Liften, de voor- en nadelen en het vinden van een goede plek

De laatste jaren kom je ze steeds minder tegen: lifters. Toch is het een mooie manier om iets van de wereld te zien. Hier zijn de voor- en nadelen op een rij gezet. Ook kun je lezen waar je op moet letten bij het selecteren van een locatie.

Liften

De wat oudere lezers zullen zich het beeld vast herinneren: iedere vrijdagmiddag, voordat de OV-studentenkaart werd ingevoerd zag je rijen studenten langs de weg staan. De laatste jaren, door een combinatie van eerdergenoemde kaart, de invloed van dubieuze horrorfilms en wellicht de individualisering van de samenleving, wordt er steeds minder gelift. Toch kom je lifters in de zomerperiode nog wel eens tegen. Het weer is er dan vaak geschikter voor en ook is de OV-studentenkaart dan tijdelijk niet geldig.

De voor- en nadelen

Voor

  • Het is gratis!
  • Je ontmoet nieuwe mensen.
  • Het is een avontuur. Hoe de dag ook verloopt, het zit altijd vol verrassingen. Soms wacht je uren naast een boom terwijl je een andere keer razendsnel je bestemming bereikt. Iedere keer is weer anders en achteraf is het is altijd goed voor een leuk verhaal.
  • Het delen van een auto is goed voor het milieu. Liften is eigenlijk een informele manier van carpoolen.

Tegen

  • Soms moet je lang wachten op een rit. Het is niet de meest handige manier van vervoer als je haast hebt. Aan de andere kant is liften wel ideaal als wilt onthaasten en je de reis belangrijker vindt dan de bestemming.
  • Mensen maken af en toe vervelende gebaren.
  • Het weer kan tegenzitten. Breng daarom altijd een regenjack mee. Keerzijde is dat het weer ook mee kan zitten, en als je binnen blijft zitten loop je dat mis.
  • Je kan niet veel meenemen. Weinig automobilisten willen wachten op een lifter met een grote koffer. Ook is dat voor jezelf nogal lastig. Aan de andere kant leer je hiervan alleen het allerbelangrijkste mee te nemen.

Het buitenland

Wanneer je in het buitenland lift is het meteen een goede manier om aansluiting te vinden bij de lokale bevolking. Deze mensen vertellen je vaak allerlei interessante “insider” informatie over hun land en brengen je naar plekken die niet in reisgidsen staan vermeld.

Het kiezen van een goede plek

Om goed te kunnen liften is het belangrijk op een goede locatie te staan. De keuze van de plek kan een wereld van verschil maken in je succes. Je kunt het vergelijken met het intypen van de juiste keywords voor je website of met het gebruiken van de juiste woorden op je CV.

De tips

Veiligheid
Vindt een plek waar je veilig kunt staan, met een behoorlijke afstand tot het langsrijdend verkeer. Op de vluchtstrook van de snelweg is niet alleen illegaal, maar ook erg gevaarlijk. Auto’s moeten veilig kunnen stoppen, probeer een plek te vinden waar dat goed mogelijk is, zonder dat ze achteropkomend verkeer blokkeren.

Zichtbaarheid
Auto’s moeten je goed kunnen zien. Vlak na een bocht is geen goede plek om te staan, want dan word je pas op het laatste moment gezien. Bij een oprit naar een snelweg is een voorbeeld van een goede plek, auto’s rijden nog niet zo snel en hebben een goede gelegenheid om te stoppen. Wanneer je op een provinciale weg bent, kies een recht stuk, bijvoorbeeld bij het “hier verlaat je de bebouwde kom” bord. Op Duitse snelwegen is een goed punt het einde van een Raststätte (een tankstation met parkeerterrein).

Legaliteit
Dit is ook erg belangrijk. In Nederland is op de snelweg lopen verboden. Doe dat dus niet. Je duim uitsteken voor politiewagens wordt vaak ook niet gewaardeerd.

Filteren van verkeer
Zorg dat je het verkeer vangt dat de juiste kant op gaat. Hiermee voorkom je schouderophalende automobilisten en mensen die zich bedenken met een smoesje. Sta je in de buurt van een kruising, wandel dan naar de juiste weg na de kruising. Een bord met de naam van je bestemming erop kan ook helpen.
© 2012 - 2024 Ralphm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Liften, uw leven verrijken met gratis reizenLiften, uw leven verrijken met gratis reizenVeel mensen vinden liften een eng idee. U stapt ook niet elke dag bij een vreemde in de auto. Het kan zijn dat u in het…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…

Liften - Enkele tipsLiften kan een leuke manier zijn om een reis te maken, of om gewoon van A naar B te gaan. Om de kansen op het krijgen va…
Tips voor het slapen in een hostelTips voor het slapen in een hostelVan hostels kennen de meeste mensen alleen maar slechte verhalen, maar toch zijn er hostels waar je prima in kunt overna…
Ralphm (5 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.