Alles wat je wilt weten over hotels
Hotels, je ziet ze altijd en overal. Er komen steeds meer soorten hotels bij, in verschillende vormen en maten. Ook de prijsklassen verschillen in hoge mate. Oorspronkelijk bestonden eralleen verblijven voor rondtrekkende reizegers, maar in de loop der tijd werden hotels steeds vaker gebruikt voor vakanties en luxe. Lees hier de geschiedenis van hotels, ontdek de vele verschillende soorten en meer...
Vroege geschiedenis van hotels
Al voor de jaartelling gingen de eerste reizigers op pad in landen rond de Middellandse Zee. Reizen was erg gevaarlijk, vooral omdat er nog geen wegen bestonden. In groepen reisden de gezelschappen van oase naar oase, waar zij op kleden in de open lucht de nacht door brachten. Later werden er vertrekken gebouwd voor de trekkende mensen. De Grieken boden gastvrijheid uit bijgeloof. Zij waren van mening dat vreemdelingen Goden of boze geesten waren en hielden daarom iedereen te vriend. In die tijd vormden priesters en pelgrims het grootste deel van de reizigers. Voor de Romeinen was gastvrijheid heilig. De God Jupiter stond voor gastvrijheid. Iedere vreemdeling, mens en dier, konden in het hostel verblijven. De hostels, tegenwoordig hotels, werden op een dag reizen afstand van elkaar gebouwd. Zo konden niet alleen onverwachte reizigers, maar ook soldaten en ambtenaren op doortocht hier terecht voor een slaapplaats en een maaltijd.
De wet van Karel de Grote
In de Middeleeuwen werden de aantallen reizigers steeds groter, waardoor Karel de Grote een nieuwe wet in het leven riep. Rond het jaar 800 werd de wet ingevoerd, die iedereen verplicht stelde onderdak te bieden aan reizende mensen op doortocht. De wet op de gastvrijheid schreef wel voor dat de gasten niet langer dan drie dagen gebruik mochten maken van de gastvrijheid die hen geboden werd. Onderdak en voedsel moest hen zonder verwachtingen aangeboden worden en de bezoekers maakten hier dan ook in grote mate gebruik van. Veel bezoekers brachten als dank handelswaren mee. Daarnaast had het verlenen van gastvrijheid nog enkele voordelen, als verhalen over plaatsen waar niemand nog was geweest, nieuws uit de omgeving en afwisseling. Zieke reizigers konden terecht in de kloosters, die niet alleen onderdak maar ook verzorging boden aan de vreemdelingen. De slaapplaatsen bestonden overal uit stallen of zalen waar mensen en dieren samen de nachten door brachten op een met stro bedekte vloer. Tot het jaar 1300 was het gebruik van onderdak in de lage landen gratis. Daarna ontstonden er herbergen waar het gelag betaald diende te worden, voornamelijk met goederen.
De industriële revolutie
Tijdens de industriële revolutie in de negentiende eeuw werd ook de stoommachine uitgevonden. Hierdoor ontstond er een grote toeloop naar steden waar inmiddels fabrieken waren gebouwd en waar voldoende werk was. Zakenmensen en vertegenwoordigers hadden de mogelijk per trein van stad naar stad te reizen en mensen uit afgelegen gebieden konden de stad bereiken zonder dagen onderweg te zijn. Een stel werkelozen zag hier een gat in de markt en zo ontstond het eerste stationhotel. Dit idee bleek zo succesvol dat er binnen korte tijd veel stationhotels werden gebouwd. De rijkere mensen besloten te gaan reizen voor hun plezier, waardoor er behoefte was aan hotels die rust boden. De meeste gelegenheden werden dan ook aan zee gebouwd of in de natuur. Daarnaast werden ook de eerste kuuroorden geopend. In 1890 opent het meest luxe hotel ter wereld haar deuren, het Waldorf Astoria Hotel in New York. Door de komst van de auto kregen steeds meer mensen de mogelijkheid andere plaatsen te bezoeken en gebruik te maken van de hotels. Hierdoor werd ook het eerste motel in gebruik genomen aan de bekende ‘route 66’ in Amerika. Tot de Tweede Wereldoorlog waren het alleen de welvarende personen die het zich konden veroorloven in een hotel te verblijven. Na de oorlog kon ook de middenstandsklasse door de wederopbouw op vakantie.
