De allermooiste stranden ter wereld

De allermooiste stranden ter wereld Bij de jaarlijkse vakantievoorbereidingen is het telkens weer de vraag waar de reis deze keer weer naar toe zal gaan. Dichtbij huis of ver weg? Een cultuurtrip of strandvakantie? Wanneer er, al dan niet gedeeltelijk, voor een strandbestemming wordt gekozen, dan is het uitermate belangrijk om net dat strand te kiezen dat het beste bij de persoonlijke reiswensen aansluit. Zo houdt de een van een druk Europees strand waar om de paar minuten een verkoper van drankjes, snacks of prullaria aan het strandlaken staat; terwijl de ander zich het liefst even in alle rust ver van huis terugtrekt op een nog vrijwel onontdekt, tropisch en parelwit strand. Er zijn ontelbaar veel mooie plekken op de wereld, ook wanneer het om stranden gaat. Gebaseerd op de top 25 van Tripadvisor volgen hier de door miljoenen reizigers gekozen tien allermooiste…

Rabbit Beach – Lampedusa, Italië

Ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië ligt het Italiaanse eiland Lampedusa dat geografisch tot Afrika behoort, maar in cultureel en historisch opzicht meestal tot Europa wordt gerekend. Prins van het eiland was de Italiaanse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa. In de jaren negentig was Lampedusa vooral bekend vanwege de arriverende immigranten uit Albanië en Noord-Afrika. Dit was nadat Libië er in 1986 twee of drie scuds op de navigatiepost van de Amerikaanse kustwacht afvuurde als reactie op het Amerikaanse bombardement op Tripoli en Benghazi en voordat er in 2002 de film Respiro van de Italiaanse regisseur Emanuele Crialese werd opgenomen. De 5.300 bewoners leven van de visserij, landbouw en het toerisme. Het witte strand van Rabbit Beach heeft een unieke ligging, wat het samen met de Caribische kleuren en glasheldere zee tot een plek maakt die door veel strandgasten moeilijk te verlaten is. De beste reistijd is van mei tot september.

Grace Bay – Providenciales, Turks- en Caiscoseilanden

Providenciales is van een van de ongeveer veertig in de Caribische Zee gelegen Turks- en Caiscoseilanden. Het eiland heeft ongeveer 32.000 bewoners. Providenciales is het centrum van de toeristische sector. Er is een ruim aanbod van luxueuze hotels, villa’s en appartementen waaronder zich een aantal van de best beoordeelde accommodaties ter wereld bevinden. Ook zijn er veel goede restaurants op het eiland aanwezig en zijn er tal van watersporten zoals duiken, snorkelen en vissen mogelijk. Daarnaast is Providenciales vooral de thuisbasis van een van de beste stranden ter wereld: Grace Bay. Het strand van Grace Bay biedt glimmend wit zand en een warme uitnodigende zee, met helder blauw water waar menig hart van zal overslaan. De Turks- en Caiscoseilanden zijn het hele jaar door te bezoeken.

Whitehaven Beach – Airlie Beach, Australië

Whitehaven Beach is een zeven kilometer lang hagelwit zandstrand tegen kristalhelder water langs Whitesunday Island, dat evenals Hamilton Island vanaf het Australische vasteland bereikbaar is vanuit de toeristische havens van Airlie Beach en Shute Harbour. Het strand is in 2008 betiteld als het schoonste strand van Queensland en in 2010 als een van de meest ecologische stranden ter wereld. Op Whitehaven Beach zijn honden niet toegestaan en het roken van sigaretten is er verboden. Het strand is vooral bekend vanwege het heldere witte zand dat voor 98% uit zuiver silica (kiezelaarde) bestaat. In tegenstelling tot gewoon zand behoudt dit geen warmte, waardoor de bezoekers er op een warme dag comfortabel op blote voeten op kunnen lopen. Het fijne zand is ook zeer geschikt om juwelen mee op te poetsen, maar het kan schade veroorzaken aan elektronische apparatuur zoals camera’s en mobiele telefoons. Whitehaven Beach is ook bekend doordat er jaarlijks in november de twee kilometer lange overdekte wedstrijd - de Whitehaven Beach Ocean Swim, een onderdeel van het Hamilton Island Triathlon Event – wordt gehouden. Dit kleine stukje paradijs is het gehele jaar te bezoeken.

