Wat is een bed en breakfast?

Wat is een bed en breakfast? Bed en breakfast betekent ook wel bed en ontbijt. Dit is een kleinschalige accommodatie waar men vaak maar enkele nachten verblijft. Het concept bestaat al jaren. Zo boden kloosters al eeuwen een mogelijkheid tot slapen en ontbijten. Er zijn vele bed en breakfast in Nederland zo is er voor iedereen wel een geschikte mini-vakantie te vinden.

Wat is een bed en breakfast?

Een bed en breakfast is een kleinschalige accommodatie waar men kan slapen en kan genieten van een ontbijt dat bij de prijs zit inbegrepen. Het woord breakfast is het Engelse woord voor ontbijt dus u krijgt als het ware een bed en een ontbijtje. Een andere benaming is logies en ontbijt. Bed en breakfast wordt ook wel afgekort tot B&B. Een bed en breakfast heeft meestal tussen de één en de zeven kamers. De kamers van een bed en breakfast zijn in de woning van de eigenaren of in een bijgebouw. Het deel wat gebruikt wordt voor de bed en breakfast mag maximaal 40% van de vloeroppervlakte in beslag nemen.

Vroeger in financieel mindere tijden stelden mensen hun huis beschikbaar om wat extra te verdienen. Destijds stond een bed en breakfast vooral bekend om een low-budget verblijf. Nu wordt er vaak bewust gekozen om een bed en breakfast te beginnen. De eigenaren zullen dan ook hun uiterste best doen om uw verblijf zo prettig mogelijk te maken. Het ontbijt is vaak uitgebreid met soms wat streekproducten.

Wat is het verschil tussen een hotel en een bed en breakfast?

Een hotel is vaak een stuk groter en heeft veel personeel in dienst zoals schoonmakers, receptiemedewerkers enzovoorts. Een bed en breakfast wordt vaak gerund door de eigenaren van de woning of het bijgebouw. U komt zo terecht in een huiselijke sfeer die nog weleens mist bij een hotel. Het gebouw is dus eigenlijk de woning van de eigenaren met als nevenactiviteit het verstrekken van logies. Een hotel is gebouwd met als hoofddoel om logies te vertrekken. Omdat er minder personeel nodig is in een bed en breakfast kunnen de kosten afhankelijk van de luxe ook beperkt blijven. Er hoeft namelijk geen personeel betaald te worden. De prijs voor een hotel overnachting ligt gemiddeld rond de 90 euro terwijl de prijs van een gemiddelde bed en breakfast rond de 65 euro ligt. In een bed en breakfast komt men vaak ook niet voor twee weken, maar meer voor een nachtje of een weekend.
Het nadeel tegenover een hotel kan zijn dat u afhankelijk van de bed en breakfast misschien enkel een slaapkamer heeft. Het is mogelijk dat u de rest van de kamers zoals de badkamer en woonkamer zult moeten delen. Hierdoor leert u de mensen wel persoonlijker kennen.

Hotels zitten vaak ook op voor zaken handige locaties zoals langs de snelweg of vlakbij een luchthaven. In een bed en breakfast komt men vaak echt enkel voor ontspanning waardoor het ontbijten ook wellicht langer zal duren en uitgebreider is dan in een hotel.

Aparte bed en breakfast

In Nederland zijn er ruim 5000 bed en breakfast. U vindt ze dus in vele plaatsen in Nederland. De ene bed en breakfast is echt gebaseerd op een goedkope simpele overnachting, de andere is meer een luxe suite. Door de ruimte die nodig is zijn er veel boerderijen die zijn omgetoverd tot bed en breakfast. Zo heeft u vaak een mooi uitzicht en vooral veel rust. U kunt slapen op plekken waar u had gedacht het nooit mee te maken. Zo kunt u ook overnachten in:
  • een hooiberghut
  • een pipowagen
  • een schip
  • een vliegtuig
  • een plaggenhut
  • een herenhuis
Zo is er voor elk wat wils te vinden voor een unieke overnachting.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VeKaBo Nederland; kamperen en logeren op het plattelandVeKaBo Nederland staat voor Vereniging Kampeerboeren Nederland. VeKaBo Nederland zorgt voor de gezamenlijke promotie van…
English breakfast: Engels ontbijt dat vultEnglish breakfast: Engels ontbijt dat vultEen English breakfast, of Engels ontbijt, is een groot ontbijt met bacon en eieren. Vaak zitten er ook worstjes, black p…
Engelse e-mails voor vakantiereserveringen en reizenEngelse e-mails voor vakantiereserveringen en reizenVeel reizen en vakanties boek je tegenwoordig via Internet. Steeds vaker boeken, huren en organiseren mensen hun vakanti…

10 tips voor op je Afrikaanse Safari trip10 tips voor op je Afrikaanse Safari tripIedereen die op safari gaat wilt graag zo veel mogelijk zien. Tijdens die trip over de Afrikaanse savanne wil je natuurl…
Een goedkoop dagje eruitIedereen heeft het weleens een nodig, een dagje eruit. Even de loskomen van de dagelijkse gang van zaken, de stress op h…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.