Andere vakantiebehoefte

Andere vakantiebehoefte De vakantiebehoefte van de mens is sterk aan het veranderen. Behalve dat je altijd kampeerders zult hebben (dit is een erg stabiele groep vakantievierders), was de meer luxe vakantie vaak of onder het motto “alles geregeld” of “avontuurlijk”. Inmiddels zie je langzaam een verschuiving optreden binnen de groep “alles geregeld” naar het toch meer zelf kunnen en willen bepalen … en daar moet de reisbranche natuurlijk direct op inspelen.

Meer en kleiner

Massaal

Meer en kleiner zijn eigenlijk de toverwoorden als het gaat om de nieuwe manier van vakantie vieren. Natuurlijk zijn er altijd mensen geweest die het kleinschaliger prefereerde, maar inmiddels is het massale – wat lang als ideaal werd gezien - niet meer interessant genoeg. Het massale, de grote “all inclusive resorts” leveren al een tijdje veel geroezemoes op. Enerzijds wordt er meer geklaagd over de voeding anderzijds is het gevoel van “opgesloten” toch iets wat de huidige reiziger steeds minder aanspreekt. Men doet inmiddels van alles om er voor te zorgen dat de vakantieganger in het resorts “bezig blijft”. Toch geven steeds meer mensen aan dat het te krampachtig overkomt en zoeken iets anders. Zo’n 8% vaste “all inclusive” – vakantievierders, zeg ermee gestopt te zijn.

Gegeven het feit dat je er ook een behoorlijk bedrag voor moet betalen, voelt het voor velen niet meer als de ideale vakantie. Daarnaast zal ongetwijfeld een rol spelen, dat veel mensen “het wel gezien hebben” in een dergelijk oord.

Kleiner, maar wat dan?

Vooropgesteld dat men al langer meerdere keren per jaar korte breaks wil hebben en lange weekenden of midweken weg gaat, zie je een tendens dat ook de zomervakantie opgebroken wordt. Soms noodgedwongen omdat er zoveel scheidingen zijn en kinderen met beide ouders mee gaan, maar hier gaat het meer over mensen die de drie weken opdelen in twee keer ca. één week en wat dagen thuis. De twee kortere tripjes zijn dan heel uiteenlopend en varieert van een citytrip tot wandelen in de bergen.

Daarnaast geldt dat als je de echte vakantiedagen optelt, je per saldo hoger uit komt dan voorheen waar alles met name om de zomer- en wintervakantie gestationeerd was.

Andere behoefte, wat is dat dan zoal?

De vakanties krijgen steeds meer een andere inhoud. Enerzijds de vakanties die bijvoorbeeld toch al een avontuurlijk karakter hadden en anderzijds de zonovergoten vakanties aan bijvoorbeeld de middellandse zee.

Zon zee en strand?

Maar dat is niet genoeg meer. De zon en de zee zijn nog steeds erg in trek, maar er is steeds meer behoefte aan ook iets ondernemen (en dus niet meer die geheel verzorgde vakantie). Er wordt van alles langs de kuststreek georganiseerd en men wil zelf ontdekken en aan de slag gaan, met zoal;
Bron: Tpsdave, PixabayBron: Tpsdave, Pixabay
  • Zeiltochten
  • Duiken met opdracht
  • Vissen op zee
  • Onder leiding hiking door het gebied (eventueel met opdrachten)
  • Excursies naar bezienswaardigheden (maar dan niet op de traditionele manier)
  • Met de e-bike wielrennen in de meer ruige gebieden

Waarbij de complete vakantie ook op zee gevierd kan worden, want het hotel of appartement kan zomaar ingeruild worden voor een grote zeilboot met luxe cabines. Je leert zeilen (als je het nog niet kende), je legt aan op verschillende plaatsen en ontdekt op de kleinere plekjes nieuwe zaken. Er is meer aanbod in deze, maar een vaste groep “hotelgasten” zegt al overgestapt te zijn, omdat het veel meer kan bieden (zo’n 6%). Spreekt voor zich dat ook dit enig moment wel weer “gezien” zal zijn. Maar ja, dat geldt voor zoveel.

Korte tripjes

We hebben al jaren de neiging om meer steden te zien, dus de citytripjes worden alleen maar meer (toename van grofweg 10%). Maar daarnaast maken we ook korte uitstapjes gedurende het jaar naar de typische vakantiegebieden in Nederland, zoals deze op de Veluwe te vinden zijn, in Zuid Limburg of langs de kustlijn en natuurlijk de eilanden. Maar ook de spa’s en wellnessoorden worden voor een weekend geboekt. Deze laatste laten een toename van 12% zien.
Verder gaan we ook de Ardennen in om een sportiviteit op te pakken of in de winter gezellig met een groepje een boshut te huren, gaan een lang weekend naar Zuid Duitsland voor enkele wintersportdagen of pakken de auto of boot naar Engeland om daar rond te toeren.

Het lange weekend is in deze populairder dan de midweek, maar deze laatste zien we dan weer veel terug bij de 55+ groep.

Geld

Toch is het totaalbudget wat uitgegeven wordt aan vakanties niet drastisch toegenomen. Men kijkt kritischer naar de behoefte en zoekt langer naar de ideale vakantie. De concurrentie is groot en de aanbiedingen moeten het vaak doen. Mogelijk mee ingegeven door de economische situatie is men anders naar vakantie vieren en het geld wat er aan uitgegeven wordt, gaan kijken.

Tot slot

Vakantie vieren hoort er nog steeds bij en met een drukke agenda is het helemaal niet verkeerd om de vakantie te spreiden. Zo werk je niet een jaar lang naar een vakantie toe, heb je dagen nodig om bij te komen om vervolgens binnen twee weken weer terug te moeten. De vraag is dan in hoeverre je voldoende opgeladen bent.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…
Geen geld voor vakantie, maar wel op vakantieGeen geld voor vakantie, maar wel op vakantieIn de zomervakantie een paar weken op vakantie, kost u eenvoudig een paar duizend euro. Met enige moeite kunt u geld bes…
Gratis op vakantie dankzij de vakantiebankGratis op vakantie dankzij de vakantiebankOp initiatief van “De Vrijbuiter” (winkelketen), is er een stichting in het leven geroepen die vakanties aanbiedt aan ge…

Hoeveel handbagage mag ik meenemen in het vliegtuig?Hoeveel handbagage mag ik meenemen in het vliegtuig?Een drama als het gaat om uit te zoeken hoeveel je mee mag nemen als handbagage. Bij elke vliegtuigmaatschappij is dit v…
Wandelen maar dan andersWandelen maar dan andersHet is voor niemand een nieuw gegeven als we zeggen dat wandelen goed is voor de mens. Zeker als je dit ook nog kunt com…
Bronnen en referenties
  • M. Hendrikx – afstudeerscriptie HBO toerisme
  • Afbeelding bron 1: Tpsdave, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.