De allermooiste stranden van Europa

De allermooiste stranden van Europa Bij mooie stranden wordt er al snel aan een verre bestemming gedacht, maar ook dichter bij huis zijn veel mooie stranden te vinden die een bezoek meer dan waard zijn. Zo zijn er in Italië, Spanje, Griekenland, Turkije en Groot-Brittanië ook paradijselijke stranden te vinden. Het enige nadeel is wellicht dat ze meestal niet het gehele jaar door te bezoeken zijn… Wie voor de zomermaanden een mooie strandbestemming zoekt, die heeft een ruime keuze aan Europese stranden. Gebaseerd op de top 25 van Tripadvisor volgen hier de door miljoenen reizigers gekozen tien allermooiste…

Rabbit Beach – Lampedusa, Italië

Het Italiaanse eiland Lampedusa ligt ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië. Het eiland behoort geografisch tot Afrika, maar in cultureel en historisch opzicht wordt het meestal tot Europa gerekend. De Italiaanse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa werd ooit tot prins van het eiland gemaakt. In de jaren negentig kwam Lampedusa vooral in het nieuws door de arriverende immigranten uit Albanië en Noord-Afrika. Dit was nadat Libië er in 1986 twee of drie scuds op de navigatiepost van de Amerikaanse kustwacht afvuurde als reactie op het Amerikaanse bombardement op Tripoli en Benghazi en voordat er in 2002 de film Respiro van de Italiaanse regisseur Emanuele Crialese werd opgenomen. Het eiland heeft 5.300 inwoners die voornamelijk van de visserij, landbouw en het toerisme leven. Het witte strand van Rabbit Beach heeft een unieke ligging dat samen met de Caribische kleuren en glasheldere zee een plek creëert die door veel strandgasten maar moeilijk te verlaten is. De beste reistijd is van mei tot september.

Playa de las Catedrales – Ribadeo, Spanje

In de Spaanse provincie Lugo / Galicië ligt langs de Cantabrische kust het prachtige strand Playa de las Catedrales. Playa de las Catedrales betekent vertaald het strand van de kathedralen en is de toeristische naam voor Playa de Augas Santas dat vertaald weer strand van de heilige wateren betekent. Het strand ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van de stad Ribadeo en het uitzicht vanaf de top van de rotsen over zee is duizelingwekkend mooi. De natuurlijke bogen en grotten, die alleen in laag water kunnen worden gezien, zijn de meest karakteristieke kenmerken. Tijdens hoog water blijft er slechts een klein stukje strand over, maar dat is nog steeds geschikt voor een duik. Vloed is een interessant moment om het strand te bezoeken en om van west naar oost over de bovenkant van de rotsen te dwalen. Eb is vooral geschikt om van de grote, prachtige kliffen en schilderachtige zeegrotten te genieten: er verschijnen dan meer dan dertig meter hoge bogen die herinneren aan de luchtbogen in de kathedralen. Als het eb lager dan gemiddeld is, dan geeft de zandextensie ook nog eens toegang tot de nabijgelegen stranden. De maanden juli en augustus zijn het meest geschikt om Playa de las Catedrales te bezoeken.

Rhossili Bay – Swansea, Verenigd Koninkrijk

Rhossili Bay ligt op het zuidwestelijke punt van het schiereiland Gower in het aan Swansea grenzende kleine dorp Rhossili. De naam Rhossili is waarschijnlijk afgeleid van het Welshe woord voor heide: rosh en een verwijzing naar St. Sili of Saint Sulien. In de Normandische kerk die gewijd is aan de maagd St. Maria, hangt een gedenkteken aan Edgar Evans die er als eerste omkwam op de Terra Nova expeditie op de terugkeer van de Noordpool. Ondanks de relatief afgelegen ligging is Rhossili een populaire toeristische bestemming. Rhossili ligt binnen een gebied dat in het Verenigd Koninkrijk als eerste is aangewezen als Area of Outstanding Natural Beauty. Het strand loopt in een boog noordelijk langs het dorp. Het zandstrand is drie mijlen lang en wordt door zandduinen ondersteund. De noordelijke kant van het strand trekt vooral surfers. Rhossili Bay was onder meer te zien in de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Londen in 2012 en is ook gebruikt als voorstelling van nieuwe aarde in de science fiction productie Dr. Who. De zee bij Rhossili Bay is schoon en glinsterend, waardoor het strandgasten al snel het water in lokt. Mede door het spectaculaire uitzicht is Rhossili Bay uitgeroepen tot het Britse nummer één strand, de derde beste van Europa en de nummer tien van de wereld. De beste reistijd is van juli tot september.

