Saint Paul de Vence – een prachtig pittoresk dorpje

Saint Paul de Vence is een prachtig kunstdorpje in het zuiden van Frankrijk. Ivo Niehe vindt dit dorpje zelfs het mooiste dat hij kent, vertelt hij in de Kampioen. Het dorpje staat bekend om zijn kunst. Heel veel kunstschilders en kunstenaars hebben daar hun atelier, maar ook veel bekende mensen van heel de wereld hebben hier een tweede huis. Een echte aanrader als u in de buurt van Nice of Cannes bent. Als u aankomt onderaan de heuvel van dit artistieke dorpje, ziet u bovenaan de heuvel een prachtig dorpje liggen. Bij het naderen van Saint Paul de Vence proeft u al de sfeer van de binnenstad. U kunt uw auto een stuk buiten Saint Paul de Vence parkeren, omdat het dorpje zelf autovrij wordt gehouden.

U loopt naar de stadsmuren, die in de 16e eeuw zijn gebouwd toen dit dorpje werd gesticht, en u loopt door de stadpoort, waarna de sfeer van de kunstenaars u tegemoet komt. De kerk stamt trouwens uit de 12e eeuw. De straatjes zijn bestraat met kleine keitjes, waardoor de straatjes niet fijn zijn te belopen, dus trek goede schoenen aan, maar het verbetert de sfeer enorm. U kunt door dit dorpje slenteren langs alle leuke ateliers, waar u misschien wel een prachtig schilderij koopt van het landschap dat het dorpje omringt.

U zult terwijl u door Saint Paul de Vence loopt, de Franse sfeer echt proeven. Als u de straatjes doorloopt, komt u steeds leuke winkeltjes en pleintjes met mooi fonteintjes tegen. Ook het Franse spel jeux de boules is daar erg populair en geeft een Franse uitstraling. En nog steeds is ‘Le Colombe d’Or’ een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en schilders, die daar gaan lunchen of dineren.

Foundation Maeght

Foundation Maeght is een ontzettend mooi privé-museum net buiten Saint Paul de Vence met moderne, hedendaagse kunst. Dit moet u echt bezoeken. Het museum bevindt zich niet in de binnenstad, maar net buiten de stadsmuren met prachtig uitzicht over het heuvellandschap.
De collectie is een van de belangrijkste van Europa. Het bevat vooral 20e eeuwse kunst: schilderijen, tekeningen, beelden, sculpturen en veel meer. Een kunstliefhebber moet dit ooit in zijn leven hebben gezien.
Het qua architectuur opvallende gebouw bevat expositieruimtes, een bibliotheek en een prachtige kapel. Enkele ruimtes zijn betegeld met mozaïek. Bekende schilders hebben in dit exclusieve museum enkele kunstwerken.
Ook is naast het gebouw een beeldenpark met vele beelden van verschillende bekende en onbekende kunstenaars.

Tips

  • Wilt u Saint Paul de Vence rustig bezoeken, ga dan liever niet in het hoogseizoen. Elk jaar lopen 2,5 miljoen mensen door de straatjes en het is de op 2 na drukst bezochte attractie van Frankrijk. Ga dus in het naseizoen naar dit pittoreske dorpje.
  • Het minst druk is het doordeweeks, want ook in de weekenden is dit dorpje druk bezocht.
  • Trek goede schoenen aan in verband met de keitjes waaroverheen u moet lopen.
  • Trek voor een bezoekje wel een dag uit: dat is het zeker waard! Als u het stadje hebt gehad, kunt u ook in de omgeving nog wat wandelen in de adembenemende natuur van deze streek in Zuid-Frankrijk.
  • Als u van kunst houdt, moet u echt hierheen, want de ateliers van de kunstenaars zijn ontzettend leuk en divers. Voor iedereen zijn er wel ateliers naar eigen smaak.
  • Neem uw fotocamera mee! Dit is een plek om nooit te vergeten.

Voor meer informatie zie: De officiële site van Saint Paul de Vence (Engels)
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdam: eiland in de Indische OceaanAmsterdam is niet alleen de naam van onze hoofdstad, maar ook een eiland dat in de zuidelijke Indische Oceaan ligt. Het…
Yves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint-Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Hij overleed toen hij 71 jaar was aan de gevolgen v…
Saint Gildas de Rhuys, Bretagne, FrankrijkSaint Gildas is een klein dorpje van nog geen 2000 inwoners in het arrondissement Vannes. Het dorpje heeft een rijke his…
Saint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersSaint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersIerland, het land van veertig tinten groen, heeft een feestdag waarbij het groen de hoofdkleur is. Saint Patrick's Day i…

Dwars door Cuba: het binnenland van GuantanamoGuántanamo is veel meer dan alleen maar de beruchte Amerikaanse marine-basis. Wie voorbij de militaire basis kijkt en re…
Stockholm, Venetie van het noordenStockholm is de hoofdstad van Zweden en sprankelend van groen en water. Dit Venetie van het noorden is gebouwd op veerti…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 08-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.