Aywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardigheden

Aywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardigheden Aywaille is een prachtig gelegen stadje in de gelijknamige Belgische gemeente. Het ligt ten zuiden van Luik in de Ardennen. De stad heeft een rijke geschiedenis, waardoor de stad veel bezienswaardigheden heeft. Vooral de grot van Remouchamps heeft Aywaille veel bekendheid gegeven, maar ook de vele andere bezienswaardigheden in Aywaille en nabije omgeving maken deze stad erg toeristisch en een vakantiebezoekje waard.

Aywaille

Aywaille ligt in de gelijknamige gemeente Aywaille. Aywaille is qua oppervlakte in de Belgische provincie Luik met een totale oppervlakte van 8.004ha de grootste gemeente. In het leuke stadje Aywaille wonen iets meer dan 8000 inwoners. De stad ligt op korte afstand van de plaats waar de rivier de Amblève samenvloeit met de rivier de Ourthe. Deze plek waar deze twee rivieren bijeen komen is van groot belang geweest in de geschiedenis. In 1794 vochten de Oostenrijkers en Fransen hier een bloedige veldslag uit. Dit gebied heet ook wel ‘Sur La Reid’ of ‘Heud des Gattes’. Hedendaags is dit gebied gereserveerd als natuurreservaat. Kenmerkend voor dit gebied zijn de vele chantoirs. Dit zijn openingen in de grond waar het beekwater de grond in duikt. Het stadje Aywaille heeft zelf een leuk toeristisch, maar ook commerciële, centrum waar ruim 150 winkeliers gevestigd zijn. Dit samen met de landelijke charme van de omringende dorpjes en vele bezienswaardigheden is Aywaille een zeer toeristisch stadje geworden.

Bezienswaardigheden

Deigné

Deigné is een dorpje wat u zeker eens met een bezoekje moet vereren. Het ligt slechts op enkele kilometers van Remouchams en Aywaille. Het is het mooiste dorp van Wallonië en wellicht ook van heel België. Vooral in de maanden april en mei zorgen de bewoners voor een kleurrijk geheel met veel bloemenpracht. Het dorpje heeft huizen en vooral veel halfopen boerderijen die veelal in de 18e eeuw zijn gebouwd van kalk- en zandsteen. Het dorp is omgeven door omhaagde velden en beboste hellingen waarop zich de befaamde grenspalen van Stavelot bevinden. Nabij dit dorpje bevindt zich de chantoir van Secheval, wellicht is deze chantoir de mooiste van de hele gemeente Aywaille.

De Grot van Remouchamps
De Ardennen heeft een lange geschiedenis. Deze gaat terug in de tijd dat men nog in grotten woonden. Een tijd waar toen bar koude winters heersten en men zich moest kleden met de dierenvachten, van dieren die men veelal eerst zelf geschoten had. De meest oudste restanten zijn gelegen op hoger gebied en in de nabijheid van water, zoals ook de Grot van Remouchamps. Deze mooie bewaard gebleven grot, wordt sinds 1828 door de vele toeristen bezocht. De harshoudende fakkels die destijds door de eerste bezoekers gebruikt werden, moeten maar een vage indruk nagelaten hebben, in vergelijking met de grotten van nu. Momenteel zorgt moderne verlichting er voor dat de grotten een waar paradijs zijn van mysterie en kleurenpracht. Deze sprookjesachtige verlichting wordt sinds 1924 gebruikt, maar is door de jaren heen aan zijn tijd aangepast. dat heden te zien is, dankzij de luister van de moderne verlichting. De Grot van Remouchamps is extra bijzonder, doordat hier de langste ondergrondse boottocht ter wereld is. Naast deze boottocht bestaat bezichtiging van de grot ook uit een goed begaanbare wandeling onder begeleiding van een gids. Via trappen komt men steeds dieper onder de grond te lopen en kan met een prachtig schouwspel bewonderen.

Openingstijden:
  • Februari t/m november 2017: 10:00 tot 17:30 uur (laatste bezoek om 16:15 uur).
  • December t/m januari 2017: zaterdag en zondag. Kerst-en Nieuwjaars vakanties van 10:00 tot 16:00 uur.

Safari Park Le Monde sauvage
Wanneer u dit park bezoekt waant u zich echt op Safari in de savannes. Tijdens de auto en wandelsafari komt u oog in oog te staan met olifanten, giraffes, chimpansees, struisvogels, nijlpaarden, neushoorns etc. Naast de safaritocht zijn er ook genoeg mogelijkheden om uitgebreid te spelen in de speeltuin of een bezoek te brengen aan de kinderboerderij.

Openingstijden:
Het park is in 2017 geopend van 17 maart tot 12 november van 11:00 tot 19:00 uur.

Forestia

Ongeveer 15 km vanaf Aywaille vindt u Forestia. Een groot park bestaande uit een groot dierenpark en een avonturenpark. In het beboste dierenpark leven ongeveer 30 diersoorten in gedeeltelijke vrijheid. In het avonturenpark maakt u een klim en klautertocht door de toppen van de bomen.

Openingstijden 2017:
  • Dierenpark: Geopend vanaf 9.30 uur – De kassa sluit om 17.30 uur – Sluiting volgens zonsondergang (max. 19.00 uur).
  • Avonturenpark: Geopend vanaf 9.30 uur – De kassa sluit om 17.00 uur – Sluiting volgens zonsondergang (max. 19.00 uur).
  • Restaurant: Geopend vanaf 11.00 – Sluiting variërend (max. 20.00 uur in het hoogseizoen).

Chateau de Franchimont

Dit kasteel is gebouwd in de XIe eeuw op een rotsachtige uitloper die de vallei van de Hoëgne beheerst. U heeft vanaf hier een mooi uitzicht over de omgeving en neemt op een speelse en educatieve manier een duik in het verleden van Franchimont.

Openingstijden:
  • April: weekends en feestdagen van 11u tot 17u
  • Van 1 mei tot 30 september: elke dag van 10u tot 18u
  • Oktober: weekends, feestdagen en herfstvakantie van 11u tot 17u
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ardennen verkennen met fiets, mountainbike en motorDe Ardennen verkennen doe je het best met fiets, mountainbike of motor. Zo zijn er enkele prachtige fietsroutes zoals de…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
De tante van... Philippe GilbertDe tante van... Philippe GilbertOndanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard…

Spa, een stad in België met veel bezienswaardighedenSpa, een stad in België met veel bezienswaardighedenSpa is één van de toeristische steden van België en kent een rijke geschiedenis. Spa heeft haar vele toeristen voornamel…
Villers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstalVillers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstalDe Belgische Ardennen genieten van een mooie ongerepte natuur en vele idyliische dorpen en stadskernen. Door zijn vele m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • http://ardennen.nl/aywaille/
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.