Tips voor een heerlijke vakantie

Tips voor een heerlijke vakantie Je gaat op vakantie om even weg te zijn van het gedoe van alledag. Je wilt je batterij weer opladen, zodat je weer bruisend van energie en met frisse zin aan het werk kunt. Maandenlang kijk je uit naar die een, twee of misschien wel drie weken waarin je ergens in Nederland of in het buitenland leuke dingen voor jezelf hoopt te gaan doen, al dan niet samen met vrienden en/of je gezin. Maar je vakantie vliegt om en als je weer terug bent van vakantie, ben je bepaald niet goed uitgerust. En bovendien heb je geen nieuwe zin in je werk gekregen. Sterker nog, je bent zo snel geïrriteerd dat je collega’s je vragen wat er allemaal misging tijdens je vakantieverlof. Kortom, in plaats van dat je bruisend en vol energie weer thuiskomt, ben je eigenlijk al bijna weer aan een nieuwe vakantie toe. Lees de tips om meer van je verlofdagen te kunnen genieten.

Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding

Als je tot een dag vóór je vertrek nog aan het hollen, vliegen en rennen bent, is de kans groot dat je lichaam gaat protesteren tegen de plotselinge overgang van de drukte van je dagelijks leven naar de relatieve rust van je vakantie. Alles in je lichaam is nog gericht op presteren, presteren en nog eens presteren. En dan ineens valt de externe druk weg, terwijl de adrenaline nog door je lijf giert en je geest nog gespitst is op alle klussen die op je liggen te wachten. Het gevolg is dat je tijdens je vakantie hoofdpijn hebt of snel geïrriteerd bent. Beter is het om de laatste dagen voor je vakantie al gas terug te nemen, zodat je lijf niet het gevoel krijgt dat je op de eerste vakantiedag vanuit een moordend hoog tempo ineens op de noodrem bent gaan staan.

Neem elke dag een minivakantie

Probeer elke werkdag een time-out in te plannen, waarop je lichaam en geest tot rust kunnen komen. Hoe je die time-out invult, hangt af van je persoonlijke belangstelling: misschien wil je ademhalingsoefeningen doen of kies je voor een korte wandeling of fietstocht of ga je je muziekinstrument bespelen. Probeer tijdens je time-out geen telefoontjes op te nemen of e-mails te lezen. Die bederven het doel om je geest tot rust te brengen.

Je dagelijkse gewoonten en je vakantie

De gemiddelde mens heeft meer gewoonten dan hij vaak denkt: je wordt wakker in je eigen bed, kijkt dan eerst op de wekker, neemt een snelle douche en nuttigt misschien een ontbijt, steekt je telefoon bij je, neemt een eventuele tas met werk mee en gaat op weg naar kantoor. Dit soort routines bereiden je voor op je dag. Als tijdens die vakantie die routine wegvalt, geeft dat soms een akelig ‘leeg’ gevoel. Vooral als je gewend bent om met behulp van je mobieltje of je laptop voortdurend verbinding te houden met de buitenwereld, kun je naar deze externe prikkels snakken.

Sommige mensen laten als ze met vakantie gaan hun laptop of mobieltje met een gerust hart thuis. Ze kunnen hun dagelijkse gewoonten gemakkelijk loslaten en helemaal opgaan in hun vakantie. Andere mensen voelen zich niet compleet zonder mobieltje of laptop en nemen daarom deze apparaten mee op vakantie. Het voordeel is dat ze een gevoel van controle over de dingen houden, omdat ze voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Het nadeel is dat elke keer als de telefoon rinkelt of de e-mail ‘pingt’ hun gedachten onvermijdelijk naar hun dagelijkse situatie gaan. Dat gaat ten koste van het vakantiegevoel.

Of het nu wel of niet verstandig is om je telefoon en/of laptop mee op vakantie te nemen, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je van tevoren weet dat je tijdens je vakantie snakt naar je telefoon van kantoor en/of laptop, heb je mogelijk minder last van stress als je die spullen toch maar mee op vakantie neemt. Als je echt niet zonder je mobiele communicatie kunt, lukt het je mogelijk wel om de tijden waarop je ‘online’ bent te beperken, tot bijvoorbeeld een half uurtje ’s morgen of ’s avonds.

De drang om druk bezig te zijn tijdens je vakantie

Kun je tijdens je vakantie rustig een boek lezen? Of ontspannen op een terrasje genieten van een heerlijk drankje? Of gaan je gedachten alsmaar naar de dagtochten die je nog voor de komende week wilt reserveren of naar de tegenvallende accommodatie waarover je nog met de reisorganisatie contact wilt hebben? Kan het zijn dat je hersens nog steeds op zoek zijn naar prikkels om ook tijdens je vakantie druk bezig te blijven?

Uit onderzoek naar de beleving van vakanties blijkt dat het helpt als je tijdens het begin van je vakantie kiest voor een op zich eenvoudige activiteit waarin je helemaal opgaat. Denk bijvoorbeeld aan verkennend fietsen, wandelen of snorkelen of eventueel aan het breien of haken van een nieuw kleedje of kledingstuk. Het zijn juist de dingen die nieuw of anders zijn dan in je dagelijks leven die je hersenen helpen om de knop om te zetten zodat je voluit kunt genieten van je vrije dagen.

