Tips om langeafstandsvluchten te doorstaan

Tips om langeafstandsvluchten te doorstaan Niets is fijner dan je dagelijkse routine even achter je te kunnen laten en te vertrekken op die reis waar je al enkele maanden naar uit keek. Wanneer het gaat over een verre bestemming zoals Australië of de Verenigde Staten kijken heel veel mensen echter op tegen de immens lange vlucht. Voor veel mensen is dit een minder leuke ervaring en krijgen ze te kampen met verveling, spierkrampen, uitdroging en andere lichamelijke ongemakken. Er zijn echter wel enkele manieren om je vlucht iets comfortabeler te maken zodat je fit en monter je vakantie kunt starten.

Beweging

De belangrijkste tip om te ontkomen aan de nevenverschijnselen van een lange vlucht heeft niets te maken met het gevecht tegen de verveling maar heeft betrekking op je gezondheid en veiligheid namelijk het hebben van voldoende beweging tijdens de vlucht. Hiermee voorkom je spierkramp en een stijf gevoel op het einde van de vlucht. Te lang stil zitten kan in het ernstige geval ook lijden tot de ontwikkeling van bloedklonters die potentieel zelfs dodelijk kunnen zijn. Actief zijn tijdens een lange vlucht is dus de boodschap en kan je doen op twee manieren:
  • Maak af en toe een korte wandeling, al is het maar om even naar het toilet te gaan. Strek je armen en benen zodat de bloedcirculatie weer op gang kan komen.
  • Veel luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van schema’s of video’s waarin eenvoudige bewegingen worden uitgelegd die je vanuit je stoel kan uitoefenen. Deze bewegingen omvatten vooral stretching en roloefeningen met het hoofd en de nek.

Uitdroging voorkomen

Een ander probleem waar passagiers tijdens een lange vlucht mee kunnen worden geconfronteerd is uitdroging. Je bevindt je namelijk op een grote hoogte en je ademt constant gerecycleerde lucht in waardoor je vrij snel uitdroogt.
  • Drink voldoende water, zelfs wanneer je geen dorst hebt.
  • Vermijd alcoholische dranken, ook al is het verleidelijk om een glas wijn te nuttigen om beter te kunnen slapen. Alcohol zal het uitdrogingsproces enkel versnellen. Wanneer je toch niet aan de verleiding kunt weerstaan om alcohol te nuttigen, is het belangrijk om dit te compenseren door nog meer water te drinken.
  • Besprenkel je huid met water zodat deze vochtig blijft. Het zal bovendien een aangenaam fris gevoel creëren.
  • Gebruik lippenbalsem en vochtinbrengende crème op je handen. Hou wel rekening met de hoeveel en de verpakking aangezien luchtvaartmaatschappijen strenge regels hanteren omtrent de aanwezigheid van dergelijke producten in je handbagage.

Comfort garanderen

Comfort is natuurlijk een groot woord wanneer je in een te kleine stoel met te weinig beenruimte zit gedurende ettelijke uren. Gelukkig bestaan hier ook enkele hulpmiddelen voor om deze benarde situatie iets draaglijker te maken.

Rustige vluchten

Probeer, indien mogelijk, een vlucht te boeken op minder populaire momenten. Bepaalde tijdstippen (vroeg in de morgen of ’s nachts) of dagen in de week zijn veel populairder voor bepaalde vluchten dan andere. Maak hiervan gebruik en doe de nodig research op voorhand zodat je kan inschatten wanneer het rustiger zal zijn. Op deze manier zal je meer kans hebben dat er lege plaatsen op het vliegtuig zijn waardoor je de mogelijkheid hebt om je uit te strekken en zelfs een dutje kan doen terwijl je meerdere plaatsen inneemt.

Nekkussen

Zorg dat je een nekkussen in je handbagage meedraagt. Op deze manier kan je op een comfortabele manier leunen als je even de ogen wilt sluiten. Tegenwoordig voorzien veel luchtvaartmaatschappijen dergelijke kussens maar je eigen exemplaar zal toch altijd comfortabeler zijn.

Oogmasker

Ook een oogmasker kan erg handig zijn om je even af te zonderen van het licht en de mensen rondom jou.

