Gratis uitjes voor gezinnen met kinderen

Gratis uitjes voor gezinnen met kinderen Voor veel mensen zijn pretparken tegenwoordig niet meer te betalen, dus wat ga je doen om je kinderen en jezelf toch zoveel mogelijk te vermaken? Er zijn veel dagtrips te verzinnen die niet of nauwelijks geld kosten. Denk er ook aan om iets te eten en te drinken mee te nemen, zodat ook dit je geen geld kost. Buiten op een bankje in de zon iets eten en drinken vinden kinderen vaak al een uitje op zich.

Kinderboerderij

Ieder redelijk dorp of stad heeft dit wel, een kinderboerderij. Kinderen en dieren gaan meestal goed samen en daarnaast is het ook nog een educatief uitje. Kinderboerderijen zijn over het algemeen helemaal gratis. Sommige plaatsen hebben ook een hertenpark. Ook een leuk uitje met de kinderen. Kinderboerderijen zijn vooral leuk in het voorjaar, wanneer er ook jonge dieren te zien zijn. Kijk ook geregeld in het plaatselijk of regionaal nieuwsblad. Wanneer de kinderboerderij leuke activiteiten organiseert, worden deze daar meestal in vermeld. Denk hierbij aan speurtochten, lentefeest, Paasactiviteiten, spelletjes tijdens het Nationale Kinderboerderijen Weekend, enz.

Speeltuin

Loop eens alle speeltuintjes in de buurt af met de kinderen. Vast goed voor een halve dag vermaak en het kost helemaal niets. Denk ook eens aan een natuurspeeltuin, waar de kinderen met takken kunnen slepen en hutten kunnen bouwen. Sommige betaalde speeltuinen organiseren dagen waarop je gratis naar binnen mag, vaak gecombineerd met een vlooienmarkt of een andere activiteit.

Bos, heide of strand

Lekker de natuur in. Zon, zee, zwemmen en spelen in het zand of bij slechter weer een flinke strandwandeling met de wind door je haar. De heide nodigt ook uit voor een flinke wandeling en vaak is er wel ergens op de heide een schaapskooi te vinden. Dat maakt de heide voor kinderen ook weer interessant. Het bos is altijd goed. In de winter prachtig wit en stil, de herfst met de mooie kleuren en de paddenstoelen, in de zomer zoek je er de schaduw onder de bomen op en in de lente loopt alles er weer prachtig uit. Juli en augustus zijn de maanden waarin je bramen kan plukken in het bos. Kijk dus goed waar de bramenstruiken staan zodat je ze de volgende keer ook kan vinden.

GPS-route

Wel eens gehoord van geocaching? Dit is een soort schattenjacht met een GPS-ontvanger. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een GPS-ontvanger, pen en papier en een prulletje. De GPS-ontvanger heb je nodig om de coördinaten te zoeken, pen en papier om iets te melden in het logboek in de cache en om onderweg de puzzels op te lossen en het prulletje om in de cache te stoppen wanneer je deze gevonden hebt. Je meldt je aan bij Geocaching en daar vind je verschillende caches. Je zoekt er één uit in de buurt die je wel leuk lijkt. Begin met een makkelijke cache (de moeilijkheidsgraad staat erbij vermeld), print deze uit en zoek het beginpunt. Dit is ook een leuke activiteit voor een kinderfeestje.

Bezoekerscentrum natuurpark

Veel natuurparken hebben een bezoekerscentrum waar geregeld wat georganiseerd wordt. Deze centra zijn meestal gratis te bezoeken. Enkele gratis bezoekerscentra op een rij: het Hollandse Biesbosch (net buiten Dordrecht), Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen, Natuurcentrum Slabroek in Nistelrode, natuurcentrum De Schaapskooi in Vijfheerenlanden, natuurcentrum De Boshoek in Schiedam Noord, natuurcentrum Arnhem. Ook natuurparken organiseren vaak iets leuks zoals een vogelkijkdag, een kerstmarkt, Dag van Mens en Dier, knutselmiddag met natuurlijk materiaal enz.

Fietsen

Stippel eens een route uit en ga gezellig met het hele gezin fietsen. Zorg voor voldoende stopplaatsen onderweg zodat het ook voor de kinderen vol te houden is. Picknickmand achterop en je hebt een leuk dag uit. Je kan een bestaande route rijden, maar ook zelf een route uitstippelen met behulp van fietsknooppunten. De knooppunten worden aangegeven met bordjes. Het is leuk wanneer de kinderen zich op de stopplaatsen wat kunnen uitleven, dus neem een bal mee of plan een rustmoment bij een speeltuintje.

Stadswandelingen

Wanneer je je kind voor architectuur of geschiedenis hebt weten te interesseren, kan je eens een stadswandeling overwegen. Maar niet alleen die kinderen vinden het leuk om door een plaatsje te slenteren. Hier volgen een aantal plaatsjes die vrijwel ieder kind leuk vindt om te bezoeken: Giethoorn, Urk, Volendam, Alkmaar, Elburg, Zwartsluis, Dwarsgracht, Blokzijl, Staphorst, Schokland, Sluis en Kortgene.

Stadsparken

In een grote stad zijn vaak veel parken te vinden waar aardig wat kindervermaak is te vinden zoals een dierenweide, speeltuin, gratis zwembad in de open lucht, ligweide enz. Op een mooie zomerse dag met een paar broodjes en wat te drinken bij, kan je je hier samen met de kinderen uren vermaken. Ook deze stadsparken worden vaak gebruikt voor allerlei activiteiten. Denk hierbij aan een poppentheater, muziekoptredens, open podia, jongleren, kindercircus enz.

De fruitroute

Sommige dorpen en steden hebben een route door of om de plaats, waar fruitbomen of notenbomen staan of bramen geplukt kunnen worden. Vaak vinden kinderen het heel leuk om samen fruit te plukken en van dit fruit kan je dan samen met de kinderen na afloop wat lekkers maken, thuis in de keuken.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…
Gratis diensten en productenGratis diensten en productenOp internet word je doodgegooid met websites die je van alles gratis aanbieden. Echt helemaal voor niets. Maar niet elke…
Goedkoop dagje uit in Nederland met kinderenGoedkoop dagje uit in Nederland met kinderenEen uitstapje met kinderen kan erg duur zijn. Een dagje Efteling met twee kinderen kost al gauw tegen de 200,-. Bovend…
Dagje uit voor de kleine beursDagje uit voor de kleine beursEen dagje uit met het gezin hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een dagje naar een pretpark met een gezin met een paa…

Ruimtereis: spectaculair maar duur uitje voor iedereenRuimtereis: spectaculair maar duur uitje voor iedereenNiets is meer te gek: een ruimtereis als spectaculair uitje! Je hoeft geen professioneel ruimtevaarder meer te zijn om e…
Ik ga op reis en ik neem meeIk ga op reis en ik neem meeJe gaat heel binnenkort op reis en je wil je koffers inpakken. Heb je wel alles in huis of moet je nog inkopen doen? Ben…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Merica, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.