De grotwoningen van Guadix zijn bijzonder om te overnachten

De grotwoningen van Guadix zijn bijzonder om te overnachten Wie Andalusië bezoekt zal meestal enige dagen verblijven in een hotel of op een camping. Iets totaal anders is het verblijf in een grotwoning. In Guadix kan men een hotel boeken waar echte grotwoningen zijn ingericht als appartementen. In een grotwoning is het in de zomer heerlijk koel en de woningen zijn compleet ingericht met keuken en badkamer en alles wat je nodig hebt. De grotwoningen liggen aan de rand van de stad en zodoende is het gemakkelijk om de stad te bezoeken.

Ligging Guadix

Guadix is gelegen in Andalusië ongeveer 60 km. van Granada. We bevinden ons hier in de provincia Granada. Hier was al een nederzetting in de oude Romeinse tijd. De stad is gesticht door Julius Caesar in 46 voor Christus. Guadix ligt aan de snelweg tussen Almeria en Granada. De uitlopers van de Sierra Nevada zijn hier in de directe nabijheid zodat men vanaf de weg bijna het gehele jaar sneeuw op de bergen kan zien. De stad heeft in 2018 ongeveer 21000 inwoners. Veel mensen wonen ook nu nog in grotten. Een korte periode waren de grotten niet zo erg in trek en wilden mensen in een "gewoon" huis wonen maar vooral de laatste tijd zijn er veel grotwoningen mooi gerestaureerd. Er zijn hier thans maar liefst 2000 bewoonde grotten en hier vinden we dan ook de grootste grottenwijk van Europa. Guadix is gelegen op een hoogte van tussen de 900 en 1000 meter. De gemiddelde temperatuur bedraagt in deze omgeving 14,8 graden. In de zomer is het hier heel erg heet en in de winter daalt de temperatuur sterk. Vanuit Guadix kan men mooie tochten maken in de Sierra Nevada, naar Granada of naar Cordoba. Guadix is dan een prima verblijfplaats.

Inrichting grotwoning

Een grotwoning is uitgehouwen uit de kalksteen heuvels die gelegen zijn in een woestijnachtig dor gebied. Het landschap ziet er dan ook bijzonder fraai maar kaal uit. Men ziet alleen de schoorstenen uit de heuvels steken en bij nadere inspectie zien we daarna pas de deur en de ramen als we de woning genaderd zijn. De muren van een grotwoning zijn erg dik. In Guadix is een hotelcomplex waar men in een grotwoning kan logeren en dat is een bijzondere ervaring. De woning bestaat uit een woonkamer, een of meerdere slaapkamers. Een compleet ingerichte badkamer, een open haard, een kleine keuken waar men elektrisch kan koken. Er is zelfs een magnetron aanwezig. In de woning zijn geen deuren. Wel zijn er kasten waar een gordijn voor hangt en ook de slaapkamers zijn afgescheiden met gordijnen in fraaie kleuren. Men kan geen deuren plaatsen omdat er dan geen goede luchtcirculatie mogelijk is. Via de schoorsteen loopt de toevoer van frisse lucht. De muren zijn wit gepleisterd. De vloeren zijn met mooie oude Spaanse tegels belegd. Het hotelcomplex wat vrij dicht bij de snelweg is gelegen is het complex Cuevas Pedro Antonio de Alarcon.. Hier zijn in totaal 23 grotwoningen te huur in diverse groottes. De temperatuur in de grotwoningen is zowel in de zomer als in de winter ongeveer 18 graden. Ook al is het erg heet buiten dan heeft men in de woning geen airco nodig. Er is een receptie waar men vriendelijke ontvangen wordt en waar men hout kan kopen voor de open haard. Ook wordt hier uitgebreid informatie verstrekt over de omgeving. Er is een zwembad op het complex en een restaurant. Maar er is ook aan het begin van de weg een leuk Spaans restaurant waar men in de avond op een met hout gestookte oven lekkere hapjes maakt.

Oorsprong van de grotwoningen

De meeste grotwoningen zijn gebouwd in de tijd van de reconquista; de strijd tussen de Moren en de Christenen. De Moren verstopten zich in de grotten om de Christenen te misleiden. De strijd tussen de Christenen en de Moslims dateert hier al vanaf 1023. Daarvoor kende men in deze streken grote welvaart. Guadix is een van de eerste steden die tot het Christendom zijn bekeerd. Men heeft vastgesteld dat ook al in de pré-historie mensen in deze omgeving in grotten woonden.

Bezienswaardigheden van Guadix

  • Kathedraal
  • Museum
  • Plaza de la Constitution
  • Kasteel van Calohorra

Kathedraal

Wie Guadix bezoekt zal zeker ook een bezoek willen brengen aan de kathedraal. Met de bouw werd begonnen in de zestiende eeuw op de ruïnes van een moskee. De kathedraal heeft diverse stijlen die het gevolg zijn van een lange bouwperiode. De prachtige barokstijl is het meest opvallende. De kathedraal is gelegen in het centrum van Guadix.

Museum

Een grotwoning is hier ingericht als museum. Je ziet er allerlei gebruiksvoorwerpen en het is leuk om hier een bezoek te brengen en een beetje rond te snuffelen in het verleden van deze boeiende streek. Verder zijn er de nodige winkels waar men de producten van de streek kan kopen. Het is wel een toeristische stad. Er zijn veel keramiekwinkels.

Plaza de la Constitution

Neem een kijkje op de Plaza de la Constitucion. Hier zijn veel leuke terrassen waar men 's avonds uitstekend een drankje met wat tapas kan eten. De tapas uit deze streek zijn bijzonder royaal. Bij ieder drankje ontvangt men een aperitivo, een schaaltje met een lekker hapje zoals fricandeau op toast, gefrituurde inktvis of merluza, schaaltje olijven en andere lekkernijen.

Kasteel van Calohorra

Ook kan men een tocht maken naar het kasteel van Calohorra. Dit is gelegen op een hoogvlakte aan de voet van de Sierra Nevada.

Sierra Nevada
De Sierra Nevada is na de alpen het grootste hooggebergte van Europa. In de Sierra Nevada zijn zestien bergtoppen boven de 3000 meter. In de winter wordt hier op grote schaal de wintersport beoefend. Tot ver in het voorjaar zijn vanaf Guadix de besneeuwde toppen te bewonderen. Het spreekt vanzelf dat in deze omgeving mooie wandeltochten te maken zijn.

De grotwoningen kunnen vanuit Nederland worden gereserveerd via: booking.com. Dit is ook echt aan te bevelen want er is gedurende het gehele jaar veel belangstelling voor de woningen.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)Sierra Nevada is voor wielrenners het ´dak van Europa´, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa is ter…
Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurAutotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurDe Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nat…
Las Alpujarras: Lanjaron en OrgivaWie vanuit Granada de zuidelijk van de Sierra Nevada gelegen vruchtbare streek van Las Alpujarras bezoekt, komt eerst do…
Las Alpujarras: Pampaneira, Bubión en CapileiraIn de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de…

De auto vakantieklaar makenDe auto vakantieklaar makenWie op de eigen vier wielen met vakantie gaat, moet zijn auto tijdig daarop voorbereiden. De auto vakantieklaar maken, o…
Bronnen en referenties
  • VVV Guadix
  • Wikipedia Guadix.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.