Hoe haal je meer uit je vakantie?

Hoe haal je meer uit je vakantie? Voor velen geldt nog steeds dat zodra de deur op het werk voor het laatst voor de vakantie wordt dichtgeslagen, we direct op pad gaan. De koffers de auto in en rijden maar, hetzij naar het vliegveld of bus, hetzij met de auto onderweg naar de eindbestemming. Maar hoe zinvol is het zo je vakantie in te gaan?

De knop om

De knop om op het moment dat de deur van het werk zo vlak voor de vakantie wordt dichtgeslagen, wil nog niet zeggen dat je helemaal in de “vakantiemodus” bent. Ook als je dit wel wil, immers de vakantie duurt maar enkele weken en daar moeten we optimaal van genieten. Dat optimaal genieten, ontspannen en dus het meest uit je vakantie halen, doe je nu eenmaal niet op deze manier. Zo werkt het lichaam en de geest niet, want als je langere tijd in een bepaald stramien zit – en dat heb je toch met werk – moet je lichaam en geest als het ware acclimatiseren en dit kost tijd.

Acclimatiseren

Zoals het op maandag, maar zeker ook na de vakantie acclimatiseren is om weer in de werkmodus te komen, geldt dit natuurlijk ook andersom. Het werk loslaten gaat, hoe vreemd het ook klinkt, kost tijd. Ook als je niet de meest gedreven medewerker met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel van de onderneming bent en dan heb ik het nog helemaal niet over de controlefreaks onder ons. Afhankelijk van je functie én instelling kan loslaten vrij snel gaat of kost het meer tijd. Dat wil zeggen dat het beter is om rustig in de vakantiemodus te komen en niet als een bezetene je spullen te pakken en af te reizen. Zorg dat er minimaal één maar bij voorkeur twee dagen tussen laatste werkdag en reizen richting vakantieadres zitten. Zo komt het lichaam langzaam in het gevoel van vrij zijn, geen tijdsdruk, ontspanning en die tijd kan je bovendien gebruiken om in alle rust je koffers in te pakken en te bekijken of alles geregeld is of dat je nog wat spulletjes moet kopen of elders op moet halen.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay

Onderweg

Als je dan zover bent dat je onderweg gaat, is het goed ook te bekijken in hoeverre je nog pauzes inlast en zo ja, waar ongeveer. Spreekt voor zich dat je met het vliegtuig of de bus meer afhankelijk bent van anderen, dan wanneer je de auto neemt. Maar probeer, als de mogelijkheid er is, ongeveer te bepalen waar je even rust wilt houden. Op je gevoel af gaan en stoppen als het lichaam dit aangeeft kan wel, maar dan moet je heel erg op je lichaam kunnen vertrouwen. Menig mens is namelijk regelmatig overmoedig en dan schiet je er nog niets mee op.

Voor het openbaar vervoer geldt, heb je tussen vluchten nog rustpunten, moet je van je vliegtuig nog met de bus naar je uiteindelijke bestemming of stopt de bus op gezette plaatsen en tijden, geniet dan ook van dat moment. Waar het ook is, geniet van de omgeving en focus niet alleen op de eindbestemming. De vakantie begint immers zodra je de deur van je woning dichttrekt, laat dit gevoel beklijven.

Eindbestemming

Als je van je tussentijdse stops uiteindelijk op je eindbestemming komt, is het ook wel zo prettig dat je nog een beetje mens bent en niet bekaf op je bed terecht komt. Dat kost je zomaar een eerste dag vakantie. Immers, in een ander land met andere gewoonten en weersomstandigheden moet je opnieuw acclimatiseren.

Genieten van het nu

Het is beter om het allemaal rustig op je in te laten werken, niets van jezelf “moeten” en slechts dat doen wat goed voelt. Geen gedachten dat je er “maar” twee weken bent, maar in het nu leven. Nu genieten van de omgeving, de temperatuur, het gezelschap en leven van dag tot dag. Iets plannen kan leuk zijn, maar als je er geen zin in hebt moet het geen gedwongen verhaal worden.
Lekker met vrienden of familie op vakantie zijn, kan nooit betekenen dat je dingen gaat doen waar je eerder over gesproken hebt, maar bijvoorbeeld bij nader inzien toch niet zo leuk of gezellig zijn. De omgeving opsnuiven is je ook onderdompelen in de omgeving. Lokale gebruiken volgen, je aanpassen aan het tempo van de omgeving en met mensen praten, observeren en vooral genieten. Een vakantie achteraf bekijken aan de hand van de plaatjes die je geschoten hebt, is wellicht wel napret, maar je moet je serieus afvragen of je op het betreffende moment wel echt genoten hebt.

Naar huis

Als de tijd aanbreekt dat je naar huis gaat, zorg dan dat hetgeen er mee naar huis gaat een beetje ordelijk in de koffer ligt of terecht gaat komen. Niet op het laatste moment door het huis, appartement of hotelkamer racen of je wel alles hebt. Zorg dat de dag voordat je gaat, je koffer van de laatste spullen voorzien kan worden en je dan in alle rust richting de terugreis gaat. Zo’n laatste dag nog lekker ontspannen genieten is wel zo prettig.

Tot slot

Het zijn allemaal kleine, redelijk voor de hand liggende zaken. En toch komt menig vakantieganger verhit aan op de bestemming, om vervolgens tijd nodig te hebben om bij te komen. Niet nodig als je het allemaal net iets mee relaxed aanpakt… en dat is nu net de clou van de vakantie.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie zonder stressVakantie zonder stressHet hele jaar beul je jezelf af om eens lekker op vakantie te kunnen gaan. Eindelijk die ontspanning die je al zo lang h…
Het vakantiekrediet, geld lenen om een vakantie te betalenJe kunt voor je vakantie een vakantiekrediet afsluiten. Deze kredietvorm bestaat uit een bepaald soort lening die je kun…
Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantiePsychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantieEen vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornisse…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Naar Berlijn met weinig budget? Het is mogelijk!Berlijn is hip. Niet voor niks trekken er jaarlijks vele toeristen naar deze dynamische stad. De beroemde Brandenburger…
Gele paspoort als vaccinatiebewijs en extra reisbescheidenGele paspoort als vaccinatiebewijs en extra reisbescheidenGedurende je leven krijg je een reeks van inentingen, waarmee je bent opgewassen tegen bepaalde overdraagbare ziekten. O…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.