Op reis naar Peru: praktische weetjes

Op reis naar Peru: praktische weetjes Peru is en blijft een populaire reisbestemming. Niet moeilijk, gezien het land zowat alles te bieden heeft wat mogelijk is: overweldigende natuur, woestijn, Andes, jungle, koloniale pracht, ontelbare archeologische sites en oude culturen, sport-en avontuurmogelijkheden, uitgebreide fauna en flora, een levende indiaanse cultuur, een lekkere keuken en ga zo maar door. Een aantal handige tips voor wie er naar toe wil !

Reisdocumenten

Voor Belgen en Nederlanders is een digitaal internationaal paspoort vereist dat na terugkeer nog 6 maanden geldig is !
Een visum is niet nodig. Het kan nuttig zijn een kopie van uw identiteitspapieren en paspoort mee te nemen en die apart van uw originele documenten te bewaren. Dit in geval de originele documenten verloren mochten gaan.

Mee te nemen artikelen

...die handig kunnen zijn: zonnecrème met hoge beschermingsfactor (hoogtezon brandt dubbel en dik), verrekijker (condors in de Andes, ontmoetingen met zeldzame kameelachtigen zoals de vicuña's, talrijke vogelsoorten in het Amazonegebied, ...), gemakkelijke wandelschoenen (voor rotsige bergpaden), regenjas of paraplu (kan bij Machu Picchu of in het Amazonegebied altijd van pas komen), kleine rugzak of tas voor wandelingen en dagtochten, kleine bagagetas of trolley voor op de trein naar Machu Picchu (grote tassen, koffers of valiezen kunnen niet mee op de trein), lippenbalsem (heel droge lucht in het hooggebergte).

Gezondheid

Neem op reis een kleine algemene medische kit mee met volgende inhoud: tabletten tegen hoofdpijn en pijn in het algemeen,
keel- en hoesttabletten, neusdruppels, preparaat tegen reisziekte, antibiotica (breedspectrum), middel tegen spijsverteringsstoornissen, antidiarree preparaat, algemeen ontsmettingsmiddel,
wondhelende of ontsmettende zalf, zalf tegen allergie en insectenbeten, zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen,
kleefpleisters, schaar, pincet en koortsthermometer, zonnecrème met hoge factor, lippenbalsem.

Door de verandering van voedsel, vermoeidheid, ander klimaat en buitenlucht bestaat steeds de kans dat u last krijgt van diarree. Als u een darminfectie krijgt neemt u best een ontsmettend medicijn. Middelen die de spijsverstering stoppen neemt u best alleen in noodgeval. Drink veel en beperk u tot een dieet van droge toast, biscuits en thee. Om terug op krachten te komen neemt u een ORS oplossing (suiker & zout).

Het kan nuttig zijn om daarnaast een middel bij te hebben om de darmflora te herstellen.

In Peru bestaat ook de kans dat u last krijgt van hoogteziekte (soroche). Dit is zeer persoonsgebonden en moeilijk te voorspellen. Voldoende drinken (water) is in voorkomend geval zeer belangrijk. Rust (eens vroeg onder de wol) en een matig gebruik van vette voeding en alcohol zijn aan te raden. Uiteraard is roken eveneens een verzwarende factor en dus te vermijden. Er bestaan medicijnen om hoogteziekte tegen te gaan (bijv. Diamox). Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Zorg dat u in goede conditie bent vooraleer u op reis vertrekt; laat uw tanden controleren. Kiespijn kan een reis grondig vergallen. Als u een bril of contactlenzen draagt, neemt u best een reservepaar mee. Indien u contactlenzen draagt, voorzien dan voldoende lensvloeistof. Een goede zonnebril is onontbeerlijk, het zonlicht kan zeer fel zijn in de Andes en opwaaiend stof en zand kan makkelijk in uw ooghoeken geraken. Een hoofddeksel, zonnelotion en lippenbalsem (droge lucht !) zijn een absolute must.

Reizigers met metalen implantaten brengen best een internationaal medisch attest mee, liefst in het Engels (of Spaans) opgesteld. Dit voorkomt vervelende vertragingen op de luchthaven.

