Zon, zee en strand

Zon, zee en strand Met mooi weer kan het niet uitblijven … zon, zee en stand is ideaal. Ideaal als je lekker rustig van de warme zon en de koele zee wilt genieten, ideaal met jonge kinderen of honden om ze lekker bezig te houden en ideaal als je brak bent na een avondje stappen en je wilt toch niet in je bed blijven liggen om je roes uit te slapen. Zon, zee en strand voor iedereen overal.

Overal is zon, zee en strand

In sommige landen is er altijd zon en is er zee met een strand en kan je er dus altijd van genieten. In andere landen, zoals Nederland, is dat niet het geval en moet je pakken wat je pakken kunt. De mooie warme dagen die de lente en/of (na) zomer in petto heeft. De verschillen zijn dan ook groot tussen de landen waar je er altijd van kunt genieten en de landen waar je gericht de dagen moet pakken die de - voor veel mensen - heerlijke zonnetemperatuur heeft.

De belangrijkste ingrediënten

Zon is overal hetzelfde

De zon is de zon en daar kan je niets anders van maken. De gevoelstemperatuur kan, ondanks dat het op verschillende plaatsen bijvoorbeeld 30 graden is, wezenlijk anders liggen. Dat heeft met veel meer factoren te maken dan alleen de zon. De wind is een grote beïnvloedingsfactor en de luchtvochtigheid ook. Zo kan een 30 graden zon op de ene plaats aangenaam aanvoelen en op een andere plaats plakkerig en klam.

Het voordeel aan zee is dat er in principe altijd wind staat en je daar, zeker bij een hogere temperatuur, altijd profijt van hebt. Het kan een brandende zon bij een onbewolkte lucht, net iets meer verkoeling geven.

De zee heeft iets magisch

Voor veel mensen heeft de zee iets magisch. De golven, soms hoog en soms niet, die iedere keer weer anders zijn en die een rustgevend geluid afgeven, hebben op ieder mens zo hun uitwerking. De zee geeft ook het vergezicht, de (zoute) zee is soms genezend, de zee leeft – in alle facetten - en de zee geeft geestelijk rust in het hoofd. Zo zijn er nog meer aspecten te benoemen die relevant zijn voor het effect van de zee op de mens.

De zee is, waar dan ook, altijd verkoelend. Immers, de zon warmt de zee op, maar als het daarbuiten nog veel warmer is, dan is die zee nog steeds verkoelend.

Ieder strand is weer anders

Het strand is overal anders, want waar de ene kust een prachtig schoon witzand strand heeft, heeft het andere strand van nature alleen maar kiezels en zo zijn er nog wel een aantal varianten te noemen. Uitgaande van een zandstrand kan dit nog steeds besmeurd zijn met van alles wat uit zee komt. Dat kan gefabriceerd materiaal zijn wat ergens van een boot gegooid is, maar even zo goed kan het ook de natuur zelf zijn die wier het strand op gooit of schelpen.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Sommige stranden zijn zo diep dat eb en vloed verder prima is en niemand er echt last van heeft, maar andere stranden verdwijnen bijna als het vloed is. Met als gevolg dat er op zo’n strand overal wat achter blijft.

De mens

De mens op het strand is overal anders en dat maakt het altijd leuk om je oor te luister te leggen op het strand. Hele discussies volgen op het strand en soms gaan de praatjes nergens over. Echter, zee beginnen allemaal met de locatie … waar gaan we zitten?

  • De Spaanse stranden leveren veel vakantiegangers op. Families op die veelal met jongere kinderen de vakantie vieren of het zijn jongeren die de roes uit gaan slapen op de strand … omdat het de afgelopen nacht met al die alcohol in het lijf erg laat geworden is. Het is er een komen en gaan van mensen.
  • De Caraïbische stranden zijn niet altijd natuurlijk en door een resort opgespoten. Wat maakt dat ze mooi helder wit zijn en de strandbedjes die er opstaan voor de gasten zijn. De all-in vakantie waar compleet voor je gezorgd wordt, waar men zelden echt wat van het land te zien krijgt en je de vakantie bijna overal had kunnen vieren. Veelal mensen met jonge kinderen en (jonge) senioren worden er gespot.
  • De Nederlandse kustlijst kent veel strand en allemaal natuurlijk, maar niet zonder regels. We willen allemaal naar de kust kunnen en dus kunnen deze overvol zijn … en dan heb je regels nodig. De regels van waar je mag komen met je hond en waar niet, waar je de ruimte moet laten voor de reddingsbrigade en andere kustgenieters aan de bak moeten kunnen. Degene die bijvoorbeeld het water op gaan met een boot. Kortom, Nederland is een regelland en dus is ook onze kustlijn “georganiseerd”.

Tot slot

Zon, zee en strand … voor menigeen is het de ultieme vakantie en komt men helemaal “bij” als er een paar dagen zon, zee en strand zijn geweest. Preventie ten aanzien van de zon op de huid, zeker in combinatie met de zee, waar je aan moet voldoen (als je in Nederland bent) voor een plek op het strand en vooral genieten van het moment. Dat geldt voor alles, maar zeker ook die heerlijke momenten aan zee (welke in Nederland nog wel spaarzaam kunnen zijn).
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
Surf en kitesurf locatie Strand HorstSurf en kitesurf locatie Strand HorstWanneer je een locatie zoekt om te surfen of te kitesurfen, denk dan eens aan Strand Horst. Dit strand ligt vlak bij de…
Naaktstranden aan de Costa del SolLiefhebbers van naaktrecreatie kunnen aan de Costa del Sol heerlijk vakantie vieren. De “kust van de zon” met maar liefs…

Tips om verveling op de camping tegen te gaan!Tips om verveling op de camping tegen te gaan!Lekker op vakantie naar de camping! Leuk, maar je kunt je toch vervelen, bijvoorbeeld als er in de buurt weinig te doen…
Hoe vind je de beste last-minutereis?Hoe vind je de beste last-minutereis?Er zijn tal van redenen waarom iemand op zoek gaat naar een last-minute vliegvakantie of citytrip. Slecht weer tijdens d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pok Rie, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.