Checklist handbagage

Sinds november 2006 gelden nieuwe regels voor de handbagage. Voor wie met het vliegtuig reist, is het niet gemakkelijk handbagage in te pakken volgens de EU-voorschriften. U leest het in de checklist. De regelgeving van de EU commissie is dat het verboden is vloeistoffen mee te nemen, achter het bereik van de veiligheidscontrole. Dat veel mensen dit nog niet weten, blijkt uit de dagelijkse bergen zakken met dranken, crèmes, parfum en waterflessen bij de douane op het vliegveld.

U leest hier antwoorden op vragen rond om het handbagage.

Voor welke vluchten geldt de nieuwe regelgeving?

De regelgeving dient op alle vluchten toegepast te worden, die van luchthavens binnen de EU vertrekken, onafhankelijk van de reisdoel en van de nationaliteit van de luchtvaartmaatschappij. Zij dekt ook passagiers die op een luchthaven binnen de Europese Unie op een andere vlucht overstappen.

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

IATA (International Air Transport Association) heeft de afmetingen van het handbagage vastgesteld op: 56cm x 45 cm x 25cm.
Deze grootte heeft de Europese Unie ook vastgesteld, die echter eerst vanaf mei 2008 ingevoerd wordt.
Uitzonderingen zijn er voor bepaalde voorwerpen, zoals muziekinstrumenten. Alleen kledingzakken worden in de toekomst niet meer accepteert. De luchtvaartmaatschappijen kunnen wel van de richtlijnen afwijken.

Hoe zwaar mag mijn handbagage zijn?

Het maximale gewicht wordt door de maatschappijen zelf vastgelegd. Ryanair legt het gewicht bijvoorbeeld bij 10 kilogram vast, Easyjet heeft geen grenzen, echter moet de passagier zelf in staat zijn de handbagage zeker en zonder hulp in de bagagevakken onder te brengen.

Wat kan ik extra meenemen?

Extra bij uw handbagage mag u een mantel, jas, camera of een verrekijker, boeken, draagtas voor baby en orthopedische hulp meenemen.

Wat wordt onder vloeistof verstaan?

Tot de vloeistoffen behoren:
 • Dranken
 • Parfum
 • Water
 • Gel
 • Crème
 • Tandpasta
 • Spray
 • Haargel
 • Gezichtscrème
 • Vloeibare zeep
 • Deodorant
 • Scheerschuim

De reden hiervan is, dat het met de ingezette controleapparaten niet mogelijk is, zo snel zoals op de luchthaven nodig is, verschillende vloeistoffen te onderscheiden en gevaren te erkennen.

Hoeveel mag ik meenemen?

De vloeistof moet in een volledige afgesloten zakje zitten, met een inhoud van maximaal 1 liter. Er zijn zakjes die 8 producten kunnen bevatten.

Hoe moet het vloeistof verpakt zijn?

Toegestaan zijn alleen tubes, flesjes en dozen die maximaal 100 milliliter bevatten. Zij moeten in een doorzichtige 1 liter plastic zak verpakt zijn die hersluitbaar is, en wel met een integreerde rits of iets vergelijkbaar. De zak moet bij de douane uit de handbagage genomen worden en gecontroleerd worden.

Kan men ook aangebroken parfumflesjes meenemen?

Dit gaat alleen, als de flesjes niet groter dan 100 milliliter zijn. Wie een flesje van 125 milliliter meeneemt, moet het afgeven. Ook al is het halfvol.

Waar kan ik die juiste flesjes en zakken vinden?

De zakken zijn ondertussen overal in drogisterijen verkrijgbaar, ook hersluitbare vrieszakjes van 1 liter zijn toegestaan. De kosten liggen bij ongeveer 10 eurocent. Flesjes en dozen zijn eveneens verkrijgbaar bij de drogisterijen.

Hoe zit het met medicijnen en speciale voedingsmiddelen?

Persoonlijke, voorgeschreven medicijnen, andere medicijnen waar geen voorschrift voor nodig is, zoals insuline voor diabetici en sap, die tijdens de vlucht nodig zijn, mogen in de handbagage meegenomen worden. Echter moet de passagier, welke medicijnen meeneemt, aantonen dat hij/ zij deze medicijnen nodig heeft. Bijvoorbeeld door een attest of door een bewijs. Dit geldt ook voor speciale voeding als diabetische levensmiddelen.

Mag ik extra babyvoeding inpakken?

Babyvoeding, melk en sap, voor baby’s of kleine kinderen tijdens de reis, zijn in beperkte mate toegestaan.

Mag ik een drankje aan boord meenemen?

Als het drankje na de douane gekocht is, gaat dat. In Duty Free Shops gekochte dranken en parfum worden zo verpakt, dat manipulatie of veranderingen na de koop uitgesloten zijn.

Welke problemen kunnen bij een overstap voorkomen?

Wie binnen de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen en IJsland vliegt, heeft geen problemen. Koopt men daarentegen aan de andere kant van de oceaan een fles rum of parfum in een Duty Free Shop, komt deze bij het overstappen in Europa bij het afval. De verzegeling door de shops wordt namelijk alleen voor gekochte zaken in Europese Duty Free Shops erkend.
Wie over London naar Azië reist of over Altanta naar Floria, kan zijn/ haar gekochte vloeistoffen in een Duty Free Shop niet op de volgende vlucht meenemen. In Amerika en talrijke andere landen gelden vergelijkbare voorschriften als in de Europese Unie.

Zijn er nog verdere verboden voorwerpen?

