Gratis dagje uit... Drenthe
Een entree kaartje voor een pretpark kost al snel tussen de 15 en 30 euro. Voor een gezin van 4 personen met een modaal inkomen is dat best veel geld. Dat moet goedkoper kunnen... En dat kan ook goedkoper! Hieronder de leukste tips voor een onbezorgd en gratis dagje uit. Let er wel op dat je de reiskosten en eventuele aankopen van voedsel of souvenirs ter plaatse niet te hoog laat oplopen. Een tip, koop snoep en drinken in een supermarkt en neem dit mee in een rugzak.
Kamp Westerbork
In de bossen van het heidegebied ''Het Amerveld'' bevindt zich Herinneringskamp Westerbork. 107.000 Joden en honderden Roma's en Sinti alsook verzetstrijders verbleven hier in barakken tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Anne Frank en haar familie werden ondergebracht in de strafbarak van dit doorgangskamp. Kamp Westerbork bestaat uit twee delen. Een museum en het kamp waar eerst de Joden en later Molukkers hebben geleefd. Zodra je de parkeerplaats oprijdt staat rechts een gebouw. Dit is het museum van kamp Westerbork waar door vroegere Joodse bewoners wordt vertelt hoe het leven was in Kamp Westerbork. Wanneer er geen ervaringsdeskundigen aanwezig zijn zal er een film worden getoond. Om hier de verhalen te horen en te lezen, tentoonstellingen te zien of een rondleiding door het kamp aan te vragen dien je te betalen. Het gebruik van de parkeerplaats is vrij. De afstand vanaf de parkeerplaats naar het kamp is 3 kilometer. De toegang tot het kamp is vrij. Een pad door het bos van radio sterrenwacht (zie hieronder) brengt je via leuke weetjes en activiteiten naar het voormalig kamp Westerbork. Voor wie geen zin heeft om te lopen of slecht ter been is rijden er busjes. Kosten voor het gebruik van deze busjes zijn 1,50 euro per persoon voor een enkele reis en 2,00 euro voor een retourtje. Sommige mensen kiezen ervoor om met de bus heen te lopen en te voet terug of andersom. Het is ook mogelijk om via de geasfalteerde weg terug te lopen naar de parkeerplaats ipv de route van radio sterrenwacht te nemen. Echter, deze route is een stuk minder mooi dan de route 'De Melkweg' van radio sterrenwacht. Een tip, bezoek de website van Herinneringskamp Westerbork en lees je goed in, zodat je ter plaatse weet waar je naar kijkt. Kijk ook even voor vertrek op Google maps om de route van het melkwegpad naar het kamp te bekijken. Het laatste stukje naar het kamp is wat onduidelijk. Hou rechts aan naar het kamp, als u vanaf het melkwegpad komt.
- Adres: Oosthalen 8 Hooghalen, Drenthe
- www.kampwesterbork.nl
- Zowel voor kinderen als volwassenen is de entree gratis. Goed toegankelijk voor invalide mensen. Het melkwegpad is minder geschikt.
Radiosterrenwacht
De radiosterrenwacht vindt u op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork. Hier ontmoeten natuur, geschiedenis en wetenschap elkaar. Het melkwegpad is een prachtige wandelroute waarin de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal staan. Jong en oud leren spelenderwijs over de werking van de enorme schotels. Het melkwegpad loopt langs de grootste zandbak van Drenthe. Een speelplaats zo groot als een voetbalveld. Onderweg ervaar je hoe zwaar 15 kilo weegt op de Maan, Neptunus de Aarde en meer planeten. Ook kun je op 500 meter afstand fluisteren tegen elkaar en elkaar ook nog echt verstaan. Verder Leer je alles over ons zonnestelsel, planeten en meer. Paraplu mee in de auto, want er is onderweg weinig plek om te schuilen. Bij zonnig weer goed insmeren tegen zonnebrand. Neem voldoende water/drinken mee. De enige gelegenheid om wat te drinken en te eten is het restaurant van het museum van Herinneringskamp Westerbork en die is gebonden aan openingstijden. Breng met kleine kinderen een bezoek aan het toilet alvorens u de wandeling start. Op het kamp en onderweg is hiervoor geen gelegenheid.
