Villers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstal

Villers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstal De Belgische Ardennen genieten van een mooie ongerepte natuur en vele idyliische dorpen en stadskernen. Door zijn vele mogelijkheden lenen de Belgische Ardennen zich prima voor een weekendje weg of een complete vakantie. Eén van deze mooie dorpjes met een rijke historie is Villers-Sainte-Gertude gelegen in de gemeente Durbuy. U verblijft in een mooie oude paardenstal behorend bij een prachtig kasteel. De omgeving bied veel mogegelijkheden voor een dagje uit.

Villers-Sainte-Gertrude

Het dorpje Villers-Sainte-Gertrude ligt in de gemeente Durbuy in de Belgische provincie Luxemburg. Het dorpje Villers-Sainte-Gertrude is méér dan duizend jaar oud en telt ruim 200 inwoners. Het dorpje heeft een winkeltje, een mini supermarktje, waar je zeven dagen per week verse broodjes en lekkernijen kunt verkrijgen. De grote toeristische trekpleister van het dorp is het grote kasteel. Het kasteel is ongeveer 400 jaar oud en werd sindsdien meerdere keren gerenoveerd en gerestaureerd, o.a. in 1780 door de familie de Foulon de Cambrai. Het was eigendom van verschillende families tot het kasteel in 1968 te koop werd aangeboden. Het is toen aangekocht door het gemeentebestuur en de gemeente Durbuy, daarna is er een vakantiecomplex ontstaan, waarbij het dorpse leven gewoon centraal staat. De eenvoudige maar leuke appartementen zijn geschikt voor een leuk weekendje Ardennen of fijne vakantie.

Familiereünie

Door de tussendeuren van de appartementen die naar wens ontgrendeld kunnen worden is de voormalige paardenstal ook zeer geschikt om te huren voor bijvoorbeeld een familiereünie. De gebouwen om het kasteel heen zoals de voormalige stallen en schaapskooien, zijn verbouwd tot vakantiewoningen. Het park behorende bij het kasteel, waar nu overigens een restaurant in is gevestigd, is enkele jaren geleden volledig in eer hersteld

Tips voor een dagje uit

Durbuy

Durbuy is zoals de inwoners van het stadje zelf zeggen, het kleinste stadje ter wereld. Wel is officieel vastgesteld dat, Durbuy het kleinste stadje van België is en daar zijn de kleine 400 inwoners van het stadje dan ook zeker trots op. Het stadje aan de Ourthe is zeer toeristisch. Dit komt vooral door zijn gezellig stadscentrumpje met smalle straten rond een centraal plein en omgeven door de ruwe natuur. Het centrum telt een massa restaurants, van eenvoudig tot gastronomisch. Voor de bezienswaardigheden moet je even buiten de stadskern. Durbuy kent een mooi panoramisch uitzicht vanaf de Belvédère. Deze kun je wandelend bereiken via een steile weg vanuit het centrum. Je kijkt daarboven als het ware over de stad heen. Tijdens de zomermaanden kun je het uitkijkpunt ook bereiken met het toeristische treintje, dat u naast het mooie panoramische uitzicht laat genieten van alle mooie plekjes van de stad.

Le labyrinthe
Het doolhof van Barvaux staat garant voor veel dwaalplezier voor jong en oud. Ieder jaar wordt er opnieuw een parcours uit gezet om zo elk jaar een origineel mais doolhof te creëren. Het maisdoolhof is extra bijzonder doordat er elk jaar weer een ander thema centraal staat, waarbij natuurlijk leuke gasten worden uitgenodigd. Wat te denken van de Smurfen of de Belgische striphelden Kuifje en Robbedoes. Naast het reusachtige maisdoolhof bied het park nog veel meer dwaalplezier. Vele houten muren, vormen gangen waarin men oplossingen moet vinden. Alleen wanneer men de juiste oplossingen vindt zullen de deuren die leiden tot de kortste weg naar de uitgang worden geopend. Verantwoorde consumptie en de Waalse landbouw zijn de thema’s van deze wandeling. Het doolhofpark is open van 1 juli tot 1 oktober.

Schattenjacht in Durbuy

Neem deel aan de Schattenjacht in Durbuy in de voetsporen van de Familie van de Avonturiers. Verken Durbuy op een leuke manier en ga aan de hand van een stripverhaal op zoek naar de aanwijzingen. Door de raadsels te ontcijferen ontdek je bijzondere plaatsen en hun wetenswaardigheden en vindt je de toegang tot de schat.

Kajakken

Bekijk de omgeving eens van het van de ander kant en ontdek vanuit een Kajak de schoonheid van de natuur. Maak een schitterende tocht over de Ourthe en beleef het avontuur. De 8 km lange tocht brengt u van Durbuy naar Barvaux waar een pendeldienst voor u klaar staat om terug te brengen naar Durbuy. De afvaarten zijn mogelijk iedere dag tussen 1 april en 30 september. Enkel mogelijk op vrijdag, zaterdag en zondag en bij reservering tussen 1 oktober en 31 maart.

Parc des Topiaires
Parc des Topiares is een schitterend park met een voor Europese begrippen unieke collectie van ‘gebeeldhouwde’ bomen. Het grootste gedeelte bestaat uit buxus - planten die in de meest verschillende vormen gesnoeid zijn. Dit originele park strekt zich uit over meer dan 10 000 m², en bevat meer dan 250 figuren. Sommige planten zijn ouder dan 120 jaar.

Openingstijden in 2017
Alle dagen van 10:00 - 18:00. Het park is gesloten in januari en februari.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gorges du Verdon & Lac de Sainte-CroixDe Gorges du Verdon en Le Lac de Sainte-Croix is een combinatie van prachtige stranden met helderblauwwater en steile af…
Midland, Ontaria, CanadaMidland, Ontaria, CanadaMidland ligt in Canada, 30 minuten rijden van Delawana. Het is één van de weinige plaatsen waar nog iets te vinden is ov…
Paul Cézanne en de Sainte-VictoirePaul Cézanne en de Sainte-VictoireCézanne was gefascineerd door het 1011m hoge kalksteenmassief dat zich ten oosten van Aix-en-Provence verheft: de Montag…

Aywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardighedenAywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardighedenAywaille is een prachtig gelegen stadje in de gelijknamige Belgische gemeente. Het ligt ten zuiden van Luik in de Ardenn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jean Housen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.topiaires.durbuy.be/spip.php?page=sommaire.nl&lang=nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.