Hoe vind je de beste last-minutereis?

Hoe vind je de beste last-minutereis? Er zijn tal van redenen waarom iemand op zoek gaat naar een last-minute vliegvakantie of citytrip. Slecht weer tijdens de geplande vakantie thuis, een familielid opzoeken in het buitenland, een zakendeal die men wenst te koppelen aan het aangename en nog zo veel andere redenen die een zoektocht starten naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor een aangename reis. Ongeacht de reden, moet men proberen om zo flexibel mogelijk te informeren naar hotels en vluchten. Ook verschillende pistes onderzoeken is cruciaal in de zoektocht naar de goedkoopste koopjes.

Shop alsof het altijd solden zijn

Om de beste last-minute te vinden die in het gewenste profiel past, is het zaak om eerst goed rond te kijken wat er allemaal wordt aangeboden op diverse reiswebsites. Deze websites verzamelen continu informatie over prijzen en koopjes die worden aangeboden door luchthavens en hotels. Ook autoverhuurbedrijven of speciale aanbiedingen voor internationale evenementen zijn online terug te vinden. Veel van deze websites hebben ook aparte secties voor last-minute-aanbiedingen of adverteren bepaalde deals van reisbureaus die zeker interessant zijn om erop te klikken en verder na te kijken op wat de voorwaarden zijn.

Plan wanneer je op reis wenst te gaan

Hoeveel tijd er nog is om te besteden aan de zoektocht naar een goedkope reis, kan al snel een verschil maken van enkele honderden euro. Het is een cliché maar buiten de gewoonlijke reisseizoenen vertrekken, is vaak voordeliger. Dit geldt vooral voor last-minute deals omdat minder reizigers over het algemeen betekent dat er meer vrije zitplaatsen zijn op het vliegtuig en meer lege kamers in de hotels. Hoe meer vacatures een luchtvaartmaatschappij of een hotel(keten) heeft, hoe meer ze geneigd is om deze aan dumpingprijzen aan te bieden.

Voorkom reizen tijdens de zomermaanden en rond de feestdagen als je betere deals wilt scoren. Streef naar een vertrekdatum in het midden van de week. De grootste kortingen zijn meestal voor vluchten op dinsdag en woensdag, vooral in de vroege ochtend en late nachten. Deze vluchten zijn aanzienlijk minder populair dan weekend vluchten waardoor luchthavens ze goedkoper aanrekenen.

Wees flexibel

Wees flexibel over de datum van vertrek. Tracht zo breed mogelijk de periode van vertrek en terugvlucht te plannen. In plaats van een exacte datum voor het vertrek vast te leggen, is het beter om een tijd-frame af te bakenen. Op die manier zijn er sowieso al meer reisaanbiedingen beschikbaar. Door een dag of twee na de aanvankelijk vooropgestelde datum te vertrekken, is het ontdekken van een beter koopje groter. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat men moet vertrekken op de eerste van de maand, is het beter om het vertrek te plannen tijdens de eerste week van de maand.

Houd een open geest over de bestemming. Als men gewoon eens wilt weggaan en geen specifieke wensen heeft, is het gemakkelijker om alle opties open te houden. Neem contact op met een lokale luchthaven voor last-minute tickets of bezoek een website die gespecialiseerd is in het in kaart brengen van deze kortingen.

Controleer de chartervluchten

Een reisorganisatie huurt regelmatig op voorhand een vliegtuig om zijn klanten naar hun reisbestemming te brengen, de zogenaamde chartervluchten. Sommige maatschappijen werken steevast met het leasen van vliegtuigen op specifieke vluchten die ze voorspellen volledig te vullen. Deze vluchten komen meestal voor tijdens de piekuren en voor reizen naar populaire bestemmingen.

Als het bedrijf niet genoeg tickets weet te verkopen om winst te maken, dan moeten ze deze vluchten annuleren. In een poging om dit te voorkomen, zullen deze chartervluchten aanzienlijk in prijs dalen net vóór hun vertrek; zeker als de maatschappij nog steeds een groot aantal tickets moet verkopen om het vliegtuig vol te krijgen.

