van Málaga. Hier lever je de huurauto weer in voordat je terugvliegt naar huis. Is je vakantie net begonnen, dan reis je vanaf Nerja door naar de Sierra Nevada of Granada.

Orgiva

Een leuk dorpje om onderweg van Málaga of Nerja naar de Sierra Nevada en Granada te bezoeken is Orgiva. Dit authentiek dorpje heeft smalle, heuvelachtige steegjes, sinaasappelbomen en knusse terrasjes. Je kunt hier zomaar Spaanse cowboys tegenkomen en ook oog in oog komen te staan met Nederlanders of andere Europeanen die hier wonen.

Granada

De stad Granada is zeker een bezoek waard. Je zult veelal verblijven in een appartement midden in de stad. Het centrum van Granada is autovrij en bestaat voornamelijk uit smalle slingerweggetjes met hoogteverschillen, waar alleen de bus mag rijden. Het is dus aan te raden om je auto tijdens je verblijf in Granada net buiten het centrum te parkeren. De belangrijkste reden van je bezoek aan Granada zal wellicht het Alhambra zijn, het middeleeuwse paleis van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. Je doet je er verstandig aan om de toegangskaarten al in Nederland aan te schaffen. Zo voorkom je dat je eenmaal ter plekke urenlang voor de ingang staat en alsnog niet naar binnen kunt. Er worden per dag maar een beperkt aantal bezoekers binnengelaten. De tickets voor het Alhambra zijn een halve dag geldig, zodat je of een ochtend of een middag de tijd hebt om alles te bezichtigen. Alleen voor het Nazridpaleis is er binnen die halve dag nog een verplicht tijdstip waarop je het mag bezoeken, voor alle andere delen van het Alhambra inclusief de paleistuinen het Generalife geldt dat niet. In de souvenirwinkeltjes valt een boekje op dat het verhaal van het Alhambra aan kinderen vertelt. Het is in diverse talen verkrijgbaar, ook in het Nederlands. In combinatie met eigen ervaringen is het een leuke aanleiding voor een werkstuk of spreekbeurt.

Niet alle kinderen willen lang in het Alhambra blijven. Dit is afhankelijk van de leeftijd en interesse van je kinderen. Je kunt het dwalen door het Alhambra onderbreken met een drankje of ijsje. Vanaf de parkeerplaats van het Alhambra rijdt de bus ook naar het centrum van Granada. Het is leuk om daar ook even rond te slenteren. Er zijn ook leuke terrasjes te vinden, onder andere met een prachtig uitzicht op het Alhambra.

Wanneer je echt niet in de drukte van de stad wilt verblijven, dan kun je Granada en het Alhambra ook bezoeken vanuit een accommodatie net buiten de stad of in de Sierra Nevada.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een ideale bestemming om tot rust te komen, zowel voor als na en ook ter vervanging van het verblijf in Granada. In de bergen zijn veel mogelijkheden om te wandelen en daarnaast kun je er zelfs paardrijden en je met paard en wagen laten rondrijden door de natuur. Ook zijn er een aantal bergmeertjes te vinden waar je even kunt pootje baden of zwemmen. Er zijn ook grote bergmeren met verschillende kleuren blauw water. In de Sierra Nevada kom je verder kleinschalige hotels, gezellige restaurantjes en gemoedelijke cafeetjes tegen waar je je eenvoudig met de lokale bevolking kunt mengen.

Antequera

Een leuke tussenstop op weg van Granada en de Sierra Nevada naar Sevilla is Antequera. Dit is een hooggelegen, wit en authentiek dorpje. Hier zie je de oude mannetjes op de terrasjes nog opstaan voor de naderende toeristen. In de buurt van Antequera ligt het nationale park Fuente de Piedra. Je kunt hier zelf rond het meer wandelen, maar er zijn ook mogelijkheden om met een gids op pad te gaan. Je kunt er diverse dieren spotten, waaronder flamingo’s. Je kunt een nachtje Antequera in je reisplan opnemen, zodat je in alle rust van het nationale park kunt genieten.

Sevilla

Een andere grote stad in Andalusië is Sevilla en deze is ook zeker een bezoek waard. Je kunt hier ook kiezen tussen een hotel in het midden van de stad en een hotel buiten de stad. Wanneer je kiest voor een accommodatie op het platteland, dan moet je wel een stukje rijden als je Sevilla wilt bezoeken, maar het geeft ook meer rust. Vaak hebben de accommodaties buiten de stad, in tegenstelling tot die in de stad, een zwembad en dat is wel erg fijn na een dag in alle hitte van de stad.

