Op vakantie een auto huren

Op vakantie een auto huren Het huren van een auto in het buitenland kan de vakantie echt iets extra's geven. U ziet meer van de omgeving en kunt gaan en staan waar en wanneer u wilt. U leert het land meer kennen en hoeft niet verplicht op eenzelfde plek te blijven. Het huren van een auto kan soepel verlopen. Om het makkelijk te laten gaan zult u echter wel wat voorbereidingen moeten treffen. De verhuurbedrijven proberen u vaak meer te laten betalen dan wat u in gedachten had. Neem de tijd om het uit te zoeken en geniet van een vakantie waarbij u niet afhankelijk bent van excursies, taxi's of openbaar vervoer.

Waarom een auto huren?

Als u in een ander land bent wilt u wellicht het land goed leren kennen en ontdekken. Nederland heeft in vergelijking met sommige landen heel veel mogelijkheden betreffende openbaar vervoer. In andere landen kunt u lang niet overal komen met het openbaar vervoer of moet u soms bijvoorbeeld heel lang wachten op een bus. Met een auto kunt u gaan en staan waar u wilt en wanneer u wilt. Als u een auto huurt ziet u vaak veel meer van de omgeving en het land dan wanneer u enkel op de zelfde plek blijft met af en toe een excursie. U kunt zo ook naar plekken waar minder toeristen komen of ergens naartoe gaan wanneer alle mensen van de georganiseerde excursies alweer weg zijn.

Waar een auto huren?

Het is handig om de auto al vanuit Nederland te huren. Zo heeft u via het internet goed te tijd om zich in te lezen over het bedrijf, de auto's, verzekeringen en de kosten. Des te meer u al weet des te kleiner is de kans op onverwachte verrassingen of lastige vragen als u eenmaal aankomt. Autoverhuurbedrijven spelen vaak zo in op toeristen dat de huurders meer geld kwijt zullen zijn. Er zijn opties om verzekeringen af te sluiten, om de auto met of zonder benzine terug te brengen en verschillende maten auto's. De verzekeringen die u bij de auto af kunt sluiten zijn vaak te vinden op de website van de desbetreffende verhuurder. Kies dus van te voren wat u wilt nemen. Het is vaak goedkoper om een auto met benzine terug te brengen. De tank moet dan wel echter vol zijn dus u moet er aan denken bij het dichtst bijzijnde station nog te tanken voor u de auto inlevert.

U krijgt aan de balie van het verhuurbedrijf meestal veel vragen te beantwoorden en formulieren om in te vullen. Als u goed voorbereid bent is het vaak redelijk duidelijk, maar als u onvoorbereid komt kan het stressen zijn. Zorg sowieso altijd dat u genoeg tijd heeft om de auto te halen en terug te brengen. Laat u ook niet van de kaart brengen door andere toeristen die in de rij achter u staan. Als zij verstandig zijn nemen ze namelijk ook goed te tijd om zo geen onnodige kosten te maken.

Het kan zijn dat de auto anders werkt dan u gewent bent. In veel landen rijden de mensen bijvoorbeeld een automaat. Het niet schakelen kan best even wennen zijn. Als u enige twijfel heeft over de werking van een auto al gaat het maar om de werking van de ruitenwisser of de verlichting laat u dan goed informeren door het personeel. In andere landen kan het weer namelijk ook anders zijn dan in Nederland waardoor bijvoorbeeld de weersomstandigheden opeens om kunnen slaan.

Creditcard

Voor het huren van een auto in het buitenland heeft u bijna altijd een creditcard nodig. Van de creditcard kan namelijk een borg worden ingehouden voor de auto. Deze borg krijgt u na het terugbrengen weer terug. Sowieso is het in sommige landen zoals bijvoorbeeld Amerika heel normaal om met de creditcard te betalen. Het aanvragen van een creditcard kan echter even duren dus kijk ruim op tijd of misschien liever nog voor het boeken of u in aanmerking komt voor een creditcard.

Waar gaat u naartoe?

In veel landen zijn de verkeersregels en borden vrijwel hetzelfde. In een ander land kan het rijgedrag echter wel heel anders zijn dan u in Nederland gewent bent. Misschien wordt er wel links gereden, of rijden de mensen juist rustiger. Het is vooral heel belangrijk te kijken naar de omgeving. De omgeving kan bepalend zijn voor welke auto u het beste kunt huren. Als het goed geasfalteerd is en u bent alleen of met twee personen, dan is een grote auto echt niet altijd nodig. Zijn de wegen echter minder goed begaanbaar en rijdt u in een bergachtig gebied of een land met sneeuw. Dan kan een grotere stevigere auto met goede aandrijving meer van pas komen. Daarbij zult u ook uw koffers in de auto kwijt moeten kunnen. Een cabrio is leuk voor de vakantie, maar daar past meestal geen enkele koffer in.

Als u naar een eiland gaat welke niet zo groot is zult u altijd wel de weg weer vinden en is verdwalen bijna geen optie. Gaat u echter naar een groot land of naar een drukke stad, dan kunt u het beste een navigatie bij de auto huren. Wie weet heeft u zelf een navigatie waarop u de kaart van het desbetreffende land kunt downloaden. Kaart lezen in het buitenland is niet altijd even makkelijk en de weg terugvinden als u eenmaal verdwaald bent is helemaal lastig. Wie weet beheerst u ook de taal niet goed en wordt de weg vragen heel ingewikkeld. Een navigatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe.

Schade

De kans dat u schade rijdt op vakantie is iets groter dan wanneer u in Nederland rijdt. Dit omdat het toch een andere omgeving en rijstijl is. Het is dus wel altijd verstandig een verzekering af te sluiten, maar u zult zelf goed in moeten lezen voor welke verzekering u gaat. Heeft de huurauto die u mee krijgt al schade? Meld dit dan ter plekke aan het personeel. Maak eventueel foto's van de schade zodat u bewijs heeft dat de schade al aanwezig was.

Andere auto

De huurauto's zijn ingedeeld in categorieën qua prijs, luxe en formaat. Een verhuurbedrijf telt niet het aantal auto's in een categorie die al zijn uitgegeven. Het kan dus zijn dat u een goedkope auto heeft gehuurd, maar dat er geen auto meer in deze categorie is. Als u echter heeft betaald voor een goedkopere auto dan hoort u in principe een auto uit een andere categorie voor dezelfde prijs mee te krijgen. Zorg dat u geen extra kosten krijgt voor het feit dat u niet de auto kon meekrijgen die u had gereserveerd.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autorijden in IerlandAutorijden in IerlandIerland heeft een prachtige natuur en vooral met een eigen auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes te bezoeken.…
In het buitenland een auto hurenIn het buitenland een auto hurenOp vakantie in het buitenland een auto huren, maakt u ter plaatse mobiel en minder afhankelijk van het openbaar vervoer…
Auto huren, waar moet u op letten?Auto huren, waar moet u op letten?Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door…
Laat een huurauto uw vakantiepret niet bedervenHet lijkt zo ideaal, ver weg op vakantie, en toch beschikken over eigen vervoer. Vele vakantiegangers kiezen dan ook voo…

Makkelijk boeken bij zelfstandige persoonlijke reisadviseursWie een reis wil boeken stapt in veel gevallen naar een reisbureau. Elk bureau heeft meestal enkele reisadviseurs in die…
Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Als uw paspoort verloopt, moet u het laten vernieuwen. Verlengen bestaat niet meer. U kunt uw paspoort laten vernieuwen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Kampioen nummer 2 februari 2015
  • https://www.sunnycars.nl/
  • https://www.anwb.nl/vakantie/autohuur/tips
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 15-09-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.