- Adres: Schattenberg 4 Zwiggelte, Drenthe. U kunt het beste uw auto parkeren bij het museum van kamp Westerbork. Oosthalen 8 in Hooghalen. Hier vandaan neemt u het bospad dat rechts iets voor het museum ligt als u met de rug naar de deur van het museum staat.
- www.astron.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Galerie Wildevuur
In het landhuis 'Dennenrode' in Hooghalen, is sinds 1986 een Galerie van Philip Wildevuur gevestigd. Samen met Pascalle Verhees exposeert hij hedendaagse figuratieve kunst. Hier kun je beelden, schilderijen en allerlei kunstwerken bezichtigen. Binnen of in de prachtige beeldentuin.Cultuur komt tot leven in de in 1922 gebouwde villa.
- Adres: Zwiggelterweg 4 Hooghalen, Drenthe
- www.wildevuur.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Het TT Circuit
De geur van verbrand rubber, het geluid van motoren en een aangename en gemoedelijke sfeer. Dat vind je op het TT Circuit in Assen. Wanneer de hekken geopend zijn en er geen belangrijke races zoals de Dutch TT zijn, kun je een bezoek brengen aan de paddock van het circuit en rondkijken op het terrein. Tegen betaling kun je deelnemen aan circuitdagen (vooraf opgeven) en andere activiteiten, maar alleen het aanschouwen van het circuit en de omgeving is al indrukwekkend. Hier worden regelmatig activiteiten georganiseerd die zeer de moeite waard zijn en ook nog eens gratis toegang bieden. Zoals de Rizla dagen die elk jaar in augustus plaats vinden. Kijk voor meer informatie op de website of kom gewoon langs.
- Adres: De Haar 9 Assen, Drenthe
- www.tt-assen.nl en ook www.ttworldassen.com
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Hunebedden
Drenthe staat bekend om zijn hunebedden. Binnen een straal van 30 kilometer vind je de restanten van 53 prehistorische grafkelders, bestaande uit soms meer dan 20 ton wegende rotsblokken. De hunebedden zijn gratis te bezichtigen. Bij het hunebed in Borger vind je het Hunbedcentrum. De toegang tot het winkeltje is gratis, maar wanneer je het museum wilt bezoeken dien je entree te betalen. Met de CJP pas krijg je korting, evenals kinderen tussen de 4 en 11 jaar. Kinderen tot 3 jaar en bezitters van een museumkaart hebben gratis toegang tot het museum. Het kenniscentrum, gevestigd in het voormalig armenhuis, is vrij toegankelijk. Een leuke dagvullende bezigheid is een tocht langs de hunebedden door het mooie Drentse landschap. Op de website van het Hunbedcentrum vind je een kaart met daarop de ligging van alle hunebedden in Drenthe.
- Adres: hunebedden vind je verspreid door heel Drenthe, kijk op de site www.hunebedcentrum.nl voor meer informatie.
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree voor het bezichtigen van een hunebed gratis.
Versteend leven
Een bezoek aan de hunebedden is heel leuk te combineren met een bezoek aan 'Versteend Leven.' In de expositieboerderij, gelegen op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, vind je een groot assortiment mineralen, fossielen,sieraden en schelpen uit de hele wereld, Van 1 april tot 1 november is Versteend Leven geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Van 1 november tot 31 maart is een bezoek alleen mogelijk op afspraak.
- Adres: Allinghoek 7 Drouwen, Drenthe
- www.versteendleven.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Antiekwinkelroute
Vind je het ook zo leuk om tussen antieke spullen te neuzen? Kopen hoeft niet altijd. Voor een leuk dagje uit volg je AA & Hunze Drentse Antiekroute of Brocante op de grens van Groningen en Noord-Oost Drenthe.
- Adres: zie hiervoor www.antiekroute-drenthe.nl en www.antiekvanvroeger.nl
- Zowel voor volwassen als kinderen is de entree gratis. Voorzichtigheid met kleine kinderen geboden.
