Hoe is het om op singlereis te gaan?

Mensen die eigenlijk niemand hebben waarmee ze op vakantie kunnen, hebben tegenwoordig een heel goed alternatief: de singlereis. Toch vinden veel mannen en vrouwen het nog altijd eng om zich in zo’n soort avontuur te storten. Waarom gaan mensen mee met een singlereis? En wat maakt een singlereis leuk?

Singleforums: ik vind het eng om mee te gaan met een singlereis

Organisaties als Fox Single maar Niet alleen, One2gethertravel of andere singles organisaties hebben vaak een forum waar mensen die graag op reis willen met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Op dit forum is vaak te lezen dat mensen het zo eng vinden om met zo’n reis mee te gaan. Bang voor kneusjes, bang voor het achterlaten van de vertrouwde omgeving, bang om niet in de groep te passen, het zijn allemaal redenen om het niet te doen. Terwijl singlesreizen niet anders zijn dan andere groepsreizen met de uitzondering dat er mensen meegaan zonder een partner.

Nooit alleen eten en drinken als je dat niet wilt

Dat heeft bovendien een groot voordeel: alleen eten en drinken en de hele avond op de hotelkamer zitten maakt niet deel uit van de meeste singlesreizen. Wie als alleengaande meegaat met een “gewone” groepsreis wordt vaak vreemd aangekeken als hij of zij aanschuift bij een stel of een familie. Dat wordt vaak niet op prijs gesteld terwijl het erg eenzaam kan zijn om elke avond weer opnieuw de maaltijd opnieuw in je uppie te moeten nuttigen.

Meeste singlereizen hebben een behoorlijk gevuld programma

De meeste singlesreizen hebben bovendien een behoorlijk gevuld programma waarbij veel wordt bekeken. Dat betekent gezamenlijk voor dag en dauw uit de veren, op een bepaald tijdstip samen ontbijten (maar wel in etappes, de een komt om 7 uur, de ander om half 8, maar er is altijd wel één iemand van de groep te vinden om wat mee te eten) en dan vervolgens allemaal samen in de bus, boot of de trein om dingen te bekijken. Ook worden er vaak gezamenlijke maaltijden opgenomen in het programma. De ene keer zijn die voor rekening voor de organisatie, de andere keer voor de deelnemers zelf. Maar het betekent wel dat een groep binnen en vrij kort tijdsbestek vrij hecht kan worden en er leuke contacten kunnen worden opgebouwd. Niet zelden wordt de dag besloten met een drankje aan de bar, lekker dansen in de disco of gewoon daar waar muziek is of een gezamenlijke trip door een stad. Natuurlijk doet niet iedereen daar altijd aan mee. Wie moet is en wil slapen gaat gewoon naar zijn bed. Wie lekker uit z’n dak wil gaan of iets wil bekijken dat een ander ook wil zien, vindt vaak snel een maatje om dat mee te doen in de uren dat er geen gezamenlijke activiteiten op het programma staan. Overigens zijn er ook mensen die zich zoveel mogelijk aan die gezamenlijkheid willen onttrekken en ook dat is prima mogelijk. Singlesreizen bieden in dat opzicht dan ook voor iedere individuele single wat hij of zij wil.

Groepjes binnen een groep op singlereis

Dat zich altijd groepjes vormen binnen en groep van gemiddeld tussen de 10 en 20 personen is niet vreemd. Bovendien heeft iedereen altijd zo z’n voorkeur voor andere mensen en dat komt vanzelfsprekend ook tot uiting op een singlesreis. Sommige mensen gaan met een specifiek iemand een leuke vriendschap aan, anderen met een paar mensen en wisselen gedurende de reis steeds van gezelschap. Soms zijn die vriendschappen blijvend en soms blijven ze beperkt tot nog eens een telefoontje of een kaartje. Dat laatste heeft ook vaak te maken met de geografische spreiding van de woonplaatsen van de deelnemers. Zij komen vaak uit het hele land en dat betekent dus dat iemand uit Maastricht die iemand uit Leeuwarden leuk vindt wel heel ver moet reizen om daar te komen.

Ontstaan er liefdes op singlesreizen?

