Dalyan, iets heel anders in Turkije

Dalyan is een voormalig vissersdorp aan de westkust van Turkije. Door de unieke ligging aan de Dalyanrivier, die middels een rivierdelta uitmondt in de Middellandse Zee, is deze bestemming totaal anders dan de gebruikelijke toeristische plaatsen in Turkije.

Kleinschalig

Dalyan is in verhouding met andere steden in Turkije klein gebleven. Dit komt door regels en bouwvoorschriften die hoogbouw verbieden en door de bergen eromheen, die uitbreiding ontmoedigen. Het dorp ligt uitgestrekt langs de oostoever van de Dalyanrivier. De andere oever behoort tot een andere gemeente en is door de aanwezigheid van de antieke stad Kaunos beschermd gebied. Uitbreiding is daar niet mogelijk.

Verblijf

Het dorp is voorzien van vele kleine hotels en pensions, zeker de pensions met tuin aan de rivier zijn aan te raden. Loop hiervoor de winkelstraat uit die parallel ligt aan de rivier richting het strand. Met je gezicht naar de rivier is dit naar links. Ga aan het einde rechts en de borden wijzen de weg. (vanaf het bustation ongeveer 20 minuten lopen) Deze pensions hebben altijd plek, zijn schoon en niet duur. Vooral de laatste drie aan het einde van de weg zijn uitstekend.

De vele restaurants bieden een keur aan lokale gerechten. Vis is van oudsher het hoofdvoedsel van de lokale bevolking. Probeer zeker eens de lokanta’s, dit zijn eethuizen waar de gewone alledaagse gerechten aangeboden worden. Je zult er dan ook veel bewoners aantreffen die er lunchen.

Vervoer

Van oudsher gaat in Dalyan alles per boot. In de haven liggen in de zomer vele kleine boten te wachten om toeristen en bewoners naar hun bestemming te brengen. Er gaat een pendeldienst naar het vier kilometer lange strand, dat als een drempel tussen de rivier en de zee ligt. Er is een smalle doorgang waardoor boten vrij in en uit kunnen varen. Met een diepgang van meer dan tachtig centimeter is dit echter niet mogelijk. Het systeem van de pendeldienst is simpel. Elk uur vertrekt er een boot, maar als deze eerder vol is varen ze af en gaat een andere op de gestelde tijd. Vol of niet. De tocht gaat door Biesbosachtige rietvelden en duurt ongeveer twintig minuten. Bij verlaten van het strand ligt er altijd een boot klaar. Let op het bord. ‘Publik Boat’

Dagtrips

Aangezien Dalyan over veel en gevarieerd water beschikt is dit bij uitstek geschikt voor een dagtrip. Hierbij kun je kiezen uit een dagje op zee of excursies via de rivier naar het achterliggende meer. Bijna alle trips zijn dagvullend en inclusief lunch. Op maandag is er een streekmarkt in het naburige Köyceĝiz, een stadje aan de rand van het meer. Dit per boot bezoeken is zeer de moeite waard. Na het bezoek aan de markt volgt er een lunch in een baai van het meer met zwemmogelijkheid en daarna gaan de meeste aanbieders naar Sultanye. Een oud kuuroord met warme bronnen.

Een excursie naar het meer in de avonduren zorgt voor een bijzondere beleving. Zwemmen in spiegelglad water onder een heldere sterrenhemel is bijzonder. Hierna volgt een maaltijd (vaak barbecue) die aan boord word klaargemaakt. Al met al een bijzonder uitje.

De uitstapjes naar zee zijn zeer geschikt voor mensen die houden van snorkelen. In verschillende baaien gaat de boot voor anker om iedereen de gelegenheid te geven te zwemmen. Het water is helder en in de zomermaanden boven de 25 graden celsius. Voor een succesvolle dag is niet meer nodig dan zonnebrandcrème voor bescherming tegen verbranden. Al deze trips vertrekken rond tien uur en keren om vijf uur ’s middags weer terug. Om te reserveren kun je terecht bij een van de aanbieders in de hoofdstraat.

Wandelen

Voor liefhebbers van wandelen is een tocht naar de andere kant van de rivier een leuke invulling. Tegenover de rotsgraven is een roeiboot service. Voor een klein bedrag roeien kordate dames je naar de overkant. Vandaar uit is het twintig minuten wandelen door olijf- citroen- en granaatappel boomgaarden naar Kaunos. Wie niet is geïnteresseerd in oude opgravingen kan de weg vervolgen. Eenmaal voorbij de opgraving begint Candır, een boerendorp. Hier is te zien hoe traditionele dorpelingen hun leven inrichten.

Wandel net voorbij de moskee naar boven en geniet van een prachtig uitzicht over de rietvelden van de rivierdelta. Vervolg eenmaal boven, de weg naar links deze route gaat via een slingerweg door het naaldbos terug naar het dorp. Er zijn vele wandelingen mogelijk in de achterliggende bergen. Dit kan zonder enig risico, alle wegen komen terug in het dorp of stoppen bij olijfboomgaarden. Er is slechts een weg die verdergaat, deze is goed te herkennen. Hooguit is bij een foute keuze de beoogde wandeling langer.

En verder?

Excursies naar de beroemde bezienswaardigheden zoals Efese en Pamukale zijn lokaal te boeken. Nadeel is wel dat dit soort uitstapjes meer uren in de bus inhouden dan tijd ter plaatse. Wie toch graag zelf op stap gaat kan met de bus naar het nabijgelegen Marmaris of Fethiye voor een leuke dag uit.
© 2010 - 2023 Stans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden van TurkijeDe mooiste stranden van TurkijeJaarlijks vieren ongeveer een miljoen Nederlanders hun vakantie in Turkije. Door het hoge aantal zonuren, de mooie omgev…
Alanya, Turkse badplaats met een rijke historieDe Turkse Rivièra is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Gelegen in het zuiden van…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
De allermooiste stranden van EuropaDe allermooiste stranden van EuropaBij mooie stranden wordt er al snel aan een verre bestemming gedacht, maar ook dichter bij huis zijn veel mooie stranden…
Vervoer in FilipijnenBen je van plan om in Filipijnen te gaan reizen, dan zul je veel te maken krijgen met vervoer. Je kunt jezelf erg makkel…
Stans (5 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.