Baio do Sancho – Fernando de Noronha, Brazilië

Fernando de Noronha is een eilandengroep bij Brazilië in de Zuid-Atlantische Oceaan die nooit met het vasteland verbonden is geweest. De eilandengroep is in de 17de eeuw tijdelijk door Nederlanders bezet geweest. Fernando de Noronha ligt ongeveer vier graden ten zuiden van de evenaar, waar Recife op ongeveer twee honderd mijl in noordoostelijke richting ligt. De archipel wordt vanuit het Caribisch gebied geïsoleerd door de uitstromen van de Orinoco en de Amazone rivieren en omringd door stromen uit Afrika. Geologisch gezien is de top van deze archipel van een onderzeese vulkanische formatie die opkomt uit de diepe zeebodem. Fernando de Naronha bestaat uit een hoofdeiland en diverse rotsen en eilandjes waarvan de ongerepte stranden, landschappen en wilde dieren, toeristen over de hele wereld aantrekken. In het ecologisch heiligdom, het Nationaal Marine Park, liggen in Pernambuco de mooiste stranden, waarvan het paradijselijke Baio do Sancho de allermooiste is; of men er nu per boot aankomt of via de verraderlijke trappen, dit strand is perfect: het witte zand en het groene water vormen een prachtig geheel. Fernando de Noronha kan het hele jaar door worden bezocht.

Playa Flamenco – Isla Culebra, Puerto Rico

Isla Culebra is een eilandgemeente die ongeveer zeventien mijl ten oosten van het Puerto Ricaanse vasteland ligt, twaalf mijl ten westen van St. Thomas en negen mijl ten noorden van Vasques. Het eiland is verdeeld in vijf gemeenschappen en wordt ook wel Isla Chiquita (klein eiland) en Ultima Virgen (laatste Maagden eiland) genoemd. Isla Culebra is een populaire weekend- bestemming voor Puerto Ricanen, inwoners van Vieques en toeristen van het vasteland. Door het dorre karakter van het eiland is er geen run-off van rivieren of beken waardoor er zeer heldere wateren rond de archipel stromen. Isla Culebra heeft veel mooie stranden, waar Playa Flamenco, door veel internationale toeristen ook wel Flamenco Beach genoemd, de mooiste is. Het strand kan vanaf de veerboot met shuttle bussen worden bereikt. Playa Flamenco strekt zich uit over een mijl van wit koraalzand en is prachtig omlijst door met dorre bomen bedekte heuvels. Tot 1975 werd het gebied ten westen van Playa Flamenco gebruikt voor militaire oefeningen, maar het strand wordt nu beschermd als een Marine Wildlife Reserve. Naast het toerisme zijn de bouw en de farmaceutische industrie een bron van inkomsten voor de Culebrenses, zoals de lokale bevolking wordt genoemd. Playa Flamenco is het gehele jaar te bezoeken.

Playa de las Catedrales – Ribadeo, Spanje

Playa de las Catedrales (strand van de kathedralen) is de toeristische naam van Praia de Augas Santas (strand van de heilige wateren) en ligt langs de Cantabrische kust in de provincie Lugo / Galicië. De stad Ribadeo ligt ongeveer tien kilometer verderop. Het strand zelf is al prachtig, maar het uitzicht over zee vanaf de top van de rotsen is duizelingwekkend mooi. De karakteristieke kenmerken zijn de natuurlijke bogen en grotten, die alleen in laag water kunnen worden gezien. Het strand dat tijdens hoog water overblijft is erg klein, maar is nog steeds geschikt voor een duik. Vloed is een interessant moment om het strand te bezoeken en om van west naar oost over de bovenkant van de rotsen te dwalen. Eb is vooral geschikt om van de grote, prachtige kliffen en schilderachtige zeegrotten te genieten: er verschijnen dan meer dan dertig meter hoge bogen die herinneren aan de luchtbogen in de kathedralen. Als de eb lager dan gemiddeld is, dan geeft de zandextensie ook nog eens toegang tot de nabijgelegen stranden. De maanden juli en augustus zijn het meest geschikt om Playa de las Catedrales te bezoeken.

Lopes Mendes Beach – Ilha Grande, Brazilië

Ilha Grande is een eiland dat voor de Braziliaanse kust, ter hoogte van Rio de Janeiro, ligt. Het eiland is grotendeels onontdekt en vooral bekend om het natuurschoon van tropische stranden, weelderige vegetatie en ruige landschappen. Het landoppervlak is 193 m² en het hoogste punt is met 1.032 meter de Pico da Pedra d’Agua. Ooit stond hier een beruchte, maar inmiddels gesloten gevangenis. Ilha Grande is een van de meest ongerepte resten van het Braziliaanse Atlantische regenwoud en tevens een van de rijkste ecosystemen in de wereld en een hotspot voor biodiversiteit. Er leven een aantal van de grootste overgebleven populaties van vele bedreigde diersoorten waaronder de bruine brulaap, de manen luiaard, de roodbruine Amazone papegaai en de ‘broad-snouted’ kaaiman. De zeeën rondom het eiland en het Ilha State Park zijn beschermd, terwijl er voor het resterende grondgebied strenge ontwikkelingsbeperkingen gelden. Slechts kleinschalig ecotoerisme wordt aangemoedigd. Op het hoofdzakelijk autovrije eiland, waar in 2010 een verwoestende modderstroom aanspoelde, worden de stranden door wandelpaden met elkaar verbonden. Lopes Mendes Beach is het bekendste én mooiste strand op het eiland en wordt door vooral de jongere toeristen als “vet” bestempeld. De beste reistijd voor Ilha Grande is van december tot maart.