Ja. Wapens, messen, maar ook nagelschaartjes, scheerapparaat, bepaalde lucifers, ski- en wandelstokken, skateboards, hengels en biljardstokken.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op de luchthaven en verderOp de luchthaven en verderTegenwoordig ontdekken steeds meer mensen het gemak van het vliegtuig. Verre bestemmingen die met de trein, bus of auto…
Ontspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffersOntspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffersElke vliegvakantie opnieuw blijkt dat we veel onnodige spullen mee sjouwen in onze koffer. Je kunt daarom vaak beter met…
Hoe overleef ik mijn vlucht (zonder kreukels)Vrijwillig begeven wij ons regelmatig in de meestal krappe ruimtes van de vliegtuigcabine. Als het dan ook nog een vluch…
Eerste keer vliegenEerste keer vliegenVeel mensen vliegen regelmatig. Maar ook heel veel mensen hebben nog nooit gevolgen. Voor deze laatste groep mensen kan…

Afkortingen in hotelwezenAl eens een hotelkamer geboekt? Dan is het u vast opgevallen dat in de reserveringen afkortingen voorkomen. XP of SM, EP…
Waar....? WeetjesWaar....? WeetjesWaar was de Tuin van Eden en waar de Goudkust? Waar kun je een Maori tegenko-men? Waar ligt de Via Appia of Shangri La?…
Bronnen en referenties
 • Salzburger Nachrichten
Reacties

Loulou, 13-06-2013
Mag ik een mini tandpasta in mijn handbagage meenemen. graag z.s.m. antwoord vertrek vannacht. Reactie infoteur, 13-06-2013
Nee, helaas mag dit niet.

Goede vlucht!

Linda Vercruyssen, 29-05-2013
Mag je wijnglazen meenemen met de handbagage? Reactie infoteur, 31-05-2013
Nee, helaas mag dit niet.

Rianne, 31-01-2013
Moeten de originele verpakking van (voorgeschreven) medicijnen er ook om als je ze meeneemt in je ruimbagage? Reactie infoteur, 01-02-2013
Als de medicijnen in de koffer gaan (niet in de handbagage), hoeft niet per se de originele verpakking erom.
Toch kunt u het beste met de betreffende maatschappij contact opnemen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Mvg,
Jootje

Erik van Andel, 03-10-2012
Geachte heer, mevrouw,

Moeten voorgeschreven medicijnen in de de originele verpakking zitten, of mogen ze verdeeld worden in pillendoosje?

Moeten mijn potjes gezichtscrème, á 50ml., nog onaangebroken, en in de originele verpakking zitten?

Ik vertrek zaterdag, 06-okt., om 04:30h. Hopelijk kunt u deze vragen nog voor vrijdagmiddag aanstaande, beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Erik van Andel Reactie infoteur, 05-10-2012
Geachte heer van Andel,

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij vragen zij de originele verpakking. Sowieso zou ik de medicijnen in de verpakking laten zitten, zodat u hier geen problemen mee krijgt.
Gezichtscrème mag u niet meenemen in uw handbagage.

Een goede vlucht toegewenst!
Met vriendelijke groet,
Jootje

Bleeker, 25-06-2012
Mag ik broodjes meenemen in mijn handbagage? Reactie infoteur, 27-06-2012
Beste Bleeker,

Ja, dit mag.

Roxanne Biesheuvel, 19-04-2011
Ook ik brei graag tijdens een lange reis. Ik hoop dat mijn bamboenaalden mee mogen. Als ik nou thuis al een deel gebreid heb, dan moet het voor de maatschappij toch duidelijk zijn dat ik er geen verdere bedoelingen mee heb? Reactie infoteur, 20-04-2011
Beste Roxanne,

U kunt het beste contact met de vliegmaatschappij opnemen en deze vraag stellen. Elke maatschappij bekijkt dit weer anders.

Succes!
Jootje

Dillen Ann, 15-04-2011
Mag men brood, cracotten meenemen in de handbagage? Reactie infoteur, 20-04-2011
Beste Dillen Ann,
Brood kunt u meenemen in de handbagage.
Wat zijn cracotten?
Zolang u geen vloeibaar iets op uw brood heeft, is dit geen probleem.

Succes!
Jootje

De Greve Lydia, 07-09-2010
Geachte

Kan ik een ruggesteun meenemen als handbagage? heb zware problemen met mijn rug na lang stil zitten
Ben sinds 3 jaar 3x per week in behandeling bij kinesist
Dank bij voorbaat
Lydia de greve Reactie infoteur, 08-09-2010
Beste mevrouw De Greve,

Dit kunt u het beste even navragen bij uw kinesist. Normaal gezien kunnen zij meer informatie hierover geven, aangezien hun meer ervaring hiermee hebben.

Alvast een goede vlucht!
Mvg, Jootje

Fiers Lucienne, 27-07-2010
Geachte,
Mijn man heeft sedert een maand een knieprothese daardoor moet hij beroep doen op een kruk. Mag hij deze meenemen aan boord? Zijn medecijnen moogt dat in zijn handbagage? Deodorant en cremes van minder dan 100 ml.
moogt dat ook in de handbagage? Reactie infoteur, 28-07-2010
Beste Fiers,

Bedankt voor de reactie.
Een kruk kan normaal mee in het vliegtuig. Om zeker te zijn, kunt u het beste met de luchtvaartmaatschappij contact opnemen, daar elke maatschappij zijn eigen regels heeft. U kunt deodorant of cemes van 100ml per stuk meenemen, verpakt in een hersluitbare zak.

Met vriendelijke groet,
Jootje

Mario D´andolfi, 04-11-2008
Mag ik luchtdichtverpakt zoute haring meenen vanaf Weeze (D) in mijn handbagage naar Rome Italie? Reactie infoteur, 05-11-2008
Beste Mario,

Dit is geen vloeistof, dus normaal gezien kan je dit meenemen.
Echter zijn ze met het meenemen van voedsel lastig.

Met vriendelijke groet,
Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.