Alles opruimen of afhandelen voor je op vakantie gaat?

Sommige mensen werken zich een slag in de rondte om alles, van strijkgoed tot kantoorproject, opgeruimd of afgehandeld te hebben voordat ze op vakantie gaan. Alsof ze er rekening mee houden dat ze misschien nooit terug hoeven te komen. Denk je dat je op deze manier zorgeloos op vakantie kunt gaan? Misschien werkt een dergelijke aanpak voor sommige mensen, maar zo’n fanatieke voorbereiding levert je naast de stress van het extra harde werken vooral ook hoge verwachtingen van je komende vakantieplezier op. En als je tijdens je vakantie dan met wat tegenvallers te maken krijgt, bijvoorbeeld als blijkt dat het geweldige zwembad uit de brochure onverwarmd is of net wordt gerenoveerd, dan is je teleurstelling des te groter.

Kun je je werk thuislaten?

Sommige mensen vinden het moeilijk om helemaal geen werk van kantoor bij zich te hebben. Vooral niet als ze gewend zijn om tijdens het weekend werk mee naar huis te nemen. Misschien behoor jij wel tot degenen die verwachten op vakantie de tijd en inspiratie te hebben om aan een bepaald project te werken. Misschien past een dergelijke aanpak uitstekend bij jou. Maar de kans bestaat dat tijdens je vakantie je hoofd naar andere activiteiten gaat en je je vervolgens last krijgt van schuldgevoelens omdat je niet aan je project werkt. Bedenk dat als je je niet helemaal kunt ontspannen, de kans dat je na je vakantie weer energiek en met zin naar kantoor gaat, een heel stuk kleiner is dan wanneer je je wel normaal kunt ontspannen.

Er zijn ook mensen die hun e-mails tijdens hun vakantie willen lezen, omdat ze bang zijn dat als ze terugkomen op het werk, ze tijdenlang bezig zijn om hun achterstand weg te werken. Het goede nieuws is dat veel berichten geen antwoord nodig hebben, maar regelrecht de prullenmand in kunnen, omdat ze door de ontwikkelingen van de afgelopen week of paar weken al weer achterhaald zijn. Een vakantie zonder mails kan je dus helpen om even de waan van de dag achter je te kunnen laten. En als je weer thuis bent, valt de hoeveelheid tijd die je kwijt bent met het afhandelen van de mail mogelijk behoorlijk mee.

Een week vakantie is soms erg kort en soms lekker lang

Of je vakantie voor je gevoel kort of lang duurt, hangt deels af van de vraag of je veel tijd kwijt bent aan reizen om op je vakantiebestemming te komen. Vooral vliegreizen kosten vaak relatief veel tijd vanwege het onvermijdelijke inchecken, de transfers en soms bovendien ook nog eens een flinke vertraging. Reizen op zich, ongeacht of je met de auto, trein of het vliegtuig naar je vakantiebestemming gaat, is vermoeiend. En hoe langer je onderweg bent, des te vermoeiender het reizen is, ook al zit je niet zelf achter het stuur. Als het je pakweg bijna een dag kost om je bestemming te bereiken, kun je er rekening mee houden dat je de volgende dag nog bezig bent om van de inspanningen van de reis uit te rusten. Ook al onderneem je tweede dag allerlei activiteiten, toch moet het echte, ontspannen vakantiegevoel dan nog komen. Pas de dagen erna kun je pas echt volop genieten van je vakantie, dat wil zeggen, als je niet wordt geplaagd door de gedachte dat je al weer over een paar dagen weer aan het werk moet.

Als je niet langer dan een week achter elkaar weg kunt van je werk, heb je soms meer plezier van je vakantie als je bewust een bestemming uitkiest waarvoor je slechts korte tijd hoeft te reizen. Heb je de gelegenheid om twee of drie weken met vakantie te gaan, is dat ideaal. Ondanks de wellicht lange en vermoeiende reis heb je dan volop de kans om zowel uit te rusten als om opwindende, nieuwe activiteiten te ondernemen. Een wat langere vakantie biedt je meer mogelijkheden om nieuwe energie op te doen. Maar ook als je om wat voor reden dan ook niet langer dan een weekje van huis en kantoor weg kunt gaan, heb je, mede dankzij bovengenoemde tips, volop mogelijkheden om echt van je vakantie te genieten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Vakantie zonder stressVakantie zonder stressHet hele jaar beul je jezelf af om eens lekker op vakantie te kunnen gaan. Eindelijk die ontspanning die je al zo lang h…
Tips om vaker op vakantie te kunnen gaanVeel mensen hebben de wens om vaker dan één keer per jaar op vakantie te gaan. Hier hangt echter doorgaans een prijskaar…

Wat te doen op het strand?Wat te doen op het strand?Eindelijk ligt u op het zo naar uitgekeken strand en uiteindelijk weet u nog niet wat u moet doen. Dit komt helaas vaak…
Bronnen en referenties
  • Vacation Sabotage: Don’t Let It Happen to You!; Matt Richtel; New York Times; June 29, 2012; http://travel.nytimes.com/2012/07/01/travel/vacation-sabotage-dont-let-it-happen-to-you.html
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.