Playa de ses Illetes – Formentera, Spanje

Op het tot de Spaanse Balearen behorende eiland Formentera ligt Playa de ses Illetas, een strand met de unieke ervaring dat het aan beide kanten zee heeft. Het zeewater is glashelder en het uitzicht adembenemend; in de verte zijn de heuvels van Ibiza te zien. Playa de ses Illetas staat al decennia bekend als het modestrand van Formentera waar vooral veel dagtoeristen vanaf Ibiza komen, vaak na een zware nacht in de clubs. Opvallend is dat er, afgezien van een reeks met hout gebouwde restaurants, vrijwel geen infrastructuur bij het strand is: er zijn geen douches, geen ligbedden en ook geen badpakken; de meeste stranden op Formentera zijn officiële nudisten stranden. Playa de ses Illetas is populair bij Spanjaarden, Argentijnen en vooral bij Italianen. In de zomermaanden lijkt het wel eens dat helft van de Milanese bevolking naar Formentera is verhuisd. Er wordt gezegd dat een kwart van de inwoners op het eiland op een bepaald moment Italiaans is met het voordeel dat het Italiaanse voedsel er van veel betere kwaliteit is dan het Spaanse gemiddelde. Een mooie bezienswaardigheid op het eiland is de bijzondere zonsondergang op Playa de ses Illetas. Formentera is het hele jaar door te bezoeken.

Woolacombe Beach – Woolacombe, Verenigd Koninkrijk

Woolacombe Bech ligt in een dal aan de kust van Noord Devon in Engeland. Het zandstrand dat langzaam afloopt in zee is zo’n vijf kilometer lang, kijkt uit op de Middellandse Zee en grenst vrijwel aan het Kanaal van Bristol. Woolacombe Beach is een populaire bestemming voor surf- en familievakanties. In 1999 werd het bestempeld als familie resort bestemming van het jaar. Het strand maakt deel uit van de North Devon Area of Outstanding Beauty, is eigendom van en wordt gerund door Parkin Estates Limited. Woolacombe Beach heeft diverse prijzen gewonnen waaronder de titel van Best Britain Beach tijdens de Coast Magazine Awards 2012, maar verloor in 2012 helaas de Blauwe Vlag status als gevolg van een verslechterde waterkwaliteit. Het gebied is gedurende de winter zeer dun bevolkt, maar tijdens de zomermaanden komen de toeristen in grote aantallen naar Woolacombe om daar, en dan vooral op het strand (onder meer veel surfers), vakantie te vieren. In de directe omgeving zijn veel hotels, vakantiewoningen en bed & breakfast-accommodaties te vinden en is veel van het entertainment op toeristen gericht. Bijzonder is de in 2010 in piraten thema gebouwde midgetgolfbaan. De beste reistijd is van juli tot september.

Elafonissi Beach – Elafonissi, Griekenland

Het kleine eilandje Elafonissi ligt in de zuidwestelijke hoek van de Middellandse Zee, dichtbij Kreta, waar het administratief een deel van is. Het eiland dat bestaat uit veel kleine witte stranden en beschermd natuurzand, is slechts van de kust gescheiden door een lagune van niet meer dan een meter diep. Bij mooi weer is het mogelijk om door het ondiepe water naar het eiland te lopen. Alhoewel Elafonissi letterlijk vertaald “hert eiland” betekent, is er op het hele eiland geen hert te bekennen. Op ongeveer een kilometer afstand ligt het Chrissoskalitissa klooster dat, doordat het oogverblindend wit en op een rots gebouwd is, al van verre te zien is. Het witte zand van Elafonissi Beach is op veel plaatsen verbluffend roze vanwege de duizenden gebroken schelpen die het bevat. De heldere en ondiepe turquoise zee is geweldig en de verlatenheid en wildernis van de omgeving werkt betoverend. Onder meer om deze redenen wordt het strand jaarlijks door duizenden toeristen bezocht, tot wel 2.500 strandgasten dagelijks in juli en augustus. De beste reistijd is van mei tot oktober.

Iztuzu Beach – Dalyan, Turkije

Iztuzu Beach is een 4,5 kilometer lang strand in de buurt van Dalyan, in het zuidwesten van Turkije. Het gouden strand is een lange landtong die een natuurlijke barrière vormt tussen de zoetwater delta van de Dalyan rivier en de Middellandse zee. Iztuzu Beach is bijzonder geschikt voor lange wandelingen, maar is ook een van de belangrijkste broedplaatsen voor loggerhead schildpadden en wordt daarom dan ook vaak aangeduid als “Turtle Beach”. Om verstoring van de schildpadden en hun nesten te voorkomen gelden er al sinds 1988 strenge regels met betrekking tot bezoekers, zijn voertuigen en dieren overal verboden en in bepaalde gebieden zijn ook speedboten, ligbedden en parasols niet toegestaan en mag men er niet op een strandlaken liggen of kuilen graven. Deze maatregels hebben bewezen succesvol te zijn, want ondanks de enorme toename van het toerisme is de schilpadden populatie stabiel en is er een lichte stijging van het aantal nesten op het strand. In 2011 werd Dalyan en Iztuzu Beach door Zoover uitgeroepen als de beste strandbestemming van Europa. De beste reistijd is van april tot oktober.

