Zuid-Azië: Nepal en Sri Lanka
In Zuid-Azië liggen een aantal toeristisch gezien belangrijke landen. De laatste jaren komen de reizen in dit gebied steeds meer in belangstelling, als rondreis, strandvakantie of als combinatie. In dit artikel worden Nepal en Sri Lanka behandeld.
Nepal
Eeuwenlang heeft het spectaculaire Himalayagebergte een effectieve barrière tussen Nepal en de buitenwereld opgeworpen. Door deze ontoegankelijkheid heeft het land een geïsoleerde ontwikkeling doorgemaakt, waardoor nog veel tradities en gebruiken bewaard zijn gebleven.
- Inwoners: ruim 28 miljoen
- Taal: Nepali
- Munteenheid: Nepalese rupee
- Staatsvorm: Monarchie
- Religie: Hindoeïsme (89%) en Boeddhisme (5%)
- Tijdsverschil: In Nepal is het 5 uur later dan in Nederland en België
- Beste reistijd: februari t/m april, oktober t/m november
Klimaat
Het klimaat in Nepal varieert van subtropisch in de vallei rond Kathmandu tot ijskoud in de bergen die de rest van het grondgebied beslaan. De moessontijd is van juni tot eind september.
Nepal heeft de toerist een imponerende natuur en veel kunsthistorische schatten te bieden. De natuur trekt vooral sportieve reizigers aan die de bergsport beoefenen, wildwatervaren of wandeltochten maken. Cultureel ingestelde reizigers bezoeken het land gewoonlijk in combinatie met Noord-India of Tibet/China. Hoewel voor Nepal geen negatief reis advies geldt, dienen toeristen zich wel bewust te zijn van interne politieke spanningen, die kunnen leiden tot ongeregeldheden.
Bereikbaarheid
Over land is Nepal vanuit diverse steden in India te bereiken. Er is ook een route naar Tibet. Het gedeelte bij de Tibetaans-Nepalese grens wordt door de zomermoesson echter regelmatig weggeslagen.
Er zijn geen rechtstreekse verbindingen tussen Nederland en Nepal. Men kan vliegen via Duitsland, India, Bangkok of Singapore.
Accommodatie
Alleen in de hoofdstad Kathmandu zijn er hotels in alle prijsklassen. Daarbuiten moet men zich vaak behelpen met zeer eenvoudige onderkomens.
Kathmandu
Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, ligt in de gelijknamige vallei aan de rivier de Baghmati. Met de voorsteden Patan en Bhadgaon vormt Kathmandu een miljoenenstad met meer dan 2 miljoen inwoners. De sierlijke architectuur en interieurs van huizen, tempels en paleizen zorgen voor een onvergetelijk verblijf in deze stad. Freak Street en Tamel zijn wijken waar rugzakreizigers zich zeer thuisvoelen. Bezienswaardig zijn:
- de even buiten de stad gelegen 2.500 jaar oude boeddhistische Swayambunathtempel
- de hindoeïstische Pashipatunathtempel
- het centrale Durbarplein met veel paleizen en tempels
Rondom Kathmandu liggen de oude koningsstadjes Patan (Lalitpur) en Bhaktapur (Bhadgoan), beide voorzien van een
Durbarplein met belangwekkende gebouwen. Vanuit Kathmandu kan men meerdaagse excursies maken naar plaatsen als:
- Pokhara – met prachtig uitzicht op de bergen
- het bergoord Dhulikel – in de Kathmandu-vallei op de weg naar Tibet, met uitzicht op de Mount Everest, met 8.848 meter de hoogste berg van het land, zelfs de hoogste berg van de hele wereld
Chitwan National Park is het domein van de eenhoornige neushoorn en de Aziatische Tijger. Voor het wildwatervaren komen diverse rivieren in Nepal in aanmerking, zoals de Arun, Bheri, Bhote Kosi, Kali Gandaki, Seti Khola, Sun Kosi en Trishuli. Met name op de Bheri en de Sun Kosi kunnen tochten van 6 tot 10 dagen gemaakt worden. Het beste seizoen voor wildwatervaren is tussen september en april. Alleen de Trishuli kan het gehele jaar bevaren worden.
Sri Lanka
Het prachtige eiland Sri Lanka ligt ten zuiden van India in de Indische Oceaan. In 1972 ontdeed het zich van de koloniale naam Ceylon om met de oude historische naam Sri Lanka, wat ‘Gezegend Land’ betekent, verder te leven. Het eiland is eigenlijk ontstaan rond twee hoge bergtoppen te weten Adam' s Peak (2.243 meter) en Pidurutalagala (2.524 meter). Vanaf deze bergen en de heuvels in het lager liggende land stromen ontelbare riviertjes door het landschap. De vegetatie is dan ook weelderig en maakt het landschap zeer gevarieerd. Men treft er dichte wouden, stranden, bergen, watervallen, rijstvelden en plantages aan. De flora kent veel zeldzame planten en bloemen.
De bevolking bestaat voor 70 % uit Singhalezen, die boeddhist zijn. De Tamils (11 %), nazaten van kolonisten uit Zuid-India, die voornamelijk in het noordoosten van het eiland wonen, hangen het hindoeïsme aan. Er zijn ook nog enkele minderheidsgroepen, waaronder een moslimgemeenschap en burghers. De laatste zijn de nazaten van onze voorvaderen van de VOC, die het eiland van 1658-1802 bezet hielden. Velen van hen hebben nog Hollandse namen.
