De apotheek voor op reis: medicatie en zalven

Als je meer avontuurlijke reis, een trektocht of een reis met een kampeerwagen wil plannen, dien je ook te denken aan een goede reisapotheek. Er kan namelijk veel mislopen en je kan dan beter voorzien zijn op het ergste. Een grondige reisapotheek zal je vast en zeker veel ellende besparen.

Medicatie

Chronische medicatie, bijvoorbeeld bloeddrukmedicatie, anticonceptiepil. Een tip: een kleine voorraad van de medicatie die je dagelijks nodig hebt, kun je het best in je handbagage meenemen als je met het vliegtuig reist. Zo ben je op alle onvoorziene omstandigheden voorbereid.

  • Een middel tegen reisziekte en/of een antibraakmiddel, bijvoorbeeld Touristil, Motilium of Primperan.
  • Een preparaat tegen diarree, bijvoorbeeld Imodium.
  • Een suiker-zoutoplossing in zakjes, bijvoorbeeld ORS.
  • Een middel tegen obstipatie, bijvoorbeeld Dulcolax of Duphalac.
  • Een middel tegen hoofdpijn of andere pijn en koorts, bijvoorbeeld Aspirine, Perdolan of Efferalgan.
  • Een middel voor spijsverteringsstoornissen zoals een zware maag, bijvoorbeeld Motilium. Voor zuurbrand neem je best Maalox. Voor darmkrampen eerder Buscopan.
  • Een middel voor als je verkouden bent en als je een vliegreis moet maken: ontzwellende medicatie voor neusslijmvliezen, bijvoorbeeld Actifed en/of neusspray, bijvoorbeeld Vibrocil.
  • Keeltabletjes of zuigpastilles, bijvoorbeeld Orofar.

Zalven

Zalven die uw comfort bevorderen zijn:
  • Anti muggenproduct, bijvoorbeeld Autan of een muggenmelk.
  • Een zalm voor allergie, insectenbeten en oppervlakkige brandwonden, bijvoorbeeld Fenistil gel.
  • Een zalf voor verstuikingen en blauwe plekken, bijvoorbeeld Feldene gel of Voltaren emulgel.
  • Bij lange reizen: een anti schimmelzalf, bijvoorbeeld Daktarin of Pevaryl.
  • Een goede ontsmettende zalf, bijvoorbeeld Bactroban of Furacine soluble dressing. Deze laatste is ook goed voor brandwonden.
  • Een ontsmettende oogzalf, bijvoorbeeld Terramycine.
  • Een zonnecrème en aftersun.

Andere verzorgende materialen

Naast medicatie en zalven dien je nog een aantal andere verzorgende materialen te voorzien. Deze zijn terug te vinden in de meeste commerciële medicatiepakketten:
  • Een goed ontsmettingsmiddel, liefst niet vluchtig, en dus niet op basis van alcohol. Mercurochroom, eosine, ether en zuurstofwater zijn geen goede producten, want ze ontsmetten niet of onvoldoende. Isobetadine dermicum en Hibitane in water, zijn goede producten en geven bij wondverzorging meest al geen of weinig pijn en irritatie.
  • Wat water (hoeft niet steriel te zijn) in een klein plastic flesje van een frisdrank. Dit kan dienen om wondjes mee te spoelen, om medicatie in te nemen, enzovoort.
  • Wat steriel verband (gaasjes).
  • Enkele windels (elastisch, niet steriel) en veiligheidsspelden en/of verbandhaakjes, bijvoorbeeld Cambric elastische windel en Dauerbinde (7 cm).
  • Een snelverband en pleisters.
  • Een schaar(tje), splinterpincet en een thermometer.
  • Een drukverband.

Stop dit alles in een blikken trommel die je ver van vocht en warmte bewaart. Bijvoorbeeld niet op de hoedenplank. Zorg dat de doos goed in het bereik is. Eventueel steek je er ook een aantal steriele spuiten en naalden in, vooral als het land van bestemming een lage hygiëne heeft. Bewaar zetpillen (voor kinderen) niet te warm want dan smelten ze. Bewaar ze in de koelbox. Deze medicatielijst is richtinggevend. Ga ermee naar je huisarts, want voor sommige geneesmiddelen heb je een voorschrift nodig.

Opgelet met vloeistoffen in de handbagage

Sinds 6 november 2006 heeft de Europese Unie een nieuwe beveiligingsregel opgelegd inzake de hoeveelheid vloeistoffen die u mag meenemen in de handbagage. De regels gelden voor alle passagiers vertrekkende vanuit de Europese luchthavens.

De vloeistoffen die u toch meeneemt in uw handbagage dienen apart verpakt te worden, elk met een maximum capaciteit van 100 ml. Deze verpakkingen dienen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak te zitten met een maximale hoeveelheid van één liter per passagier.

Onder vloeistoffen worden verstaan, water en andere dranken, siroop, crèmes, lotions en oliën, parfums, sprays, gels, inclusief haar- en douchegels, scheerschuim, deodorants, tandpasta, mascara enz..

U mag geneesmiddelen, dieetsupplementen en babyvoeding in uw handbagage meenemen maar dan dient u een bewijs voor te leggen dat deze middelen noodzakelijk zijn.

Zit u nog met vragen, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij of met uw reisagentschap.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinaties: de meest voorkomende vaccinatiesBijna iedereen is wel eens bij de dokter geweest om een vaccinatie te halen. De redenen om een vaccinatie te halen kunne…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…
Wat te doen tijdens een tussenjaar?Wat te doen tijdens een tussenjaar?Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar nadat ze hun eindexamen hebben gehaald of al een tijdje hebben gestudeer…

Romantische hotels: Voor een weekendje weg of overnachtingRomantische hotels: Voor een weekendje weg of overnachtingHet leven is druk en vol van verplichtingen. Voordat je het weet kom je met je partner terecht in een stressvolle sleur,…
Hotelbon, Voucher, Hotel Cadeaukaart, wat kunt u ermee doen?Hotelbon, Voucher, Hotel Cadeaukaart, wat kunt u ermee doen?Een Hotelbon of een Hotel voucher, is een erg leuk cadeau om te geven en te ontvangen. Bijvoorbeeld voor een verjaardag…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 06-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.