Met een dakkoffer op je auto op vakantie

Nog altijd is de auto het meest gekozen vervoermiddel om op vakantie te gaan. Ook is er een nadrukkelijke trend om vaker kleine tripjes te maken, in plaats van een grote vakantie. Ook hierbij is de auto weer het meest gekozen vervoermiddel. Om meer bagage mee te kunnen nemen kiezen steeds meer mensen voor de dakkoffer. Waar moet je rekening mee houden? Nog altijd is de auto het meest gekozen vervoermiddel om op vakantie te gaan. Maar liefst 54% van de vakantiegangers kiest voor de auto. Op de tweede plaats komt het vliegtuig (34%) gevolgd door de bus en/of trein (8%). Ook is er een nadrukkelijke trend om vaker kleine tripjes te maken, in plaats van een grote, langere vakantie. Ook hierbij is de auto weer het meest gekozen vervoermiddel, omdat vaak wordt gekozen voor een bereisbare afstand met hooguit enkele uren reistijd.

Om meer bagage mee te kunnen nemen kiezen steeds meer mensen voor de dakkoffer. De dakkoffer wordt dus allang niet meer alleen gebruikt voor het vervoer van de ski's of snowboard naar de wintersport. De dakkoffer, voorheen ook wel als skibox aangeduid, is een ideale manier om extra bagageruimte te creëren. Je plaatst de box eenvoudig op het dak, en je houdt alle beschikbare ruimte in de auto beschikbaar voor de passagiers en/of andere bagage.

Waar moet je rekening mee houden als je met de dakkoffer op vakantie gaat? Zijn er bepaalde wetgevingen in binnen- of ook buitenland waar je rekening mee moet houden? En zijn er ook technische aspecten die van invloed zijn? Veel antwoorden op dit soort vragen worden in dit artikel behandeld.

Bevestiging

Het mag vanzelfsprekend zijn dat de dakkoffer correct wordt bevestigd op de auto. Een dakkoffer heeft het effect van een vleugel en kan bij hogere snelheid de neiging hebben een eigen weg te willen kiezen. Zeker als de wind eronder komt, lijkt het op te willen stijgen. Het is dan van groot belang dat de koffer stevig vastzit aan de auto. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

Voor het bevestigen van de dakkoffer heeft u vaak (losse) dakdragers nodig. Ze hebben ook namen als draagsteunen of daksteunen. Er zijn op de markt veel verschillende dakdragers beschikbaar. Je hebt universele dragers, maar er zijn ook automerken die, soms in samenwerking met fabrikanten van autoaccessoires, hun eigen systeem ontwikkeld. Sommige auto’s hebben dakrails, anderen weer niet. Zoekt u zelf uit, eventueel in overleg met uw autodealer, welk systeem het beste bij uw auto past.

Snelheid

Met een dakkoffer op de auto mag je even snel rijden als zonder dakkoffer. Het rijden met een dakkoffer legt je geen (wettelijke) beperking op. Dit geldt zowel in Nederland als ook over de grenzen en gaat ook op voor bijvoorbeeld fietsendragers op de auto. Wel wordt er geadviseerd niet harder te rijden dan 130 kilometer per uur. Er zijn ook dakkoffers waarop staat aangegeven een lagere maximumsnelheid aan te houden. Je wordt aangeraden dat advies op te volgen.

Gewicht

Het gewicht van de extra lading bovenop de auto is van grote invloed op het rijgedrag van jouw auto. Er is een beperking op het gewicht dat je op de auto mag plaatsen. Lees hiervoor het instructieboekje van je auto, om te kijken hoeveel kilo dat bij jouw auto is. Ook mag je niet de maximum toelaatbare massa (gewicht) van het totale vervoermiddel (dus inclusief alles wat je er legaal op en aankoppelt) overschrijden. Wat dit gewicht is, staat vermeld op je kentekenbewijs. Als je de auto en de dakkoffer gaat inpakken, plaats dan de lichtere spullen in de dakkoffer. Houdt het zwaartepunt zo laag mogelijk, door de zwaardere spullen in de auto te plaatsen. Hiermee voorkom je onvoorspelbaar gedrag van de auto bij het nemen van (scherpe) bochten, of een plotseling uitwijkmanoeuvre.

Hoogte

Niet geheel onbelangrijk bij het rijden met een dakkoffer is continu te beseffen dát je een koffer op het dak van de auto hebt. Je auto is aanzienlijk hoger dan dat je gewend bent. Zeker voor bestuurders van een SUV, een MPV of een klein busje kunnen hiermee in de problemen komen. Let vooral op bij het inrijden van parkeergarages, parkeerplaatsen met een beperkte hoogte (vaak aangeduid met een balk over de ingang, viaducten, benzinepompen en ook tolpoorten in het buitenland!

Weerstand

Een dakkoffer ontregelt in grote mate de stroomlijn van de auto. De wind zal niet meer soepel langs de auto ‘glijden’. Hierdoor gaat het brandstofverbruik aanzienlijk omhoog. Dit kan wel oplopen tot zo’n 10 tot 20%. Houd daar dus rekening mee.

Extra tips van gebruikers

  • Plaats je bagage die in de dakkoffer gaat nog in een extra plastic zak. Lang niet alle dakkoffers zijn 100% waterdicht, zeker niet wanneer je in een regenbui terecht komt op de snelweg. De hoeveelheid regen in combinatie met de grote windkrachten die de dakkoffer te verwerken krijgt door de snelheid, zorgt ervoor dat er toch water de koffer in komen kan!
  • Plaats een opvallende sticker (bijvoorbeeld met een opvallende kleurtje) op je dashboard of autoruit, dat jou altijd herinnert aan het feit dat er een dakkoffer op je auto ligt!
  • Gebruik jij de koffer niet alleen voor de reis van en naar de vakantiebestemming, maar ook tijdens de vakantie? Bijvoorbeeld voor het vervoeren van de parasols en het speelgoed naar de dagelijkse strandbezoeken? Vergeet niet elke keer te controleren of je de dakkoffer hebt gesloten, voordat je wegrijdt. Het is makkelijk te vergeten!

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft een dakkoffer op de auto invloed op het verbruik?In tijden van crisis waarop iedereen zoveel mogelijk wil bezuinigen en beknibbelt op allerlei uitgaven, kan je je de vra…
Dakkoffer verdubbelt je laadruimteAuto's zijn niet meer te vergelijken met de modellen die vijftien jaar geleden door het straatbeeld reden. Maar ook de w…
Kampeertips voor de beginner: de voorbereidingmijn kijk opKampeertips voor de beginner: de voorbereidingKamperen met het gezin is voor velen iets wat ze al van kinds af aan doen. Zij staan er dan ook helemaal niet meer bij s…
Automobilist vaak onvoldoende voorbereid naar buitenlandAutomobilist vaak onvoldoende voorbereid naar buitenlandDe Nederlandse automobilist gaat slecht voorbereid op vakantie. We staan bij de Duitse benzinepomp om te tanken en weten…

Tips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor het slapen in de bus, het vliegtuig of de trein. U kent het wel, heel enthousiast boekt u een busreis, vliegre…
Vroegboekkorting: goedkoop op vakantieVroegboekkorting: goedkoop op vakantieWil jij goedkoop op vakantie? Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de vakantie doorgaans is. Wat zijn nou eigenlijk preci…
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 24-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.