- Inwoners: ruim 20 miljoen
- Taal: officiële landstaal is Singalees en Tamil
- Munteenheid: Srilankaanse rupee
- Staatsvorm: republiek
- Religie: Boeddhisme (70%), Hindoeïsme (15%)
- Tijdsverschil: In Sri Lanka is het 4 uur later dan in Nederland en België
- Beste reistijd: november t/m maart
Klimaat
Sri Lanka heeft een tropisch moessonklimaat. Typerend is de verdeling in een natte zone, de westkant, waar in alle seizoenen regen valt, en een droge zone, de oostkant met een vaste droge periode tussen mei en september. Het bergachtige terrein in het binnenland zorgt voor een koeler en aangenamer klimaat.
Sri Lanka is een toeristisch paradijs. Het verenigt oude cultuur, fraaie natuur, wildparken en mooie stranden op een klein grondgebied. Door de conflicten tussen de Singhalezen en de Tamils maakt het toerisme echter sterke golfbewegingen. In tijden van oplaaiende strijd blijven de toeristen massaal weg, om weer massaal naar het eiland toe te stromen wanneer de rust een tijdje is weergekeerd.
Bereikbaarheid
Vanuit Nederland is er een rechtstreekse verbinding met Sri Lanka, Colombo.
Accommodatie
In de grotere steden en de bekende badplaatsen zijn er vier- en vijf sterren hotels. De hotels in kleinere plaatsen zijn gewoonlijk eenvoudiger. Zij vallen ruwweg in twee typen uiteen: hotels die in traditionele Sri Lanka-stijl zijn gebouwd en oude, zeer sfeervolle, koloniale hotels uit de Britse tijd. Het laatste type vindt men vooral in Kandy en Nuwara Eliya.
De meeste toeristen combineren een rondreis van 1 of 2 weken met een verlenging in een van de vele badplaatsen of naar de eilanden van de Malediven, die met een rechtstreekse vlucht vanuit Colombo te bereiken zijn.
Rondreis
Colombo
De rondreis begint in de regel in Colombo, naast hoofdstad en grootste stad van Sri Lanka ook een belangrijke havenstad. In deze kleurrijke, maar rommelige stad, vinden we de wijk
Pettah, die bij de toeristen vooral bekend is door de vele winkeltjes en de grote markt. Aan de Nederlandse tijd herinnert de Wolvendaalkerk uit 1749.
Anuradhapura, vroegere koningsstad
Tot de 10e eeuw was Anuradhapura de Singhalese koningsstad. Het is vooral bekend door de heilige Bo-boom die meer dan 2.200 jaar oud is. Het is een loot van de boom waaronder Boeddha te Samath (in India) mediteerde.
Polonnaruwa
De stad die Anuradhapura in de 11e en 12e eeuw als hoofdstad opvolgde. Er zijn veel ruïnes te bezichtigen, alsmede een enorme Liggende Boeddha in het heiligdom Gal Vihara.
Sigiriya
De ‘Leeuwenrots’ van Sigiriya bevat een oude vesting. De rotsschilderingen van vrouwenfiguren, de zogenaamde ‘hemelse maagden’, zijn een belangrijke trekpleister. In de buurt van Sigiriya ligt Dambulla met een indrukwekkend boeddhistisch tempelcomplex in de rotsen.
Kandy
Kandy, dat in het berggebied ligt, is een schilderachtige stad. Tot de grootste bezienswaardigheden behoort de ‘Tempel van de Tand’, waar volgens de overlevering een hoektand van Boeddha wordt bewaard. Ook de beroemde Botanische Tuinen in het naburige Peradeniya worden veelvuldig bezocht.
Nuwara Eliya, centrum van de theeplantages
Gelegen in het binnenland, is het centrum van de theeplantages. Het was vroeger het Britse vakantieoord en heeft nog veel herinneringen aan deze tijd.
Yala
Aan de zuidoostkust ligt het Nationale Park Yala (Ruhuna) met olifanten, luipaarden en veel verschillende vogels. Men kan hier een fotosafari maken. Andere wildparken zijn o.a. Wilpattu en Gal-oya.
Galle
In Galle aan de zuidkust vindt men nog veel overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de oude stad bevindt zich een geheel gerestaureerd Hollands fort (1640) met imposante vestingmuren, 12 bastions en een versterkte toegangspoort (‘VOC-poort’ van 1669) uit de tijd van de Verenigde Oost Indische Compagnie. Binnen de vestingmuren treft men de Hollandse ofwel de ‘Groote Kerk’ (1752) aan, alsmede enkele honderden koopmanshuizen en opslagplaatsen, o.a. het grootste kaneelpakhuis in Azië, die gebouwd zijn in de stijl van de Nederlandse architectuur van de 17e eeuw. Het fort is het enige monument uit de koloniale tijd in heel Azië, dat door de UNESCO op de World Cultural Heritage List is geplaatst.
Overigens zijn op Sri Lanka nog ongeveer 35 forten, kerken en begraafplaatsen uit de tijd van de VOC, die alle nog in vrij goede staat verkeren. Galle en Yala zijn tevens belangrijke badplaatsen.
Strandvakantie
Westkust
In de zomermaanden zijn de stranden aan de westkust smal en is de zee vaak te ruw om in te zwemmen. De bekendste badplaatsen zijn van noord naar zuid:
- Negombo – ten noorden van Colombo, met overblijfselen uit de Nederlandse
- tijd
- Mount Lavinia – direct ten zuiden van de hoofdstad
- Kalutara, Beruwela en Bentota – circa 60 km ten zuiden van Colombo
- Hikkaduwa – op de zuidpunt, een levendig plaatsje met een schitterende onderwaterwereld van koraalriffen
Oostkust
In de zomermaanden vormt de oostkust het beste strandgebied, droger en bredere stranden. Aangezien de Tamils hier opereren, zijn de oostelijke badplaatsen echter reeds enkele jaren voor buitenlandse toeristen gesloten.