Alleen op reis, de voorbereidingen

Alleen op reis, de voorbereidingen Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar voor velen is het een geweldige ervaring. Alleen op reis. Zelf bepalen waar je heen gaat, zelf je dingen regelen. Alleen op reis kent een aantal grote voordelen, maar ook nadelen. Zo is het makkelijk om mensen te ontmoeten wanneer je alleen bent, maar je zult altijd wel momenten van eenzaamheid kennen. Alleen reizen is ook een goede manier om jezelf te leren kennen. Wat doe je het liefst, wanneer je met niemand rekening hoeft te houden?

Alleen of toch niet?

Alleen reizen kan beangstigend zijn, zeker de eerste keer. Bedenk daarom goed waarom je alleen wilt reizen. Als je van plan bent om alleen te reizen omdat je wellicht even niemand hebt waarmee je graag een langere reis wilt maken, of potentiële reisgenoten niet kunnen vertrekken in de periode dat jij op vakantie wilt, zijn er andere mogelijkheden. Er zijn altijd wel groepsreizen beschikbaar, of je kunt reisgenoten ontmoeten op internet. Sta er wel altijd op eerst elkaar een keer te zien en te spreken voor je aan een reis begint, anders weet je nooit zeker wie je voor je hebt!

Mensen ontmoeten

Zoals gezegd is alleen reizen een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Wanneer je alleen reist praat je makkelijker met mensen in bijvoorbeeld een bus, of schuif je wellicht eens aan als je een andere eenzame reiziger ziet eten. Het grote voordeel van alleen reizen is dat wanneer je iemand ontmoet, je ook gemakkelijk samen op kunt reizen. Zo leg je je reis af met wisselende reisgenoten. Dit kan uiteraard alleen wanneer je nog niets geboekt hebt.

Waarheen?

Wanneer je alleen reist kies je wellicht een andere reisbestemming dan je zou kiezen wanneer je met meer mensen zou reizen. Verre bestemmingen hoeven geen probleem te zijn, maar veiligheid kan in sommige landen problematisch worden. In veel landen die als onveilig te boek staan kun je prima alleen reizen, zolang je van te voren voldoende informatie opzoekt en goed oplet.
Verre bestemmingen hebben een groot nadeel. Doordat je verder van huis bent en snel terugkomen eigenlijk niet mogelijk is, kun je eerder last krijgen van eenzaamheid en het gevoel dat je afgesloten bent van thuis. Heimwee kan een leuke vakantie verpesten.
Wanneer je voor het eerst alleen reist, kan het verstandig zijn een bestemming dicht bij huis te kiezen. Voor sommige mensen is een weekje alleen kamperen in Nederland al een uitdaging, terwijl anderen heel europa doortrekken op hun eerste vakantie alleen. Probeer voor jezelf te bedenken waar je je prettig bij voelt en ga niet te ver op je eerste reis. Je gaat tenslotte voor je plezier!

Diefstal

Een eenzame reiziger is een eenvoudig doelwit voor diefstal. Daarom is het extra belangrijk op te letten op de veiligheid wanneer je alleen reist. Luister naar je gevoel en vertrouw niemand met je belangrijke papieren. Neem een nektasje, dat je altijd bij je draagt en bewaar hierin je geld en paspoort. Handig kan zijn een extra portemonnee mee te nemen met een klein beetje geld. Deze kun je gebruiken voor kleine aankopen en om bijvoorbeeld fooien te geven. Verder kun je hem afgeven in het geval dat je berooft wordt.
Een goede tip is ervoor zorgen dat je er niet als een toerist uitziet. Heb je een grote camera, stop die dan in een rugtas zodat je minder aanlokkelijk wordt voor dieven. Bekijk je kaart niet aandachtig midden op straat en pas je kleding aan.
Reislocatie is uiteraard essentieel voor de veiligheid. Natuurlijk kun je ook berooft worden op je camping in Nederland, en een week in Kaapstad, Zuid-Afrika, kan zonder problemen verlopen. Toch is het duidelijk dat sommige plaatsen veiliger zijn voor reizigers dan anderen. Over het algemeen zijn steden gevaarlijker dan andere gebieden, zeker in arme landen.

Hoe ga ik om met ongewenste aandacht

Vooral bij vrouwen speelt dit probleem, maar ook mannen kunnen er last van hebben. Ongewenste aandacht hoeft niet altijd van het andere geslacht te zijn, en is helaas niet altijd vriendelijk van opzet. Voorkomen is altijd het beste. Let op wat voor een kleding je draagt en hoe je erbij loopt. Geeft geen verkeerde signalen af. Soms helpt het om een (trouw)ring te dragen, ook als je niet getrouwd bent. Zorg vooral dat je duidelijk bent. Een drankje krijgen klink leuk, maar het is niet verstandig om te gaan flirten als je niemand in de omgeving kent. Je weet niet wie je voor je hebt en er is niemand die je te hulp kan komen.

