Een goedkoop dagje eruit

Iedereen heeft het weleens een nodig, een dagje eruit. Even de loskomen van de dagelijkse gang van zaken, de stress op het werk of gewoon om wat tijd door te brengen met elkaar. Vele leuke en gezellige uitstapjes zijn er te bedenken. Echter, als je wat krap bij kas zit, is het niet altijd makkelijk om een uitstapje te verzinnen dat leuk is voor jullie gezin én wat ook nog aangenaam is voor je portemonnee. Een dagje naar een pretpark, kost soms al meer dan 30 euro per persoon aan entree. Ga je gezellig een dagje met je partner en twee kinderen, ben je dus al 120 euro aan entreegeld kwijt en daarna nog eens tien euro aan parkeergeld. Oftewel, voordat je überhaupt binnen bent, ben je al zo'n 130 euro armer. En dan heb je nog niet eens een kop koffie gedronken en getrakteerd op een lekker ijsje en een frietje.

Wandelen en fietsen

Bij iedereen in de buurt is wel een stukje natuur waar je prachtig kunt wandelen en/of fietsen. De kinderen kunnen zich onderweg prima vermaken. Je kunt kiezen voor een klein rondje, zodat je maar een of enkele uurtjes onderweg bent. Of voor een groot stuk, zodat je de hele dag eropuit bent. Neem ieder een rugzak mee met wat te eten en te drinken, zodat je tijdens je wandeltocht alleen nog maar een bankje hoeft te zoeken waar jullie gezellig kunnen zitten en picknicken. Het wandelen of fietsen zelf, hoeft je niks te kosten.

Dit uitstapje hoeft je alleen het eten te kosten, wat je van thuis uit meebrengt, daarnaast was je deze kosten ook kwijt geweest als je thuis had moeten eten. Je kunt natuurlijk trakteren zoveel als je wilt, oftewel het zo duur maken als je zelf wilt.

Gratis speeltuin

Vaak is er in de buurt wel een (bijna) gratis speeltuin. Met mooi weer, een dagje met het gezin hier naartoe, is vaak een erg leuk uitstapje voor het hele gezin. De kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin. De volwassenen kunnen met de kinderen spelen, maar je hebt ook de mogelijkheid om je samen terug te trekken op een bankje of op een groot laken. Bij speeltuinen heb je vaak de mogelijkheid om een ijsje of wat anders lekker te kopen. Zo niet, dan kun je dit ook vanuit thuis meenemen.

Zwemmen

Met mooi weer kun je ervoor kiezen om een dag buiten aan het water te gaan liggen. Is het weer hier niet goed genoeg voor, dan kun je ook de dag doorbrengen in een binnenzwembad. Kun je buiten gaan zwemmen, heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een meer of een water waar geen of vrij weinig entree gevraagd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om aan het water te gaan liggen wat geen officiële zwemlocatie is, maar let er dan goed op dat je wel voor een veilige plek kiest!

Ook de prijzen van binnenzwembaden variëren sterk. Je kunt kiezen voor een prachtig mooi overdekt zwembad bij een vakantiepark, maar daar betaal je vaak al 20 tot 25 euro entree per persoon. Een wat kleiner zwembad, met vaak minder faciliteiten, is in de meeste gevallen een stuk goedkoper. Daar ben je vaak voor vijf á tien euro per persoon een hele dag voorzien.

Terrasje pikken

Heerlijk is het om met goed weer met vrienden of met het gezin een terrasje te pikken. Een aantal uren buiten wat eten en drinken. Helaas ben je voor een glas fris, bier of wijn meestal tussen de twee en vier euro kwijt. En meestal blijft het niet bij een drankje. Wil je nog wat eten op het terras, dan betaal je vaak tussen de 15 en 25 euro per persoon. Een alternatief zou kunnen zijn om met vrienden bij iemand thuis te barbecueën of gezamenlijk te eten. Voor tien euro per persoon kom je al een heel eind om eten en drank in te kopen. Als je de kosten met z'n allen deelt, kan dit flink schelen in de kosten per persoon. En het hoeft echt niet minder gezellig te zijn om een dag of avond bij vrienden thuis door te brengen dan op het terras.

