Reisverzekering & calamiteiten: calamiteitenfonds

Reisverzekering & calamiteiten: calamiteitenfonds Uw vakantieplezier kan behoorlijk worden verpest door een burgeroorlog of natuurramp. Voor dit soort onvoorziene gebeurtenissen is het calamiteitenfonds in het leven geroepen.

Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste mensen die op vakantie gaan, hebben een reis- en annuleringsverzekering afgesloten. Een reisverzekering dekt de kosten die het gevolg zijn van onverwachte gebeurtenissen, zoals geneeskundige kosten bij ziekte of het verlies van eigendommen. Een annuleringsverzekering dekt onder andere de repatriëringskosten die optreden bij een sterfgeval of ziekte in de familie.

Calimiteiten op vakantie

Maar een vakantie kan om andere redenen vroegtijdig worden afgebroken, bijvoorbeeld door een burgeroorlog of natuurramp. Hoe komt u terug naar Nederland, bij wie kunt u de kosten verhalen voor het deel van de vakantie dat u niet hebt genoten?

Calamiteitenfonds

Voor sommige financiële schades kunt u een beroep doen op het calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds is een fonds waarbij reisorganisaties en reisbureaus zich kunnen aansluiten. Bij uw boeking moet u een bijdrage van €2,50 betalen. Alleen dan kunt u aanspraken op het fonds als zich een calamiteit voordoet.

Vergoeding calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die zijn ontstaan. De fonds kan bij voortijdige afbreking van de reis een vergoeding geven voor de niet genoten reisdagen. Het fonds keert slechts de “aanpassingskosten” en niet genoten reisdagen uit.

Wat is een calamiteit?

Het is aan het Calamiteitenfonds om te bepalen welke gebeurtenis onder de definitie “calamiteit” valt. Het moet gaan om een gebeurtenis, zoals een natuurramp, in een toeristisch gebied.

Negatief reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf in het verleden een negatief reisadvies af. Tegenwoordig worden reizen naar een bepaalde bestemming afgeraden, maar de reisadviezen zijn niet bindend. Er hoeft dan niet direct sprake te zijn van een calamiteit.

Calamiteit claimen

U moet binnen een maand na thuiskomt uw claim indienen bij de reisorganisatie of het reisbureau. Alleen dan kunt in aanmerking komen voor vergoeding van de kosten. Als uw reisorganisatie niet meewerkt, kunt u zich ook rechtstreeks tot het Calamiteitenfonds wenden.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Bij het boeken van een vakantie wordt er vaak een annuleringsverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering geeft re…
Verzekeren en het ANVR (annulering reis of vakantie)Verzekeren en het ANVR (annulering reis of vakantie)Verzekeren en op vakantie gaan betekent vaak ook bijverzekeren. Denk aan het Algemeen Nederlands Verbond van Reisonderne…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Is een reisverzekering verplicht?Is een reisverzekering verplicht?Wanneer je op vakantie gaat, krijg je vrijwel altijd het advies om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen…

Bieden op vakanties - Vakantieveilingen.nlBieden op vakanties - Vakantieveilingen.nlBieden op vakanties is eenvoudig. Eén van de websites waar je kunt bieden op vakanties is Vakantieveilingen.nl. Hoe het…
Wandel met goed passend schoeiselWe hebben allemaal schoenen aan onze voeten en we kopen jaarlijks nieuwe. Dus waarom een artikel over schoenen passen? O…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.