In Sevilla kun je uren slenteren over oude pleinen, door smalle steegjes en langs oude gebouwen. De kathedraal is ook van binnen mooi om te zien. Enige verkoeling kun je vinden in een van de parken. Wil je op een leuke manier langs alle bezienswaardigheden van de stad, dan kun je op de pleintjes rond de kathedraal een koetsier aanspreken voor een rondrit in zijn paardenkoets. Wil je meer over het stierenvechten te weten komen, dan kun je een arena bezoeken. Wat extra cultuur kun je opsnuiven door een flamencodansvoorstelling bij te wonen. Vind je het leuk om zelf te dansen, dan kun je zelfs een flamemco workshop doen. Een hapje eten of drinken kun je op een van de vele terrasjes. Vergeet vooral in Sevilla niet om een keer te eten bij een authentieke tapasbar. Erg leuk en ontspannend is een rondvaart over de Guadalvaquir rivier. Wanneer je het drukke en culturele Sevilla wilt onderbreken, dan kun je een bezoek brengen aan Isla Magita waar een pretpark en waterpark zijn samengevoegd. Wil je in Sevilla veel ondernemen en veel van de stad zien, trek er dan twee volle dagen voor uit.

Costa de la Luz

De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische kust. Je vindt hier badplaatsen als Cádiz, Conil de la Frontera, Costa Ballena, El Puerto de Santa María, Novo Santi Petri, Rota en Sancti Petri. De Atlantische kust wordt momenteel nog voornamelijk bezocht door de Spanjaarden zelf, maar de lange goudgele stranden en laidback strandtentjes zijn zeker ideaal om in je rondreis door Andalusië op te nemen. Je kunt hier heerlijk tot rust komen. Daarnaast is de Costa de la Luz een goed uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Als je vanuit Sevilla naar de Atlantische kust rijdt, dan kom je langs Jerez de la Frontera. Deze stad is bekend van de sherry. Wanneer jouw kinderen al wat ouder zijn, dan is het erg interessant om een tour langs het productieproces te maken. Volwassenen kunnen in een van de vele bodega’s een glaasje van het vloeibare goud, zoals de sherry ook wel genoemd wordt, proeven.

Gibraltar

Heel apart is het om tijdens je rondreis door het Spaanse Andalusië een bezoek te brengen aan een stukje Groot-Brittannië. Hoewel er overal Engels wordt gesproken en je er regelmatig een rode telefooncel tegenkomt, wordt er hier rechts van de weg gereden. De grootste attractie in Gibraltar is de aapjesrots waar je omringd wordt door berberaapjes. De rots is per kabelbaan bereikbaar. Ook de haven van Gibraltar en de rood/witte vuurtoren is leuk om gezien te hebben. Gibraltar wordt overigens ook door veel cruiseschepen aangedaan en is tevens bekend van de openingsscene van de James Bond film The Living Daylights.

Tarifa

In de Golf van Gibraltar zijn soms walvissen en dolfijnen te spotten. Bootexcursies met dit doel vertrekken onder andere uit de haven van Tarifa. Vaak zal er naast de kapitein en reisleiding ook een bioloog aan boord zijn die in staat is als eerste de zeedieren te ontdekken en hun soort vast te stellen. Uit dezelfde haven vertrekken onder andere ook de veerboten naar Marokko. Tarifa is het meest zuidelijke puntje van Spanje, slechts de Golf van Gibraltar scheidt dit stukje Spaanse kunst van de Marokkaanse kust.

