De Metro van Moskou - hoe werkt het?

In een miljoenenstad als Moskou is een metro nemen bijna niet te vermijden. Aangezien de stad steeds te kampen heeft met files is dit dan ook de snelste en meest efficiënte manier van transport. Hieronder kan U informatie vinden die deze tocht vlotter laat verlopen.

Geschiedenis

Het eerste metrostation opende zijn deuren op 15 mei 1935. Bij de opening was er sprake van 11 km metrolijn en 13 stations. Tegenwoordig zijn er op het hele metronetwerk 194 stations en bedraagt de totale lengte van de metrolijn 325 km. De metro wordt echter nog steeds uitgebreid om het steeds groeiend aantal reizigers te kunnen opvangen. Op een gemiddelde dag nemen zo'n 7 miljoen mensen de metro in Moskou, maar tijdens piekuren kan dit oplopen tot 9 miljoen gebruikers per dag.
De metro in Moskou was voornamelijk een prestigeproject onder Stalin in de USSR. De bedoeling was om zo het volk te kunnen laten genieten van cultuur, pracht en praal.

Er wordt beweerd dat er naast dit publieke metro systeem een alternatief, dieper gelegen metrosysteem gebouwd werd om belangrijk personeel te evacueren tijdens een aanval. De beweringen stellen dat er toegang verkregen kan worden via een aantal publieke gebouwen zoals bibliotheken, universiteiten en minstens twee stations op de standaard metro. Helaas zijn er geen bewijzen om deze theorieën te staven.

Tickets en prijzen

In vergelijking tot veel Europees openbaar vervoer liggen de prijzen van de Metro in Moskou relatief laag. Recent is de stad echter gestart met het verhogen van de prijzen. De tickets kunnen door meerdere mensen worden gebruikt, enkel de abonnementen kunnen niet onmiddellijk door een tweede persoon worden gebruikt. Er 3 soorten standaardtickets.

Het eerste soort ticket is een standaardticket, waarop er geen tijdslimiet staat, zolang men de metro niet verlaat. Deze tickets zijn echter geldig voor een bepaalde periode en moeten dus binnen een bepaald aantal dagen gebruikt worden. Deze tickets kunnen gebruikt worden op ander openbaar vervoer, zoals bussen, trolleybussen en trams, maar worden enkel verkocht in de metro zelf. De prijzen variëren naargelang het aantal ritten men koopt, waarbij de prijs telkens daalt wanneer er meer ritten worden gekocht. De prijzen hieronder zijn in Roebel (р), waarvan de wisselkoers vandaag op 46p = 1 euro staat.

Aantal Ritten Prijs Prijs per rit Verloopt na
1 (te koop aan de automaten) 40 40 5 dagen
2 ( te koop aan de automaten) 80 40 5 dagen
5 ( te koop aan de automaten) 160 32 90 dagen
11 320 29 90 dagen
20 540 27 90 dagen
40 1080 27 90 dagen
60 1300 21 90 dagen
Met het tweede soort ticket is kan binnen 90 minuten overgestapt worden naar een ander transportmiddel, zoals tram, bus of trolleybus. Binnen 90 minuten dient men over te stappen, maar het ticket blijft geldig tot het beëindigen van de reis. Op de validatoren van de metro en de bus wordt het aantal overgebleven minuten weergegeven. Deze tickets worden ook verkocht buiten de metro, namelijk aan standjes waar je tickets voor de bus kan kopen.

Aantal Ritten Prijs Verloopt na
1 50 5 dagen
2 100 5 dagen
5 240 90 dagen
11 500 ] 90 dagen
20 800 90 dagen
40 1600 90 dagen
60 1900 90 dagen

Als laatste soort ticket zijn er nog de "abonnementen". Dit zijn plastic kaarten (de andere tickets bestaan uit een soort karton) die je telkens kan herladen aan het loket in de metro. Deze kaarten hebben geen aantal ritten, er kan onbeperkt gereden worden zolang het abonnement geldig is. Er is wel een beperking van 10 minuten tussen een rit en de volgende rit, om te demotiveren dat twee personen op dezelfde kaart rijden.