Tijdens lange vluchten is het zeer belangrijk af en toe eens de benen te strekken en wat te wandelen. Overdrijf zeker niet met alcohol en drink voldoende water.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht. Onderstaande aandoeningen kunnen voorkomen en een eventuele preventieve behandeling valt te overwegen:

 • Tetanus en Difterie
 • Vaccinatie tegen tetanus is onontbeerlijk, ook voor wie niet op reis gaat. Het vaccin tegen difterie is alleszins aanbevolen voor wie naar tropische of subtropische gebieden reist. Er bestaat een gecombineerd vaccin voor difterie en tetanus, alsook een gecombineerd vaccin voor tetanus, difterie en polio. Deze vaccins zijn 10 jaar geldig.
 • Hepatitis A
 • Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie komt hepatitis A bij reizigers het meest voor. De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor al wie geregeld op reis gaat, zelfs als de hygiënische omstandigheden goed zijn.
 • Buiktyfus
 • Buiktyfus is een ernstige infectie, die met hoge koorts gepaard gaat. De overdracht gebeurt door inname van besmet voedsel of water. De kans op besmetting is eerder laag (en veel lager dan bijvoorbeeld het risico op besmetting door hepatitis A) en is het hoogst in Noord- en Noordwest-Afrika, India en Peru. Vaccinatie beschermt ongeveer 60-70% gedurende drie jaar, en wordt aangeraden voor avontuurlijke reizen of reizen langer dan drie weken.
 • Gele koorts
 • Gele koorts vaccinatie is niet verplicht maar wel strikt aanbevolen voor reizigers aan de junglegebieden beneden de 2300 meter. Voor de overige gebieden is vaccinatie niet noodzakelijk. Indien u vanuit een ander land afreist, waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika), is vaccinatie wel officieel verplicht.
 • Malaria
 • Het risico om malaria op te lopen in Peru hangt af van uw reisroute. Wie voornamelijk of uitsluitend aan de kust en inhet hoogland reist, loopt eigenlijk geen risico. Alleen in de oostelijke delen van het land (lage Andes, Amazonegebied) bestaat er risico op malaria. Belangrijk is vooral het risico op muggenbeten te beperken door vanaf zonsondergang tot zonsopgang een insectenwerend middel te gebruiken en beschermende, lichtgekleurde kledij te dragen. Indien u toch denkt antimalaria geneesmiddelen te willen gebruiken, raadpleeg dan hieromtrent uw huisarts.
 • Ziekte van Chagas
 • In heel Latijns-Amerika bestaat het risico op het oplopen van de ziekte van Chagas. Dit risico heeft men voornamelijk indien men in primitieve omstandigheden logeert.

Fooien

Fooien worden bijna overal verwacht door mensen die in service-verlenende beroepen werken, zoals chauffeurs en gidsen, kruiers en taxi-chauffeurs. Obers mag u een fooi geven indien u tevreden bent over de geboden service. Dit wordt dan ook vaak verwacht. Hou hier rekening mee gezien het nu eenmaal gebruikelijk is in het land. Wat kleingeld op zak hebben is in dergelijke gevallen dan ook vaak een goed idee.

Fotograferen en filmen

De indianenbevolking staat vaak weigerachtig tegenover fotograferen. Vraag dan ook eerst de toestemming om iemand te fotograferen, respecteer hierbij de wensen van de lokale bevolking en dring niet aan als u niet gewenst bent. Sommige personen durven ook wel eens geld vragen om te poseren. Dit is vooral het geval in Cuzco en de Heilige Vallei, waar de mensen het poseren als een vorm van bijverdienste zien. Militaire gebieden en coca-velden mogen niet gefotografeerd worden. Voorzie voldoende filmmateriaal zodat u ter plaatse geen filmpjes of batterijen dient te kopen. Tropisch licht is zeer sterk. Houd er rekening mee dat schaduwen in sterk licht bijna zwart op de foto overkomen. Zorg ervoor dat u ook reserve-batterijen mee heeft voor fototoestellen en/of videocamera’s. De grote hoogte (of soms koude) kan ervoor zorgen dat toestellen blokkeren of dat batterijen (tijdelijk) dienst weigeren. Eenvoudigweg de batterijen vervangen lost dit euvel vaak al op.

