Cameron House, hotel aan Loch Lomond

Cameron House, hotel aan Loch Lomond Aan de oever van Loch Lomond staat een prestigieus hotel dat ondanks zijn hoge prijzen al een aantal decennia bestaat. Wat is de geschiedenis van het kasteeltje en wat kan je verwachten voor die hoge prijs? Ik kan alvast verklappen dat Michael Jackson, Robbie Williams, Cher, Clint Eastwood, Sir. Sean Connery en Luciano Pavarotti er ooit hebben gelogeerd.

Geschiedenis

Naamverklaring: In Keltische tijden werd de gebogen strook land langs Loch Lomond Cam Sron (gebogen Neus) genoemd en daaruit is de naam Cameron House ontstaan.

De namen van de eerste bewoners zijn verloren gegaan in de mist der rijd maar vast staat dat rond 1400 een stenen fort stond op de plaats van het huidige Cameron House. Het waren krijgshaftige tijden waarin het verstandig was je huis te beschermen tegen aanvallen. De bouwers van het fort maakten twee vluchtwegen vanuit de kelder, 1 landinwaarts en 1 richting het meer zodat men in beide richtingen kon vluchten.

Halverwege de 16de eeuw werd het fort verbouwd tot een klein, vierkant huis. De naam die bijna drie eeuwen verbonden is met Cameron House is Smollet. De Smollets waren handelaren en scheepsbouwers die in 1650-1660 verschillende eigendommen verwierven waarvan Cameron House er 1 was. Pas in 1763 werd het huis door de Smollets ook als woonhuis gebruikt en wel door Commissary Smollet, een rechter verbonden aan de rechtbank van Edinburgh. In 1776 liet Commissary Cameron House na aan zijn nicht Jane Smollet (zus van Tobias Smollet, de romanschrijver), die het op haar beurt waar naliet aan haar zoon Alexander. Vanwege een niet bekende reden werd de achternaam (Telfer van Scotstoun en Symington) van de kinderen van Jane en haar echtgenoot Alexander veranderde in Telfer Smollet. Hij trouwde met Cecilia Renton (Miss R in de roman Humphry Clinker van Tobias Smollet). Alexander vocht voor de Coldstream Guards en stierf in Nederland bij de slag om Alkmaar in 1799. Ter nagedachtenis aan hem werd het dorpje in de omgeving Alexandria genoemd. Hierna kwam het landgoed in de handen van zijn broer Admiraal John Telfer Smollet. Ik zal je niet vermoeien met de gehele reeks familieleden. Rond 1800 brak er een enorme brand uit in Cameron House waarna een grootscheepse verbouwing moest plaatsvinden.

De laatste Smollet verkocht het huis in 1986 waarna het gebruikt werd als onderkomen voor wilde dieren. Maar in 1989 zag iemand brood in Cameron House en het werd gekocht en verbouwd zodat het in augustus 1990 zijn deuren kon openen als het prestigieuze hotel Cameron House. In 2008 is het hotel voor het laatste verbouwd en gemoderniseerd.

Hotel

Bron: Rob Van Hilten, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Rob Van Hilten, Flickr (CC BY-2.0)
Cameron House is in deze tijd een vijf sterren hotel met 100 hectare tuinen en gazons in een romantische setting met een spectaculair uitzicht over het mooie Loch Lomond. Het is gelegen op slechts 20 minuten rijden van het vliegveld van Glasgow. Behalve vier restaurants heeft het hotel twee zwembaden, een sauna, stoombad, squash en badmintonbaan, biljartkamer, fitnessruimte, kaper en schoonheidssalon. De chef-kok van het tweede restaurant is bekroond met een Michelin-ster maar ook in het boothuis, Cameron Grill en in The Claret Jug kan men iets eenvoudiger prima eten. Buiten zijn er tennisbanen, een croquetveld, een 9-holes golfbaan en een privéhaven waar je kan waterskiën, windsurfen, kanovaren en het motorjacht, de Celtic Warrior (10-persoons) kan huren. En last but not least er bestaat een mogelijkheid tot ponys huren of kleiduiven schieten.

Het hotel wordt hel veel gebruikt als locatie voor trouwerijen en vergaderingen. De uitstraling past bij het kasteeltje, ouderwets, romantisch en gezellig maar toch van alle moderne gemakken voorzien. Iedere kamer is uitgerust met een plasmatelevisie en internetverbinding, dvd-spelen en iPod-deck. Naast het bed (opgedekt met Egyptische katoenen lakens) een karaf port met glazen en voordat je gaat slapen heeft het kamermeisje het bed opengeslagen. Er is voldoende parkeergelegenheid naast het hotel waar de conciërge je auto parkeert na aankomst. Je hoeft niets te doen: strijkservice en schoenenpoetser zijn aanwezig. Heb je zin in een picknick dan wordt het mandje voor je in gereedheid gebracht.

Minpuntje: aan al die luxe hangt natuurlijk wel een prijskaartje.

Omgeving

Stirling House een prachtig kasteel is goed te bereiken, evenals Glasgow (winkelen), Inveraray met zijn gevangenis uit de 19de eeuw en Inveraray Castle en natuurlijk Loch Ness.

Lees verder

© 2012 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessRondom Loch Ness in Schotland, het monster van Loch NessDit is een diep zoetwatermeer in Schotland. Het water is troebel door het veen en turf wat vanaf de heuvels het water in…
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Loch Fyne, SchotlandLoch Fyne, SchotlandLoch Fyne ligt op de rand van de Schotse hooglanden en is één van de Schotse zee-lochs. De natuur krijgt hier al het rui…
De West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadDe West Highland Way, Schotlands lange afstands wandelpadJaarlijks lopen vele wandelaars een lange afstands wandelpad ergens in Europa, de West Highland Way is er een van, deze…

De rots van GibraltarVanuit het zuiden van Spanje zie je de rots van Gibraltar hoog boven het landschap uit torenen. Deze Britse kroonkolonie…
Een weekje overwinteren op La PalmaEen weekje overwinteren op La PalmaLa Palma is een ideaal Canarisch eiland om te overwinteren met temperaturen die het hele jaar door schommelen rond de 20…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Cameron House, hotel aan Loch Lomond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Special: Schotland
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!