Op reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenen

Op reis: oefeningen tegen pijnlijke benen of trombosebenen Op reis en op vakantie gaan is leuk, en het moet ook leuk blijven. Om pijnlijke benen, trombosebenen of "vliegtuigtrombose" te voorkomen is het aan te bevelen om niet te lang achter elkaar te zitten. Daarnaast kun je om de zoveel tijd wat eenvoudige oefeningen doen om de bloedsomloop in je benen te stimuleren. Als je spataderen hebt, zijn oefeningen onderweg zeker verplichte kost voor je. Wat ook helpt is steunkousen of speciale reissokken aan te trekken; deze stimuleren de doorbloeding van de benen.

Inhoud:


Waarom onderweg bewegen?

Het is nagenoeg bekend dat veel zitten even slecht voor je is als het roken van een pakje sigaretten per dag. In het dagelijks leven moet je daarom voorkomen dat je langer dan een uur achter elkaar zit.

Op reis komt daar nog bij dat je weinig ruimte hebt, en niet altijd even gemakkelijk op kan staan. Door onderweg in beweging te zijn en wat simpele oefeningen te doen, kun je jezelf vervelende aandoeningen besparen.

Wat wordt er onder een trombosebeen verstaan?

Als je niet genoeg beweegt kun je een trombosebeen krijgen. De kans daarop is groter in bepaalde gevallen; bijvoorbeeld als je wat ouder bent of beschadigingen in je aderen hebt. Je krijgt een trombosebeen als het stollingsproces van je bloed is verstoord. Normaal stolt je bloed wanneer er een wond is. Bij een trombosebeen daarentegen ontstaat er een stolsel zonder dat er een wondje is. Dit bloedstolsel wordt onvoldoende opgeruimd waardoor het een diepe ader afsluit. Het resultaat: een dik, rood en pijnlijk been.

Wat wordt er onder vliegtuigtrombose verstaan?

De term "vliegtuigtrombose" dekt de lading eigenlijk niet, want je kunt het in feite ook oplopen als je lang stil zit in een auto, bus, trein of boot. Het zal bij deze vervoersmiddelen waarschijnlijk minder vaak voorkomen, omdat er na een auto- of busrit doorgaans om de twee uur wordt gepauzeerd in verband met vermoeidheid bij de chauffeur of voor het houden van een plaspauze. Hierdoor zit je nu eenmaal minder lang achter elkaar stil.

Vliegtuigtrombose is ernstiger dan een trombosebeen, omdat er bij vliegtuigtrombose een bloedstolsel in de longen terechtkomt, waaraan je komt te overlijden. Er zijn mensen overleden aan deze aandoening nadat zij langdurig stil hadden gezeten in een vliegtuigstoel met weinig beenruimte.

Oefeningen voor op reis die je zittend kunt doen om trombosebenen te voorkomen

Voor deze oefeningen is het fijn als je je schoenen uit doet. In een vliegtuig is het altijd beter om je schoenen uit te doen, omdat je voeten door de luchtdruk wat uit kunnen zetten. Wees aardig voor je medepassagiers (voetengeur!), en neem een paar sokken van huis mee om ze over je sokken of panty aan te trekken.

 1. Teken met je been een "acht" in de lucht. Probeer per been 10 achten te maken.
 2. Rol met je voetzolen over een tennisbal. Maak per been 20 cirkels naar rechts, en 20 cirkels naar links.
 3. Rol met je voetzolen over een fles; rol van je tenen tot aan je hiel. Herhaal 10 tot 20 keer per been.
 4. Steun op je hielen en trek je tenen om en om naar je schenen toe.

Oefeningen voor op reis die je staand kunt doen

Deze oefeningen kun je in het gangpad van het vliegtuig doen of tijdens de pauze als je met de auto of bus op reis gaat.

 1. Ga zo hoog mogelijk op je tenen staan, en ga weer plat op je voeten staan. Herhaal dit 15 tot 20 keer.
 2. Als je een verhoging (bijvoorbeeld een stoeprand of trapje) voor handen hebt: ga op de verhoging staan, en ga hoog op je tenen staan, en zak naar beneden zodat je hielen lager komen te liggen dan de verhoging. Herhaal 15 tot 20 keer.
 3. Teken met je been een "acht" in de lucht. Probeer per been 10 achten te maken.

Verzorging van je benen op je vakantieadres

Vooral als je last hebt van spataderen of pijnlijke benen door verzwakte aderen, kan reizen vermoeiend zijn voor je benen. Om je aderen te ondersteunen, kun je bij aankomst op je vakantieadres nog de volgende dingen doen om je benen te ontspannen:

 1. Ga op de vloer liggen en maak terwijl je tot 60 telt - fietsbewegingen met je benen.
 2. Ga op de vloer liggen, met je billen tegen de muur en je benen langs de muur omhoog.
 3. Sluit elke douchebeurt met een koude straal af; begin bij je voeten en ga door naar boven tot je middel.
 4. Doe speciale yogaoefeningen voor spataderen.

Masseer je benen als volgt:
 • Ga liggen met gestrekte benen;
 • Buig een been naar je borst en pak met je hand je voet vast;
 • Strek je been terwijl je hand van je enkel, kuit, knie en dij naar boven glijdt.

Ten slotte

Omdat lang stil zitten zulke nare gevolgen kan hebben is het goed om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk in beweging bent; grijp elke gelegenheid aan om te bewegen. In het vliegtuig kun je dit doen door bij voorbeeld elke twee uur naar het toilet te gaan (ook al hoef je niet te plassen; was desnoods alleen je handen). In de bus of auto kun je af en toe met je benen wiebelen. Vergeet ook niet om uitdroging te voorkomen door voldoende water te drinken.
Heb een goede reis!

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenTrombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenDertigduizend mensen per jaar krijgen een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of longembolie (2020). Om complicatie…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Spataderen, wat is het en wat kun je er tegen doen?Spataderen zijn bloedvaten die door de huid schijnen. Deze zijn meestal blauw/paars van kleur en zitten meestal in de be…
Duitse werkwoorden tegenwoordige tijdWelke uitgangen krijgen Duitse werkwoorden in de tegenwoordige tijd? De werkwoorden die hiervan afwijken, kunnen onderve…

Goedkoop reizen: transport, accomodatie, eten en drinkenGoedkoop reizen: transport, accomodatie, eten en drinkenDe manier waarop mensen reizen, zegt veel over hoe ze naar het leven kijken. Heel wat mensen houden ervan om rust op te…
Tips om langeafstandsvluchten te doorstaanTips om langeafstandsvluchten te doorstaanNiets is fijner dan je dagelijkse routine even achter je te kunnen laten en te vertrekken op die reis waar je al enkele…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JESHOOTS-com, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/on_board/stay_fit/index.htm
 • http://www.thuisarts.nl/trombosebeen/heb-ik-trombosebeen
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2512033/2000/10/25/Wat-te-doen-tegen-vliegtuigtrombose.dhtml
 • www.flickr.com: Doug, KLM 737-800
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.