Vanzelfsprekend worden er ook wel relaties gevormd tijdens deze singlesreizen, maar wie met die verwachting aan z’n reis begint kan beter op een datingsite gaan staan. Over het algemeen zijn de mensen die met een singlesreis mee gaan personen die alleen een leuke vakantie willen, maar dat niet alleen willen ondernemen. Het merendeel heeft geen verwachtingen van grote liefdes die ze zullen ontmoeten. Overigens komt daar nog bij dat sommige deelnemers aan een singlesreis wel een partner thuis hebben zitten. Dat kunnen mensen zijn die niet durven te vliegen, die ziek zijn, die niet naar een bepaald land willen of geen tijd hebben voor een vakantie. Ook zijn er wel vaak singles die zelf net een relatie hebben gekregen, maar die hun reis al lang daarvoor hebben geboekt.

Leeftijden singlesreizen

Wat opvalt in de deelnemers van singlesreizen is dat de leeftijden heel erg variëren. Sommige organisaties brengen zelf een schifting aan, maar sommige reizen staan open voor iedereen van elke leeftijd. Dat betekent dat in een groep mensen van begin 20 kunnen zitten, maar ook mensen van eind 60. Vaak is dat overigens een hele leuke mix, want die verscheidenheid kan zorgen voor heel veel gezelligheid en de rollen binnen zo’n groep worden daarmee ook allemaal vervuld.

Lachen, praten en huilen op singlereis

Binnen een singlesgroep wordt over het algemeen veel gelachen. Na een paar dagen gaan mensen echter ook vaak praten over hun levensgeschiedenis en komen soms ook de (zware) verhalen boven tafel. Vanzelfsprekend wordt er ook wel eens een traantje weggepinkt, omdat mensen die singles zijn nu eenmaal dezelfde emoties hebben als mensen met een relatie. Zij hebben echter niemand om die zaken mee te delen en op zo’n vakantie ligt het dan ook voor de hand dat sommigen dat met elkaar doen. Het is overigens geen regel, want iemand die helemaal niets wil vertellen en alleen maar vakantie wil vieren, wordt vanzelfsprekend geen strobreed in de weg gelegd. Overigens delen veel singles ook hun ervaringen met elkaar. Over hoe ze hun leven inrichten, hoe ze een eventueel seksueel leven kunnen krijgen of onderhouden, hoe het is om voor jezelf te zorgen en hoe je in relatie tot anderen kunt staan.

Special over single zijn

Meer over single zijn is te vinden in de Special: Single. Daar komen heel uiteenlopende onderwerpen aan de orde waar een single mee te maken heeft.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Singlereis Maleisië van FoxDe singlereis van Fox naar Maleisië kent veel hoogtepunten. Fox heeft een vrij uniek concept waarbij alleenstaanden of a…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…

Jetlag, niet alleen een kwestie van tijdverschilAls mensen het over een jetlag hebben, gaan ze er altijd van uit dat het tijdverschil de grootste boosdoener is. Het ver…
Treinstation Maria Zambrano in MalagaMalaga, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Spanje heeft sinds een drietal jaar een heel modern treinstation m…
Reacties

Overboom, 19-06-2016
Het gaat mij er hoofdzakelijk om dat je geen dure 1 pk toeslag hoeft te betalen en al verschillenden organisaties opgezocht die deze reizen aanbieden. Maar toch wordt er bij vele wel deze dure toeslag berekend. Reactie infoteur, 20-06-2016
Bij veel kun je ook kiezen om de kamer te delen. Maar dan kom je bij iemand op een kamer die je niet kent. Persoonlijk vond ik dat niet prettig, maar als je daar geen problemen mee hebt hoef je geen 1-persoonstoeslag te betalen.

Johan, 23-01-2012
Raar maar waar. Wat ik niet begrijp dat je als klein groep meegaat met een single reis, ipv van een groepsreis. Of waarom ga je als groepje niet samen? die reis maken. Ik zou graag meegaan met een single reis omdat ik hoopte dat iedereen alleen een reisje ging maken, niet voor te daten ofzo. Reactie infoteur, 23-01-2012
Met de meeste singlesreizen gaan ook vooral singles mee die alleen zijn. Natuurlijk zijn er ook wel eens twee vriendinnen of twee vrienden die samen gaan, maar echt hele groepen heb ik nog nooit meegemaakt. En een singlesreis is vooral niet bedoeld om te gaan daten. Gebeurt het dan gebeurt het, maar dat is nooit het doel. Daarvoor hoef je het dus niet te laten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.