De eerste hotelketens
Ondernemers die veel winst maakten met hun eerste hotel waren vastbesloten meerdere hotels te gaan vestigen onder dezelfde naam. Dit was om iedereen te laten zien dat de hotels die dezelfde naam droegen ook dezelfde eigenaar hadden, een welvarend en intelligent persoon. Door de komst van vliegverkeer was het volgens ondernemers nodig hotels over de hele wereld te bouwen die door het toerisme aan de naam herkend konden worden. In Nederland werden in 1961 de deuren geopend van het eerste ketenhotel, het Hilton Hotel. Snel volgden de Holiday Inn, Marriott, Okura en Sheraton.
Soorten hotels
Hotels werden al snel onderverdeeld in verschillende categorieën. Als eerst kwam het Airport Hotel, waar mensen op doorreis konden verblijven wanneer zij geen tijd hebben om de stad te bezoeken. Het kuurhotel kreeg de naam Resort Hotel. Tegenwoordig kennen we het jeugdhotel, het familiehotel, het zakenhotel, het low budgethotel, het Resort Hotel, het congreshotel, het Beauty Hotel, het motel en het botel. Nu, in 2009, lijken de ‘gewone’ hotels soms wat saai geworden en worden er hotels gebouwd in vreemde vormen of op unieke plaatsen, zoals op het water. Nieuwe ideeën liggen klaar om een hotel onder water te realiseren en een hotel in de lucht. Helaas zijn dit voor nu nog slechts fantasieën die nog op de tekentafel liggen.
Het ijshotel
Veel mensen krijgen al de koude rillingen bij de gedachte aan een overnachting in een ijshotel. Toch is het zeker de moeite waard. Wereldwijd komen er steeds meer ijshotels bij, uiteraard in de koude gebieden. Zo kunt u overnachten in een ijshotel in Lapland, Groenland, Finland, Zweden, Zwitserland of Canada. De hotels, gebouwd van zuiver ijs, zijn geen jaar hetzelfde en dus steeds weer uniek. Aan het begin van de winter, in de meeste gebieden in oktober, begint de bouw van het nieuwe ijshotel en in het voorjaar smelten de hotels weer langzaam weg en vormt het water weer de rivier waaruit het hotel gebouwd is. In het heotel ligt de gemiddelde temperatuur rond de vijf tot acht graden onder nul, maar omdat de buitentemperatuur vaak rond de dertig graden onder nul ligt voelt de temperatuur binnen warm en comfortabel aan. Tegenwoordig worden ijshotels ook steeds luxer. De bedden zijn natuurlijk ook van ijs gemaakt, maar er ligt een matras op en warme dekens. De faciliteiten zijn wonderbaarlijk. In sommige ijshotel kunt u zelfs, hoe vreemd ook, gebruik maken van een sauna. In de kamers staan ijssculpturen en in bepaalde vertrekken kan er gebruik gemaakt worden van warme, en uiteraard ook koude, buffetten. Er is goed sanitair aanwezig en sommige ijshotels houden graag rekening met verschillende religieuze tradities. Zo zijn er ijshotels met een kerk van ijs, een moskee van ijs en een trouwzaal. De bar, de meubels en zelfs de glazen waar u uw drankje uit nuttigt zijn van ijs gemaakt, evenals de muren, de vloeren en zelfs de kroonluchters. Veel ijshotels bieden de gasten de mogelijkheid tot het volgen van een workshop ‘ijssculpturen maken’, rijlessen voor de sneeuwscooter of met de sledehonden, het maken van safaritrips, ijsvissen en een excursie om het beroemde ‘noorderlicht’ te zien. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de plaats waar het hotel zich bevindt.
Het Atlantis Hotel
Eén van de duurste hotels ter wereld is het Atlantis Hotel op de Bahama’s. Het hotel staat bekend om de unieke architectuur en het enorme casino dat erbij hoort. De eigenaar, de Zuid-Afrikaan Sol Kerzner, heeft in het hotel de Bridge Suite gevestigd. Deze hotelkamer kan gereserveerd worden per 21 uur, van 14.00 tot 11.00 uur, en kost de bezoeker $ 25.000,-. De luxe suite bevindt zich op de brug die de verbinding legt tussen de twee Royal Towers van het hotel, bestaat uit 10 ruime kamers en is gedecoreerd met veel goud en rode en zwarte tinten.
