mijn kijk op

Kampeertips voor de beginner: de voorbereiding

Kampeertips voor de beginner: de voorbereiding Kamperen met het gezin is voor velen iets wat ze al van kinds af aan doen. Zij staan er dan ook helemaal niet meer bij stil wat er allemaal voor nodig is. Voor degenen die het overwegen als een andere manier om vakantie te vieren, is het echter een heel ander verhaal. Hoe doe je dat eigenlijk, kamperen? Lees hier mijn ervaringen met kamperen, waaronder de kosten, de tent en toebehoren, de koelbox, kleding / schoenen en een systeem voor het inladen.

De kosten van kamperen

Laat ik beginnen met het financiële aspect van kamperen. Het kost geld. Als je een bepaalde mate van comfort wilt behouden, kost het je zelfs veel geld. Dit had ik me in het begin dus heel anders voorgesteld, want je kunt het tenslotte zo duur maken als je zelf wilt. Wat me geheel verraste was dat je zo verschrikkelijk veel spullen nodig hebt. Gelukkig heb je veel keuze en kun je iets op meerdere manieren oplossen. Aangezien alles bij ons in de auto mee moest, moesten we op zoek naar zo compact mogelijke formaten, waardoor het allemaal weer veel duurder wordt. Ondanks al mijn research waren we meer geld kwijt, dan ik had gedacht. En achteraf gezien hadden we er misschien beter voor kunnen kiezen om een caravan te kopen. Of het had net zo leuk geweest als we waren gaan glampen (glamourous kamperen), waarbij je gebruik maakt van een kant en klare tent, dat volledig is ingericht. Geen gezeul met allerlei zooi, alleen kleding mee en klaar-is-kees.

De tent en toebehoren

Maar goed, we hebben ervoor gekozen om te kamperen in een eigen tent. Er zijn zoveel soorten materialen, vormen, indelingen, groottes en verschillende mate van opzetgemak, dat je er toch heel veel tijd aan kwijt bent om je goed te laten informeren. Begin dus op tijd met oriënteren. Besef echter ook dat hoe groter een tent, hoe groter en zwaarder het pakvolume. Het moet dus wel nog in de auto passen. Wij hebben gekozen voor een ruime 4-persoonstent, met een hoogte van 2,10 meter, een breedte van 5 meter en 6,5 meter lang inclusief de voortent. We zijn blij met onze tentkeuze, want later beseften we dat niet alle ligplaatsen 9x10 meter zijn. Het is echter wel jammer dat we alle toeters en bellen erbij hebben gekocht, wat dus meer materiaal is om mee te nemen. We hebben niet zozeer spijt van het voorscherm, dat inregenen voorkomt, maar wel van de voorluifel en de organiser. De voorluifel hebben we namelijk tot nu toe nog niet kunnen gebruiken, omdat de tent dan nog eens 2,5 meter langer wordt. Verder hadden we onze spullen in de tent ook op een andere manier kunnen organiseren. Het had beter geweest het eerst zonder te proberen. Een kapstok is zeker geen overbodige luxe, want je kunt je handdoeken, jassen of vesten gemakkelijk kwijt. Binnentapijt is niet noodzakelijk, maar elke keer dat we het gebruiken, zijn we er toch wel heel blij mee. Het is alleen jammer dat het zoveel pakruimte kost.

Bedenk bij alles wat je koopt: gaat dit allemaal in de auto passen? Als je weet dat het niet gaat passen, kun je overwegen om een dakkoffer of aanhangwagen te kopen of te huren. Ook hiervoor geldt dat ze er in allerlei maten, kleuren en prijzen zijn. Gaat jouw voorkeur uit naar huren, bedenk dan dat je dit op tijd moet doen vanwege de beschikbaarheid in het hoogseizoen. Mocht jouw voorkeur echter uitgaan naar kopen, dan moet je natuurlijk wel een plek hebben om deze op te bergen. Vergis je trouwens niet, deze extra ruimte zit zo vol. Er gaat bij een gezin van 4 personen namelijk ook minimaal een tafel, vier stoelen, vier slaapmatten, vier slaapzakken, vier kussens, een koelbox, een gasstel, een gasfles, pannen, eetgerei, kleding en schoenen mee. Hierbij geldt hoe kleiner, lichter of compacter in volume, hoe duurder het product. Bedenk ook van tevoren of je zaken écht nodig gaat hebben. Het is verstandiger om het een keer met het minimale te doen en dan te noteren wat je echt hebt gemist, zodat je die alsnog kunt kopen. Je kunt ook een artikel kopen, die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een kruk, die je ook als tafel kunt gebruiken.

