Afkortingen in hotelwezen

Al eens een hotelkamer geboekt? Dan is het u vast opgevallen dat in de reserveringen afkortingen voorkomen. XP of SM, EP of MAP. Wie de betekenis van deze afkortingen kent, kan zich wat verrassingen besparen.

De afkortingen van de kamers

XP – Reist u met z’n drieën naar een Engelssprekend land? Let dan op XP, wat een eXtra Person betekent. In dit geval zal het hotel een derde bed, of minstens een uittrekbare bank klaarzetten.

TZ – Uiteindelijk weten reisbureaumedewerkers ook niet waarom, maar de afkorting TZ staat voor een grotere tweepersoonskamer.

ROH – Waar deze afkorting van komt, is niet geheel duidelijk. Zeker is de betekenis: Wie zijn kamer ‘ROH’ geboekt heeft, krijgt ter plekke een kamer die beschikbaar is.

ZZ – Heeft u een kamer geboekt met ZZ? Heerlijk, vanuit uw kamer heeft u ZeeZicht.

Twin/Double – Laat u niet in de war brengen: Een Twin is het beste voor een tot over de oren verliefd stelletje. U krijgt niets meer dan een eenpersoonsbed. Dit bed hoort 99x193 centimeter groot te zijn. Wie meer ruimte voor twee wilt hebben, boekt een Double.

Twin Room – Nog verwarrender is het, als men van een gezamenlijke ruimte spreekt. Zo is een Twin Room namelijk alleen van een ‘Twin’ voorzien: Twee aparte bedden, waarvan u de grootte ook niet weet. Alleen de toevoegingen Queen (comfortabel) en King (zeer comfortabel) vertellen u iets over de grootte van het bed. Is uw kamer met ‘Double’ beschreven, krijgt u een tweepersoonskamer met een extra groot dubbelbed.

SB/SGL – U reist alleen? Dan is een Single Bed of een SinGLe genoeg.

De afkortingen van de verzorging

EP/CP/AP – U hecht waarde aan de verzorging in het hotel? Let dan goed op de afkortingen tijdens het boeken. Kijk ook goed naar hoe het half- en volpension in de Engelse taal met ‘meal plans’ omgeschreven wordt.
EP: Verwacht niet teveel als ‘EP afgesproken wordt, European Plans: Dit is niet meer dan een ‘naakte’ kamer, zonder zelfs een ontbijt.
CP: ‘Continental Plans’: U kunt op een ontbijt rekenen. Maar let op: De grootte van het ontbijt is hierbij niet vastgelegd. Een koffie met donut kan in principe genoeg zijn.
AP: ‘American Plan’, ook wel Full board genoemd: Dit is de verzorging met volpension.

Tenslotte is er dan nog de MAP. Dit is de afkorting van Modified American Plans, wat halfpension inhoudt.

LOLogies Ontbijt. U boekt een kamer met ontbijt.

HP – Een kamer met HalfPension houdt in dat u ontbijt en lunch of diner heeft geboekt.

VPVolPension is een kamer met ontbijt, lunch en diner.

AI – AI staat voor All Inclusive. Het ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en drank is inbegrepen. Let wel op dat alcoholische dranken vaak niet inbegrepen zijn.
© 2007 - 2020 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat betekenen de afkortingen in huizenadvertenties?In huizenadvertenties wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen. De betekenis van de meeste afkortingen zijn eenvoudig…
Riviera: Las Vegas hotelIn Las Vegas kun je terecht voor grote hotels en casino’s. Het Riviera hotel op de Strip was het eerste hotel met een to…
Hotel & Restaurant Wesseling, Dwingeloo (Drenthe)Hotel & Restaurant Wesseling, Dwingeloo (Drenthe)Dwingeloo is één van de oudste brinkdorpen van ons land en ligt in de provincie Drenthe. Midden in het plaatsje is Hotel…

Tips voor de perfecte vakantieIs uw vakantie al achter de rug? Dan zult u een zak vol herinneringen bij u dragen en de voorpret voor de volgende vakan…
Checklist handbagageSinds november 2006 gelden nieuwe regels voor de handbagage. Voor wie met het vliegtuig reist, is het niet gemakkelijk h…

Reageer op het artikel "Afkortingen in hotelwezen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Cynthia, 07-04-2014 22:53 #4
Kan iemand mij vertellen waar de afkorting ADA voor staat?
Ik kan een hotelkamer boeken Superior (Full) of Superior (ADA).

Wim, 30-12-2013 17:28 #3
Wat betekent d/t als dit wordt aangegeven bij het boeken van een hotelkamer halfpension.

Deluijt, 29-07-2011 21:55 #2
Familiesuite geboekt met de volgende afkortingen… te lezen op voucher:
BD-WC-BT-AC-TK
WC en AC lijkt me duidelijk, weet iemand de overige?
Touroperator gebeld, maar kon eigenlijk geen uitsluitsel geven… bleef ook gissen wat de betekenissen konden zijn.

A. Rekko, 07-07-2011 17:01 #1
Wat betekend de afkorting ac en tk, staat op accomodatie voucher Reactie infoteur, 07-07-2011
Beste A. Rekko,

AC betekent airco, wat betreft tk kunt u het best contact opnemen met de betreffende touroperator. Waarschijnlijk heeft deze zelf de afkorting tk verzonnen.

Succes!
Groetjes, Jootje

Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 06-12-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Reacties: 4
Schrijf mee!