Paspoort kind 2021 aanvragen

Paspoort kind 2021 aanvragen Een nieuw paspoort aanvragen in 2021? De bijschrijving van een kind in uw paspoort als ouders is niet meer geldig. De vakantie 2021 komt eraan en u moet een nieuw paspoort aanvragen. De ouders kunnen hun paspoort blijven gebruiken, maar kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart als reisdocument aanvragen, zowel binnen als buiten Europa. Nog snel een paspoort voor uw kind aanvragen dus voordat u in 2021 op reis of vakantie gaat. Het wordt weer druk aan het loket. Wacht dus niet te lang met aanvragen.

Nieuw paspoort in 2021 aanvragen: bijschrijving kind in paspoort is niet meer mogelijk

Veel ouders maken gebruik van de mogelijkheid om hun kind in hun eigen paspoort bij te schrijven. De schattingen lopen wat uiteen, maar het zou om ongeveer 850.000 kinderen gaan die in het paspoort van de ouders zijn bijgeschreven. Het is voor de ouder gemakkelijke en goedkoop. Een bijschrijving van een kind is niet meer rechtsgeldig. Kinderen moeten beschikken over een eigen reisdocument en dat kost u natuurlijk ook extra geld.

Geen vingerafdrukken meer in 2021

Bij de aanvraag van een identiteitskaart worden geen vingerafdrukken meer worden afgenomen. Bij een paspoort worden twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier.

Paspoort 2021 of identiteitskaart

Een eigen paspoort of identiteitskaart betekent voor de ouders extra kosten die per gemeente anders kunnen zijn. Er gelden wel maxima voor de prijzen. Er wordt een onderscheid gemaakt wanneer het document 5 jaar dan wel 10 jaar geldig is:
 • 5 jaar geldig:
  • Een nieuw paspoort kost 56,55.
  • Een ID-kaart kost 32,91.
 • 10 jaar geldig
  • Een nieuw paspoort kost 74,77.
  • Een ID-kaart kost 64,03.

Een paspoort met de geldigheid van 5 jaar is relatief duur, vergeleken met dit document van 10 jaar. Bij de ID-kaart kost een kaart voor 5 jaar wel ongeveer de helft van de prijs van een kaart voor 10 jaar. Tot de verplichting om een eigen reisdocument te hebben, is besloten door de Europese Unie. Ook Nederland moet hieraan uitvoering geven.

Waar vraagt u een paspoort aan?

Een nieuw paspoort vraagt u aan in de gemeente waar u bent ingeschreven bij de afdeling Burgerzaken. Een paspoort is duurder dan een identiteitskaart, maar daar staat tegenover dat een ID-kaart niet in elk land als reisdocument wordt aanvaard. Een paspoort is vijf jaar geldig. U vraagt een paspoort voor uw kind aan door een geldig legitimatiebewijs te overleggen met een recente foto. De foto moet aan allerlei standaardeisen voldoen om geaccepteerd te worden. Per persoon is maar één paspoort mogelijk.

Hoe vraagt u nog snel een paspoort voor mijn kinderen aan?

Zolang een kind nog geen 18 jaar is, moeten beide ouders daartoe schriftelijk toestemming geven dan wel degene die het gezag over het kind heeft. Minimaal een ouder moet ook persoonlijk verschijnen aan de balie. Voor een identiteitskaart is de leeftijdsgrens twaalf jaar.

Waar mag ik met een identiteitsbewijs reizen?

Hoewel een ID-kaart niet overal in de wereld als reisdocument wordt aanvaard, is dat geen probleem in de volgende landen en regio's:
 • De Europese Unie;
 • Andorra;
 • Liechtenstein;
 • Monaco;
 • Noorwegen;
 • San Marino;
 • Turkije;
 • IJsland;
 • Zwitserland.

Paspoort aanvragen, het wordt druk aan de gemeentelijke balie

Vele mensen stellen het aanvragen van een nieuw paspoort uit tot vlak voordat men met vakantie gaat. Dat betekent dat de maanden juni, juli en augustus top maanden zijn voor de aanvraag van een paspoort. Daar komen nu extra aanvragen bij van de kinderen. Om toch op tijd uw reisdocumenten in huis te hebben, wordt aangeraden om de aanvragen ruim op tijd in te dienen. Zo kunt u ongestoord met vakantie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paspoort kwijt? Aangifte en boetePaspoort kwijt? Aangifte en boeteAls je je paspoort in Nederland kwijt bent geraakt dan dien je dit op te nemen met de gemeente. Je moet hier dan een ver…
Paspoort op tijd aanvragenReizigers naar het buitenland hebben in veel gevallen meerdere reisdocumenten nodig. Allereerst een pas of in sommige la…
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Kinderen en identificatieplichtKinderen en identificatieplichtVeel ouders gaan samen met hun kinderen op vakantie in de zomervakantie. Dit kan zowel in het buitenland zijn als gewoon…

Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsGoedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsTen tijde van de economische crisis worden we gedwongen om steeds meer te besparen en dat geldt ook voor het besparen op…
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.