Stoottroepen Museum
Een verhaal van meer dan vijftig jaar inzet, strijdbaarheid en moed. De stoottroepen zijn ontstaan uit het verzet in de duistere oorlogsperiode 1940-1945. Bij de bevrijding van Nederland werden zij ingezet langs de rivieren Waal en Maas en later tot diep in Duitsland. Na de oorlog werden de Stoters, zoals ze onder de militairen worden genoemd, ingezet in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en voormalige Joegoslavië. Het museum is op gezette tijden geopend. Breng voor de openingstijden een bezoek aan de website.
- Adres: JWF Kazerne Balkenweg 3 Assen, Drenthe
- www.stoottroepers.nl (Surf naar museum)
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Verzetsmuseum
De stichting houdt zich bezig met het verzamelen en archiveren van Drentse verhalen uit de oorlog. De verhalen worden tentoongesteld voor latere generaties. Op de website lees je meer over het Verzetsmuseum. Het Asser verzetsmuseum is geopend op afspraak of als de vlag uithangt. Een bezoek aan het Verzetsmuseum is goed te combineren met een bezoek aan de Brink in assen waar het Drents Museum zich bevindt (alleen gratis entree met een museum jaarkaart en op vaste dagen in het jaar).
- Adres: Kloosterstraat 9 Assen, Drenthe
- www.angelfire.com/ne/Verzetsmuseum/deoprichting.html
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Het Drents Friese woud
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In het bezoekerscentrum in Appelscha vindt men een schat aan informatie en ook recreatieve routes, een route voor de gehele familie van ca 2 km. (ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens) en horeca en speelgelegenheid voor kinderen. Diever heeft een toeristisch informatiepunt voor vragen en informatiefolders.
- Adres: Terwischa 6a Appelscha, Friesland en Bosweg 2a Diever, Drenthe
- www.np-drentsfriesewold.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Schonebeek Jaknikkers
Gezellig een dagje Schonebeek is gezellig en hoeft niets te kosten. Verken de omgeving van Schonebeek en leer het proces kennen van de oliewinning. Er staat zelfs een jaknikker midden in het centrum van Schonebeek, Door een menselijke fout ontplofte op 9 november 1976 een olieput. De olie spoot als een fontein en besmeurde heel Schonebeek. Hierdoor ontstond er veel schade en was men lang bezig met het schoonmaken van het dorp.
- Adres: Rondom en in het centrum van Schonebeek staan diverse jaknikkers (ook net over de grens van Duitsland).
- Meer informatie over de jaknikkers vind je op de volgende website: www.hotspothollamd.nl/drenthe_oliewinning_schonebeek.html
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Griendtsveenpark
Op de grens van Erica en Schonebeek ligt het Griendtsveenpark. Hier vind je verschillende veldjes met dieren zoals, herten, schapen, lama's, ganzen en kalkoenen. Kinderen mogen tussen de dieren rondlopen en er is speelgelegenheid.
- Adres: Berkenlaan Schonebeek, Drenthe.
- www.griendtsveenpark.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Het Internationale Natuurpark Veenland
In één dag van Nederland naar Duitsland en weer teruglopen of fietsen. Dat kan met een wandeling in het Internationale Natuurpark Bourtanger Moor - Bargerveen. Het Natuurpark ligt deels in Nederland en deels in Duitsland. Ooit was dit het grootste aaneengesloten veenmoeras van Centraal Europa. Hier vind je een mozaïek aan landschapskleuren. Blauw-groene veenlandschappen, okergele zandvlakten, paarse heidevelden, bruine turfwinningsgebieden, frisgroene weilanden en goudgele graanvelden. Het leefgebied van talrijke, met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten.