Oordopjes

Oordopjes nemen niet veel plaats in en komen alijd wel eens van pas. Zeker wanneer je een vlucht deelt met een schreeuwend kind of een luidruchtige groep zullen oordopjes toch een groot gedeelte van het geluid wegnemen en de vlucht aanzienlijk comfortabeler maken.

Kauwgom

Iedereen die wel eens heeft gevlogen kent wel het onaangename gevoel aan de oren tijdens het opstijgen en het landen. Dit gevoel kan je gemakkelijk verhelpen door te kauwen of door gewoon even te geeuwen. Je zal merken dat de prop in je oren meteen zal verdwijnen.

Kleding

Draag comfortabele kledij en zorg ervoor dat je voldoende lagen bij hebt voor moest de temperatuur in het vliegtuig wijzigen. Stem je kleding op af op je eindbestemming zodat je de vakantie niet hoeft te starten met een onaangenaam warmte- of koudegevoel.

Verveling tegengaan

Er bestaan eindeloos veel manieren om jezelf bezig te houden tijdens de vlucht. Zo kan je bijvoorbeeld lezen, kruiswoordpuzzels oplossen of meer informatie vergaren over de vlucht en de bestemming. Tijdens langeafstandsvluchten zijn de meeste toetellen ook uitgerust met tv- en muziekapparatuur zodat de kans op verveling haast onbestaande is. Voor mensen die zich niet graag actief bezighouden kan slapen ook de ideale manier zijn om de tijd de doden.

Wees voorbereid

Hoewel veel vluchten snacks aanbieden tegen betaling of je maaltijd inbegrepen is in het tarief is het misschien toch handig om enkele onbederfelijke snacks zelfs te voorzien. Uiteraard dien je hierbij ook rekening te houden met de reguleringen hier omtrent van desbetreffende maatschappij.

Zorg daarnaast ook dat pijnstillers, maagzuurremmers en maagtabletten binnen handbereik liggen. Wanneer je hoofdpijn krijgt door de benauwdheid of misselijk wordt door luchtziekte kan deze medicatie wonderen verrichten.

Wees wel voorzichtig met het gebruik van medicatie. Raadpleeg vooraf een arts om de mogelijke effecten van bepaalde medicatie op grote hoogtes te bespreken.

Relax

Het beste wat je kunt doen tijdens een lange vlucht is ongetwijfeld ontspannen en proberen genieten van de reis. Dit kan je doen door te slapen of nu en dan een dutje te doen. Wanneer je de slaap niet kunt vatten kunnen ademhalingsoefeningen of mediatie het lichaam ook tot rust brengen voor een korte periode. Wanneer je geen rechtstreekse vlucht hebt en je voldoende tijd hebt tijdens de overstap kan een bezoek aan de stad of tijdelijk verblijf in een hotel je de nodige energie geven om de reis met het nodige comfort en goed gevoel voort te zetten
© 2015 - 2022 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor Slapen: Bus, Vliegtuig of Trein / Lange reizenTips voor het slapen in de bus, het vliegtuig of de trein. U kent het wel, heel enthousiast boekt u een busreis, vliegre…
Meer beenruimte in het vliegtuigMeer beenruimte in het vliegtuig“Een beetje beenruimte in een vliegtuig is best belangrijk”. Eigenlijk is iedere reiziger het hier wel mee eens. Krap zi…
Tips voor in het vliegtuigTips voor in het vliegtuigAls je op vakantie gaat met het vliegtuig, wil je graag dat je reis zo comfortabel mogelijk verloopt. Vooral als je lang…

Op reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenenOp reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenenOp reis en op vakantie gaan is leuk, en het moet ook leuk blijven. Om pijnlijke benen, trombosebenen of "vliegtuigtrombo…
Vliegtuigongelukken met passagiersvliegtuigen – 2008Vliegtuigongelukken met passagiersvliegtuigen – 2008Vliegen is een veilige manier van reizen, al doet een opsomming van vliegtuigongelukken anders vermoeden. Vliegen is vel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/tips-om-de-nadelige-effecten-van-lange-vluchten-te-beperken/
  • http://www.take-a-trip.eu/nl/artikels/reizen-en-vliegvakanties/hoe-overleef-je-een-lange-vlucht
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.