Vergelijk ook lage kostenmaatschappijen met andere aanbieders van vluchten. Goedkope luchtvaartmaatschappijen bieden meestal de laagste prijzen tijdens het laagseizoen, maar omdat ze non-stop vluchten aanbieden zou het wel eens kunnen dat ze tijdens de vakantieperiodes hogere prijzen hanteren dan hun "duurdere" concurrentie. Tijdens drukke seizoenen, kan de vraag naar non-stop vluchten exploderen waar de lage kostenmaatschappijen van profiteren door hun prijzen te verhogen en toch nog steeds genoeg klanten aantrekken.

Merk ook op dat de marge voor de last-minute prijzen bij goedkopere aanbieders beperkt is, terwijl hun meer prestigieuze collega's meer flexibiliteit aan de dag kunnen leggen en betere last-minute koopjes kunnen hebben.
Vergelijk steeds verschillende vliegtuigmaatschappijen ongeacht de tijd van het jaar dat men op reis vertrekt!

Mailinglijsten en reiswebsites

Online registreren op de mailinglijsten van reiswebsites en luchtvaartmaatschappijen kan het proces om de juiste deal te vinden, versnellen en verhogen. Deze bedrijven zullen vaak informatie over de nieuwste aanbiedingen naar hun abonnees sturen. Omdat er maar een beperkte tijd is om te handelen, is het snel ontvangen van deze informatie cruciaal.

Veel reiswebsites bieden arrangementen aan die vlucht en hotel bundelen. Vaker wel dan niet, is zo een bundel goedkoper dan wanneer men vlucht en hotel apart zou boeken. Dit is echter niet steeds het geval. Vooral bij een fantastische aanbieding van bijvoorbeeld een chartervlucht kan het kiezen voor een ander hotel wel eens heel lucratief zijn.

Sommige websites houden veilingen om te bieden op all-in reizen, dus inclusief vliegtickets, huurauto's en hotels. De regels voor deze veilingen variëren van website tot website. Let er echter op dat soms alle details van de aankoop, zoals vliegtijd of automodel, reeds op voorhand vastliggen.

Onderzoek hoe reiswebsites hun geld verdienen aan de hand van wat ze aanbieden. Is het een nogal eenzijdig aanbod of zijn er verschillende advertenties aanwezig? Sommige websites zijn aangesloten bij een specifieke luchthaven, zodat de zoekresultaten vertekend kunnen zijn. Andere websites verdienen geld door het ontvangen van een deel van de winst van elke boeking, wat kan betekenen dat goedkopere maatschappijen weigeren hun aanbiedingen hier te plaatsen. Reiswebsites die geld verdienen via advertenties bieden meestal de meest grondige resultaten.

Tips

Verblijf in hotels buiten de stad. Hotels dichtbij de toeristische attracties zijn duurder, terwijl er vaak een goede of vrij korte verbinding is met de hotels die iets verder gevestigd zijn. Deze hotels hebben ook meestal meerdere last-minute-aanbiedingen.
Monitor naast reiswebsites ook toeristische websites van en over de bestemmingen zelf. Grote steden en toeristische bestemmingen proberen af en toe om extra bezoekers aan te trekken door reclame te maken voor bepaalde hotels en restaurants of geven entertainment deals weg.

Ondanks de aanbiedingen die men kan ontvangen door te wachten tot het laatste moment, raden veel reisexperts toch aan om zo veel mogelijk op voorhand een reis te plannen. Goed van te voren boeken, garandeert een zekerheid over wat wordt aangeboden en wat nodig is om een toch een scherpe prijs vast te leggen. Wachten op een last-minute beslissing wordt beschouwd als een relatief riskante zet.
© 2014 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Meivakantie boeken, herfstvakantie, kerstvakantie boeken vroegboekkorting, uitverkoop, last minute? Wie vroeg zijn vakan…
Met weinig budget toch op vakantieMet weinig budget toch op vakantieBen jij de koude dagen en het slechte weer ook zo zat? Maar heb je niet veel geld beschikbaar voor een vakantie. Geen no…
Vroegboekkorting: goedkoop op vakantieVroegboekkorting: goedkoop op vakantieWil jij goedkoop op vakantie? Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de vakantie doorgaans is. Wat zijn nou eigenlijk preci…

Zon, zee en strandZon, zee en strandMet mooi weer kan het niet uitblijven zon, zee en stand is ideaal. Ideaal als je lekker rustig van de warme zon en de…
De Metro van Moskou - hoe werkt het?In een miljoenenstad als Moskou is een metro nemen bijna niet te vermijden. Aangezien de stad steeds te kampen heeft met…
Libra (29 artikelen)
Laatste update: 25-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.