Horseshoe Bay Beach – Southampton Parish, Bermuda

Horseshoe Bay Beach is het meest beroemde strand op Bermuda; het is een erg toeristische plek op het belangrijkste eiland van de zuidkust. Het zand is zeer fijn en heeft een uiterst witte kleur. De regering heeft een aantal speciale busdiensten, buiten de reguliere dienstregeling om, ingezet om de strandgangers te vervoeren. In de zomermaanden is er van alles op het strand te doen, zowel voor de lokale bevolking als voor de toeristen. Elke week vindt er een beachvolleybal wedstrijd plaats. Tussen 10.00 en 18.00 is er non stop strandwacht aanwezig, kan er lunch gebruikt of afgehaald worden in de strandbar en zijn er voortdurend toiletten en douches beschikbaar. Horseshoe Bay Beach is ook de gebruikelijke locatie voor de New Years Party die wordt georganiseerd door de leden van de ex pat bevolking die er niet voor hebben gekozen om naar het buitenland te gaan. Vooral in de wintermaanden wordt het gebied gebruikt door een deel van de legerbasis Warwick Camp voor de opleiding van het Bermuda Regiment. Ondanks dat er gedurende de zomermaanden de meeste toeristische activiteit plaatsvindt, is Bermuda het hele jaar door te bezoeken.

Eagle Beach – Palm / Eagle Beach, Aruba

Eagle Beach is een relatief rustig, hagelwit strand op het eiland Aruba en het wordt als een van de mooiste stranden in het Caribisch gebied bestempeld. Het is een echt bountystrand, bekend van diverse commercials, met aan het einde van het strand in het noorden de beroemde divi divi bomen. Dichtbij liggen meerdere hotelketens die slechts door een kustboulevard van het strand worden gescheiden. Eagle Beach is ook bekend onder de naam Low Rise area vanwege de aanwezigheid van voornamelijk laagbouw hotels met minder dan vier verdiepingen, en is de tegenhanger van de High Rise area met voornamelijk hoogbouw hotels dat ten noorden van Eagle Beach ligt en tevens Palm Beach wordt genoemd. Eagle Beach is mooi, schoon en ondanks dat de lokale bevolking er in de weekenden en feestdagen komt, blijft het er rustiger en minder druk dan op Palm Beach. De Arubanen zorgen voor een bijzondere sfeer met muziek, barbecue en drank. Vanuit Eagle Beach is Palm Beach, maar ook de hoofdstad Oranjestad, in een strandwandeling bereikbaar. Uitrusten en het kopen van een drankje is mogelijk op de pier van Palm Beach. Aruba is het gehele jaar te bezoeken.

Rhossili Bay – Swansea, Verenigd Koninkrijk

Rhossili is een klein dorp op het zuidwestelijke punt van het schiereiland Gower in Swansea. Het ligt binnen een gebied dat is aangewezen als eerste Area of Outstanding Natural Beauty in het Verenigd Koninkrijk. De naam Rhossili is waarschijnlijk afgeleid van het Welshe woord voor heide: rosh en een verwijzing naar St. Sili of Saint Sulien. In de Normandische kerk die gewijd is aan de maagd St. Maria, hangt een gedenkteken aan Edgar Evans die er als eerste omkwam op de Terra Nova expeditie op de terugkeer van de Noordpool. Ondanks de relatief afgelegen ligging is Rhossili een populaire toeristische bestemming. Het strand van Rhossili Bay loopt in een boog noordelijk langs het dorp. Het zandstrand is drie mijlen lang en wordt door zandduinen ondersteund. De noordelijke kant van het strand trekt vooral surfers. Rhossili Bay was onder meer te zien in de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Londen in 2012 en is ook gebruikt als voorstelling van nieuwe aarde in de science fiction productie Dr. Who. De zee bij Rhossili Bay is schoon en glinsterend, waardoor het strandgasten al snel het water in lokt. Mede door het spectaculaire uitzicht is Rhossili Bay uitgeroepen tot het Britse nummer één strand, de derde beste van Europa en de nummer tien van de wereld. De beste reistijd voor Swansea is van juli tot september.
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…

De allermooiste stranden van EuropaDe allermooiste stranden van EuropaBij mooie stranden wordt er al snel aan een verre bestemming gedacht, maar ook dichter bij huis zijn veel mooie stranden…
Marineland, Antibes – Le must de la Côte d’AzurMarineland is een groot themapark/dolfinarium in de Antibes aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Je kan er onder andere orka…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
  • www.tripadvisor.nl
  • www.gracebay.com
America (66 artikelen)
Laatste update: 22-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.