10 tips tegen een Jetlag

10 tips tegen een Jetlag Een jetlag is een verschijnsel dat vliegreizigers overkomt. Het zitten in een vliegtuig is iets tegennatuurlijks. Je dag- en nachtritme wordt overhoop gegooid zodra je naar het oosten of westen vliegt. Wanneer je naar het noorden of zuiden vliegt dan blijft de tijd gelijk. Op 10 of 12 kilometer hoogte heb je meer last van straling; daar kan ons lichaam niet goed tegen. Verder zit je urenlang gedwongen stil. Dat zijn allemaal geen fijne omstandigheden. Je lichaam reageert door zich een dag later vol van vermoeidheid te zitten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Jetlag is moeheid door verstoring van dag- en nachtritme tijdens vliegreizen. / Bron: Paolo Neo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Jetlag is moeheid door verstoring van dag- en nachtritme tijdens vliegreizen. / Bron: Paolo Neo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Tip 1: Reis business class

Business class reizen is niet voor iedereen weggelegd. Het is een prima manier om een jetlag te voorkomen. Hoe werkt dat dan? Je zit toch in hetzelfde vliegtuig? Cruciaal is dat je in de business class horizontaal kan slapen, net zoals je in je bed ligt. Op die manier lukt het beter om te slapen dan in een zittende positie. Vooral tijdens nachtvluchten is business class vliegen een uitkomst.

Tip 2: Doe de eerste dag niets belangrijks

Plan niets op de eerste dag nadat je gevlogen hebt. Doe lekker rustig aan. Pak je spulletjes uit en geniet gewoon door op een stoel te zitten en af en toe een eindje te lopen. Je bent in een ander land, hebt een ander ritme en al je oude gewoonten zijn van je af gevallen. Geef jezelf de ruimte daaraan te wennen en ga niet als een bezetene allerlei dingen doen op de dag van aankomst.

Tip 3: Slapen?

Ga gewoon naar bed op je gebruikelijke tijd op de plek van aankomst. Probeer zo snel mogelijk je gewone leefritme op te pakken. Als je ´s morgens vroeg aankomt, ga dan lekker de hele dag niksen, praten kijken, eventjes lopen maar ga niet tussendoor slapen. Dat kun je eventueel wel doen op de tweede dag. Een vakantie kan soms best vermoeiend zijn en eventjes een half uurtje liggen, daar knap je van op. Maar als je dat gaat doen als je een jetlag hebt dan slaap je waarschijnlijk gelijk urenlang zodat je minder snel je aanpast aan de nieuwe tijdszone waarin je zit.

Tip 4: Melatonine

Als je erg slecht kan omgaan met dag-nachtritmestoornissen kun je extra melatonine slikken. Dat is een stof die je lichaam zelf aanmaakt als het nacht is. Doordat je in het vliegtuig hebt gezeten is de productie even overhoop komen te liggen. Vliegtuigpersoneel krijgt ook melatonine om te wennen aam een ander ritme. Melatonine is gewoon te koop bij de drogist. Deze verkoopt echter melatonine in lage doseringen. Voor hoge doseringen kun je alleen terecht bij de huisarts; hij kan dit op recept afgeven.

Tip 5: Fruit

Eet goed, drink veel fruitsap. Ga niet koffie drinken om wakker te blijven. Drie, hooguit vier kopjes koffie per dag is genoeg. Probeer dingen te eten waarvan je je gezond gaat voelen. Het lichaam heeft het nodig na zo´n lange reis. Veel fruit eten is een goed idee. Als de catering langs komt kun je beter kiezen voor fruitsap dan voor alcoholische dranken.

Tip 6: douchen/baden

De eerste dag, vlak na de vliegreis, is het superlekker om even te douchen of in een ontspannend warm bad te liggen. Hierdoor komt je lichaam tot rust. Pas bij het bad op dat je niet in slaap valt. Maak jezelf helemaal schoon; dan voel je je frisser. Een sauna werkt eveneens uitstekend.

Tip 7: Zwembad

Een zwembad hoort dikwijls bij een hotel. Daarnaast eindigt een vliegreis niet zelden in een tropisch land en moet je wennen aan het temperatuurverschil. Dan is een zwembad een uitkomst. Alleen erin staan is al lekker. Spartel wat in het rond; je hoeft niet gelijk je duikkunsten te vertonen. Koel gewoon lekker af en laat je huid weken in het wassende water.

Tip 8: Eet van tevoren lichte maaltijden

Zware maaltijden doen je slechter slapen. Je rust minder goed uit. Eet geen gefrituurd eten voordat je op vliegreis gaat. Eet lichte maaltijden; veel groente en fruit. Denk eraan dat je lichaam urenlang moet afzien. Neem rustgevende thee, probeer zelf helemaal in de relaxstand te staan. Eventueel kun je valeriaan nemen. Die is eveneens in de drogist te koop. Van valeriaan blijf je scherp van en word je ontspannen.

Tip 9: Drink water of vruchtensap

Je kunt kiezen uit diverse dranken. Kies geen dranken zoals alcoholica en frisdranken. Daar droog je van uit. Frisdrank bevat veel suiker[ en dat heeft een grote impact op je lichaam. Het lichaam wil actieve dingen doen als het suiker tot zich krijgt maar daar is geen plaats voor in het vliegtuig. Van suiker wordt je onrustig en ongedurig. Je kunt beter even water, thee of vruchtensap drinken.

Tip 10: Lees een boek en strek een been

Een film kijken leidt meestal tot een vervelende moeheid waarbij je de slaap niet vat. Uitzondering hierop is: een slechte film kijken waarbij je in slaap valt. Meestal helpt het lezen van een boek uitstekend om moe te worden. Lezen is een inspannende bezigheid. Tijdens het lezen kun je af en toe de kuitspieren aanspannen; dat is goed voor de bloedsomloop. Ook kun je proberen om soms een been te strekken door het vooruit te steken. Dat gaat overigens makkelijker in de business class(zie tip 1). In de economy class kun je hooguit onder een stoel of in het gangpad je been strekken. De benen strekken door heen en weer te dribbelen is niet echt nodig. Wel is het een goed idee om de kuitspieren regelmatig aan te spannen. Dat bevordert de bloedsomloop in het onderste deel van je lichaam.

De slechtste tip: heen en weer lopen

Heen en weer lopen, wat vaak als goede anti-jetlagtip wordt gegeven is vrijwel nooit een juiste keus. Het is lang niet altijd mogelijk. Of het hele vliegtuig is donker, of er wordt eten of drinken geserveerd zodat je nergens langs kan. Lopen doe je eigenlijk alleen als je naar de W.C. moet. Verder is doelloos drentelen in het vliegtuig storend voor anderen en het personeel. Neem er genoegen mee dat je even stil zit. Probeer de spier- rek- en strekoefeningen te doen die worden aanbevolen aan het begin van de vliegreis.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een jetlag te voorkomenTips om een jetlag te voorkomenHoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jet…
Het voorkomen van een jetlagEen jetlag kan zomaar de eerste dagen van je vakantie verpesten, of een vergadering onderbreken. Je kan zelfs behoorlijk…
Jetlag, niet alleen een kwestie van tijdverschilAls mensen het over een jetlag hebben, gaan ze er altijd van uit dat het tijdverschil de grootste boosdoener is. Het ver…
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…

Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Er zijn veel reisbureaus te vinden en veel mensen lopen er naar binnen voor hun vakantie. Echter kunt u tegenwoordig ook…
Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Een reisverzekering afsluiten is ook in 2021 erg verstandig, maar niet altijd wettelijk verplicht. Wanneer is dit wel he…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.