Op reis naar Vietnam: praktische weetjes

Op reis naar Vietnam: praktische weetjes Vietnam is momenteel een topper op de reismarkt en zit nog steeds in de lift. Op korte tijd werd het land een heel populaire reisbestemming. En met recht en rede. Vietnam biedt immers voor elk wat wils. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers komen aan hun trekken maar ook wie op zoek gaat naar de etnische diversiteit van Zuidoost-Azië of naar culinaire geneugtes kan in Vietnam vinden wat hij of zij zoekt. Een aantal praktische reisweetjes kunnen helpen vooraleer ernaartoe te trekken.

Reisdocumenten

Voor Belgen en Nederlanders is een internationaal paspoort vereist dat na aankomst in Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig is ! Tevens is een visum vereist voor Vietnam. Het visum kan op voorhand geregeld worden via ambassades maar kan ook zonder problemen verkregen worden bij aankomst in Vietnam. Het visum kost daar US$25 (uiteraard altijd nog even checken bij ambassade - want prijzen voor visa wijzigen uiteraard heel geregeld). Voorzie ook 1 pasfoto als u het visum ter plaatse wil aankopen. (Eén of een paar extra pasfoto's meenemen kan altijd nuttig zijn).
Bij aankomst in Vietnam dient u een visumaanvraagformulier in te vullen en af te geven aan de immigratiedienst. Ook de pasfoto en de US$25 dient u daar af te geven. Het kan ook nuttig zijn een kopie van uw identiteitspapieren en paspoort mee te nemen en die apart van uw originele documenten te bewaren. Dit in geval de originele documenten mochten verloren gaan.

Mee te nemen artikelen

Een aantal zaken kunnen heel handig zijn om mee te nemen: muggenlotion met hoge DEET-factor (afhankelijk van de gekozen reisperiode - zie verder), gemakkelijke wandelschoenen, "natte" sandalen (die dus mogen nat worden, kan zeer handig zijn wanneer bepaalde plaatsen er wat drassig bij liggen of wanneer een bepaalde site wat ondergelopen blijkt), regenjasje of zelfs inschuifbare paraplu, trui (voor wie naar het noordelijke berggebied gaat), oordopjes (Azië is altijd wel lawaaierig !)...

Gezondheid

Geen enkele inenting is verplicht. Het is evenwel aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht), buiktyfus en dtp (difterie, tetanus, polio). Ook het nemen van malaria-tabletten is geen must maar wordt toch eventueel aangeraden (dit is uiteraard afhankelijk van uw reisroute). Contacteer hiervoor uw huisarts. Ook al beslist u in overleg met uw arts malaria-tabletten te nemen, toch is het best een aantal voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten in acht te nemen (muggenwerend middel, goed dekkende kleding van zonsondergang tot zonsopgang, muskietennet).

Voor Vietnam schrijft het Instituut voor Tropische Geneeskunde het volgende: ‘Er is malariarisico in het ganse land, maar niet in de grote steden zoals Hanoi, Danang en Ho Chi Minh. Voor een goed georganiseerde reis van stad tot stad is de inname van malariatabletten niet nodig, maar volstaan de maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts.
Voor de andere reizigers gelden de volgende aanbevelingen ter preventie van malaria : Maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts zijn steeds essentieel om zich tegen mogelijke malaria te beschermen. Personen die overdag een malariagebied bezoeken en die ‘s avonds in goede hotels verblijven, lopen geen risico, en moeten geen malariatabletten innemen, maar ze dienen steeds een muggenrepellent (muggenwerend product voor de huid) op zak te hebben, in geval ze niet op tijd in het hotel kunnen zijn ‘s avonds, bijvoorbeeld omwille van problemen zoals ziekte, panne enz. Ook bij een trip of een safari in de vroege ochtend, ‘s avonds of ‘s nachts dient men de muggenrepellent (muggenwerend product voor de huid) overvloedig aan te brengen.'

  • Nuttig om mee te nemen in de reisapotheek zijn medicijnen tegen koorts en pijn, maagklachten, allergie, diarree of verstopping, evenals een ontsmettingsmiddel, verband en een koortsthermometer. Een rehydratatie-oplossing kan nuttig zijn in geval van ernstige buikloop.
  • Indien u medicijnen op een vast tijdstip dient in te nemen, dient u rekening te houden met het tijdsverschil.
  • Indien u medicijnen neemt die onontbeerlijk zijn voor uw gezondheid, raden wij u aan een Engelstalig voorschrift mee te nemen, dit in geval u medicijnen ter plaatse zou dienen aan te kopen.
  • Wij raden u ook aan vóór de reis even voor een controle naar de tandarts te gaan. Kiespijn kan uw vakantie grondig vergallen.
  • Reizigers met metalen implantaten kunnen best een Engelstalig medisch attest bij zich dragen om vervelende vertragingen op luchthavens te voorkomen.
  • Tijdens lange vluchten is het zeer belangrijk af en toe eens de benen te strekken en wat te wandelen. Overdrijf zeker niet met alcohol en drink voldoende water. Lensdragers voorzien best lensvloeistof, want de airconditioning veroorzaakt snel droge ogen.


Fooien

Fooien worden verwacht indien u gebruik maakt van de diensten van gidsen of chauffeurs. Ook kruiers in hotels zullen een kleinigheidje verwachten. Obers mag u een fooi geven indien u tevreden bent over de geboden service. Dit geldt ook voor andere service-verlenende beroepen. Kleine dollarbiljetten zijn in dergelijke gevallen altijd handig. Tip: balpennen, potloden of schriftjes kunnen leuk zijn als geschenkje voor de kinderen van de etnische minderheden voor wie in het noordelijke berggebied gaat wandelen.