Lente van het abonnement Prijs
1 dag (24 uur) 210
1 maand (inclusief de verkoopdatum) 2350
3 maanden (inclusief de verkoopdatum) 5550
365 dagen (inclusief de verkoopdatum) 18200
Voor studenten (echter enkel voor diegene met Russische documenten, buitenlandse documenten worden niet aanvaard) is er een abonnement voorhanden voor 321 roebel per maand.
Een speciaal ticket is ook uitgebracht, waarmee je op alle soorten transport kan (bus, tram, trolleybus) onbeperkt kan, maar maximum 70 ritten op de metro mag uitvoeren voor 2550 roebel per maand.

Voor wie langer in Moskou wenst te blijven en de keuze tussen abonnement of aparte tickets moet maken dient gezegd te worden dat de aparte tickets vaak goedkoper blijken te zijn. De abonnementen worden pas interessant als men dagelijks minstens 4 maal de metro dient te nemen.

Metrolijnen

De metrolijnen in Moskou hebben telkens een naam, een kleur en een nummer. De namen staan op het plattegrond telkens in het Cyrillisch en het Latijnse schrift weergegeven, op de perrons is echter enkel Cyrillisch te bespeuren. Neem dus voldoende tijd om U te oriënteren. Eenmaal bekend met de plattegrond is het systeem niet zo complex.

Nummer Naam (Latijns alfabet) Naam (Cyrillisch) Kleur
1 Sokolnicheskaya Сокольническая Rood
2 Zamoskvoretskaya Замоскворецкая Groen
3 Arbatsko-Pokrovskaya Арбатско-Покровская Blauw
4 Filyovskaya Филёвская Lichtblauw
5 Koltsevaya ("Circular") Кольцевая Bruin
6 Kaluzhsko-Rizhskaya Калужско-Рижская Oranje
7 Tagansko-Krasnopresnenskaya Таганско-Краснопресненская Paars
8 Kalininskaya Калининская Geel
9 Serpukhovsko-Timiryazevskaya Серпуховско-Тимирязевская Grijs
10 Lyublinsko-Dmitrovskaya Люблинско-Дмитровская Lichtgroen
11 Kakhovskaya Каховская Appelblauwzeegroen
12 Butovskaya Бутовская Monorail

Op weg!

Metrostations worden herkend aan de rode M bovenaan de ingang. Regelmatig zijn er ook borden te zien die aanduiden hoe ver U zich van de dichtstbijzijnde metrohalte bevindt. Eenmaal U de controlepoortjes voorbij bent zal U het metronetwerk betreden met de roltrappen. Eenmaal binnen het netwerk kunt u met de standaard biljetten zoveel en zo lang reizen als U wenst, zolang U niet terug bovengrond komt. Binnen de metro zijn de meeste aanduidingen in het Cyrillisch, dus bereid voldoende voor.

Bij de controlepoortjes houdt U het biljet tegen de gele knop en dan zullen die open gaan. Op het schermpje zal verschijnen hoeveel ritten er nog op het ticket aanwezig zijn.

Wanneer de metro aankomt, zullen de deuren automatisch allemaal opengaan, er hoeft dus geen actie te worden ondernomen. Let op, aangezien zoveel personen dagelijks de metro nemen is het belangrijk de doorgang niet te versperren. Laat steeds iedereen uitstappen en stap dan pas in. De stem die u hoort wanneer de deuren open zijn, maant aan tot snel instappen, aangezien dit de waarschuwing is dat de deuren zullen sluiten. Zoals in elke grote stad dient er gelet te worden op uw bezittingen aangezien dit een geliefde plek is voor zakkenrollers om hun slag te slaan. In de metro wordt ook muziek gespeeld en soms komen bedelaars de wagons binnen.

Stations

In Moskou zijn er negen stations ("Vokzal" in het Russisch), die eenvoudig te bereiken zijn via de metro.

 • De drie station "Kazanski" (treinen richting Kazan, Tatarstan en de Oeral), "Yaroslavki" (treinen richting Siberië, de Gouden Ring en Noord-Oost Rusland) en "Leningradski" (treinen naar Noord Rusland en Finland) liggen allemaal aan éénzelfde plein. Dit plein kan bereikt worden via de halte "Komsomolskaya", een halte op de bruine ringlijn of op de rode lijn.
 • "Belorusski Vokzal" is gesitueerd aan de metro "Belorusskaya" (bruine ringlijn), daar vertrekken de treinen richting Wit-Rusland, Duitsland, etc.
 • "Kievski Vokzal" ligt aan de metrohalte "Kievskaya" (een halte op de blauwe lijn, maar ook op de bruine ringlijn), met treinen die vertrekken richting het Westen van Moskou en Oekraïne.
 • "Kurski Vokzal" ligt aan de metrohalte "Kurskaya" (blauwe of bruine lijn), vandaar vertrekken treinen naar het Zuiden van Moskou en Vladimir.
 • "Paveletski Vokzal" ligt aan de metrohalte "Paveletskaya" (groene of bruine lijn), treinen naar het Zuiden van Moskou.
 • "Rizhski Vokzal" ligt aan de metro "Rizhskaya", op de oranje lijn, treinen naar de Baltische staten.
 • "Savelovski Vokzal" ligt aan de halte "Savelovskaya" op de grijze metrolijn.

