De auto vakantieklaar maken
Wie op de eigen vier wielen met vakantie gaat, moet zijn auto tijdig daarop voorbereiden. De auto vakantieklaar maken, omvat veel meer dan je zou denken.
Auto tijdig vakantieklaar maken
De vakantiekoffer kan je op het allerlaatste moment pakken. En in geval van nood kan je ook nog op de vakantiebestemming
geld wisselen, een reisgids aanschaffen of zonnecrème kopen. Maar om de auto moet je je eerder bekommeren als je onbezorgd op vakantie wilt gaan. Want wie met de auto op vakantie gaat, moet het een en ander voorbereiden wat niet op het laatste moment voor vertrek kan worden gedaan:
- Algemene vakantiecontrole, check-up;
- De uitrusting in de wagen;
- Verkeersboetes;
- Rijbewijzen en kentekenbewijs;
- Europese Schadeformulier;
- Groene kaart;
- De autoverzekering;
- Voorzieningen voor ongeval in het buitenland;
- Bagage goed inpakken uit een oogpunt van veiligheid.
Algemene vakantiecontrole
Pech in het buitenland kan tijdrovend en duur worden, bijvoorbeeld als reserve-onderdelen niet op voorraad zijn. Neem preventieve maatregelen door de auto tijdig voor vertrek naar de garage te brengen. Een goede vakantiecheck in de garage omvat onder meer de controle op:
- Bandendruk en profiel van de banden (inclusief het reservewiel);
- Alle vloeistoffen (olie, ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof;
- Alle verlichting;
- De accu;
- Ruitenwissers.
De uitrusting in de auto
- In de auto moet de gevarendriehoek aanwezig zijn;
- Neem je een sleeptouw mee, controleer dan of dat wel past;
- Een reservewiel kan je alleen verder helpen als je ook krik en een wielsleutel hebt;
- Nuttig is ook een tweede contactsleutel (controleer de batterij indien met afstandsbediening), maar alleen als je deze afzonderlijk opbergt.
Wettelijke voorschriften in het buitenland
Informeer je over de belangrijke wettelijke bepalingen in de landen die je tijdens de reis passeert. Enige voorbeelden:
- Duitsland, Oostenrijk en Polen verlangen een EHBO-kit;
- Behalve in België, Italië en Kroatië is ook in Frankrijk een veiligheidsvest voorgeschreven. In Spanje en Slovenië zijn reservelampjes verplicht, In Griekenland een brandblusser.
- In een groeiend aantal Duitse steden is een emissiesticker vereist als je in het centrum van de stad wilt rijden.
- Gloednieuw: Frankrijk verplicht vanaf 1 Juli 2012 een alcoholtest.
Flitspaalsignalering in Frankrijk vanaf 2012 verboden
Vanaf 2012 verbiedt Frankrijk elke vorm van flitssignalering. Bedoeld is apparatuur die waarschuwt voor naderende mobiele en vaste meetapparatuur. Het verbod betreft niet alleen navigatiesystemen met een dergelijke functies maar eveneens alle andere apparatuur met die optie. Denk daarbij aan laptops of mobiele telefoons.
De boete is bepaald niet mals: 1500 euro terwijl bovendien de apparatuur in beslag wordt genomen. Wie naar Frankrijk gaat, kan daarom maar het beste de betrokken software geheel verwijderen. Alleen uitschakelen volstaat niet!
Afwijkende verkeersregels in het buitenland
Niet alleen de voorgeschreven uitrusting kan per land verschillen, ook de verkeersregels kunnen afwijken in andere landen:
- zo moeten automobilisten die nog geen 2 jaar een rijbewijs hebben, zich in Spanje en Griekenland houden aan een lager alcoholpromillage;
- in Hongarije en de Tsjechische Republiek geldt een algehele alhohollimiet van 0%;
- Italië en Frankrijk kennen lagere snelheidslimieten in regenweer;
- en in veel landen is bellen achter het stuur verboden.
Doorgaans geven grote borden direct na het passeren van de grens een overzicht van de belangrijkste bepalingen.
Verkeersboete in het buitenland
Wie de verkeersregels niet in acht neemt riskeert hoge boetes die afbreuk doen aan het vakantiebudget. Vaak int de politie die boete onmiddellijk en contant. Maar ook zonder een dergelijke maatregel is het beter om meteen te betalen. Hoewel veel buitenlandse autoriteiten onbetaalde boetes niet in Nederland kunnen innen, is het is de moeite waard om die toch te betalen om later problemen te vermijden bij een hernieuwd bezoek aan het betrokken land.
De autopapieren: rijbewijs en kentekenbewijs
- Controleer of de autopapieren wel geldig zijn in het land van bestemming;
- Het is handig om de autopapieren te kopiëren en afzonderlijk op te bergen;
- Europese Schadeformulier: neem voor dit onmisbare formulier eventueel contact op met je autoverzekeraar;
- Hoewel de groene kaart in veel landen niet meer verplicht is, blijft het een nuttig document omdat het overal bekend is;
- De groene kaart is slechts beperkte tijd geldig. Als die is verlopen, kan je een actuele gratis bij je verzekeringsmaatschappij aanvragen.
Autoverzekering in het buitenland
Autoverzekeringen gelden meestal voor Europa en de aan de Middellandse Zee grenzende landen. Reis je naar een niet veel voorkomende vakantiebestemming, stem dan goed met je verzekeraar af of je dekking voldoende is en je geen extra bescherming nodig hebt. Regel in ieder geval een goede pechhulp, misschien zelfs een dubbele of drievoudige.