Overnachten

Het is belangrijk dat je op een veilige plaats slaapt. Je kunt beter wat meer geld uitgeven dan geld besparen en berooft worden. Wanneer je wilt gaan backpacken heb je uiteraard nog niet al je slaapplaatsen geregeld en kun je niet altijd online opzoeken welke plaatsen geschikt zijn. De lonely planet staat bekend als een zeer goede reisgids voor iedere locatie. Hierin is veel informatie over hotels, bed en breakfasts, hostels en andere overnachtingplaatsen te vinden.
Regel je eerste nachten van tevoren. Veel ervaren reizigers regelen in elk geval hun eerste of eerste paar nachten voor vertrek. Na een lange reis heb je vaak geen zin om lang te zoeken naar een hotel, het is veel makkelijker om meteen te weten waar je terecht kunt. De eerste dag of paar dagen kunnen worden besteed door uit te rusten en te wennen aan het gebied.

De goede voorbereiding

Is het halve werk. Voor de reis zijn er een aantal dingen die je kunt regelen om problemen op reis te voorkomen of te verkleinen.
Laat weten waar en wanneer je bereikbaar bent aan ouders, kinderen, een partner of goede vriend of wie dan ook. Zo weet je altijd dat als er thuis iets gebeurd, je ervan op de hoogte bent.
Controleer het bereik van je mobiel zoek op internet op of je mobiel bereik heeft op de plaats waar je heengaat. Wellicht kun je beter een lokale simkaart kopen. Deze heeft een beter bereik en bellen is vaak goedkoper.
Draag belangrijke documenten bij je. Niet alleen je paspoort en je geld, maar het is ook handig een documentje met belangrijke informatie uit te printen. Hierop zet je bijvoorbeeld:
  • Kopie van paspoort: voor het geval je het origineel verliest. Dit is geen geldig reisdocument, maar het maakt het wel makkelijker om een nieuw te krijgen.
  • Adres en telefoonnummer Nederlandse ambassade: je weet nooit wanneer het nodig is
  • Nummer om je bankpas te blokkeren: mocht je hem kwijtraken, blokkeer hem dan meteen, ongeacht waar je bent
  • Nummers waarop je tuis kunt bereiken: mocht je mobiel kapot gaan of kwijtraken, zorg dan dat je deze bij je draagt zodat je toch in contact kunt komen met achterblijvers.
  • Wat geld: voor als je ergens strand, zodat je altijd kunt bellen of wat te drinken kunt kopen.
Mail deze gegeven ook naar jezelf. Zo weet je altijd dat je erbij kunt.

Aanpassen

Het veiligst reis je wanneer je je aanpast aan de lokale gebruiken. Gedraag je niet als een toerist, maar kijk naar wat de mensen op je plaats van bestemming doen. Dit is niet alleen veiliger, je ziet ook nog eens veel meer van het land waar je heen reist. In plaats van toeristenmarkten kun je terechtkomen op lokale markten waar de ‘echte’ producten worden aangeboden.

Bij twijfel

Het kan zomaar zijn dat je op een verkeerde plek terecht komt. Je voelt je onveilig, je wilt eigenlijk alleen naar huis. Voor je gevoel kijken mensen je raar aan en je weet niet wat te doen. In zo’n geval kun je het best op zoek naar een luxe hotel. Hier geef je waarschijnlijk meer uit dan je geplant had, maar een nacht rust in een veilige omgeving is op zo’n moment wat waard. Verder kunnen ze je altijd bij een receptie verder helpen, wat je ook wilt.

Nog enkele tips

  • Bekijk geen grote kaarten op straat: zoek liever een café op. Zo val je minder op als toerist en loop je minder kwetsbaar rond.
  • Tel geen geld op straat of in winkels: hier kunnen veel mensen het zien, het is eenvoudig uit je handen te trekken. Tel je geld liever in een (hotel)kamer of op bijvoorbeeld een WC.
  • Berg grote camera’s op in een rugtas: weer om er minder kwetsbaar uit te zien.
  • Pin zoveel mogelijk in winkels: geld is makkelijk te stelen, maar met een pinpas kan een dief niets.
  • Geniet van ieder moment: het lijkt hier misschien alsof iedereen erop uit is je te beroven, maar verreweg de meeste mensen zijn vriendelijk en behulpzaam.

Alleen reizen kan een geweldige ervaring zijn, maar het vereist wel de goede voorbereiding. Mits je bereid bent de moeite te doen en je aan te passen aan een nieuwe omgeving, zul je een geweldige tijd hebben.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…

Frankrijk: prehistorische grafheuvels van CarnacDe menhirs van Carnac zijn niet het enige prehistorische monument van deze plaats in het west-franse Bretagne. Het is ev…
Buzios, vakantieoord van Rio de Janeiro in BrazilieBuzios, vakantieoord van Rio de Janeiro in BrazilieBuzios, dat op ongeveer 180 kilometer noordoosten van Rio de Janeiro in Brazilië ligt is bekend om zijn mooie stranden.…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.