Costa del Sol

Wanneer je aan het einde van je reis iets meer activiteit wenst, dan kun je de laatste paar dagen van je vakantie ook doorbrengen aan de Costa del Sol. Naast Nerja en Málaga zijn Benalmádena, Fuengirola, Marbella, Miijas, Mortil en Torremolinos populaire bestemmingen. Het gaat hier om drukbezochte badplaatsen die veel hoogbouw kennen en hierdoor zijn de meesten minder geschikt om er echt tot rust te komen. Aan de Costa del Sol zijn een ontelbaar aantal waterparken en pretparken te bezoeken, waarvan er een paar uitspringen. Het bekende pretpark Tivolo bevindt zich in Benalmádena, waar ook een paar minder bekende parken zeker de moeite waard zijn. In Benalmádena kun je ook een bezoek brengen aan Selwo Marina, een dierenpark met zeedieren en vogelsoorten. Er vinden dagelijks een aantal shows plaats, onder andere met zeehonden, dolfijnen en vogels. Je hebt de mogelijkheid om je te laten fotograferen met dolfijnen, zeehonden en slangen. Voor de foto met dolfijnen zijn gemiddeld twee sessies met beperkte plaatsen beschikbaar, waarvoor zo vroeg mogelijk reserveren wordt aangeraden. In Selwo Marina kun je ook een cursus zwemmen met zeeleeuwen boeken, wat zowel voor kinderen en jongeren als volwassenen erg leuk is. Weer een andere attractie in Benalmádena is Selwo Teleférico. Je gaat met de kabelbaan omhoog en terwijl je geniet van het uitzicht over Benalmádena kom je na een tijdje vanzelf aan in het park. Hier kun je wederom genieten van prachtige vergezichten, vogels bewonderen en rondwandelen door de natuur. Een paar keer per dag vindt hier een roofvogelshow plaats. Selwo biedt de mogelijkheid om een 3 in 1 ticket te kopen. Naast het Marina en Teleférico park, geeft het ook toegang tot het Selwo Aventura park. Het Aventura park ligt in Estepona, dat vanuit de badplaatsen aan de Costa del Sol goed is aan te rijden. Aventura is het dieren- en safaripark van Selwo. Het is een complete dierentuin met daarnaast een groot safaripark dat in Afrikaanse stijl is opgezet. Je kunt in een safaribus rond met de mogelijkheid om onderweg een tussenstop bij het Africa restaurant te maken. Verder biedt het park leuke activiteiten zoals giraffen voeren, boogschieten, ritjes op een kameel en een kabelbaan waarmee je over het water kunt zweven. Een bijzondere belevenis in Torrelominos is de paardenshow Ritmo a Cabbalo, waar ruiters hun paarden allerlei mooie kunsten laten vertonen op het ritme van de muziek. Deze show vindt elke woensdagavond plaats bij manege El Ranchito. Verder zul je hier wat minder cultuur aantreffen, maar er zijn wel mogelijkheden om diverse witte dorpjes in de omgeving te bezoeken. Leuk in combinatie met een stranddag is nog de jachthaven van Marbella, waarin veel luxe jachten liggen.

Ronda

Wanneer je de laatste paar dagen van je vakantie hebt doorgebracht aan de Atlantische kust, dan zul je op je laatste vakantiedag waarschijnlijk terugrijden naar de luchthaven van Málaga. Deze rit duurt ongeveer vier uur en voert onder andere langs een aantal hippieachtige surfdorpjes zoals Zahara de Atunes, Caños de los Mecas, El Palmar en Babete die je, wanneer je er de tijd voor hebt, nog even kunt aandoen. Ook passeer je Ronda, een van de meest bijzondere dorpen in deze omgeving. Ronda is gebouwd op twee rotsen, wordt omringd door twee bergketens en is verbonden met drie bruggen. De nieuwste en tevens bekendste brug is de Puente Nuevo die over een kloof van wel 200 meter diep gaat. Ronda bezit ook een arena die je kunt bezichtigen. Eventueel kun je er voor kiezen om hier nog een extra nachtje in te plannen, voordat je terug naar huis vliegt. Ook kun je vanuit de Atlantische kust terugvliegen vanaf Sevilla.

Souvenirs tips

In Andalusië zijn veel leuke souvenirs te koop. Het meest voor de hand liggen waarschijnlijk wel de castagnetten en de flamencojurken. Voor de liefhebbers zijn sherry en de andere Spaanse wijnen ook een geschikt souvenir. Houd er rekening mee dat de zeer hoge werkloosheid in Spanje er de oorzaak van is dat je al snel verkopers van allerlei prullaria tegen het lijf loopt of aan je strandlaken treft. Wees duidelijk wanneer je niets wilt kopen, dit bespaart zowel jezelf als de verkopers in kwestie een hoop tijd. Maak in ieder geval zoveel mogelijk foto’s ter herinnering aan een geweldige vakantie in Andalusië…
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelij…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Attracties voor kinderen aan de Costa del SolAttracties voor kinderen aan de Costa del SolDolfijnen spotten, huilen met wolven, fun maken in een waterpretpark of op ontdekkingstocht in grotten. De Costa del Sol…
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…

Reizen per trein door Europa: interrailenReizen per trein door Europa: interrailenVooral onder jongeren in interrailen erg populair. Met een interrailpas kun je door heel Europa met de trein reizen, met…
Sierra de Grazalema natuurpark bij MalagaSierra de Grazalema natuurpark bij MalagaDit natuurpark in zuidwest Spanje is genoemd naar de stad Grazalema. Doordat de bergketens die van het zuidwesten naar h…
Bronnen en referenties
  • www.riksjakids.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.