La Pelosa Beach – Stintino, Italië

Op het Italiaanse eiland Sardinië ligt La Pelosa Beach op twee kilometer afstand van het 1.400 inwoners tellende vissersdorpje Stintino, dichtbij het eiland Asinara in de Capo Falcone. Het zand is buitengewoon wit, wat samen met de transparante en turquoise zee eerder oogt als een tropisch strand dan als een strand aan de Middellandse Zee. Naast het ontbreken van tropische vissen in de Golf van Asinara, herinnert de vegetatie de toeristen eraan dat ze op Sardinië zijn. Het strand wordt gekarakteriseerd door de uit de zeventiende eeuw stammende Aragonese toren van Hairy. La Pelosa Beach is uitgegroeid tot een populaire strandbestemming die vooral ideaal is voor jongeren en gezinnen met kinderen. In de buurt is een grote parkeerplaats en op het strand zelf bevindt zich onder andere een kiosk en een restaurant. Iets verderop in de Golf van Asinara ligt het eiland Piana dat in het verleden diende als weiland voor het vee, maar nu erg leuk is om kort te bezoeken. De beste reistijd is van mei tot september.

Porthminster Beach – St. Ives, Verenigd Koninkrijk

Porthminster Beach ligt direct naast het treinstation van St. Ives. Parkeren is hierdoor, in combinatie met een grote parkeerplaats, erg eenvoudig. Vanaf het centrum, waar zich onder meer het zeer gerespecteerde Porthminster Cafe bevindt, is het ongeveer vijf minuten lopen. Porthminster Beach is een groot en beschut zandstrand met alle faciliteiten die er bij een Blauwe Vlag strand kunnen worden verwacht. Zo is er van half mei tot en met eind oktober onder andere elke dag een badmeester in dienst en worden honden vanaf Pasen tot 1 oktober niet op het strand toegelaten. Porthminster Beach is ideaal voor gezinnen, omdat zwemmen in zee er erg veilig is. Op het strand kan relaxed vanuit een ligstoel worden genoten van het uitzicht over de glinsterende baai en Godrevy Lighthouse, waar de inspiratie van Virgina Woolf’s “Naar de Vuurtoren” vandaan komt. Voor sportieve bezoekers is er een mini golfbaan met 18 holes, waar zelfs vers gemaakte sapjes en smoothies te bestellen zijn. Porthminster Beach is tevens de thuisbasis van het Porthminster Beach Cafe dat lokale gerechten serveert, waarvoor enkele producten in de aangrenzende moestuin zijn geteeld. St. Ives geniet het voordeel van een mild klimaat met tropische sferen. De beste reistijd is van juli tot september.

St. Pauls Bay – Lindos, Griekenland

Het bij Lindos op het Griekse eiland gelegen St. Pauls Bay is een kleine rotsachtige baai. Het is een geweldige plek om te snorkelen en te duiken en mede hierdoor varen er ook veel boten met glazen bodems rond. Er zijn twee stranden: een met een mix van natuurlijk zand en grind en een door de mens gemaakt strand van goudgeel zand. Beide stranden zijn relatief rustig en geschikt om te relaxen. Het wordt afgeraden om met blote voeten over het strand te lopen; vaak is het zand hiervoor gewoon te heet en daarnaast dreigt er het gevaar om in een zee-egel te stappen. Het kleine strand aan de noordkant wordt voornamelijk door de lokale bevolking gebruikt. Het is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, hoewel er geen toiletten zijn. Hier en daar wordt er topless gezond. Boven het strand ligt verscholen tussen de rotsen een klein café dat wordt gerund door een vader en zijn zonen. Bezoekers kunnen hier terecht voor eenvoudig maar goed gepresenteerd eten, tal van koude dranken, bier en snorkel benodigdheden. Het zuidelijk gelegen strand biedt plaats voor ongeveer 300 strandgasten met ligstoelen en parasols. Hier bevindt zich eveneens een café, maar ook een toiletgebouw. Er wordt verteld dat Paulus vroeger op Rhodos geland is en om deze reden is er een kleine kerk op de heuvel gebouwd waarin regelmatig en vooral op vrijdag huwelijken plaatsvinden. De maansverduistering in St. Pauls Bay is een bijzondere attractie in Lindos. De beste reistijd is van mei tot oktober.
© 2013 - 2023 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Verschil tussen de Europese Unie en EuropaVerschil tussen de Europese Unie en EuropaWanneer mensen in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen, worden begrippen nogal eens door elkaar gebruikt. Zo worden '…

Cochem: zwemmen en sporten in het FreizeitzentrumCochem: zwemmen en sporten in het FreizeitzentrumWanneer je in de buurt van Cochem bent, moet je zeker eens naar het Freizeitzentrum gaan. Je vindt er een prachtig sport…
De allermooiste stranden ter wereldDe allermooiste stranden ter wereldBij de jaarlijkse vakantievoorbereidingen is het telkens weer de vraag waar de reis deze keer weer naar toe zal gaan. Di…
Bronnen en referenties
  • www.tripadvisor.nl
  • Wikipedia.org
  • www.cntraveller.com
  • www.ciaosardinia.com
  • www.visitcornwall.com
  • www.lindosrhodesguide.com
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.