Luchthaven

In Moskou zijn er drie internationale luchthavens: Sheremetyevo (SVO), Domodedovo (DME) en Vnukovo (VKO) die allemaal vlot te bereiken zijn vanaf de metro. Deze luchthavens worden verbonden door de metro met de Aeroexpress, een trein die enkel dit traject aflegt, dus van de metrohalte naar de luchthaven. De reistijd bedraagt afhankelijk van welke luchthaven 35 tot 45 minuten en de uurregeling kan gevonden worden op volgende site: http://www.aeroexpress.ru. Elke 30 minuten vertrekt er een aeroexpress, alhoewel er op vroege of late uren soms maar om het uur wordt gereden, afhankelijk van de periode.
Het is een goed alternatief voor mensen met een beperkt aantal stukken bagage en zeker om de files te vermijden is dit een aanrader. Tickets worden op voorhand gekocht en kosten 400 roebel.

Voor de volledigheid dient het opgemerkt te worden dat de luchthavens geen onderlinge verbinding hebben en dat de luchthaven verlaten een Russisch visum vereist. Veranderen van luchthaven om over te stappen is dus af te raden.

Bezienswaardigheden in de metro

Moskou is een stad waar veel bezienswaardigheden zijn, maar ook de metro zelf is een kijkje waard. Ideaal op een regenachtige dag, allemaal te bezoeken met 1 metrobiljet. Probeer dit te doen buiten de piekuren (8-10 's ochtends, 17-20u 's avonds) aangezien het vele volk de ervaring iets minder aangenaam maakt. Een aantal stations die zeker moeten bezocht worden zijn:

 • Ploschad Revolyutsii: een pareltje met de vele standbeelden. Aai vooral één van de dieren over zijn neus, voornamelijk van de honden wordt gezegd dat ze geluk brengen. Er wordt geopperd de beelden te vervangen door kopieën omdat het vele aanraken de beelden aantast.
 • Novoslobodskaya: een station dat opmerkelijk is door de vele glasramen.
 • Komsomolskaya: het station waar de 3 stations op uitkomen, let vooral op de mozaïeken op het plafond. De geschiedenis vertelt ons dat het gebouwd is door de jeugdbeweging van in die tijd, de Komsomol.
 • Kurskaya: één van de eerste stations die gebouwd werden, opmerkelijk opnieuw voor de mozaïeken.
 • Mayakovskaya: genoemd naar de bekende Russische dichter.
 • Belorusskaya
 • Elektrozavodskaya
 • Shosse Entuziastov
 • Nakhimovsky Prospekt
 • Park Pobedy
© 2014 - 2024 Katyads, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip MoskouStedentrip MoskouMoskou wordt ontdekt door steeds meer westerse toeristen. Het is een mooie stad om te bezoeken tijdens een stedentrip. M…
De werking van het openbaar vervoer in RomeRome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd. Als u er geweest bent, zult u weten waarom! Het verleden en heden zijn hier…
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Wil je een dagje naar bijvoorbeeld de RAI, de Arena, of een andere locatie in Amsterdam? Pak de metro. De metro is snel,…

Hoe vind je de beste last-minutereis?Hoe vind je de beste last-minutereis?Er zijn tal van redenen waarom iemand op zoek gaat naar een last-minute vliegvakantie of citytrip. Slecht weer tijdens d…
To-do lijsten voor als je op vakantie gaatTo-do lijsten voor als je op vakantie gaatJe gaat op reis en je neemt mee... Voordat je op vakantie gaat is het altijd handig om een lijstje te maken van de dinge…
Bronnen en referenties
 • www.tripadvisor.com
 • http://mosmetro.ru/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Metro
 • www.amusingplanet.com
 • http://www.aeroexpress.ru
Katyads (9 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.