Vakantie overzicht met Google Maps

Google Maps is vooral bekend als routeplanner. Maar Google heeft er ook extra functionaliteit aan toegevoegd zodat het mogelijk is om je eigen kaarten te maken, er informatie aan toe te voegen en dan te bewaren. Deze kaarten kunnen dan gedeeld worden met anderen. Dit kan een uitstekende manier zijn om je vakantiebelevenissen kort en bondig weer te geven. Vooral voor rondreizen heel geschikt: je kunt je route plotten en door middel van plaatsmarkeringen bijzonderheden toevoegen.

Eigen kaarten maken binnen Google Maps

Om een eigen kaart te maken binnen Google Maps is wel een Google account noodzakelijk. Alleen dan krijg je toegang tot het gedeelte om je kaarten op te slaan. Het maken van een kaart kan eenvoudig door de link 'Mijn kaarten' te volgen. Daar kom je in het overzicht van je eigen kaarten (zo gauw die er zijn), en hier is ook de optie 'Nieuwe kaart maken' beschikbaar. Na het kiezen van die optie kun je een titel en beschrijving van je kaart ingeven. Ook stel je hier in hoe je de kaart met anderen wil delen (zie ook laatste paragraaf). Hierna is de kaart klaar om te vullen met inhoud.

Plotten van de route

In de kaart zelf zijn linksboven een drietal knoppen te zien. Met de meest rechtse van de drie kan de route in de kaart getekend worden. Hierbij kan gekozen worden voor het trekken van de route langs wegen (wat waarschijnlijk in de meeste gevallen het handigst is), of zelf tekenen. Google blijft de route uitbreiden tot je twee keer op hetzelfde punt klikt. Dan komt er ook een pop up waarin wat extra data over de getekende route ingevuld kan worden. Hier zou dus een kort verslag van de ervaringen tijdens de reis gegeven kunnen worden.

Om deze reden is het dus ook het leukst om een meerdaagse tocht niet als 1 route te tekenen in de kaart, maar per etappe een route te tekenen. Zo kan ook een verslag van iedere etappe worden toegevoegd.

Enige nadeel vind ik persoonlijk dat het soms nodig is om tussenpunten in te voeren, omdat Google standaard de kortste route zal plotten tussen 2 punten. Liefst zou je alleen begin- en eindpunt van de etappes zien.

Toevoegen bijzonderheden

Met de middelste knop (van de 3 linksboven) kunnen verder bijzonderheden aan de kaart worden toegevoegd als plaatsmarkeringen. Dit kan een stukje tekst zijn of ook foto's, en het is zelfs mogelijk om van hieruit door te linken naar andere websites. Beperking voor het neerzetten van foto's is dat de foto's wel al ergens online beschikbaar moeten zijn. Ze zouden dus al in een of ander webalbum geladen moeten zijn. Dan is de makkelijkste manier om een foto toe te voegen door naar de optie 'Rich Text' te gaan en dan de knop 'Afbeelding toevoegen' te gebruiken (de meest rechtse). Dan komt een pop-up waar de link naar de plek waar de foto staat ingevuld kan worden.

Het icoontje dat bij de plaatsmarkering komt te staan kan aangepast worden om meteen een indruk te geven van wat je daar heeft gezien/gedaan. Om dit te doen moet u in de popup nogmaals op het getoonde icoon drukken. U zult een lijst krijgen met alle mogelijke andere iconen.

Een mooie functionaliteit voor het geval je eigen foto's nog niet online staan, of als ze mislukt zijn, is dat je ook foto's of commentaar dat al door anderen in Google Maps is gezet, kunt toevoegen aan je eigen kaart. Dit kan door in de kaart, op de plek waar je iets wil toevoegen, met de rechtermuisknop te klikken en dan de optie 'Wat is hier' te kiezen. In de kolom links ziet u nu een overzicht van locaties die anderen hier in de buurt al hebben toegevoegd. Als hier al een foto staat bijvoorbeeld van hetgeen u wil delen met anderen kunt u die locatie in de kaart tonen. Dan klikken op de plaatsmarkering en kiezen voor de optie 'Opslaan in Mijn kaarten'. Zo voegt u deze plek ook toe als bezienswaardigheid aan uw kaart. Het is dan wel niet uw foto, maar u laat in ieder geval zien waar u bent geweest.

Delen met anderen

Als de kaart klaar is, is het zaak hem te delen met andere mensen. Je kunt dit doen door de kaart openbaar te maken dan kan iedereen de kaart bekijken, en zal hij ook mogelijk opduiken in zoekresultaten. Als dit niet gewenst is, maar dat de kaart alleen beschikbaar is aan de mensen wie je het adres geeft kan dat ook: er is een optie om een link te genereren die je zelf kunt mailen naar de mensen met wie je de kaart wil delen. Het is ook mogelijk om een stuk HTML te genereren waarmee de kaart in een eigen website opgenomen wordt. Dit kan een mooie toevoeging zijn aan een website met daarop je reisverslag.

Een leuk idee kan ook zijn om de kaart voor je vakantie voor te bereiden en de link rond te sturen. Gedurende de vakantie is het dan mogelijk om af en toe de kaart bij te werken, zodat je familie en vrienden precies kunnen volgen waar je zit en wat je doet.

Lees verder

© 2009 - 2024 Onlineauteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis GPS navigatie software downloadenGratis GPS navigatie software downloadenOp je mobiele telefoon kun je gratis GPS software downloaden. Het gebruik er van is vaak eenvoudig. Met de gratis naviga…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
CycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia is het bedrijf dat panoramafoto’s kan maken die de omgeving rondom laat zien. CycloMedia wordt ondermeer inge…

Treinstation Maria Zambrano in MalagaMalaga, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Spanje heeft sinds een drietal jaar een heel modern treinstation m…
Prachtige gebieden aan zee en hun verleidelijke koraalriffenPrachtige gebieden aan zee en hun verleidelijke koraalriffen71 procent van het aardoppervlak bestaat uit oceanen waarin ontzettend veel vissen, inktvissen, zeehonden, haaien en kwa…
Onlineauteur (8 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.