Tijdsverschil

Peru is 5 uur achter op GMT. Er is dus 6 uur of 7 uur verschil met België en Nederland, afhankelijk van het winteruur / zomeruur.

Elektriciteit

Voornamelijk 220 volt, in enkele streken 110 volt (in bepaalde hotels zijn beide voorhanden). De stekkers hebben soms platte pootjes in plaats van ronde. Een adapter kan nuttig zijn (denk aan opladen batterijen videocamera, digitaal fototoestel of gsm).

Munteenheid en Wisselkoers

De munteenheid van Peru is de nuevo sol. 1 US$ is ongeveer 2,8 sol - 1 Euro is ongeveer 3,5 sol.
In de hotels en in grote (of de betere) winkels in de steden kunt u met de meest gangbare kredietkaarten (Visa, Amex) terecht. U kunt er ook geld (sol of soms US$) uit de muur halen met Visa (met pincode), maar hiervoor worden kosten aangerekend.

Neem daarnaast toch ook wat cash geld mee. Als u US$ meeneemt, doe dit dan ook gedeeltelijk in kleine coupures zoals 1, 5, 10 en 20 $. Zorg ook voor gave biljetten, een biljet met een scheurtje wordt vaak geweigerd. Coupures van 100 US$ zijn dikwijls moeilijk te wisselen omdat men schrik heeft voor vervalsingen. Cash euro’s kunnen eveneens overal omgewisseld worden maar leveren vaak nog een iets ongunstiger koers op dan de dollar (maar gezien u bij de aankoop van dollars uiteraard ook al een kost heeft, is de winst om dollars te gebruiken hiermee tenietgedaan.)

Klimaat

Het beste reisseizoen voor Peru is met stelligheid onze zomerperiode, van mei/juni tot en met oktober. Dan is het daar weliswaar winter, maar wat veel belangrijker is, het is er ook droog seizoen. Dit betekent dat we doorgaans kunnen rekenen op zonnige dagen met blauwe luchten en flink wat zon en aangename temperaturen overdag (+-18 – 25°C). Af en toe kan wat bewolking opdagen. Daarnaast moeten we ook wel rekening houden met frisse en zelfs koude temperaturen ’s morgens, ’s avonds en ’s nachts (vooral in de hogere gebieden). In de woestijngebieden aan de kust kan de temperatuur overdag hoog oplopen (25°C of meer). In de buurt van Machu Picchu bestaat er altijd kans op regen, gezien we ons hier in de subtropische regio van het Amazonegebied bevinden.

Om de aantal jaren krijgt Peru te kampen met het meteorologische fenomeen “El Niño”, wat het weerpatroon danig in de war kan sturen ! Elke voorspelling is in zo’n jaren een dubbeltje op zijn kant.

Kledij

Sportieve en gemakkelijke kledij is aan te raden. Vanwege de mogelijke temperatuursverschillen overdag, is ‘laagjeskleding’ aan te raden. 's Morgens kan het immers nog koud (tot soms heel koud) zijn, een paar uur later is het echter al heel aangenaam warm. Zodra de zon begint weg te zakken achter de Andesbergen, koelt het ook zeer snel weer af (vanaf 15.00-16.00).
Zeker mee te nemen zijn: warme pull voor ‘s morgens en ‘s avonds (of jas), eventueel muts en sjaal, regenjas, goede wandelschoenen en absorberende sokken, katoenen lange broeken, hoed of pet.
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…
De Inca's: architectuurDe Inca's: architectuurWie Inca's zegt, denkt automatisch aan Machu Picchu, de befaamde verloren Inca-stad in de Andes die intussen tot 1 van d…

Op vakantie: overboekt in je hotel/appartementOp vakantie: overboekt in je hotel/appartementDe nachtmerrie van iedere vakantiegast: op de luchthaven van bestemming te horen krijgen dat het door jouw geboekte hote…
Op reis naar Vietnam: praktische weetjesOp reis naar Vietnam: praktische weetjesVietnam is momenteel een topper op de reismarkt en zit nog steeds in de lift. Op korte tijd werd het land een heel popul…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
 • Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be)
Youriblieck (78 artikelen)
Laatste update: 28-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.