- Adres: Kamerlingswijk OZ 83 Zwartemeer, Drenthe
- www.natuurpark-moor.eu
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Het kraterbosje in 't Haantje
Het is 1 december 1965 als er rond de klok van 3 uur 's middags een boer opmerkt dat de molshopen in zijn weiland wel erg groot zijn. Het is een teken dat er iets heel erg fout gaat. Meteen zet hij koers richting de boorinstallatie waar hij de, normaliter rechtopstaande toren van 48 meter hoog, scheef ziet staan en langzaam steeds kleiner ziet worden. Op het terrein maakt iedereen zich uit de voeten. Zo ook hij. Even eerder op het terrein merkt een medewerker op dat er bij de boorput gas uit de bodem ontsnapt. Uit het niets ontstaat er een krater van circa 30 meter doorsnee. Een enorme fontein van gas, water en modder spuit met een onmenselijke herrie de lucht in. De 48 meter hoge toren wankelt, zakt deels weg en breekt doormidden waarna het met donderend geweld in zijn geheel verdwijnt in de krater in de grond. Enkele caravans verdwijnen eveneens de diepte in. Na een korte onderbreking spuit de krater opnieuw. Het zal 3 maanden duren voordat men deze krater onder controle heeft. Het landschap in de directe omgeving had veel weg van een maanlandschap. Het ronde weilandje in het kraterbos is de plaats van de feitelijke blow-out. Hier groeit sinds deze gebeurtenis rietorchis, wat zeer zeldzaam is in deze omgeving. Gelieve daarom tijdens uw bezoek niet op het veld te lopen.
Adres: het Kraterbos heeft geen adres en is wat moeilijk te vinden. Een dagvullend programma is het niet. Het leukste is om er bijvoorbeeld tijdens een fietstocht of onderweg van Assen naar Emmen langs te rijden. Zoek op googlemaps op kraterbos waar u moet zijn om het bosje zo te herkennen. Hierbij de gegevens: N52°48, 235 E 006°50, 542
Pineum Ter Borgh
Tussen Anloo en Eext, aangeplante bos, ligt Pinetum Ter Borgh. Zeer zeker de moeite waard. Toegang is gratis, maar donaties zijn zeer welkom.
- Adres: Torenweg Anloo, Drenthe
- www.pinetumanloo.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Molen Gieterveen
Tussen Gieten en Stadskanaal ligt het pittoreske Gieterveen. Eens per jaar wordt hier met Hemelvaart een grote braderie gehouden die bezoekers van heine en verre trekt. Naast deze markt worden er vele activiteiten georganiseerd, zoals een heuse kerstmarkt aan het eind van het jaar, waarbij ondernemers uit het hele dorp betrokken zijn. Paard en wagen brengt de mensen van A naar B. Een bezienswaardigheid die op speciale dagen geopend is, is Korenmolen De Eendracht waar heerlijk vers brood wordt gebakken.
- Adres: Gieterveen, Drenthe
- www.moleneendracht.nl
- www.gieterveen.com
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis. Bespaar parkeerkosten, tijdens de markt, door je auto net buiten het dorp te parkeren. Op alle andere dagen is parkeren gratis.
Edelsmederij Verwij
Gevestigd in een rijksmonument uit 1906, een voormalig bewaarderwoning in het karakteristieke dorp Veenhuizen. In het atelier van de goudsmid kunt u zijn werken bewonderen en hem aan het werk zien. Veenhuizen was ooit een dwangkolonie, nu een dorp met een bijzonder verleden en het brengen van een bezoek zeer zeker waard. (gevangenismuseum en vele bezienswaardigheden helaas tegen betaling, maar van buitenaf is ook veel te bezichtigen als je vooraf op internet informatie opzoekt.) regelmatig worden er activiteiten zoals de ambachtenmarkt georganiseerd.
- Adres: Kerklaan 2 Veenhuizen, Drenthe
- www.edelsmederij-verweij.nl en www.veenhuizenboeit.nl
- Zowel voor volwassenen als kinderen is de entree gratis.
Tip: Download de gratis Drenthe.nl APP voor Android en Apple. Deze app geeft je een overzicht wat er in Drenthe te doen is. Hotels, campings, restaurants, fiets en wandelroutes, musea, galeries en hunebedden,maar ook een uitagenda zodat je op elk gewenst tijdstip kunt kijken wat er te doen is in de buurt van je vakantieverblijf of woonplaats. Ook is er een onderdeel 'acties en aanbiedingen' waarmee je korting krijgt op diverse attracties, musea en restaurants.
Let op: voordat u aan uw dagje uit begint, check de officiële website van de bestemming waar u naar toe wilt op juistheden in adresgegevens en controleer de openingstijden.