De luie vakantie…

De luie vakantie… Vakantie, we willen (gelukkig) allemaal wat anders. De een wil lekker actief zijn en de ander komt pas bij als hij/zij helemaal niets hoeft te doen en dat geldt ook voor zomaar een vrije dag. Dat de luie vakantie ook nog eens goed voor lichaam en geest is, is bij lang niet iedereen bekend. Tijd om de voordelen van een “niets doen” vakantie eens op een rijtje te zetten.

Lekker lui…

Er zijn veel mensen die er op een of andere manier maar niet voor uit (durven) komen dat ze van de luie, lekker niets, vakantie houden. Ingegeven door de media, de directe omgeving of gewoon omdat “we” denken dat het moet … moeten we dus actief zijn in de vakante.
We moeten in de touwen hangen tijdens een survivaltocht, moeten bergbeklimmen of minimaal bergwandelen en anders zoeken we de mooie plekjes op aarde om op gewoon actief te gaan wandelen. We plannen complete “doevakanties” met iedere dag minimaal één activiteit. Het is soms zo erg dat mensen die echt helemaal niets willen dan lekker luieren, soezen in de zon en als meest intensieve activiteit lanterfanten hebben, hier nauwelijks vooruit durven te komen. Het is min of meer “not done”! Dat neemt niet weg dat luieren ook gewoon een functie heeft.

Gezond luieren

Creatief

We kennen allemaal wel, de belang van de balans in het leven. Om die balans te bereiken of in stand te houden, kan zo nu en dan lekker luieren, net dat voor je doen wat nodig is. Geniet er van als je thuis of op je vakantieadres even niets om handen hebt. Lekker hangen (indien mogelijk in de zon) en het hoofd en lichaam even ontspannen. Je voelt op zo’n moment de spanning uit je hoofd en lichaam verdwijnen, dat is het ultieme “niets doen” moment. Deze momenten geven vervolgens weer ruimte aan creativiteit. Je geest wordt als het ware niet opgesoupeerd door allemaal activiteiten die op de planning staan en dat laat ruimte voor andere zaken.

Humeur

Een ander bijkomend voordeel van af en toe niets doen, is dat het goed werkt op je humeur. Voor de heel drukke mensen onder ons, kan het nog wel eens wennen zijn en voelt men zich in eerste instantie mogelijk zelfs een beetje onwennig. Echter, als het patroon er eenmaal in zit, werkt het positief voor het humeur. Als er dan een idee voor een activiteit volgt, wordt hier vervolgens ook meteen heel relaxed mee omgegaan. De ontspanning die het lichaam binnengetreden is, blijft in stand.

Uiterlijk

Dat je uiterlijk ook beïnvloed wordt door de mate waarin je gestrest door leven gaat of juist wel die balans in het leven hebt, realiseren zich niet veel mensen. Spreekt voor zich dat je genetische materiaal een belangrijke rol speelt, maar daarnaast zie je er jonger uit als je ontspannend bent. Combineer het vooral niet met teveel make-up en het gaat helemaal goed qua leeftijd. Toch het hoofd wat minder “bloot” maken? Een mascara met eventueel een lipgloss is meer dan voldoende om de ontspannenheid over te laten komen.

Fit

Dat een middagslaapje goed is, weten de meeste mensen wel. Hoewel er mogelijk meer mensen aan toe zouden willen geven, is dit qua werk vaak niet haalbaar. Toch is aangetoond dat je na een middagdutje veel scherper reageert en als je het ook nog kunt combineren met een normale nachtrust (het hazenslaapje gaat niet van je totale slaapperiode in de nacht af), dan leef je gezonder. Als bijkomend voordeel heeft een goede nachtrust ook nog effect op je gewicht. Te kort slapen kan overgewicht met zich meebrengen.

Niet doen is oké!

Behalve dat het ook gewoon lekker kan zijn, heeft een luie vakantie of zomaar een luie dag thuis een positieve uitwerking op lichaam en geest. Niet iets om je ook maar op enigerlei wijze voor te schamen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Geen geld voor vakantie, maar wel op vakantieGeen geld voor vakantie, maar wel op vakantieIn de zomervakantie een paar weken op vakantie, kost u eenvoudig een paar duizend euro. Met enige moeite kunt u geld bes…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Zandkasteel en zandsculptuur op het strandZandkasteel en zandsculptuur op het strandHet strand is bij uitstek geschikt voor het maken van zandkastelen. Er is ruimte en zand in overvloed. In de zomer worde…
Meest zonzekere bestemmingen: waar schijnt de zon het meest?Meest zonzekere bestemmingen: waar schijnt de zon het meest?In Nederland en België zijn we niet gezegend met het meest zonnige klimaat. Gedurende het hele jaar door regent het vele…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.