Natuurlijk hoeft de gast voor zo’n groot bedrag niets zelf te doen en kan deze genieten van alles wat bij de suite hoort. De huurder van deze suite heeft een eigen butler, een staf van zeven personen, een bar lounge en entertainmentruimte, een woonkamer van vijftien bij acht meter, inclusief piano, en een grote keuken met eigen ingang. De grootste vertrekken in de suite zijn de twee hoofdslaapkamers en de badkamers. In de King Bedroom zijn eigen zitplaatsen, een apart dames- en herentoilet, inloopkleedkamers en handgeschilderd linnen. De Queen Bedroom is iets kleiner en beschikt over handgemaakte draperieën en karpetten, design meubilair en enorme kledingkasten. De badkamers hebben stuk voor stuk marmeren badkuipen, dolfijnfiguren en chaise lounges. Het hotel zelf beschikt over vele faciliteiten. Zo zijn er onder andere maar liefst elf zwembaden, een 18 hole golfparcours en ruim 35 restaurants. Alleen de superrijken kunnen zich één of meerdere nachten in deze suite veroorloven. Sterren die van dit dure hotel gebruik hebben gemaakt, zijn onder andere Michael Jackson, Celine Dion, Michael Jordan, Bill Gates, Donald Trump en natuurlijk Oprah Winfrey.
Hotels in Nederland
In Nederland hebben we verschillende hotels, van logies tot all-inclusive en van half pension tot vol pension. Met name in de toeristische vakantieplaatsen en de badplaatsen zijn de all-inclusive resorts erg populair, zowel onder de Nederlanders als de buitenlanders. In totaal telt Nederland ruim 2900 logiesverstrekkende ondernemingen, waarvan ongeveer 2200 geclassificeerde hotels. Deze hotels variëren van kwaliteit, formaat en luxe. Zo zijn er low budget hotels, speciale hotels voor backpackers en luxe vijfsterrenhotels. De consument heeft houvast aan de wet die de aanduiding ‘hotel’ beschermd. Deze aanduiding mag worden gebruikt door logiesverstrekkers die tenminste een ster van de Nederlandse Hotel Classificatie bezitten. Ook de ANWB geeft sterren weg aan hotels. Dit gebeurt tijdens een jaarlijkse controle bij de betreffende hotels die al in het bezit zijn van minimaal één ster en bij hotels die zich aanmelden om een ster te verdienen. De sterren bieden enige zekerheid aan de bezoekers van de onderneming. De consument heeft altijd verwachtingen bij een gelegenheid dat wordt aangeduid met ‘hotel’. Daarom moet een hotel ook aan hen verwachtingen voldoen op basis van het aantal sterren en het verschaffen van de juiste informatie over de gelegenheid. Voor andere ondernemingen, die aangeduid kunnen worden als pension, botel, motel, auberge, herberg, chateau of hostellerie, bestaat er geen wet die de consument beschermt. Hierbij kunnen consumenten soms voor vervelende verrassingen komen te staan. Ondernemers van dit soort gelegenheden mogen vrij gebruik maken van de aanduiding zonder aan bepaalde eisen te moeten voldoen.
De Nederlandse Hotel Classificatie
Nederlandse hotels zijn voorzien van een aantal sterren, waaraan de consument een bepaalde luxe aan kan verbinden. Deze sterren worden aan de gelegenheden verschaft door de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). Een hotel moet aan strenge eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een aantal sterren. Na toekenning van het juiste aantal sterren, wordt er door de NHC met regelmaat gecontroleerd of de gelegenheid ook na de winst van de sterren nog steeds aan de eisen voldoet. Een hotel kan altijd meer sterren verdienen, maar zij kunnen ook sterren verliezen.
Hotelstad Amsterdam
Onze hoofdstad is zonder meer één van de mooiste steden dat ons land rijk is. De geschiedenis van Amsterdam begint zo'n 1000 jaar geleden en het werd toen nog Aemestelle genoemd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een stad van circa 760.000 inwoners. Het is een bruisende stad waar veel gebeurt op het gebied kunst, cultuur en evenementen, maar het is ook gewoon een leuke stad om uit te gaan of te winkelen. Amsterdam bezit vele hotels, in alle klassen, alle soorten en maten. De kenmerkende architectuur laat de stad leven en de goed bezochte hotels zijn dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Amsterdam. Hieronder vindt u een overzicht van de hotels die zijn benoemd in de lijst van bijzondere hotels, waaronder het kleinste hotel, meest comfortabele hotel en het modernste hotel.