De koelbox

Eén van de uitgaven, die mij enorm tegenviel was de koelbox. Het maken van een keuze viel niet mee, omdat er verschillende systemen zijn en tussen die verschillende systemen zitten enorme prijsverschillen. De ruimte in de auto noodzaakte ons om te kijken naar de kleinere formaten; het moest tussen de kinderen in op de achterbank passen. We wilden in ieder geval wel groter dan 24 liter (het gebruikelijke standaard inhoud). Ook moest het zelf kunnen koelen, want ik zag het niet zitten om tijdens de vakantie ziek te worden door voedselvergiftiging. Uiteindelijk kwamen we dus uit op een compressor koelbox met omvormer, die in totaal zeker EUR 350,- duurder uitviel dan we aanvankelijk dachten uit te geven. Heel prijzig, maar het was wel wat we nodig hadden. Natuurlijk kun je kijken of je spullen tweedehands kunt vinden. Ik heb echter wel gemerkt dat je het geluk moet hebben dat hetgeen je nodig hebt precies op dat moment wordt aangeboden. Op een gegeven moment kun je er gewoonweg niet langer op wachten tot je iets van jouw gading hebt gevonden.

Kleding en schoenen

Een meevaller was dat je minder kleding nodig hebt dan je denkt. De kinderen zijn de hele dag door buiten. Voor één week heb je eigenlijk maar twee sets kleding nodig voor het spelen (dan kan de ene set drogen, terwijl ze het andere aanhebben), één set nette kleding voor de uitjes, zwemkleding, één lange joggingbroek en vest voor de koude avonden of frisse ochtenden. De hoeveelheid schoenen is echter een ander verhaal: slippers, wandelschoenen, nette schoenen en regenlaarzen. Dit lijkt weinig, maar als je gezin bestaat uit vier personen ontstaat er vanzelf een berg aan schoenen.

Een systeem voor het inladen

Als je dan alles hebt gekocht en verzameld, dan is het schrikken wat er allemaal mee moet. De enige manier om erachter te komen of alles überhaupt meekan, is om de auto al eens een keer in te laden. Geloof me, het is veel werk, maar je bespaart er tijd en ergernis mee op de dag van vertrek. Ook is het beter voor je gemoedsrust dat je weet wat er meekan. Wij hebben zelf een dakkoffer gekocht. De zware zaken gaan in de kofferbak, terwijl het lichte spul in de dakkoffer meegaat. Ze zeggen dat de kans klein is dat alles in de dakkoffer nat wordt, maar met de slaapzakken wil ik geen risico nemen, dus heb ik ze in waterdichte zakken verpakt. Vergeet verder ook geen spanband mee te nemen. Als je wordt overvallen door harde windstoten, dan is het verstandig om voor de zekerheid een spanband te gebruiken om de dakkoffer dicht te houden. Je kunt beter voorkomen dat je hele hebben en houwen over de (snel)weg verspreid ligt.

Het grootste drama vond ik toch echt wel het in- en uitladen van de auto. Het was gewoonweg geen leuk begin en einde van de vakantie. De enige oplossing is om er een systeem voor te bedenken. Die heb ik zelf gevonden in de vierkante koeltassen, die in een krat passen. Ze zijn licht, afsluitbaar, spatwaterdicht, hebben een vaste formaat, maar zijn toch flexibel. Spullen, die bij elkaar horen, kun je nu in één tas inpakken. Elke tas heb ik een label gegeven, zodat ik weet wat erin zit zonder de tas te hoeven openen. Er past alleen licht materiaal in, anders scheuren ze, maar daarom zijn ze wel perfect om in de dakkoffer op te bergen, ook door het flexibele materiaal.

En dan ben je eindelijk klaar om te vertrekken naar de camping.
© 2013 - 2024 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tips bij het kamperen in een tentTips bij het kamperen in een tentKamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent…
Kamperen, wat heeft u allemaal nodig?Kamperen, wat heeft u allemaal nodig?Kamperen is zeer populair. Lekker in een tent, caravan of camper uw vakantie doorbrengen. Op welke manieren kunt u kampe…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…

Glamping: een nieuwe kampeertrendGlamping: een nieuwe kampeertrendEen van de nieuwe vakantietrends van 2014 is glamping. Glamping is een samenvoeging van de woorden 'glamoureus' en 'kamp…
Vrij kamperen op paalkampeerplaats Campanula (Zeewolde)Campanula is een vrijkampeerplaats (beter bekend onder de 'oude' aanduiding paalkampeerplaats) gelegen in het Horsterwol…
Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 21-01-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.