Eten

Een van de dingen die een uitstapje duur kan maken, is het eten wat je koopt als je een dag eruit bent. Echter, dit is wel hetgeen dat je het makkelijkste kunt beïnvloeden. Je kunt er immers voor kiezen om uitgebreid uiteten te gaan na een uitstapje, een frietje te eten met het hele gezin of gewoon al het eten van thuis uit meenemen. Dit laatst is natuurlijk de goedkoopste variant en dit hoeft zeker niet het minst leuk of lekker te zijn. Met een groot laken, zodat je lekker op de grond kunt picknicken en een goed gevulde koelbox kom je de dag al een heel eind door. Vul de koelbox met voldoende drinken, gesmeerde boterhammen of broodjes (of neem het brood en beleg los mee, zodat je ter plekke de broodjes kunt smeren). Verder kun je nog vers fruit, toetjes, salade, een flesje wijn, een biertje en dergelijke meenemen, zodat je de hele dag heerlijk kunt eten en drinken. Een andere tip is om een wegwerp barbecue mee te nemen en vlees met salade en/of stokbrood. Je kunt je dagje uit afsluiten met een picknick mét warm eten, wat aanzienlijk goedkoper is dan met je gezin te gaan uiteten. Wat wil je nog meer?

Met de trein

Vaak zie je een aanbieding dat je voor een bepaald bedrag een dag onbeperkt door Nederland kunt reizen. Kinderen reizen sowieso vaak goedkoop of zelfs gratis met je mee. Pak eens de trein en ga bijvoorbeeld een dagje naar het strand. De treinreis zelf is vaak al een uitstapje. Je hoeft niet op te letten, je kunt gezellig een spelletje doen met elkaar en voor kinderen is het vaak een hele happening om met de trein te gaan. Daarnaast kun je vrij makkelijk je bagage meenemen en kwijt in de trein. Als je dan bijvoorbeeld naar het strand gaat, of ergens anders naar toe waar geen entree gevraagd wordt, ben je vrij goedkoop de hele dag met je gezin eropuit.

Aanbiedingen

Natuurlijk is het ook weleens leuk om wel een hele dag met je gezin naar een pretpark of dierentuin te gaan en heb je geen zin om de dag low budget door te brengen. Vaak zijn er aanbiedingen te vinden om korting te krijgen of te sparen op de entree. Bij supermarkten kun je vaker sparen voor gratis kaartjes of voor korting op de entree. Ook als je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB kun je op vele pretparken, dierentuinen en andere uitstapjes een paar euro korting krijgen op de entree. Ga je met de trein, dan kun je ook kijken of er een arrangement voor de treinreis met entree voor een pretpark of dierentuin te koop is. Soms hebben de pretparken en dierentuinen zelf aanbiedingen, waardoor je voor minder geld een dagje hier kunt doorbrengen.

Kortom, er zijn ook voldoende mogelijkheden om voor minder geld een gezellig dagje eruit te gaan met het hele gezin. Soms vergt het wat creativiteit om iets leuks te bedenken, maar er zijn altijd mogelijkheden. Veel plezier!
© 2014 - 2024 Ingejt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagje weg met kids: Zeven ideeënDagje weg met kids: Zeven ideeënZin in een dagje weg met kids? Op zoek naar ideeën om er een echt leuke dag van te maken? Dat komt goed uit want hier vo…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
Goedkoop dagje uit in Nederland met kinderenGoedkoop dagje uit in Nederland met kinderenEen uitstapje met kinderen kan erg duur zijn. Een dagje Efteling met twee kinderen kost al gauw tegen de € 200,-. Bovend…
Goedkoop op vakantie, dagje uit of een weekendje wegGoedkoop op vakantie, dagje uit of een weekendje wegVoor iedereen is het leuk om af en toe weg te gaan. Of dat nou lang of kort maakt eigenlijk niet veel uit. Het gevoel om…

Wat is een bed en breakfast?Wat is een bed en breakfast?Bed en breakfast betekent ook wel bed en ontbijt. Dit is een kleinschalige accommodatie waar men vaak maar enkele nachte…
Vakantie ergernissenVakantie ergernissenWe hebben ze allemaal wel, onze “vakantie ergernissen”. Maar voor sommige mensen gaat het verder dan je er een keer aan…
Ingejt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.