Fotograferen en filmen

Als u foto’s wil nemen van de lokale bevolking, doe het dan met de nodige takt. Veel mensen van de etnische minderheden in en rond Sapa, alsook in de Mekong-delta zijn ondertussen gewend aan fotograferende bezoekers maar enig respect is toch nog altijd op zijn plaats. Daarnaast zijn er toch nog steeds een aantal bergvolkeren die geloven dat foto’s hun geest of ziel stelen en deze mensen willen dus absoluut niet gefotografeerd worden. Dit is zeker het geval langs de minder bereisde routes.
Als u gewoon mensen in de straat wil fotograferen op andere plaatsen of steden, vraag dan eerst of hij of zij daar geen bezwaar tegen heeft. Respecteer dan ook die beslissing. Ook in tempels vraagt het fotograferen van biddende mensen enige takt.
Militaire gebieden en gebouwen mogen niet gefotografeerd worden.

Voorzie voldoende filmmateriaal zodat u ter plaatse geen geheugenkaartjes of batterijen dient te kopen. Meestal zijn die wel beschikbaar maar heel af en toe niet (meestal net op het moment dat u er nodig heeft). Soms heeft men een aantal types geheugenkaartjes of batterijen maar geen enorm gamma. Met wat ongeluk zit het type dat u nodig heeft er net niet tussen. Voorzie u dan ook liever van het nodige van thuis uit.

Tijdsverschil

In Vietnam is het 7 uur later dan GMT. Dit houdt dus in dat u tijdens de zomermaanden de klok 5 uur vooruit draait bij aankomst. Wanneer Europa overstapt op het winteruur dan is het in Vietnam 6 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

Voornamelijk 220 volt, in enkele streken op het platteland is dit nog 110 volt. De stopcontacten zijn standaard Europees of Amerikaans. Een universele adapter kan dus nuttig zijn.

Munteenheid en wisselkoers

De munteenheid in Vietnam is de Vietnamese dong -> 1 € = ong. 25.000 dong

In de hotels en in grote winkels in de steden (Hanoi, Ho Chi Minh City, Hue) kunt u met de meeste gangbare kredietkaarten (Visa , Mastercard) terecht. U kunt in de luchthaven, in Hanoi en Ho Chi Minh City ook geld ‘uit de muur’ halen met Visa, maar hiervoor worden kosten aangerekend. Noteer ook het telefoonnummer waarop u uw kaarten kunt laten blokkeren in geval van diefstal of verlies.

Neem zeker ook wat cash geld mee. Indien u US$ meeneemt, doe dit dan ook gedeeltelijk in kleine coupures van 1, 5, 10 en
20 US$. Zorg ook voor gave biljetten, een biljet met een scheurtje wordt vaak geweigerd. Voor cash euro krijgt u vaak nog een iets ongunstiger koers dan voor cash US$. Anderzijds is aan de aankoop van uw dollars uiteraard ook reeds een kost verbonden zodat het kleine voordeel om dollars te gebruiken hiermee eigenlijk al teniet wordt gedaan.

Klimaat

Vietnam is lang en smal en kent hierdoor verschillende klimaatregio's. Het weer in het noorden, het zuiden en het centrale gedeelte is altijd wel enigszins verschillend. Tijdens een reis die u naar alle delen van Vietnam brengt kan u dus nooit overal op het ideale moment zijn. U moet in die zin een aantal zaken afwegen en misschien in het oog houden in welke regio u uiteindelijk de meeste tijd van uw reis zult doorbrengen.

Het noorden kent immers een winterperiode vanaf november. Dat betekent dat het in het noordelijke berggebied fris tot koud kan worden (in extremis zelfs een weinig sneeuw). Druilerig weer en veel mist kunnen eveneens roet in het eten gooien. Beste periode voor het noorden is dan ook van juni tot en met oktober. Het centrale gedeelte van Vietnam krijgt met de meeste regen af te rekenen tussen augustus en einde oktober, eerste helft november. Het zuiden van Vietnam heeft een tropische klimaat en kent bijna het jaar rond hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. Het regenseizoen is hier tegen einde oktober ten einde.

Kledij

Praktisch, licht en comfortabel zijn hier de sleutelwoorden. Hou rekening met hele warme dagen maar ook met regen. Daarnaast kan het voor wie naar het noorden trekt toch ook af en toe wat fris worden. Aangepaste kledij is noodzakelijk.

Zeker mee te nemen zijn: trui voor eventuele koelere avonden in het noorden, regenjas + compacte paraplu, goede wandelschoenen en absorberende sokken, katoenen lange broeken (wat gemakkelijk droogt), hoedje of pet.

Veiligheid

Vietnam is een relatief tot heel veilig land met een vrij lage criminaliteit. Heel veel zorgen hoeft u zich dus niet te maken op reis. Wat voorzorgen en het gewone gezond verstand moeten volstaan om zonder zorgen door Vietnam te reizen.
Loop bijvoorbeeld niet te koop met uw rijkdom. Geef pickpockets geen kans en bewaar uw identiteitspapieren, uw geldvoorraad en krediet- en betaalkaarten liefst in een buiktasje onder uw kleding (liefst waterdicht).
Sluit ook best altijd uw koffer af bij het verlaten van het hotel.
© 2011 - 2024 Youriblieck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in VietnamBeleggen in VietnamVietnam is een van de meest stabiele economieën van Azië. Het is daardoor zeer aantrekkelijk om in te beleggen. Over de…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Samenvatting Vietnam OorlogNa de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese…

Op reis naar Peru: praktische weetjesOp reis naar Peru: praktische weetjesPeru is en blijft een populaire reisbestemming. Niet moeilijk, gezien het land zowat alles te bieden heeft wat mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romacdesigns, Pixabay
  • Instituut voor Tropische Geneeskunde www.itg.be
Youriblieck (78 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.