Het kleinste hotel
Het kleinste hotel van Amsterdam, De Windketel, heeft slechts één accommodatie. Het bestaat uit drie verdiepingen en je kan er met twee personen overnachten. Het ligt op 15 minuten lopen van de binnenstad. Het is een vrijstaand, historisch achthoekig torentje dat omstreeks 1900 gebouwd werd in opdracht van het hoofdstedelijke waterleidingbedrijf.
Het grootste hotel Bent u toch meer gesteld op wat meer mensen om u heen, dan kunt u uitwijken naar het grootste hotel in Amsterdam, het Ibis Amsterdam Airport. Het hotel beschikt over 644 kamers, direct gevolgd door Novotel Amsterdam City met 611 kamers. Ibis Amsterdam Airport ligt slechts 30 minuten van het centrum van Amsterdam en het beschikt over een betaalde parkeergelegenheid, een bistro en een Pasta- en pizzaproeverij.
Amstel Botel
Een bijzonder verblijf mag u zeker wel verwachten wanneer u vertoeft in een hotel dat zich heeft gevestigd op een boot. Amstel Botel is hét drijvende Hotel in Amsterdam. Ze prijzen zichzelf aan als een luxueus, maar zeker betaalbaar, hotel aan het IJ.
De bar in het hotel beschikt over een pooltafel, flipperkast, jukebox en dartborden. U kunt uw auto gratis parkeren bij het Amstel Botel. Fietsverhuur behoort ook tot de vele opties binnen dit hotel.
Meest luxe hotel
Het meest luxe en stijlvolle hotel in Amsterdam is onmiskenbaar het vijf sterren hotel Amstel Intercontinental in hartje Amsterdam. Het restaurant, La Rive, is beloond met een Michelin-ster. Het hotel opende haar deuren in 1867 en in september 1992 werd het hotel, na een renovatie van 2 jaar, opnieuw geopend. Sindsdien kan het bogen op haar eerdere glorie en wordt het met recht de 'Grand Dame' van de Nederlandse hotels worden genoemd. De prijzen variëren van € 250,- tot € 1.100,- per nacht.
Het meest sfeervolle hotel
‘The College Hotel’ is een boetiek hotel in Amsterdam dat gerund wordt door studenten onder supervisie van professionals. Het is gevestigd in een prachtig 19e-eeuws schoolgebouw. De keuken grijpt terug op klassieke gerechten die ze een eigentijds tintje geven.
Het charmantste hotel
Het meest charmante en idyllische hotel is een authentiek herenhuis van ruim 300 jaar oud. Het ligt in het centrum van het historische hart van Amsterdam en draagt de naam Seven Bridges. Het hotel kenmerkt zich door sfeervol ingerichte kamers met Oosterse tapijten op een houten of marmeren vloer en de handgemaakte meubels zijn uniek en aangekocht bij Sotheby's, Christie's en Schloss Ahlden in Hannover. De meubels variëren van Barok, Louis XV, Louis XVI, Empire, Biedermeier tot Art Deco.
Meest trendy hotel
Een hip hotel is onmiskenbaar Hotel Arena. De gelegenheid beschikt over een eigen discotheek in een oud kerkgebouw en adverteren met entertainment, clowns, goochelaars, travestieten of een 80's party. Bij 'wed and walk' kun je trouwen voor één dag, zodat u kunt voelen hoe het is getrouwd te zijn. Volgens de statistieken van het hotel besluiten de meeste stellen na deze proef de echte bruiloft nog even uit te stellen. Gelukkig zijn de gasten vaak jongeren die pas kort een relatie hebben of nog studeren.
Het modernste hotel
Tot slot, het modernste hotel van Amsterdam, Hotel V Frederiksplein. Dit is een vrij nieuw hotel dat traditioneel aan de buitenzijde is, maar zeer modern aan de binnenkant. Een rubberen receptiebalie en een kiezelstenen badkamermuur zijn enkele van de meest opvallende designelementen in het hotel. De Albert Cuypmarkt ligt op een steenworp afstand van het hotel en het bruisende nachtleven van het Rembrandtplein en het Leidseplein is ook lopend te doen. Een aanrader voor het jongere publiek, maar zeker geen aanrader voor de wat oudere generatie die op vakantie van de rust wil genieten.